Andrzej Godlewski Napisano 15 Lipca 2020 Napisano 15 Lipca 2020 Od jakiegoś czasu powoli pracuje sobie nad lokomotywą spalinową SM 42 Zapewne nastąpi przerwa wakacyjna , ale zaraz po będę męczył się nad dwoma typami wózków ,i zapewne trochę to jeszcze potrwa . Szykuję parę konwersji SM- ki w tym wersję SU 42 . Na razie powoli dopieszczam sam kadłub lokomotywy z dwoma typami ostoi . 7 Cytuj
M.A.V. Napisano 15 Lipca 2020 Napisano 15 Lipca 2020 Bardzo ciekawie się zapowiada Tylko czemu tutaj warsztat? Na pewno w dziale "cywilnym" miałby więcej oglądających ! (rozważ poproszenie Moderatora o przeniesienie wątku, bo myślę że warto) Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 15 Lipca 2020 Autor Napisano 15 Lipca 2020 A tak sobie wklepałem , skala trochę bardziej kolekcjonerska jak modelarska , ale i tak widać temat jak pokazuje ogóle forum. Myślę tez że jak ktoś jest takim tematem zainteresowany to i tu znajdzie , a jak będę robił kiedyś galerię to i zapewne w cywilnych wstawię . W zasadzie powinienem w dioramach bo planuję coś takiego . Cytuj
piotrkur Napisano 15 Lipca 2020 Napisano 15 Lipca 2020 2 godziny temu, Andrzej Godlewski napisał: Odrzutowa drezyna?? Cytuj
Markuz Napisano 16 Lipca 2020 Napisano 16 Lipca 2020 (edytowane) Super temat. Dodałem do obserwowanych. A koparkę planujesz też od podstaw wyrzeźbić, czy ba jakiejś bazie się będziesz opierał? PS. Szkoda, że nie podciągnąłeś do skali 1:48 Edytowane 16 Lipca 2020 przez Markuz Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 16 Lipca 2020 Autor Napisano 16 Lipca 2020 Koparka będzie robiona od podstaw . Raczej model w stylu kultowych aut PRL-u właśnie w skali 1:43. Jest to też przy okazji europejka skala kolejowa czyli skala zero . Akurat z tą skalą jest różnie bo na przykład w USA są budowane modele kolejowe w 1:48. U nas to raczej lotnictwo przoduje w tej skali ,choć ostatnio jest trochę pancerki ,ale jeśli chodzi o cywili to raczej niewiele . Modele koparek ,spycharek owszem są ale już w skali 1:50 , ot i taki misz-masz skalowy . Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 23 Lipca 2020 Autor Napisano 23 Lipca 2020 A na razie prace trwają nad wagonem , wykonałem trochę drobiazgu , no i całą ostoję wagonu ,którą teraz trzeba uzbroić w instalacje hamulcową . Wózki też jeszcze będą nieco zdetalowane o układ hamulcowy . Oraz wykonałem małą dioramkę . 5 Cytuj
_OldMan_ Napisano 6 Sierpnia 2020 Napisano 6 Sierpnia 2020 1 minutę temu, Markuz napisał: Tory znajomo wyglądają. To skala H0? Przeczytałeś tytuł wątku ? Cytuj
MooMiniek Napisano 6 Sierpnia 2020 Napisano 6 Sierpnia 2020 18 minut temu, Markuz napisał: Tory znajomo wyglądają. To skala H0? W lipcu żałowałeś, że to 1:43 a nie 1:48 a teraz o H0 - letnie rozprężenie? @ _OldMan_ kadłub to scratch "plastikowy" czy posiłkowałeś się wydrukami 3D z PLA/żywicy? Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 6 Sierpnia 2020 Autor Napisano 6 Sierpnia 2020 Upały wszystkim daję się we znaki Nie to nie jest 3D , wszystko wypracowane starożytną modelarską metodą . Cięte nożykiem w polistyrenie . Cytuj
Lipstein Napisano 6 Sierpnia 2020 Napisano 6 Sierpnia 2020 Zanim dokładnie obejrzałem pierwsze zdjęcia, już chciałem z przekory zapytać, czy lokomotywa też jest robiona starożytną modelarską metodą ... Piękna robota, podziwiam. Cytuj
Markuz Napisano 6 Sierpnia 2020 Napisano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) MooMiniek, _OldMan_ oczywiście chodziło mi o skalę 0. Tak się tylko zapytałem bo projekt 1:43 natomiast skala 0 to zasadniczo 1:45. Ale jako, że model jest rzeźbiony od podstaw to nie ma problemu. Sam używam torów skali 0 do projektów w 1:48. Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez Markuz Cytuj
M.A.V. Napisano 6 Sierpnia 2020 Napisano 6 Sierpnia 2020 Podoba się ta koleba skryta za winklem też zacnie wyszła Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 6 Sierpnia 2020 Autor Napisano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) A koleba to tak na dopełnienie mini dioramki zapożyczona z dioramy ,,Fajrant "1:35 . Ot taka aranżacja z potrzeby chwili . Każda podziałka w skali 0 jest właściwa ,tylko 1:45 wymyślili ortodoksyjni niemcy bo oni zawsze chcą być lepsi od innych . Z punktu widzenia historycznego to 1:43,5 była tą właściwą i wymyślona przez anglików . Patrząc matematycznie rzeczywiście 1:45 jest tą bliższą prawdy podziałką. Polecam też stronkę ze normami skal używanych w modelarstwie kolejowym , ciekawa literatura i sporo wyjaśnia . http://twhk.de/spurweiten/modell.htm Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez Andrzej Godlewski 1 Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 16 Lutego 2021 Autor Napisano 16 Lutego 2021 (edytowane) Prace idą do przodu , a ponieważ lokomotywa musi mieć swoje modelarskie środowisko naturalne , pomyślałem że wykonam do tego zestawu makietę . Podstawa to skrzynki ze sklejki wypełnione styrodurem. Przyczółki mostowe to odlewy żywiczne , mostek też będzie wykonany tą samą metodą .. Całość będzie pokryta wszelkiej maści podsypkami naturalnymi , począwszy od piasku do ziemi doniczkowej . Dodałem też trochę kamyczków do urozmaicenia , oraz trochę mikro-trawki . Jako jedna z podsypek jest też wysuszona herbata ,jakaś dzika kładka ,przepusty . I to na teraz na tyle . Edytowane 16 Lutego 2021 przez Andrzej Godlewski 3 Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Trochę do przodu przy wagonie i SM -ce . Jako, że trochę podłubałem przy innych tematach postanowiłem nieco czasu poświęcić i temu modelowi . W ostoi wagonu wykonałem mechanizmy hamulcowe o przy wózkach kończę układ cięgien do hamulców wózkach . Przy samej lokomotywie zabrałem się za wózki , a ponieważ przewiduje wykonać kilka odmian stonek więc i trzeba było zrobić dwa typy wózków jezdnych . Oczywiście jest też wykonana inna nowsza ostoja ,ale o tym jak tylko zakończę prace nad jej uzbrajaniem . Pokusiłem się też o wykonanie wnętrza kabiny w niezbędne jej wyposażenie . Mam już też zrobionych sporo detali jak tylko je wykończę dołączę do następnej relacji Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez Andrzej Godlewski 4 Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 28 Maja 2021 Autor Napisano 28 Maja 2021 Pomału prace dobiegają końca ,choć jeszcze sporo drobiazgu do wykończenia .Chciałbym już na tym etapie pokusić się o wykonanie zmodernizowanej SM ki , w wersji 6Dg, oraz 18D. Podciągnąłem prace na tyle że mogę już w tej chwili po wykonaniu silników trakcyjnych zająć się koparką na platformie . To co udało się wykonać prezentuje poniżej . Najpierw wagon ,potem wersja z wózkami starego typu . A na końcu ostoja z wózkami nowego typu 1LN pod zabudowę na wersją unowocześnioną . 4 Cytuj
Klapouch Napisano 28 Maja 2021 Napisano 28 Maja 2021 Wyglada to o-błęd-nie. Aż się prosi o godne malowanie Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 28 Lipca 2021 Autor Napisano 28 Lipca 2021 (edytowane) No i tytułowy Waryński ,a raczej jego początki , czyli najpierw bryła modelu i jej dogładzanie ,a później szczegóły . Zapewne dodam potem podwozie gąsienicowe ,będzie jak znalazł do dioram. Edytowane 28 Lipca 2021 przez Andrzej Godlewski 1 Cytuj
Kolekcjoner WP Napisano 28 Lipca 2021 Napisano 28 Lipca 2021 Widzę, że Stonka dostanie malowanie fabryczne Szacun za wykonanie lokomotywy! Kibicuję gorąco w budowie. Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 28 Lipca 2021 Autor Napisano 28 Lipca 2021 W planach nie tylko malowania fabryczne , ale zobaczymy jak pójdzie wykonanie odlewów , bo jest parę fajnych malowań które chciałbym wykonać . W każdym razie już się szykuję na ciekawą pracę malarską. 1 Cytuj
Andrzej Godlewski Napisano 3 Sierpnia 2021 Autor Napisano 3 Sierpnia 2021 Prac ciąg dalszy , na razie elementy podstawowe a potem zabawa w detale . 5 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi