Andrzej Godlewski Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 Od jakiegoś czasu powoli pracuje sobie nad lokomotywą spalinową SM 42 Zapewne nastąpi przerwa wakacyjna , ale zaraz po będę męczył się nad dwoma typami wózków ,i zapewne trochę to jeszcze potrwa . Szykuję parę konwersji SM- ki w tym wersję SU 42 . Na razie powoli dopieszczam sam kadłub lokomotywy z dwoma typami ostoi . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 Bardzo ciekawie się zapowiada Tylko czemu tutaj warsztat? Na pewno w dziale "cywilnym" miałby więcej oglądających ! (rozważ poproszenie Moderatora o przeniesienie wątku, bo myślę że warto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 15 Lipca 2020 Autor Share Napisano 15 Lipca 2020 A tak sobie wklepałem , skala trochę bardziej kolekcjonerska jak modelarska , ale i tak widać temat jak pokazuje ogóle forum. Myślę tez że jak ktoś jest takim tematem zainteresowany to i tu znajdzie , a jak będę robił kiedyś galerię to i zapewne w cywilnych wstawię . W zasadzie powinienem w dioramach bo planuję coś takiego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 ja na pewno będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 2 godziny temu, Andrzej Godlewski napisał: Odrzutowa drezyna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 16 Lipca 2020 Share Napisano 16 Lipca 2020 (edytowane) Super temat. Dodałem do obserwowanych. A koparkę planujesz też od podstaw wyrzeźbić, czy ba jakiejś bazie się będziesz opierał? PS. Szkoda, że nie podciągnąłeś do skali 1:48 Edytowane 16 Lipca 2020 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 16 Lipca 2020 Autor Share Napisano 16 Lipca 2020 Koparka będzie robiona od podstaw . Raczej model w stylu kultowych aut PRL-u właśnie w skali 1:43. Jest to też przy okazji europejka skala kolejowa czyli skala zero . Akurat z tą skalą jest różnie bo na przykład w USA są budowane modele kolejowe w 1:48. U nas to raczej lotnictwo przoduje w tej skali ,choć ostatnio jest trochę pancerki ,ale jeśli chodzi o cywili to raczej niewiele . Modele koparek ,spycharek owszem są ale już w skali 1:50 , ot i taki misz-masz skalowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 23 Lipca 2020 Autor Share Napisano 23 Lipca 2020 A na razie prace trwają nad wagonem , wykonałem trochę drobiazgu , no i całą ostoję wagonu ,którą teraz trzeba uzbroić w instalacje hamulcową . Wózki też jeszcze będą nieco zdetalowane o układ hamulcowy . Oraz wykonałem małą dioramkę . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 23 Lipca 2020 Share Napisano 23 Lipca 2020 Super temat. Będę podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Tory znajomo wyglądają. To skala H0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 1 minutę temu, Markuz napisał: Tory znajomo wyglądają. To skala H0? Przeczytałeś tytuł wątku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MooMiniek Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 18 minut temu, Markuz napisał: Tory znajomo wyglądają. To skala H0? W lipcu żałowałeś, że to 1:43 a nie 1:48 a teraz o H0 - letnie rozprężenie? @ _OldMan_ kadłub to scratch "plastikowy" czy posiłkowałeś się wydrukami 3D z PLA/żywicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 6 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Upały wszystkim daję się we znaki Nie to nie jest 3D , wszystko wypracowane starożytną modelarską metodą . Cięte nożykiem w polistyrenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Zanim dokładnie obejrzałem pierwsze zdjęcia, już chciałem z przekory zapytać, czy lokomotywa też jest robiona starożytną modelarską metodą ... Piękna robota, podziwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) MooMiniek, _OldMan_ oczywiście chodziło mi o skalę 0. Tak się tylko zapytałem bo projekt 1:43 natomiast skala 0 to zasadniczo 1:45. Ale jako, że model jest rzeźbiony od podstaw to nie ma problemu. Sam używam torów skali 0 do projektów w 1:48. Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Sierpnia 2020 Share Napisano 6 Sierpnia 2020 Podoba się ta koleba skryta za winklem też zacnie wyszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 6 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2020 (edytowane) A koleba to tak na dopełnienie mini dioramki zapożyczona z dioramy ,,Fajrant "1:35 . Ot taka aranżacja z potrzeby chwili . Każda podziałka w skali 0 jest właściwa ,tylko 1:45 wymyślili ortodoksyjni niemcy bo oni zawsze chcą być lepsi od innych . Z punktu widzenia historycznego to 1:43,5 była tą właściwą i wymyślona przez anglików . Patrząc matematycznie rzeczywiście 1:45 jest tą bliższą prawdy podziałką. Polecam też stronkę ze normami skal używanych w modelarstwie kolejowym , ciekawa literatura i sporo wyjaśnia . http://twhk.de/spurweiten/modell.htm Edytowane 6 Sierpnia 2020 przez Andrzej Godlewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 16 Lutego 2021 Autor Share Napisano 16 Lutego 2021 (edytowane) Prace idą do przodu , a ponieważ lokomotywa musi mieć swoje modelarskie środowisko naturalne , pomyślałem że wykonam do tego zestawu makietę . Podstawa to skrzynki ze sklejki wypełnione styrodurem. Przyczółki mostowe to odlewy żywiczne , mostek też będzie wykonany tą samą metodą .. Całość będzie pokryta wszelkiej maści podsypkami naturalnymi , począwszy od piasku do ziemi doniczkowej . Dodałem też trochę kamyczków do urozmaicenia , oraz trochę mikro-trawki . Jako jedna z podsypek jest też wysuszona herbata ,jakaś dzika kładka ,przepusty . I to na teraz na tyle . Edytowane 16 Lutego 2021 przez Andrzej Godlewski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2021 (edytowane) Trochę do przodu przy wagonie i SM -ce . Jako, że trochę podłubałem przy innych tematach postanowiłem nieco czasu poświęcić i temu modelowi . W ostoi wagonu wykonałem mechanizmy hamulcowe o przy wózkach kończę układ cięgien do hamulców wózkach . Przy samej lokomotywie zabrałem się za wózki , a ponieważ przewiduje wykonać kilka odmian stonek więc i trzeba było zrobić dwa typy wózków jezdnych . Oczywiście jest też wykonana inna nowsza ostoja ,ale o tym jak tylko zakończę prace nad jej uzbrajaniem . Pokusiłem się też o wykonanie wnętrza kabiny w niezbędne jej wyposażenie . Mam już też zrobionych sporo detali jak tylko je wykończę dołączę do następnej relacji Edytowane 13 Kwietnia 2021 przez Andrzej Godlewski 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 28 Maja 2021 Autor Share Napisano 28 Maja 2021 Pomału prace dobiegają końca ,choć jeszcze sporo drobiazgu do wykończenia .Chciałbym już na tym etapie pokusić się o wykonanie zmodernizowanej SM ki , w wersji 6Dg, oraz 18D. Podciągnąłem prace na tyle że mogę już w tej chwili po wykonaniu silników trakcyjnych zająć się koparką na platformie . To co udało się wykonać prezentuje poniżej . Najpierw wagon ,potem wersja z wózkami starego typu . A na końcu ostoja z wózkami nowego typu 1LN pod zabudowę na wersją unowocześnioną . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Wyglada to o-błęd-nie. Aż się prosi o godne malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 28 Lipca 2021 Autor Share Napisano 28 Lipca 2021 (edytowane) No i tytułowy Waryński ,a raczej jego początki , czyli najpierw bryła modelu i jej dogładzanie ,a później szczegóły . Zapewne dodam potem podwozie gąsienicowe ,będzie jak znalazł do dioram. Edytowane 28 Lipca 2021 przez Andrzej Godlewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 28 Lipca 2021 Share Napisano 28 Lipca 2021 Widzę, że Stonka dostanie malowanie fabryczne Szacun za wykonanie lokomotywy! Kibicuję gorąco w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 28 Lipca 2021 Autor Share Napisano 28 Lipca 2021 W planach nie tylko malowania fabryczne , ale zobaczymy jak pójdzie wykonanie odlewów , bo jest parę fajnych malowań które chciałbym wykonać . W każdym razie już się szykuję na ciekawą pracę malarską. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 3 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Prac ciąg dalszy , na razie elementy podstawowe a potem zabawa w detale . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi