Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Ktoś by powiedział że to przerost formy nad treścią ale ja się uparłem. W ostatnim super model jest artykuł miga jimeneza o filtrach i efektach i jest tam wspomniane o łyżeczce tamiyi do nakładania pigmentów na model. Szukałem na mojehobby.pl i nie moge znależć bo nawet nie wiem jak po angielsku to nazwać. Może ma ktoś namiary, link gdzie w jakimś sklepie internetowym to kupić.

Edited by slepy
Posted (edited)

W super model w artykule jimeneza jest po polsku określone "specjalna łyżeczka z oferty Tamiyi".

---

Wydaje mi się że to chyba lużna interpretacja miga jimeneza co do nazwy łyżeczka. A jak do tego dodać tłumaczenie translatora to wychodzi problem. Bo łyżeczka to faktycznie po angielsku jest spoon, a nigdzie google nie znalazł nic pod frazą "tamiya spoon".  Może mig wykorzystał te mieszadła tamiyi stirrer (bo są bardzo podobne do tych ze zdjęcia w super model") i nazwał sobie je łyżeczką.

Edited by slepy
Chciałem rozwinąć temat. Przepraszam za nadużycie.
Posted

Jedyne co Tamiya oferuje do nakładania pigmentów to "weathering sponge". Ciekawe czy w innych artykułach też są takie "kwiatki" :)

Posted
5 minut temu, jawkers napisał:

Łyżeczką trudno będzie nakładać pigmenty. Może wkradł się błąd.

W super model mig jimenez pisze że "Specjalną łyżeczką z oferty Tamiyi naniosłem niewielkie ilości ziemi w niektóre miejsca czołgu, po czym rozprowadziłem grudki za pomocą pędzla".

Posted (edited)

Oczywiście że chodzi o gąbkę, zapewnie taką która sprzedawana jest przez Tamkę w ich zestawach „cieni do powiek”. Gąbkopędzelek.:)

Albo taką:

image.thumb.png.5fde2f976adc837d2f99df489ee64a47.png

Edited by Solo
Posted
59 minut temu, slepy napisał:

W super model mig jimenez pisze że "Specjalną łyżeczką z oferty Tamiyi naniosłem niewielkie ilości ziemi w niektóre miejsca czołgu, po czym rozprowadziłem grudki za pomocą pędzla".

Podaj namiary na ten artykuł z Super Modelu.

Posted

Super model to czasopismo papierowe dla entuzjastów modelarstwa. Musisz kupić sobie je no bo jak inaczej? Ja mam prenumerate.

Posted

To są naprawdę pieniądze wyrzucone w błoto. Jeśli chcesz się nauczyć czegoś, to nie z tego magazynu, tylko lepiej z filmów na YT. Jest tego sporo i to są znacznie lepsze źródła informacji niż marne zdjęcia tego czasopisma.

Posted
1 minutę temu, _OldMan_ napisał:

Really ?  Podaj numer SM i tytuł artykułu.

Najnowszy nr czyli 83 i tytuł ABC Modelarstwa redukcyjnego:Filtry i efekty specjalne na T-72B.

Posted

OK w porządku. Może migowi coś się pomyliło albo translatorowi. Tak jak pisałem wcześniej. Albo po prostu błąd.

Posted
7 minut temu, _OldMan_ napisał:

Nabierasz odrobinę pigmentu tą częścią z zagłębieniem i aplikujesz na modelu.

Nie słyszałem o takiej technice aplikacji pigmentu. Czemu ma służyć takie walenie go na grubo, zamiast pędzelka czy gąbki? Co to daje?
Nie neguję tego co napisałeś, jestem tylko ciekawy.

Posted
8 minut temu, Solo napisał:

Nie słyszałem o takiej technice aplikacji pigmentu. Czemu ma służyć takie walenie go na grubo, zamiast pędzelka czy gąbki? Co to daje?

Posypujesz pigmentem z takiej "łyżeczki" bez wklepywania i możesz zalać np white spiritem żeby sam się nieregularne rozprowadził.

Posted

Tak rozprowadzony pigment nie wchodzi tylko w zakamarki. Osiada na płaskiej powierzchni w sposób dość nieregularny.