slepy Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) Ktoś by powiedział że to przerost formy nad treścią ale ja się uparłem. W ostatnim super model jest artykuł miga jimeneza o filtrach i efektach i jest tam wspomniane o łyżeczce tamiyi do nakładania pigmentów na model. Szukałem na mojehobby.pl i nie moge znależć bo nawet nie wiem jak po angielsku to nazwać. Może ma ktoś namiary, link gdzie w jakimś sklepie internetowym to kupić. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez slepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 https://www.mojehobby.pl/products/Tamiya-Paint-Stirrer-2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Sierpnia 2020 Super Moderator Share Napisano 11 Sierpnia 2020 To są mieszadła, do mieszania farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Łyżeczce (spoon) czy gąbce (sponge)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) W super model w artykule jimeneza jest po polsku określone "specjalna łyżeczka z oferty Tamiyi". --- Wydaje mi się że to chyba lużna interpretacja miga jimeneza co do nazwy łyżeczka. A jak do tego dodać tłumaczenie translatora to wychodzi problem. Bo łyżeczka to faktycznie po angielsku jest spoon, a nigdzie google nie znalazł nic pod frazą "tamiya spoon". Może mig wykorzystał te mieszadła tamiyi stirrer (bo są bardzo podobne do tych ze zdjęcia w super model") i nazwał sobie je łyżeczką. Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez slepy Chciałem rozwinąć temat. Przepraszam za nadużycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Sierpnia 2020 Super Moderator Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Łyżeczką trudno będzie nakładać pigmenty. Może wkradł się błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Jedyne co Tamiya oferuje do nakładania pigmentów to "weathering sponge". Ciekawe czy w innych artykułach też są takie "kwiatki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 5 minut temu, jawkers napisał: Łyżeczką trudno będzie nakładać pigmenty. Może wkradł się błąd. W super model mig jimenez pisze że "Specjalną łyżeczką z oferty Tamiyi naniosłem niewielkie ilości ziemi w niektóre miejsca czołgu, po czym rozprowadziłem grudki za pomocą pędzla". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Pędzelkiem płaskim też nałożysz pigment.Ba nawet fajnie i elegancko można to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Sierpnia 2020 Super Moderator Share Napisano 11 Sierpnia 2020 A to chyba juz wiem, o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 (edytowane) Oczywiście że chodzi o gąbkę, zapewnie taką która sprzedawana jest przez Tamkę w ich zestawach „cieni do powiek”. Gąbkopędzelek.:) Albo taką: Edytowane 11 Sierpnia 2020 przez Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Sierpnia 2020 Super Moderator Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Mógł też tym marszałkiem nałożyć, pigmenty wymieszane z np. pigment fixerem i rozprowadził pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 59 minut temu, slepy napisał: W super model mig jimenez pisze że "Specjalną łyżeczką z oferty Tamiyi naniosłem niewielkie ilości ziemi w niektóre miejsca czołgu, po czym rozprowadziłem grudki za pomocą pędzla". Podaj namiary na ten artykuł z Super Modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Super model to czasopismo papierowe dla entuzjastów modelarstwa. Musisz kupić sobie je no bo jak inaczej? Ja mam prenumerate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Really ? Podaj numer SM i tytuł artykułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 To są naprawdę pieniądze wyrzucone w błoto. Jeśli chcesz się nauczyć czegoś, to nie z tego magazynu, tylko lepiej z filmów na YT. Jest tego sporo i to są znacznie lepsze źródła informacji niż marne zdjęcia tego czasopisma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 1 minutę temu, _OldMan_ napisał: Really ? Podaj numer SM i tytuł artykułu. Najnowszy nr czyli 83 i tytuł ABC Modelarstwa redukcyjnego:Filtry i efekty specjalne na T-72B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 A, to tego numeru jeszcze nie posiadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Ja wczoraj dostałem do skrzynki także już powinien być np. w empiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Kupię sobie jutro. Ale i tak obstawiam to co ci podlinkowałem. Nabierasz odrobinę pigmentu tą częścią z zagłębieniem i aplikujesz na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slepy Napisano 11 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2020 OK w porządku. Może migowi coś się pomyliło albo translatorowi. Tak jak pisałem wcześniej. Albo po prostu błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 7 minut temu, _OldMan_ napisał: Nabierasz odrobinę pigmentu tą częścią z zagłębieniem i aplikujesz na modelu. Nie słyszałem o takiej technice aplikacji pigmentu. Czemu ma służyć takie walenie go na grubo, zamiast pędzelka czy gąbki? Co to daje? Nie neguję tego co napisałeś, jestem tylko ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 8 minut temu, Solo napisał: Nie słyszałem o takiej technice aplikacji pigmentu. Czemu ma służyć takie walenie go na grubo, zamiast pędzelka czy gąbki? Co to daje? Posypujesz pigmentem z takiej "łyżeczki" bez wklepywania i możesz zalać np white spiritem żeby sam się nieregularne rozprowadził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Czemu to ma służyć? Coś jakby wash tylko pigmentem? Symulowaniu brudu w zakamarkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 11 Sierpnia 2020 Share Napisano 11 Sierpnia 2020 Tak rozprowadzony pigment nie wchodzi tylko w zakamarki. Osiada na płaskiej powierzchni w sposób dość nieregularny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi