knoor Napisano 14 Grudnia 2020 Share Napisano 14 Grudnia 2020 @GTiStyle Ostatnio sporo siedziałem przy chipping fluidzie, więc myślę, że mogę Ci powiedzieć parę rzeczy na jego temat. Teoria: 1. Nakładasz jeden kolor (np. jeśli ma to być rdza, to jakiś brązowy) 2. Nakładasz chipping fluid 3. Nakładasz drugi kolor (np jakiś zielony albo coś) 4. Lekko wilgotnym pędzelkiem moczysz powierzchnię i drapiesz/lekko usuwasz farbę - zależy od docelowego efektu. Można drapać pędzlem (twardym, miękkim, grubym, cienkim - zależy jaki ma być efekt), można drapać wykałaczką albo co tam przyjdzie do głowy 5. Po skończeniu całość potraktować lakierem bezbarwym, żeby zabezpieczyć 6. Można powtórzyć kroki 2-5 jeśli efekt Cię nie zadowala Praktyka: - Z moich obserwacji wynika, że lepiej dać 2-3 warstwy tego fluidu, jest wtedy lepsza kontrola nad ściąganiem farby - Lepiej zainwestować w dedykowany fluid, z lakierem do włosów jest trochę loteria - jeden działa lepiej, drugi gorzej - Należy pracować na jednej, możliwie małej powierzchni na raz. Po jednokrotnym namoczeniu farba mniej chętnie chce schodzić - Chipping fluid nie lubi się z farbami olejnymi. Jeśli masz na modelu warstwę farby olejnej, na początek trzeba ją zabezpieczyć lakierem. - Warstwę farby na chipping fluid można kłaść po dowolnym okresie. Eksperymentalnie położyłem drugą warstwę po miesiącu od położenia fluidu i dalej działał jak trzeba - Jest to wbrew pozorom czasochłonna i dość losowa metoda, moim zdaniem do "zwykłych" obić istnieją lepsze sposoby. Natomiast jest niezastąpiona przy robieniu wraków, zardzewiałych, porzuconych pojazdów itd. Jeśli Cię interesuje, tu np. efekty moim eksperymentów z tą metodą: PS @Pan_na_ZulawachSorry za ponowną kradzież wątku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 15 Grudnia 2020 Share Napisano 15 Grudnia 2020 Wielkie dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 20 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2020 Model przemalowany. Idealnie nie wyszło, pierwszy raz tłumiłem kolory- nie wiem, czy nie za mocno. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 Jak dla mnie kolory takie wyprane jakby wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 W dniu 14.12.2020 o 19:50, Stojkovic napisał: Będziesz tę bude jakoś rozjaśniał? Ponawiam pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 21 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2020 @Stojkovic nie planuję żadnych rozjaśnień nadbudowki. Szczerze, to nawet nie wiem po co miałbym to robić. Jeżeli uważasz, że powinienem to napisz proszę dlaczego, jak i czym miałbym to robić. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 Duża bryła jaką jest Brummbar zawsze ciekawiej się prezentuje z cieniowaniem w tym, rozjaśnieniami. Na tym etapie to już chyba tylko farbami olejnymi można zrobić sensowne rozjaśnienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 Ten szary pył jakby z Wezuwiusza albo Iwo Jimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Dodałem graty, kalki (model nie jest w oznakowaniu 2 kompanii- nie starczyło cierpliwości na kalki kładzione na zimmericie), położyłem sidolux. Obecnie wygląda to tak, jak poniżej. Pozdrawiam Marek Edit: Mała przymiarka do siatki maskującej Edytowane 23 Grudnia 2020 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 24 Grudnia 2020 Share Napisano 24 Grudnia 2020 Co będziesz działał z tłumikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 25 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2020 (edytowane) @enten, @bulik58 model jest dopiero po obiciach i sidoluxie. Czeka mnie jeszcze sporo pracy z wykończeniem i postarzeniem pojazdu- tak, nad tłumikiem, narzędziami będę jeszcze oczywiście pracował. Tłumik ma zrobioną tylko fakturę i jest wstępnie pomalowany podkładem- wykończę go olejami, a jak będzie opór materii, to zrobię to na skróty pigmentami. Narzędzia doklejane po pomalowaniu modelu i... to raczej ostatni raz kiedy tak robiłem. Co do samej siatki, to nie chciałem kupować gotowca (zresztą wybór siatek jest ograniczony lub go wcale nie ma), a metody domowe z bandaża jakoś mnie nie przekonują. Mam taką siatkę jak widać i coś postaram się z nią zrobić. Co do wielkości i kształtu oczek, wzoru, to raczej sprawa dyskusyjna. @bulik58 co to za tygrys z numerem 132? Masz więcej fotek tego czołgu? Zainteresował mnie. Co to osłon, to wewnętrzne strony nie zostały pomalowane, a ostatnia została dorobiona i też nie została pomalowana- ot cała tajemnica. edit: Znalazłem taką fotkę, jednak to nie jest ten sam pojazd. Pozdrawiam Marek Edytowane 25 Grudnia 2020 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 Ten 132 to chyba z Afryki ale mogę się mylic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 32 minuty temu, kzugaj napisał: Ten 132 to chyba z Afryki ale mogę się mylic Ale się nie mylisz, 132 z s.Pz.Abt 501. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 25 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2020 (edytowane) Znalazłem jeszcze jedną fotkę 132 z Afryki. Ciekawy egzemplarz jak dla mnie: maskowanie i samo malowanie (góra ciemna, koła jasne), ogniwa gąsienicy (?) na wieży. Tylko pytanie, czy na pewno to Afryka, jest dzień, a żołnierze w płaszczach i grubych butach. @bulik58 już pisałem, nie mam lepszej siatki, więc to się lubi, co się ma Chyba, że coś innego jeszcze wymyślę, dużo zależy od tego, jak to będzie na modelu wyglądać. Sam model to nie replika wozu z Włoch- trochę s-f, więc siatka też może taka być. Pozdrawiam Marek Edytowane 25 Grudnia 2020 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 Godzinę temu, Pan_na_Zulawach napisał: Tylko pytanie, czy na pewno to Afryka, jest dzień, a żołnierze w płaszczach i grubych butach. Wyruszyli do Afryki w listopadzie 1942 roku więc to mieli ze sobą - widać nie zawsze jest tam bardzo ciepło. Pierwsze TRZY Tygrysy z s.Pz.Abt 501 Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 Noce na pustyni bywają bardzo chłodne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 25 Grudnia 2020 Share Napisano 25 Grudnia 2020 Jakbyś chciał robić 132 to tu masz listę cech szczególnych dla tego czołgu. http://tiger1.info/tank-page/A2J Tak na marginesie to powyższa strona twoim przyjacielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 27 Lipca 2021 Autor Share Napisano 27 Lipca 2021 To już 7 miesięcy, czas chyba skończyć, aczkolwiek niezbyt chętnie do niego wracam. Model obecnie wygląda tak jak na zdjęciach, świeci się po sidoluxie miejscami, a co gorsza poprzylepiały się gdzieniegdzie jakieś kłaczki. Koncepcja jest taka, że ma wyglądać na pojazd walczący w mieście, i chciałbym użyć głównie do brudzenia tych specyfików: Nie wiem, czy nie będzie zbyt jednolicie, jeżeli macie jakieś sugestie, to chętnie wysłucham. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTiStyle Napisano 28 Lipca 2021 Share Napisano 28 Lipca 2021 Chętnie poczekam na efekt brudzenia. Do takich specyfików podchodzę sceptycznie... dlatego chciałbym zobaczyć jak inni to robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 6 Września 2021 Autor Share Napisano 6 Września 2021 (edytowane) Jednak nie, warsztat nie będzie kończony. Można zamknąć. Pozdrawiam Marek Edytowane 6 Września 2021 przez Pan_na_Zulawach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 7 Września 2021 Autor Share Napisano 7 Września 2021 Nie @bulik58, zmaltretowałem trochę zimmerit, dodałem błota w standardowych kolorach: i na to pójdzie jeszcze błoto zwane" industrialnym" i podciągnięcie braków, tam gdzie się da, bo sam model zaliczam do mniej udanych. Warsztat nie będzie kontynuowany, jak i moje pozostałe rozpoczęte warsztaty, bo zaraz WESZCZNĘ jakąś kłótnię, a po co mi to? Pozostanę tylko ewentualnie przy Galeriach. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 7 Września 2021 Share Napisano 7 Września 2021 Na galeriach też mogą być kłótnie, co to za różnica ?, więc nie ma co się fochować tylko robić swoje, a zawsze można coś ciekawego z takich warsztatów wyciągnąć, poczytać, a i czasem się pożartować, śmiech to zdrowie przecież 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 7 Września 2021 Share Napisano 7 Września 2021 32 minuty temu, Pan_na_Zulawach napisał: Nie @bulik58, zmaltretowałem trochę zimmerit, dodałem błota w standardowych kolorach: i na to pójdzie jeszcze błoto zwane" industrialnym" i podciągnięcie braków, tam gdzie się da, bo sam model zaliczam do mniej udanych. Warsztat nie będzie kontynuowany, jak i moje pozostałe rozpoczęte warsztaty, bo zaraz WESZCZNĘ jakąś kłótnię, a po co mi to? Pozostanę tylko ewentualnie przy Galeriach. Pozdrawiam Marek Nie mówi się "weszcznę"- tylko " wysiusiam" albo "wysikam"! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_na_Zulawach Napisano 7 Września 2021 Autor Share Napisano 7 Września 2021 Oczywiście @Evildead, że śmiech to zdrowie, pod warunkiem, że to z Ciebie się nie śmieją Niedawno zniknął magicznie z forum jeden kolega, za którym osobiście nie przepadałem, jednak żeby być sprawiedliwym, to wnosił sporo do tego forum, a idącym jego ścieżką pomagał. Nie zamierzam być kolejnym, tylko dlatego, że Admin tak uzna. Oczywiście nigdy nie mówię nigdy, ale teraz robię sobie małą przerwę od aktywności na forum. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 7 Września 2021 Share Napisano 7 Września 2021 (edytowane) Powiem tak, Panie na Żuławach. Jak ja bym miał się pitoleniem wiecznie ludzi przejmować, to bym pilca dostał i chodził bym po lekarzach. Ludzi nie zadowolisz, czy to niektórych "słownych wyłącznie" modelarzy bez obrazy (tego co wyrzucili z forum), tym bardziej kobiety haha.. jak i resztę dookoła też. Pamiętaj,że ludzie celowo wprowadzają, zamęt innym i całą swoją intrygę i plan, komuś dopiec. To się nazywa, zakompleksienie i frustracja (nie piszę o was, użytkownikach tego forum, ogólnikowo) Robić swoje, mimo, że życie czasami, nie wygląda jak w telenowelach to z uśmiechem na twarzy. Czuć się, z modelem dobrze,,warsztatem,praktyką. Nie urodziliśmy się Bogami Greckimi, z wielkimi mocami . Coś przerabiałem " muzycznie" krytykę w moją stroną przez kilka lat(czy to kapele,czy projekty osobne). Mam, większy warsztat w tym, niż w klejeniu modeli. Ale, niech tak zostanie. Zaczynając modeling klejąc T34-85 Revella 1:72, a przypadek taki trochę dziwny, że wynosząc śmieci pod domem, znalazłem książki o pancerce rosyjskiej i niemieckiej. Akurat czas, gdy wciągały mnie czołgi i moje samopoczucie było, takie rozchwiane emocjonalnie. Dzięki, temu moja "cierpliwość i podejście do spraw" traktowałem, jak odnośnik modelarski". Odpoczywała głowa. Przypadek, nie sądzę. "Żadna siła nie rozklei, kropeleczka na czubeczku, i wszystko jest w porządeczku " Pozdrawiam i Keep Calm Pancerka Edytowane 7 Września 2021 przez MayonesEXG7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi