tlb Napisano 3 Października 2020 Share Napisano 3 Października 2020 Witam odwiedzających, Zacząłem pracę nad tym modelem i zaczyna się obiecująco ponieważ póki co części do siebie bardzo dobrze pasują. Warsztat będzie dość długi, ale będzie. Na początek pudełko: I kokpit na sucho: PZDR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Października 2020 Share Napisano 4 Października 2020 Uważaj przy wklejaniu elementów kadłuba pod owiewkę, spasowanie jest tam średnie i może być zonk. Trzymam kciuki bo to jeden z moich ulubionych samolotów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 Dzięki za ostrzeżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 22 Listopada 2020 Autor Share Napisano 22 Listopada 2020 Witam odwiedzających, W końcu udało mi się pomalować wnętrze. Użyłem czarnego podkłady w sprayu AK i farby jaką widać na zdjęciu. Nie bawię się w żadne "upiększanie " wnętrza, bo i tak nie będzie widać. I pierwszy problem, szpara na ok 0,8mm. PZDR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek1124 Napisano 22 Listopada 2020 Share Napisano 22 Listopada 2020 Mam nadzieję, że wiesz to wersja późna "Typhoona" i miała inne stateczniki poziome - od Tempesta. Hasegawa niestety o nich zapomniała ;(. Eduard w swoim przepadu dodał żywiczne https://www.mojehobby.pl/products/Typhoon-Mk.Ib-23419182.html można też dokupuć żywice Ultracast https://www.ultracast.ca/product-p/ult48080.htm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 22 Listopada 2020 Autor Share Napisano 22 Listopada 2020 3 godziny temu, Tomek1124 napisał: Mam nadzieję, że wiesz to wersja późna "Typhoona" i miała inne stateczniki poziome - od Tempesta. Hasegawa niestety o nich zapomniała ;(. To, że późna wersja to wiem, ale nie wiedziałem, że są inne stateczniki. Dzięki za zwrócenie uwagi. Nie będę zmieniał tego co daje pudełko, po pierwsze gdybym zaczął kroić te skrzydła to bym doprowadził je do takiego stanu, że nic by się nie dało z tym modelem zrobić, niż podpalić i zrzucić z balkonu. A po drugie chcę to tylko skleić poprawnie, pomalować ładnie, wrzucić na forum i schować. Ewentualnie wyeksponować, jak malowanie wyjdzie sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 23 Listopada 2020 Autor Share Napisano 23 Listopada 2020 No comment... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 15 minut temu, tlb napisał: No comment... I w czym problem? Spróbuj dopasować skrzydła w modelu Brenguna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Listopada 2020 Share Napisano 24 Listopada 2020 Lekko przeszlifujesz pilnikiem i wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 24 Listopada 2020 Autor Share Napisano 24 Listopada 2020 (edytowane) Już to zrobiłem dzisiaj rano i weszło elegancko. Myślałem, że to mega babol. Tylko trochę szpachli trzeba na łączeniu kadłuba i skrzydeł. A właśnie, czym rozcieńczacie szpachle Wamod i Tamiya?, oprócz oryginalnego tamiya laquer thinner. jakiś zamiennik? Edytowane 24 Listopada 2020 przez tlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 24 Listopada 2020 Share Napisano 24 Listopada 2020 Wamodowski leveling thiner. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 26 Listopada 2020 Autor Share Napisano 26 Listopada 2020 W sensie to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 26 Listopada 2020 Share Napisano 26 Listopada 2020 Dokładnie tak.Szpachlę firmy Tamiya rozpuszcza bez problemu a Wamodu nie próbowałem bo nie używam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 26 Listopada 2020 Share Napisano 26 Listopada 2020 W dniu 24.11.2020 o 16:30, tlb napisał: . A właśnie, czym rozcieńczacie szpachle Wamod i Tamiya? Tamkę ichnim cienkim klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 26 Listopada 2020 Autor Share Napisano 26 Listopada 2020 Tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Listopada 2020 Share Napisano 27 Listopada 2020 Zakupiłem po butelczynie 250 ml octanu metylu, butylu, butanonu i dowanolu + aceton w markecie można sìe babrać do woli w klejach i thinnerze tamki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 27 Listopada 2020 Share Napisano 27 Listopada 2020 23 godziny temu, tlb napisał: Tym? Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2020 W dniu 27.11.2020 o 01:25, myszaty napisał: Zakupiłem po butelczynie 250 ml octanu metylu, butylu, butanonu i dowanolu + aceton w markecie można sìe babrać do woli w klejach i thinnerze tamki... Rozumiem co piszesz, ale chemik ze mnie marny szkoda mi było "cienkiego kleju", więc użyłem wamodu. Ale do sedna, póki co tak to wygląda. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 E tam nie przesadzaj, dałbyś radę, to tylko mieszanka rozpuszczalników i umiejętność liczenia do 10... . A za ok 60 zeta masz 0,7 litra zwykłej lub cienkiej tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 2 Grudnia 2020 Share Napisano 2 Grudnia 2020 myszaty, a kupiłeś w jednym miejscu wszystko (gdzie?)czy w różnych miejscach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Grudnia 2020 Share Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) na alle, w Warchem. Wsio za jednym razem, tylko aceton w markecie. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 1 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2021 (edytowane) Witajcie w Nowym Roku, życzę wszystkim dużo zdrowia i sklejonych modeli. Niestety ja z tym modelem totalnie nie czuję chemii, od miesiąca leży nietknięty i nie zapowiada się, żeby to się zmieniło w najbliższym czasie. Wobec czego odsprzedam (lub zamienię na F15, F16, F18 lub jakiś SU 27, 30,33, 37) komuś, kto go dokończy, mam do niego maski, których jeszcze nie używałem i je dorzucam. Model nowy jest wart ok 100pln bez masek. Myślę, że 70 PLN w tym stanie co jest to cena ok. Odbiór jeszcze jutro i w niedzielę do południa w Warszawie na Nowym Mieście, w przyszłym tygodniu W Kielcach. Mogę wysłać paczkomatem za dodatkowe 12pln. Więcej info na priv. Edytowane 1 Stycznia 2021 przez tlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Stycznia 2021 Share Napisano 1 Stycznia 2021 Oj, nie przesadzaj. Czasem tak jest że model musi swoje odleżeć zanim się nad nim ulitujesz. Zostaw go w spokoju, zrób trzy, cztery inne i spróbuj do niego wrócić. Zrób jakąś pierdółkę. Jak zatrybi to jedziesz z nim dalej. Jak nie, znowu czeka. Metoda sprawdzona. Działa. Dużo zdrowia i cierpliwości w Nowym Roku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2021 Kurde, może masz racje. W sumie to Dar Młodzieży w 1:100 z kartonu prawie 14lat sklejałem i były okresy, ze leżał nie tknięty przez rok, potem tydzień klejenia i znowu rok leżenia...albo dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 Spoko, nie jesteś sam Miałem blokadę przy mig-u 23, teraz gotha też stanęła bo mam problem z geoametrią ( muszę kupić stojak do dwupłatów), także luzzik kolego , w kartonik i niech dojrzeje....✌ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi