modelist constructor Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Witajcie Czy ktos z was robił może imitacje łącznia płyt poszycia kadłuba okrętu z paseczków taśmy maskującej? Żeby nakleić ją i zostawić na stałe. Czy ona może się odkleić po pomalowaniu podkładem i akrylami? Te paski z elipsach zaznaczone Edytowane 14 Października 2020 przez modelist constructor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Z taśmy maskującej to bym nie ryzykował bo nawet zamalowana może z czasem odejść (np. po 10-15 latach) Ja kiedyś testowałem do takich rzeczy taśmę teflonową - było całkiem nieźle, dodatkowo można w niej fajnie odtworzyć nitowanie (chociażby "radełkiem" do samolotów) Ale nie wiem jak to by wyszło w wersji ostatecznej bo ja nakładałem na nią tylko podkład. Gdy się nałoży jakąś inną chemię to może się zachowywać niestabilnie - ale to byś musiał potestować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelist constructor Napisano 13 Października 2020 Autor Share Napisano 13 Października 2020 No własnie. Aizu ma takei taśmy 0,4 mm szerokie. Weższych nie ma. Boje się ze odejdzie. Albo paski polistyrenowe evergreen 0,25 x 0,5 wtedy przykleic CA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Może mistrz pomoże : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 1 godzinę temu, modelist constructor napisał: No własnie. Aizu ma takei taśmy 0,4 mm szerokie. Weższych nie ma. Boje się ze odejdzie. Albo paski polistyrenowe evergreen 0,25 x 0,5 wtedy przykleic CA Jeżeli nie skozystasz z rozwiazania Paula Budzika zawsze przyklejona tasme mozesz zalaz swiezym ZAP CA ( rozowy) albo inny bardzo rzadkim CA i dopiero gruntowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 3 godziny temu, modelist constructor napisał: Witajcie Czy ktos z was robił może imitacje łącznia płyt poszycia kadłuba okrętu z paseczków taśmy maskującej? Żeby nakleić ją i zostawić na stałe. Czy ona może się odkleić po pomalowaniu podkładem i akrylami? Te paski z elipsach zaznaczone Można też spróbować też z folią aluminiową (spożywczą lub Bare-Metal Foil ) , nawet bez problemu da radę odwzorować nity. Do klejenia folii spożywczej można skorzystać np. Microscale 08 Metal Foil Adhesive Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Robiłem z taśmy maskującej pasy na podłodze śmigłowca w 1:72. Po przyklejeniu taśmy nasączałem ją klejem Mr. Hobby Cement SP (mocniejszy odpowiednik Extra Thina). Taśma stapiała się przez to z plastikiem i stawała się nie do ruszenia. Dzięki temu że klej szybko paruje nie zostawiał śladów dookoła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Można też spróbować z taśmą aluminiową samoprzylepną, do uszczelniania bodajże połączeń instalacji grzewczych. Do kupienia w popularnych marketach budowlanych za niezbyt wygórowane pieniądze, jak dla mnie często przydatna w modelarstwie. https://www.castorama.pl/tasma-aluminiowa-ekkom-50-mm-350-c-10-mb-id-1052138.html Ewentualnie Tamka i jej plastikowy papier 0,1mm klejony na Extra Thin https://www.mojehobby.pl/products/Arkusz-Plastik-Papier-0-1mm-B4.html Edytowane 13 Października 2020 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelist constructor Napisano 13 Października 2020 Autor Share Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Też myślę o foli Alu lub miedź. Sprawdzę ramkę ten papier plastikowy ..dobry pomysł z nasaczaniem taśmy . TYlko ja to cudo pociąć na mikro waskie paseczki. Ale z taśmą nasączona dobry patent. Jest odrazu bardzo wąska. Zrobie test na kawalku starego pcv Edytowane 14 Października 2020 przez modelist constructor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 (edytowane) Po co odkrywac amerykę , odpowiedź masz na forum. Te wszystkie folie i inne naklejanki to bardzo ciężki temat na powierzchnie nierozwijalne. Szydercza Gała juz dawno ten temat rozwiązał, wystarczy zajrzec do budowy Dantona w dziale okrętowym ? wynik sam sie broni. Edytowane 14 Października 2020 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 16 minut temu, Qz9 napisał: Po co odkrywac amerykę , odpowiedź masz na forum. Daj spokój Qz9. Dział okrętowy ostatnimi czasy cofnął się chyba do lat 90. Jak widać od kilku lat walkowane tematy, pomysły i techniki zostały zapomniane albo są nieakceptowane. Teraz na nowo zaczyna się odkrywanie koła i wyważanie z buta otwartych drzwi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 25 minut temu, chudyhunter napisał: Daj spokój Qz9. Dział okrętowy ostatnimi czasy cofnął się chyba do lat 90. Jak widać od kilku lat walkowane tematy, pomysły i techniki zostały zapomniane albo są nieakceptowane. Teraz na nowo zaczyna się odkrywanie koła i wyważanie z buta otwartych drzwi. taka tez była pierwsza redakcja mojego wpisu ale stwierdziłem, że to może być zbyt brutalne sformułowanie na tym zacnym forum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 14 Października 2020 Share Napisano 14 Października 2020 (edytowane) Najprościej folia samoprzylepna Oracal, tak jak u mnie na skrzydle [img]https://i.imgur.com/BURBsEy.jpg[/img] Edytowane 14 Października 2020 przez Piotr Dmitruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi