Skocz do zawartości

1/35 T-90M

x_bandit

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, gajur napisał:

No to na poligon przerobisz ciapcie bez problemu metodą OLO. Ładne te osłony👌👍

Chyba tak zrobię, trochę pokoloruję :)  + szczotkowanie i powinny być ok. Niezależnie od tego podpytam w VMS (może się to przyda komuś lub mi w przyszłych modelach) czy można takie gąsienice jeszcze namaczać żeby, że tak to ujmę, doszły :)

tak jak patrzę to niewiele mi już zostało do złożenia: czujnik wiatru z kamerami i slat na wannie. Coś tam może jeszcze z drobiazgów zostało, ale z grubych tematów to było by na tyle.

Edytowane przez x_bandit

Godzinę temu, gajur napisał:

:kopara:jeszcze parę takich popisów i szczękę mi urwie 😀

Kurde, nie wiem czy przeprosić czy podziękować 😉 

Tak na marginesie to mam info w kwestii specyfiku VMS. Do uzyskania pięknej czerni kluczowa jest temperatura. Zakładam, że każda powyżej 90 stopni jest ok. W moim przypadku miałem lekko ciepłą stąd pojawił się czarno - brązowy. Myślę, że to też może być istotna informacja bo niektórzy potrzebują właśnie takiego efektu.

Niestety nie ma też opcji, że teraz po całym procesie i przereagowaniu specyfiku kolejne moczenie coś pomoże.

Może nieco oczyścić gąski szczoteczką i psiknąć farbką?...

Na 3 zdjęciu osłona lampy jakby "cofła się" - wg zdjęć powinna trzymać bardziej pion. Chyba, że to tylko tak na zdjęciu wygląda :hmmm:...

Generalnie świetna robota :super:.

• Thanks 1

47 minut temu, Rack napisał:

Może nieco oczyścić gąski szczoteczką i psiknąć farbką?...

Na 3 zdjęciu osłona lampy jakby "cofła się" - wg zdjęć powinna trzymać bardziej pion. Chyba, że to tylko tak na zdjęciu wygląda :hmmm:...

Generalnie świetna robota :super:.

Tak planuję, z gąskami nie mam innego wyjścia :) 

Co do osłonki to też mnie to zaskoczyło jak zobaczyłem zdjęcie, ale okazuje się, że to jest wynik podejrzewam kompilacji obrazu z kilku obiektywów bo zdjęcia robię telefonem. W rzeczywistości, na szczęście ramka jest prosta, ale dzięki za czujność 😉 

Bardzo lubię przywiązanie do detali - nie chodzi mi o śrubki ale o trochę większe elementy, jak te ostatnie czujniki. Tego typu waloryzacje sprawiają, że cały gotowy model ma wiele "momentów", które można godzinami oglądać wszystkie razem i każdego z osobna. Ten  model będzie miał wiele takich "momentów"!

• Thanks 1

4 godziny temu, mandrivecs napisał:

Bardzo lubię przywiązanie do detali - nie chodzi mi o śrubki ale o trochę większe elementy, jak te ostatnie czujniki. Tego typu waloryzacje sprawiają, że cały gotowy model ma wiele "momentów", które można godzinami oglądać wszystkie razem i każdego z osobna. Ten  model będzie miał wiele takich "momentów"!

A następnie 

"Tatusiu - pomaluj następny model na różowo... Będzie taki ładny..!"

Hania

i wyjdzie przepięknie zdetalowany pink T-90M 😉

• Haha 1

Kurde, teraz zauważyłem. Przynajmniej na zdjęciu ta powierzchnia AP wyszła jak na mój gust za gruboziarnista, taka jak w pojazdach IDF. Robiąc współczesne rosyjskie w ogóle nie odtwarzam AP, gdyż nie znalazłem na to jeszcze patentu.  U Rusków na powierzchnia wygląda dla mnie jak meszek i w odtworzeniu piasek jest chyba za gruby. Ale może się mylę. Zobaczymy efekt końcowy.

2 godziny temu, gajur napisał:

Kurde, teraz zauważyłem. Przynajmniej na zdjęciu ta powierzchnia AP wyszła jak na mój gust za gruboziarnista, taka jak w pojazdach IDF. Robiąc współczesne rosyjskie w ogóle nie odtwarzam AP, gdyż nie znalazłem na to jeszcze patentu.  U Rusków na powierzchnia wygląda dla mnie jak meszek i w odtworzeniu piasek jest chyba za gruby. Ale może się mylę. Zobaczymy efekt końcowy.

Wiem, nie jest to też wg. mnie idealne, ale efekt powinien być ok. To jest mój drugi pomysł na tą powłokę. Wcześniej robiłem ja z ucieranej sody. Jednak uzyskiwałem jeszcze większe ziarno. Sodę np. rzucałem naT-90MS. Mimo, że ziarno było dość grube to i tak wydaje mi się, że jakoś zdało to egzamin. Bardziej mi się podobało niż bez tej powłoki.

W międzyczasie kupiłem w promocji specyfik VMS do napylania takich powierzchni, ale miałem już zrobioną wieżę Mki. Dlatego przetestuję go na następnym modelu.

Ja używałem piasku z bezpieczników (popularnych starych korków) i do IDF (D9R, Nagmachon) sprawdzał się super. Natomiast do Rusków myślałem o specyfiku AMMO 2034 (do skali 1/72), ale gdy popatrzyłem na zdjęcia z prób to miały się nijak do zdjęć oryginałów. Może do amerykańskich by się nadały.  Po podglądnięciu w internecie VMS Hull Tex Air wygląda, że jest on najbardziej zbliżony do ruskich AP, chociaż robiony jest na Strykerze. No zobaczymy jak wyjdzie jak będziesz robił kolejnego Ruska. 

25 minut temu, gajur napisał:

Ja używałem piasku z bezpieczników (popularnych starych korków) i do IDF (D9R, Nagmachon) sprawdzał się super. Natomiast do Rusków myślałem o specyfiku AMMO 2034 (do skali 1/72), ale gdy popatrzyłem na zdjęcia z prób to miały się nijak do zdjęć oryginałów. Może do amerykańskich by się nadały.  Po podglądnięciu w internecie VMS Hull Tex Air wygląda, że jest on najbardziej zbliżony do ruskich AP, chociaż robiony jest na Strykerze. No zobaczymy jak wyjdzie jak będziesz robił kolejnego Ruska. 

No właśnie się zastanawiam nad tym ruskiem i chyba jedyne, na których teraz robią antislip to T-90MS/M i wszystkie pojazdy na bazie Armaty. Zobaczymy :) trochę mi szkoda, że nie kupiłem wcześniej VMSa. Nawet się zastanawiałem czy nie ściągnąć tego co już nałożyłem. Odpuściłem sobie bo za dużo roboty... To co teraz jest nałożone oczywiście wcześniej sprawdziłem i nie jest idealne, ale daje radę. Jak się przyjrzysz to na wieży mam już jeden moduł pancerza przykryty podkładem.

20210120_214528.jpg

Tak, ale po mojemu "efektu meszku" niestety nie ma. Nie wiem jak to wygląda w realu i nawet nie wiem specjalnie jak to opisać, ale po mojemu to nie jest to. Dlatego na T-14, czy też T-15 odpuściłem sobie AP. 

T-90MS

полноразмерное фото

Zdjęcia użyte poglądowo do dyskusji z portali widocznych na zdjęciach.

Moim zdaniem jest wyraźna różnica, mimo że na T-90MS wygląda inaczej niż na T-14, a zdjęcia zrobione mniej więcej w tym samym zbliżeniu.

Zobaczymy efekt końcowy i życzę Ci aby wyszedł jak najlepiej.

Godzinę temu, gajur napisał:

Tak, ale po mojemu "efektu meszku" niestety nie ma. Nie wiem jak to wygląda w realu i nawet nie wiem specjalnie jak to opisać, ale po mojemu to nie jest to. Dlatego na T-14, czy też T-15 odpuściłem sobie AP. 

Zdjęcia użyte poglądowo do dyskusji z portali widocznych na zdjęciach.

Moim zdaniem jest wyraźna różnica, mimo że na T-90MS wygląda inaczej niż na T-14, a zdjęcia zrobione mniej więcej w tym samym zbliżeniu.

Zobaczymy efekt końcowy i życzę Ci aby wyszedł jak najlepiej.

Owszem powłoka nie jest idealna tak jak na rzeczywistym czołgu. Jednak ja trochę inaczej widzę konieczność położenia nawet takiego antislipa. Wg. mnie model dużo straci jeśli go nie będzie. Antislip daje bardzo mocne odcięcie pomiędzy sąsiadującymi elementami pokrytymi antislipem i tymi bez. Na AP nie ma odbić bo światło jest bardziej rozpraszane stąd wrażenie matowej powierzchni. Dlatego ja wolę choćby taki rodzaj AP niż żaden.

Edytowane przez x_bandit
  • Like 1

No i przyszła kolej na slat. 

To co mogę powiedzieć, to to, że blaszki od Microdisign chyba są jednymi z najlepszych jakie składałem. Mam do porównania blachy Voyagera pod T-80UK i muszę przyznać, że wypadają średnio. Po pierwsze wszystkie są na blaszce tej samej grubości, a po drugie mam czasami wrażenie, że one są nie trawione tylko robione jak na prasie od stempla.

Próbowałem zachęcić w Warszawie Martolę i Jadarhobby żeby wrzucili Microdisign do asortymentu, ale tylko Jadar się skusił i coś tam sprowadza. Jednak jest to tylko część. Dlatego jak coś potrzebuję czego nie ma na miejscu to zamawiam u producenta. Poza tym nie widziałem by gdzieś jeszcze w Polsce ktoś to dystrybuował.

DSC_0926.JPG

DSC_0927.JPG

Mógłbyś po krótce opisać jak wykonujesz tzw slat armor. W przyszłośxci też mam projekt z tym pancerzem z elementów fototrawionych  i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać by było ładnie i schludnie. A na necie nie mogę nigdzie jakiegoś samouczka znaleźć do tego typu ustrojstwa.

Jeśli chodzi o slat to Microdisign daje maszynkę do układania slata, dzięki temu praca jest dużo przyjemniejsza. Jest to taka mała foremka jak na zdjęciu, która jest w każdym zestawie ze slatem.

Ja zwykle wycinam sobie poszczególne elementy, opiłowuję miejsca wycięcia i układam w foremce. Trzeba tylko pamiętać, że układasz odbicie lustrzane. Kładę sobie to zgodnie z tym co pokazane jest w instrukcji i układam na tym porzeczki. Do klejenia używam kleju CA (ja lubię UHU), nakładam na miejsce przecięcia drucikiem małą ilość kleju. Tak dla każdego łączenia. Poza tym staram się nakładać klej zwykle od spodu łączenia tak by nie było za bardzo widać nadmiaru kleju jeśli się taki zdarzy. Jeśli zaś się zdarzy dużo to usuwam go skalpelem. Jak coś się nie uda to rozklejam takie łączenie usuwam klej CA całkowicie też skalpelem i podchodzę do tematu jeszcze raz.

I to chyba tyle :) 

p13.jpg

Pierwsze spasowanie wszystkich elementów. 99% sklejone. Zostały pierdoły do zrobienia. Anteny, jakieś zaczepy być może stelaż na APU...

DSC_0928.JPG

DSC_0930.JPG

DSC_0931.JPG

DSC_0929.JPG

Edytowane przez x_bandit
  • Like 5