x_bandit Napisano 17 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2021 Tzw. międzyczas-> dokończenie elektryki, klakson, lampy (prawa- Tiger model, lewa T-90A Zvezda). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 17 Stycznia 2021 Share Napisano 17 Stycznia 2021 No to na poligon przerobisz ciapcie bez problemu metodą OLO. Ładne te osłony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 17 Stycznia 2021 Share Napisano 17 Stycznia 2021 Piękna robota! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 17 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2021 (edytowane) 4 godziny temu, gajur napisał: No to na poligon przerobisz ciapcie bez problemu metodą OLO. Ładne te osłony Chyba tak zrobię, trochę pokoloruję + szczotkowanie i powinny być ok. Niezależnie od tego podpytam w VMS (może się to przyda komuś lub mi w przyszłych modelach) czy można takie gąsienice jeszcze namaczać żeby, że tak to ujmę, doszły tak jak patrzę to niewiele mi już zostało do złożenia: czujnik wiatru z kamerami i slat na wannie. Coś tam może jeszcze z drobiazgów zostało, ale z grubych tematów to było by na tyle. Edytowane 17 Stycznia 2021 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2021 No i tu taki mały drobiazg niby pierdółka, ale cieszy szczególnie jak patrzę na to co wyrzeźbił Trumpeter 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 jeszcze parę takich popisów i szczękę mi urwie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2021 Godzinę temu, gajur napisał: jeszcze parę takich popisów i szczękę mi urwie Kurde, nie wiem czy przeprosić czy podziękować Tak na marginesie to mam info w kwestii specyfiku VMS. Do uzyskania pięknej czerni kluczowa jest temperatura. Zakładam, że każda powyżej 90 stopni jest ok. W moim przypadku miałem lekko ciepłą stąd pojawił się czarno - brązowy. Myślę, że to też może być istotna informacja bo niektórzy potrzebują właśnie takiego efektu. Niestety nie ma też opcji, że teraz po całym procesie i przereagowaniu specyfiku kolejne moczenie coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Może nieco oczyścić gąski szczoteczką i psiknąć farbką?... Na 3 zdjęciu osłona lampy jakby "cofła się" - wg zdjęć powinna trzymać bardziej pion. Chyba, że to tylko tak na zdjęciu wygląda ... Generalnie świetna robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2021 47 minut temu, Rack napisał: Może nieco oczyścić gąski szczoteczką i psiknąć farbką?... Na 3 zdjęciu osłona lampy jakby "cofła się" - wg zdjęć powinna trzymać bardziej pion. Chyba, że to tylko tak na zdjęciu wygląda ... Generalnie świetna robota . Tak planuję, z gąskami nie mam innego wyjścia Co do osłonki to też mnie to zaskoczyło jak zobaczyłem zdjęcie, ale okazuje się, że to jest wynik podejrzewam kompilacji obrazu z kilku obiektywów bo zdjęcia robię telefonem. W rzeczywistości, na szczęście ramka jest prosta, ale dzięki za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2021 Czujnik wiatru z kamerami zrobiony 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 Bardzo lubię przywiązanie do detali - nie chodzi mi o śrubki ale o trochę większe elementy, jak te ostatnie czujniki. Tego typu waloryzacje sprawiają, że cały gotowy model ma wiele "momentów", które można godzinami oglądać wszystkie razem i każdego z osobna. Ten model będzie miał wiele takich "momentów"! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 4 godziny temu, mandrivecs napisał: Bardzo lubię przywiązanie do detali - nie chodzi mi o śrubki ale o trochę większe elementy, jak te ostatnie czujniki. Tego typu waloryzacje sprawiają, że cały gotowy model ma wiele "momentów", które można godzinami oglądać wszystkie razem i każdego z osobna. Ten model będzie miał wiele takich "momentów"! A następnie "Tatusiu - pomaluj następny model na różowo... Będzie taki ładny..!" Hania i wyjdzie przepięknie zdetalowany pink T-90M 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 Kurde, teraz zauważyłem. Przynajmniej na zdjęciu ta powierzchnia AP wyszła jak na mój gust za gruboziarnista, taka jak w pojazdach IDF. Robiąc współczesne rosyjskie w ogóle nie odtwarzam AP, gdyż nie znalazłem na to jeszcze patentu. U Rusków na powierzchnia wygląda dla mnie jak meszek i w odtworzeniu piasek jest chyba za gruby. Ale może się mylę. Zobaczymy efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 20 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2021 2 godziny temu, gajur napisał: Kurde, teraz zauważyłem. Przynajmniej na zdjęciu ta powierzchnia AP wyszła jak na mój gust za gruboziarnista, taka jak w pojazdach IDF. Robiąc współczesne rosyjskie w ogóle nie odtwarzam AP, gdyż nie znalazłem na to jeszcze patentu. U Rusków na powierzchnia wygląda dla mnie jak meszek i w odtworzeniu piasek jest chyba za gruby. Ale może się mylę. Zobaczymy efekt końcowy. Wiem, nie jest to też wg. mnie idealne, ale efekt powinien być ok. To jest mój drugi pomysł na tą powłokę. Wcześniej robiłem ja z ucieranej sody. Jednak uzyskiwałem jeszcze większe ziarno. Sodę np. rzucałem naT-90MS. Mimo, że ziarno było dość grube to i tak wydaje mi się, że jakoś zdało to egzamin. Bardziej mi się podobało niż bez tej powłoki. W międzyczasie kupiłem w promocji specyfik VMS do napylania takich powierzchni, ale miałem już zrobioną wieżę Mki. Dlatego przetestuję go na następnym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 Ja używałem piasku z bezpieczników (popularnych starych korków) i do IDF (D9R, Nagmachon) sprawdzał się super. Natomiast do Rusków myślałem o specyfiku AMMO 2034 (do skali 1/72), ale gdy popatrzyłem na zdjęcia z prób to miały się nijak do zdjęć oryginałów. Może do amerykańskich by się nadały. Po podglądnięciu w internecie VMS Hull Tex Air wygląda, że jest on najbardziej zbliżony do ruskich AP, chociaż robiony jest na Strykerze. No zobaczymy jak wyjdzie jak będziesz robił kolejnego Ruska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 20 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2021 25 minut temu, gajur napisał: Ja używałem piasku z bezpieczników (popularnych starych korków) i do IDF (D9R, Nagmachon) sprawdzał się super. Natomiast do Rusków myślałem o specyfiku AMMO 2034 (do skali 1/72), ale gdy popatrzyłem na zdjęcia z prób to miały się nijak do zdjęć oryginałów. Może do amerykańskich by się nadały. Po podglądnięciu w internecie VMS Hull Tex Air wygląda, że jest on najbardziej zbliżony do ruskich AP, chociaż robiony jest na Strykerze. No zobaczymy jak wyjdzie jak będziesz robił kolejnego Ruska. No właśnie się zastanawiam nad tym ruskiem i chyba jedyne, na których teraz robią antislip to T-90MS/M i wszystkie pojazdy na bazie Armaty. Zobaczymy trochę mi szkoda, że nie kupiłem wcześniej VMSa. Nawet się zastanawiałem czy nie ściągnąć tego co już nałożyłem. Odpuściłem sobie bo za dużo roboty... To co teraz jest nałożone oczywiście wcześniej sprawdziłem i nie jest idealne, ale daje radę. Jak się przyjrzysz to na wieży mam już jeden moduł pancerza przykryty podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 20 Stycznia 2021 Share Napisano 20 Stycznia 2021 Tak, ale po mojemu "efektu meszku" niestety nie ma. Nie wiem jak to wygląda w realu i nawet nie wiem specjalnie jak to opisać, ale po mojemu to nie jest to. Dlatego na T-14, czy też T-15 odpuściłem sobie AP. Zdjęcia użyte poglądowo do dyskusji z portali widocznych na zdjęciach. Moim zdaniem jest wyraźna różnica, mimo że na T-90MS wygląda inaczej niż na T-14, a zdjęcia zrobione mniej więcej w tym samym zbliżeniu. Zobaczymy efekt końcowy i życzę Ci aby wyszedł jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 20 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Godzinę temu, gajur napisał: Tak, ale po mojemu "efektu meszku" niestety nie ma. Nie wiem jak to wygląda w realu i nawet nie wiem specjalnie jak to opisać, ale po mojemu to nie jest to. Dlatego na T-14, czy też T-15 odpuściłem sobie AP. Zdjęcia użyte poglądowo do dyskusji z portali widocznych na zdjęciach. Moim zdaniem jest wyraźna różnica, mimo że na T-90MS wygląda inaczej niż na T-14, a zdjęcia zrobione mniej więcej w tym samym zbliżeniu. Zobaczymy efekt końcowy i życzę Ci aby wyszedł jak najlepiej. Owszem powłoka nie jest idealna tak jak na rzeczywistym czołgu. Jednak ja trochę inaczej widzę konieczność położenia nawet takiego antislipa. Wg. mnie model dużo straci jeśli go nie będzie. Antislip daje bardzo mocne odcięcie pomiędzy sąsiadującymi elementami pokrytymi antislipem i tymi bez. Na AP nie ma odbić bo światło jest bardziej rozpraszane stąd wrażenie matowej powierzchni. Dlatego ja wolę choćby taki rodzaj AP niż żaden. Edytowane 20 Stycznia 2021 przez x_bandit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 21 Stycznia 2021 Share Napisano 21 Stycznia 2021 Finalnie wyjdzie na pewno bardzo dobrze. Obserwuję nadal z zainteresowaniem i czekam na efekt końcowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 22 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2021 No i przyszła kolej na slat. To co mogę powiedzieć, to to, że blaszki od Microdisign chyba są jednymi z najlepszych jakie składałem. Mam do porównania blachy Voyagera pod T-80UK i muszę przyznać, że wypadają średnio. Po pierwsze wszystkie są na blaszce tej samej grubości, a po drugie mam czasami wrażenie, że one są nie trawione tylko robione jak na prasie od stempla. Próbowałem zachęcić w Warszawie Martolę i Jadarhobby żeby wrzucili Microdisign do asortymentu, ale tylko Jadar się skusił i coś tam sprowadza. Jednak jest to tylko część. Dlatego jak coś potrzebuję czego nie ma na miejscu to zamawiam u producenta. Poza tym nie widziałem by gdzieś jeszcze w Polsce ktoś to dystrybuował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Mógłbyś po krótce opisać jak wykonujesz tzw slat armor. W przyszłośxci też mam projekt z tym pancerzem z elementów fototrawionych i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać by było ładnie i schludnie. A na necie nie mogę nigdzie jakiegoś samouczka znaleźć do tego typu ustrojstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 22 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2021 Jeśli chodzi o slat to Microdisign daje maszynkę do układania slata, dzięki temu praca jest dużo przyjemniejsza. Jest to taka mała foremka jak na zdjęciu, która jest w każdym zestawie ze slatem. Ja zwykle wycinam sobie poszczególne elementy, opiłowuję miejsca wycięcia i układam w foremce. Trzeba tylko pamiętać, że układasz odbicie lustrzane. Kładę sobie to zgodnie z tym co pokazane jest w instrukcji i układam na tym porzeczki. Do klejenia używam kleju CA (ja lubię UHU), nakładam na miejsce przecięcia drucikiem małą ilość kleju. Tak dla każdego łączenia. Poza tym staram się nakładać klej zwykle od spodu łączenia tak by nie było za bardzo widać nadmiaru kleju jeśli się taki zdarzy. Jeśli zaś się zdarzy dużo to usuwam go skalpelem. Jak coś się nie uda to rozklejam takie łączenie usuwam klej CA całkowicie też skalpelem i podchodzę do tematu jeszcze raz. I to chyba tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 22 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Pierwsze spasowanie wszystkich elementów. 99% sklejone. Zostały pierdoły do zrobienia. Anteny, jakieś zaczepy być może stelaż na APU... Edytowane 22 Stycznia 2021 przez x_bandit 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) To wygląda przeobłędnie!!! Podziwiam. Wzór niedościgniony. Edytowane 22 Stycznia 2021 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajur Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Pierwszy SA patrząc od przodu z prawej i lewej na dole odgina Ci się na zewnątrz (być może jeszcze nie doklejony i uformowany). Reszta perfecto Swoją drogą nie wiedziałem, że do SA robią maszynki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi