Skocz do zawartości

F/A-18 F Super Hornet Academy 1:72

kozborn

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jestem na tym forum nowy i to mój pierwszy temat. Wrzucam galeryjkę z gotowego horneta. Dopiero zaczynam przygody z brudzeniem i to właśnie taka pierwszyzna :) Polecam ten model, bo w zasadzie składa się sam. Części są świetnie spasowane, prawdopodobnie najlepiej z moich dotychczasowych doświadczeń. Natomiast kalkomania to TRAUMA. Gruba, sztywna, odpadająca. Z tego powodu zrezygnowałem z eksponowania całego uzbrojenia - po prostu psuje efekt. Nie działają żadne preparaty... Nie polecam nikomu - warto zaopatrzyć się we własne kalki. A tymczasem zapraszam do oglądania. Farby Pactra, niestety nie mam aerografu :)

IMG_20200504_150724_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150634_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150619_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150613_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150536_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150514_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150411_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150404_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150351_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150336_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150241_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150230_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150224_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150111_Easy-Resize.com (1).jpg

IMG_20200504_150149_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150111_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20200504_150215_Easy-Resize.com.jpg

• Like 5

Tragedii nie ma :) Jak na pedzel i pactry całkiem ok .  Z uwag, lepsze oswietlenie modelu, brudzenie jeszcze do pocwiczenia, podpatrz sobie materiały na YT jest tego multum, i czemu odpusciłeś szpachlowanie baniaków pod skrzydłami i kadlubem?

Dzięki! 

Brudzenie faktycznie dopiero zaczynam - teraz pracuję nad Su-33 i będzie to pierwszy model, na którym chcę robić washe na lakierze. Jeśli możecie mnie gdzieś odesłać, coś poradzić -- będę wdzięczny, bo przyznam szczerze że mam tremę. Zaopatrzyłem się w Vallejo połysk i mat i zobaczymy... Szpachle odpuściłem, bo jeszcze tego nie umiem :)

Co do zdjęć - cóż tu też stawiam pierwsze kroki :) 

Szpachla to Twój przyjaciel!

Stara stępiona żyletka do nakładania i działasz (chodzi o elastyczność blaszki). 

Polecam plastik putty Vallejo.  Nadmiar się zmywa wacikiem lub bagietką do uszu zamoczoną w wodzie.  Zero stresu!

No to juz na wstepie, vallejo pod wash nie jest dobrą opcją. Jezeli nie masz aerografu poszukaj sprayów 
https://www.mojehobby.pl/products/B-522-Mr.-Super-Clear-UV-Cut-Gloss-Spray.html

Od biedy moze byc sidolux nakładany pedzlem, ale osobiscie nie jestem zwolennikiem tego, moze dlatego ze nigdy mi sidolux dobrze nie siadał. A reszt ato zadna filozofia, zapuszczasz wasz w linie, scierasz naddatek i koniec. No i wash nie jest weatheringiem, wash tworzy sztuczne cienie i podkresla detale tworząc trójwymiarowość

Edytowane przez Moses
  • Like 1

no właśnie mam lakier Vallejo w sprayu - to niedobra opcja?

Planuję zrobić to tak: lakier błysk (i tu też nie wiem ile tego sprayu), potem Tamiya panel black accent, potem lakier mat. Co Wy na to? :)

11 minut temu, Rektor napisał:

Szpachla to Twój przyjaciel!

Stara stępiona żyletka do nakładania i działasz (chodzi o elastyczność blaszki). 

Polecam plastik putty Vallejo.  Nadmiar się zmywa wacikiem lub bagietką do uszu zamoczoną w wodzie.  Zero stresu!

No właśnie ja się trochę boję bo mam bardzo złe doświadczenia. Użyłem tego. Rozpuściło mi model! :)

Wamod szpachlówka - szpachla 30ml tuba

Ja jak próbowałem tej kombinacji (akurat skonczył mi się bezbarwny Gunze a miałem na podoredziu Vallejo) to wycierając washa, starł mi sie tez vallejo od white spirita. I nie uzywaj czarnego washa!! czarne linie podziału to tylko w kartonowych modelach 😉

Co do szpachli, jak kolega wyzej pisał, albo białą szpachle Tamiya, 

Tę szpachlę z Wamodu to  wywal. Jest agresywna w stosunku do polistyrenu i może narobić więcej szkód niż pożytku.  Lepsza jest szpachla akrylowa Wamodu, można ją wygładzać rozcieńczalnikiem tej samej firmy. Najlepsza jest szpachla Tamiya.

Model, jak na malowany pędzlem fajnie wyszedł.

9 godzin temu, mig napisał:

Tę szpachlę z Wamodu to  wywal. Jest agresywna w stosunku do polistyrenu i może narobić więcej szkód niż pożytku.  Lepsza jest szpachla akrylowa Wamodu, można ją wygładzać rozcieńczalnikiem tej samej firmy. Najlepsza jest szpachla Tamiya.

Model, jak na malowany pędzlem fajnie wyszedł.

Dzięki! Maluję póki co tylko pędzlem. Chcę zamówić aero pod choinkę :D Możecie zasugerować jakiś komplecik z kompresorem, który nie zrujnuje kieszeni? :)

Aktualnie wykańczam EF-18G też z Acadamy i tam już są kalki Cartografa więc kładą się bardzo ładnie.

Faktycznie ten model  wg. mnie został technologicznie wzorowo opracowany.

Całkiem inny sposób prowadzenia kanałów wlewowych (czy jak tam to się nazywa), powoduje, żę połaczenie element-ramka jest bardzo małe i na upartego element można wyrwać z ramki bez większych uszkodzeń tychże elementów(no ale to raczej podejrzewam ukłon w stronę dzieci). I za to daje Academy ogromnego plusa. 

Co do grupych kalek - polecam Hypersol z Agamy - czasami dostepny: http://ksmodel.pl/sklep/szczegoly/aga001-plyny-do-kalkomanii-firmy-agama-2794/chemia-0

Tylko uwaga, bo hipersol jest mocny i szybki, żę cieńsze kalki potrafi tak rozpuścić, że się rozleją (czyli jak już się nim poleje, to już nie ma dotykania i przesuwania kalki)

Pzdr.

Jaro 

9 godzin temu, pepociufakers napisał:

Aktualnie wykańczam EF-18G też z Acadamy i tam już są kalki Cartografa więc kładą się bardzo ładnie.

Faktycznie ten model  wg. mnie został technologicznie wzorowo opracowany.

Całkiem inny sposób prowadzenia kanałów wlewowych (czy jak tam to się nazywa), powoduje, żę połaczenie element-ramka jest bardzo małe i na upartego element można wyrwać z ramki bez większych uszkodzeń tychże elementów(no ale to raczej podejrzewam ukłon w stronę dzieci). I za to daje Academy ogromnego plusa. 

Rzeczywiście te łączenia są bezbłędne. Też byłem pod wrażeniem!

Co do grupych kalek - polecam Hypersol z Agamy - czasami dostepny: http://ksmodel.pl/sklep/szczegoly/aga001-plyny-do-kalkomanii-firmy-agama-2794/chemia-0

Tylko uwaga, bo hipersol jest mocny i szybki, żę cieńsze kalki potrafi tak rozpuścić, że się rozleją (czyli jak już się nim poleje, to już nie ma dotykania i przesuwania kalki)

Pzdr.

Jaro 

Dzięki! :)