Szef Posted November 15, 2020 Posted November 15, 2020 Witam drogich modelarzy.Mam do was pytanie Jaki kupić wash ? Jak z niego korzystać? Quote
Xmen Posted November 15, 2020 Posted November 15, 2020 (edited) - Edited February 1, 2025 by Xmen Quote
Super Moderator jawkers Posted November 15, 2020 Super Moderator Posted November 15, 2020 Witam. Możesz kupić kilka kolorów farb olejnych dla plastyków oraz White spiryt. W zależności jaki kolor wash'a cię interesuje, mieszasz kolory do uzyskania odpowiedniego koloru, rozcieńczasz white spirytem. Nakładasz na model. Dalsze czynności zakładam że znasz. Możesz też kupić gotowy wash z AK albo innej firmy i nakładasz na model. Ścierasz White spiryt'em z AK albo innej firmy. Osobiście wolę pierwsze wyjście, ponieważ jaki kolor potrzebuję taki sobie przez zmieszanie innych kolorów uzyskuję. Quote
Westfield Posted March 3, 2023 Posted March 3, 2023 W dniu 15.11.2020 o 20:26, jawkers napisał: Witam. Możesz kupić kilka kolorów farb olejnych dla plastyków oraz White spiryt. W zależności jaki kolor wash'a cię interesuje, mieszasz kolory do uzyskania odpowiedniego koloru, rozcieńczasz white spirytem. Nakładasz na model. Dalsze czynności zakładam że znasz. Możesz też kupić gotowy wash z AK albo innej firmy i nakładasz na model. Ścierasz White spiryt'em z AK albo innej firmy. Osobiście wolę pierwsze wyjście, ponieważ jaki kolor potrzebuję taki sobie przez zmieszanie innych kolorów uzyskuję. Czy zamiast WS można użyć np terpentyny, lub czegoś podobnego? Quote
Endrju Posted March 4, 2023 Posted March 4, 2023 Możesz użyć każdego środka który Ci rozpuści farbę olejną a nie rozpuści lakieru, którym pokryłeś model przed washem. W praktyce może to być np. benzyna lakowa. Ja używam rozpuszczalnika Wamod do farb olejnych (Humbrol, Revell). Terpentyny nie używałem ale intuicja mi podpowiada że to będzie dobry środek. Nie mniej jednak pamiętaj, że każdy środek, którego wcześniej nie używałeś trzeba przetestować w najgorszym razie na spodzie modelu a najlepiej na jakimś złomie testowym. Pamiętaj też że producenci chemi stosują różne triki i np. "Rozpuszczalnik lakowy" może oprócz benzyny lakowej zawierać środki bardziej agresywne, które dla mycia pędzli nie będą miały znaczenia a dla modelarza mogą być katastrofą. 1 Quote
Kolekcjoner WP Posted June 30, 2023 Posted June 30, 2023 Mam pytanie o wash firmy Citadel. Warto kupić? Do rozcieńczenia użyłbym albo paliwa do zapalniczek albo terpentyny. Jednak przyjemna woń benzyny ekstrakcyjnej w całym mieszkaniu nie jest dla mnie Quote
Kalor Posted June 30, 2023 Posted June 30, 2023 51 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Mam pytanie o wash firmy Citadel. Warto kupić? Do rozcieńczenia użyłbym albo paliwa do zapalniczek albo terpentyny. Jednak przyjemna woń benzyny ekstrakcyjnej w całym mieszkaniu nie jest dla mnie Woda była by lepsza, może jeszcze z kropelką czegoś do przełamania napięcia powierzchniowego. Quote
Kolekcjoner WP Posted June 30, 2023 Posted June 30, 2023 Aaa, to akrylowy wash. To się muszę zastanowić, bo jednak wolę pracować z olejnymi. Quote
Winogronaczerwoniaste Posted December 12, 2024 Posted December 12, 2024 witam jestem tu nowy ale trochę forum (jako anonimowy i niezarejestrowany uczestnik) zdążyłem poczytać i ja z takim zapytaniem: widziałem taki oto produkt: i jak go oceniacie w porównaniu z rozcieńczonymi farbami? Quote
Winogronaczerwoniaste Posted December 12, 2024 Posted December 12, 2024 w sensie czy gotowiec czy raczej może własne rozcieńczanie? Quote
Kolekcjoner WP Posted February 1, 2025 Posted February 1, 2025 Jaki jest najbardziej uniwersalny wash do powierzchni samolotów? Czarny, czy ciemno brązowy? Od blisko roku nie użyłem washa na modelu, stąd moje pytanie Quote
Moses Posted February 1, 2025 Posted February 1, 2025 28 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: Jaki jest najbardziej uniwersalny wash do powierzchni samolotów? Czarny, czy ciemno brązowy? Od blisko roku nie użyłem washa na modelu, stąd moje pytanie to zalezy od bazowego koloru Quote
Albatros Posted February 1, 2025 Posted February 1, 2025 (edited) 34 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Jaki jest najbardziej uniwersalny wash do powierzchni samolotów? Czarny, czy ciemno brązowy? Od blisko roku nie użyłem washa na modelu, stąd moje pytanie Myślę, że musisz doprecyzować jakich samolotów i z jakiego okresu. Zdecydowanie inny będziesz stosował do samolotów np. z 2 wśw, gdzie często jest kamuflaż zielony czy oliwkowy, a inny w przypadku współczesnych odrzutowców, gdzie najczęściej jednak będzie kamuflaż w odcieniach szarości bądź naturalny kolor metalu… choć oczywiście i w czasie 2 wśw spotykane były szare kamuflaże i NMF i na odwrót… więc ciężko jednoznacznie określić. Moim zdaniem nie ma środków do wszystkiego. Jedyne co mogę poradzić, to w moim odczuciu czarny wash powinno sie stosować tylko w specyficznych sytuacjach, ponieważ jest zbyt mocny i nadaje efekt kiepskiej kartonówki… Edited February 1, 2025 by Albatros Quote
Kolekcjoner WP Posted July 13 Posted July 13 Czy macie może jakąś sprawdzoną alternatywę dla Tamiya Panel line? A w zasadzie do wszelakich washy na bazie benzyny/rozpuszczalnika? Odrzucają mnie opary tych rozpuszczalników. Jest jakaś alternatywa? Wash akrylowy jak w Warhammerze? Quote
Moses Posted July 13 Posted July 13 (edited) Masz akrylowe wasze valejo, masz washe na bazie glinki - flory modela https://share.google/RrArGkH6VVBfIjyOt Edited July 13 by Moses 1 Quote
Kolekcjoner WP Posted July 13 Posted July 13 10 minut temu, Moses napisał: Masz akrylowe wasze valejo, masz washe na bazie glinki - flory modela https://share.google/RrArGkH6VVBfIjyOt Dzięki za info washy na bazie glinki jeszcze nie znałem. Muszę obadać temat. Quote
socjo1 Posted July 14 Posted July 14 14 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Czy macie może jakąś sprawdzoną alternatywę dla Tamiya Panel line? A w zasadzie do wszelakich washy na bazie benzyny/rozpuszczalnika? Odrzucają mnie opary tych rozpuszczalników. Jest jakaś alternatywa? Wash akrylowy jak w Warhammerze? Podobnie miałem ze smrodem olejnych washy. Aż spróbowałem olejnego washa od rodzimego Modellers World - bardzo mi podpasowały zarówno ich zapach (zupełnie inny od reszty washy olejnych, zresztą chwalą się tym) , jak i właściwości. Quote
Kolekcjoner WP Posted July 14 Posted July 14 7 godzin temu, socjo1 napisał: Podobnie miałem ze smrodem olejnych washy. Aż spróbowałem olejnego washa od rodzimego Modellers World - bardzo mi podpasowały zarówno ich zapach (zupełnie inny od reszty washy olejnych, zresztą chwalą się tym) , jak i właściwości. A widzisz, tego nie znałem. Muszę spróbować skoro się z nimi lepiej pracuje. Dzięki Quote
Kolekcjoner WP Posted September 1 Posted September 1 Czy gamsol nada się do zmywania washa olejnego AK i Tamiya? https://szaldlaplastykow.pl/pl/product/1757-13726-renesans-rozpuszczalnik-bezzapachowy.html?gad_source=1&gad_campaignid=22273682604&gclid=Cj0KCQjw79nUBhCgARIsADSHka1Xt0WijYg2G-ODGqZUAmsIXaeUF9j_PexFVDFffjffXV68-rPWj7saAglMEALw_wcB Czy lepsza będzie terpentyna bezzapachowa? https://szaldlaplastykow.pl/pl/product/1376-10498-terpentyna-bezzapachowa.html?gad_source=1&gad_campaignid=22067305380&gclid=Cj0KCQjw79nUBhCgARIsADSHka0nPM2RqfoTXoezryirLkNiNQTl-SlxYgZ4BXwYCyFK2rQyrWBblDAaAhToEALw_wcB Quote
Kalor Posted September 1 Posted September 1 (edited) 4 godziny temu, Kolekcjoner WP napisał: Czy gamsol nada się do zmywania washa olejnego AK i Tamiya? https://szaldlaplastykow.pl/pl/product/1757-13726-renesans-rozpuszczalnik-bezzapachowy.html?gad_source=1&gad_campaignid=22273682604&gclid=Cj0KCQjw79nUBhCgARIsADSHka1Xt0WijYg2G-ODGqZUAmsIXaeUF9j_PexFVDFffjffXV68-rPWj7saAglMEALw_wcB Czy lepsza będzie terpentyna bezzapachowa? https://szaldlaplastykow.pl/pl/product/1376-10498-terpentyna-bezzapachowa.html?gad_source=1&gad_campaignid=22067305380&gclid=Cj0KCQjw79nUBhCgARIsADSHka0nPM2RqfoTXoezryirLkNiNQTl-SlxYgZ4BXwYCyFK2rQyrWBblDAaAhToEALw_wcB Ja bym brał ten pierwszy, tylko zwróć uwagę że opisany jest jako szybko parujący, 'odourless thinner'y są mniej agresywne od benzyny lakowej/white spirytu, i pozwalają na ładne blendowanie olejów i emalii. Benzyna zdziera wszytko co położyłeś, terpentyna pewnie będzie działać podobnei do benzyny i jest szkodliwa dla zdrowia. Przy czym nazwy jak widzisz w opisach, są używane naprzemiennie i pewnie dużo zależy od składu w środku, wiec jak nie schodzi ci dużo to wziąłbym jakiś modelarski odourless thinner, będzie delikatniejszy i wolniej parujący. Edited September 1 by Kalor Quote
Kolekcjoner WP Posted September 2 Posted September 2 12 godzin temu, Kalor napisał: Ja bym brał ten pierwszy, tylko zwróć uwagę że opisany jest jako szybko parujący, 'odourless thinner'y są mniej agresywne od benzyny lakowej/white spirytu, i pozwalają na ładne blendowanie olejów i emalii. Benzyna zdziera wszytko co położyłeś, terpentyna pewnie będzie działać podobnei do benzyny i jest szkodliwa dla zdrowia. Przy czym nazwy jak widzisz w opisach, są używane naprzemiennie i pewnie dużo zależy od składu w środku, wiec jak nie schodzi ci dużo to wziąłbym jakiś modelarski odourless thinner, będzie delikatniejszy i wolniej parujący. Dobra, przejdę się do sklepu dla plastyków, może akurat mają Quote
Recommended Posts