SzymonP. Napisano 3 Lutego 2021 Autor Share Napisano 3 Lutego 2021 20 godzin temu, Pitt35 napisał: Świetnie figurki Ci wyszły, szczególnie ten w furażerce mi się bardzo podoba. Nie znam się zupełnie na tych niemieckich kamuflażach więc zapytam czy te kurtki były tylko w kolorze Feldgrau? Dzięki, doceniam, że ktoś zagląda i komentuje Akurat tych były dwa rodzaje (czasami źródła podają 3 - ale za cholerę nie pamiętam jaka była róznica między 1 a 2 modelem- czy chodziło o dodanie dolnych kieszeni czy tylko ściągacza w pasie, sposób wszycia kieszeni - nie pamiętam). Załóżmy, że były 2 wzory: wczesny - rozpinany do pasa, nakładany przez głowę, występował tylko w kolorze Feldgrau, późny - rozpinany po całej długości, występował w kolorze Feldgrau i kamuflażu włoskim (Niemcy zdobyli dużo tego materiału po kapitulacji Włoch i robili z niego wszystko), Kolory oczywiście płowiały, brudziły się, dodatkowo kurtki te były wydawane we wrzesniu i każdy żołnierz musiał je zwrócić w kwietniu, następnie były naprawiane i wydawane ponownie we wrześniu. Jednak nie spotkałem oryginalnych kurtek w kolorze piaskowym czy zielonym, ale odbarwione na piaskowo jak najbardziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 3 Lutego 2021 Share Napisano 3 Lutego 2021 Dzięki za wyjaśnienie. Nie wiedziałem, że Niemcy wykorzystali kamuflaż włoski do swoich celów. A czy spodnie do tych kurtek były wydawane? Pytam bo np. ten pierwszy figurant (kierowca) ma spodnie wyglądające jak by od kompletu takiej kurtki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonP. Napisano 3 Lutego 2021 Autor Share Napisano 3 Lutego 2021 5 godzin temu, Pitt35 napisał: Dzięki za wyjaśnienie. Nie wiedziałem, że Niemcy wykorzystali kamuflaż włoski do swoich celów. A czy spodnie do tych kurtek były wydawane? Pytam bo np. ten pierwszy figurant (kierowca) ma spodnie wyglądające jak by od kompletu takiej kurtki? Mam wrażenie, że mnie sprawdzasz Były specjalne spodnie, typowo do tych właśnie parek. Różniły się tym od standardowych, że miały kawałek materiału zachodzący na but i ogólnie krojem. Ale stosowano też zwykle zimowe w kroju powiedzmy WH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 W dniu 3.02.2021 o 23:24, SzymonP. napisał: Mam wrażenie, że mnie sprawdzasz Nie nie sprawdzam. Pytam bo się zupełnie na tym nie znam, a zaciekawił mnie temat przez Twoje figurki. Dzięki za objaśnienie. Zastanawiałem się dlaczego w Twoich figurkach są różne odcienie tej kurtki ale na tym ostatnim zdjęciu widać duże różnice w odcieniu zarówno w kurtkach jak i spodniach. Czekam na dalszy ciąg malowania figurantów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonP. Napisano 5 Lutego 2021 Autor Share Napisano 5 Lutego 2021 1 godzinę temu, Pitt35 napisał: Nie nie sprawdzam. Pytam bo się zupełnie na tym nie znam, a zaciekawił mnie temat przez Twoje figurki. Dzięki za objaśnienie. Zastanawiałem się dlaczego w Twoich figurkach są różne odcienie tej kurtki ale na tym ostatnim zdjęciu widać duże różnice w odcieniu zarówno w kurtkach jak i spodniach. Czekam na dalszy ciąg malowania figurantów. Pozdrawiam. Kolory się różniły, ze wzgledu na blaknięcie, brudzenie, czyszczenie. Kolor był uzależniony od zakładu produkcyjnego i od daty produkcji. Mundury nie były tworzone w jakić bardzo wyszukany sposób. Zobacz na fotkę z załącznika, kurtka wybarwiła się praktycznie do koloru khaki/piaskowego. U kolegi cała jest szara ale z tyłu wybarwiła się właśnie w taki sposób. Miałem w ręku 2 oryginały i kilka bardzo dobrych kopii i nie ma jednego prawidłowego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 Czyli można malować różnymi odcieniami, a nawet kolorami i wszystko będzie dobrze historycznie. Nawet można powiedzieć że wręcz jest to zalecenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonP. Napisano 5 Lutego 2021 Autor Share Napisano 5 Lutego 2021 6 godzin temu, Pitt35 napisał: Czyli można malować różnymi odcieniami, a nawet kolorami i wszystko będzie dobrze historycznie. Nawet można powiedzieć że wręcz jest to zalecenie. Dopóki poruszasz się w odcieniach szarości, zieleni oliwkowej i khaki to wszystko będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonP. Napisano 11 Lutego 2021 Autor Share Napisano 11 Lutego 2021 Z racji tego, że wracam do malowania, przygotowałem sobie kilku nowych figurantów do zmalowania. Czarny podkład Surfacer 1500 i na to biały z MrHobby w celu zrobienia wstępnego szkicu światłocieni. Czekam na oleje i zobaczę jak będzie mi się malować. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 12 Lutego 2021 Share Napisano 12 Lutego 2021 Olejne świetna sprawa.Aby przyspieszyć ich schnięcie najlepiej dla mnie spryskać z aerka je lakierem matowym Tamiya.Po godzinie można kłaść dalsze warstwy I bawić się w cieniowanie.Do kamo jednak najlepsze akryle.Czasem jakieś drobne podmalówki kamo robię olejnymi ale to na prawdę znikoma ilość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonP. Napisano 24 Lutego 2021 Autor Share Napisano 24 Lutego 2021 Pojawiają się dwaj nowi figuranci, niestety ten po prawej wymaga cieniowania spodni, a ten po lewej zmiany kamuflażu, niestety plamy wyszły o wiele za duże. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonP. Napisano 14 Marca 2021 Autor Share Napisano 14 Marca 2021 Myślę, że mogę uznać go za skończonego. Komentarze i porady mile widziane. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 14 Marca 2021 Share Napisano 14 Marca 2021 re - we - la - cyj - ny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Myślę,że wiesz sam co możesz lepiej zmalować co poprawić co doskonalić.Na te chwilę jest bardzo dobrze.Wiem sam jakie są wymagające figurki.Aby dojść do świetnych efektów.Także idziesz dobrą drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 15 Marca 2021 Share Napisano 15 Marca 2021 Ładnie zmalowana, a z mojej strony jako rekonstruktora, wielki brawa i plus za szczegół w postaci ersatzowego pokrowca na łopatkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonP. Napisano 16 Marca 2021 Autor Share Napisano 16 Marca 2021 W dniu 14.03.2021 o 23:32, M.A.V. napisał: re - we - la - cyj - ny Dzięki za miłe słowa! Fajnie, że ktoś podgląda W dniu 15.03.2021 o 09:38, push-up78 napisał: Myślę,że wiesz sam co możesz lepiej zmalować co poprawić co doskonalić.Na te chwilę jest bardzo dobrze.Wiem sam jakie są wymagające figurki.Aby dojść do świetnych efektów.Także idziesz dobrą drogą. Dzięki, na pewno musże doskonalić kontrasty, bo stosuję trochę za mało rozjaśnień, dodatkowo trzeba odejść od czerni jako głównego koloru do cieniowania. Dzięki za miłe słowa! W dniu 15.03.2021 o 09:44, Spotter napisał: Rewelacja. Sam bym tak chciał umieć. Napatrzeć się nie mogę. Dzięki, sam z chęcią posłucham Twoich rad przy malowaniu mojej Pantery 18 godzin temu, PiterATS napisał: Ładnie zmalowana, a z mojej strony jako rekonstruktora, wielki brawa i plus za szczegół w postaci ersatzowego pokrowca na łopatkę Dzięki, pozdrawiam kolegę rekonstruktora, to prawda - pokrowiec z presstoffu i do tego bakelitowa rękojeść bagnetu ('45 is in da house), BTW - malowanie hełmu to żywcem zdjęty mój pokrowiec we wczesnym platanie 5/6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 Godzinę temu, SzymonP. napisał: Dzięki za miłe słowa! Fajnie, że ktoś podgląda Ogląda, ogląda.... a przy okazji chcę zapytać jakich pędzelków używasz - mam tu na myśli robienie tych mikro detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonP. Napisano 16 Marca 2021 Autor Share Napisano 16 Marca 2021 3 godziny temu, M.A.V. napisał: Ogląda, ogląda.... a przy okazji chcę zapytać jakich pędzelków używasz - mam tu na myśli robienie tych mikro detali. w zasadzie nic specjalnego: Vallejo P18020 Kolinsky Sable "2/0" Vallejo P18000 Kolinsky Sable "0" do tego jakieś okulary powiększające; https://pl.aliexpress.com/item/32947121771.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fEj3jcR i dwie żarówki 1200l o barwie 4000K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 Świetny pomalowany wojak. Niemcy z końca wojny mają coś w sobie ciekawego, to pewnie ta różnorodność w mundurach. Planujesz jakąś dioramkę z tych figurantów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 16 Marca 2021 Share Napisano 16 Marca 2021 melduję się jako kolejny oglądający! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonP. Napisano 17 Marca 2021 Autor Share Napisano 17 Marca 2021 15 godzin temu, Pitt35 napisał: Świetny pomalowany wojak. Niemcy z końca wojny mają coś w sobie ciekawego, to pewnie ta różnorodność w mundurach. Planujesz jakąś dioramkę z tych figurantów? Tak, planuje zrobić jeszcze 3 lub 4 do tego shwimmwagena i jakąś scenkę z Węgier '45 12 godzin temu, enten napisał: melduję się jako kolejny oglądający! Miło mi i zapraszam do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pitt35 Napisano 17 Marca 2021 Share Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) 2 godziny temu, SzymonP. napisał: Tak, planuje zrobić jeszcze 3 lub 4 do tego shwimmwagena i jakąś scenkę z Węgier '45 Super. Jestem ciekaw tego schwimmwagena (bo to fajny pojazd) jak i samej scenki. Edytowane 17 Marca 2021 przez Pitt35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymonP. Napisano 17 Maja 2021 Autor Share Napisano 17 Maja 2021 kolejny figurant dołącza do kolekcji, tym razem pancerniak waffenXX w kamuflażu Dot44, malowany tylko akrylami Vallejo, trochę się błyszczy bo jeszcze przed lakierem. Dodatkowo zostały jakieś drobne detale. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 Masz rękę do tych ludzików szczególnie twarze świetnie wychodzą - bardzo naturalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 Jak aplikujesz lakier? I jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 Jest extra jak dla mnie,papierosa tylko zrób cieńszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi