produdi Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 Cześć Miałem skończyć z lepieniem raz na zawsze, wyprzedałem cały warsztat i kupilem pierwsze auto. Kilka lat minęło, życie się ustabilizowało, a mnie zaczęło się nudzić szczególnie zimą. Tak więc żeby się rozruszać wziąłem zeszłej zimy KT na warsztat. Jako baza posłużył DML 6840 do tego blachy abera i friule. Zawsze chciałem poczynić model z box artu tak więc będzie to luźna interpretacja pojazdu z pz.abt.505. Co do Dragona to jest to misz masz kilku starych zestawów. Wynik jest taki, że stare babole dalej są, a nawet doszły kolejne. Między innymi brak osłon peryskopów, w zestawie są blaszane tak cienkie, że nijak się to ma do oryginału. Brak zaczepów montażowych na odlewanych osłonach wydechów. Brak wycięcia pod km w jarzmie działa i takie duperele. Jak bym wiedział to kupibym stary zestaw bez zimmu z drugiej ręki. No cóż postaram sobie jakoś z tym poradzić. Może ktoś ma plastikowe osłony peryskopów na zbyciu ? A tym czasem pojazd na którym się wzorowałem i kilka zdjęć na zachętę. Reszta jak nabędę namiot bezcieniowy. Model nie jest sklejony w 100% brakuje kilku dupereli. Prezentuje to na czym stanęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 17 Grudnia 2020 Share Napisano 17 Grudnia 2020 Szkoda że już budowa zakończona. Jakie założone ma boczne błotniki? Bo na fotkach nie bardzo to widać. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 17 Grudnia 2020 Share Napisano 17 Grudnia 2020 Dragon dał wycięty zimmerit a nie zostawił miejsca na mocowania zapasowych gąsienic na wieży? Wydałem swojego Dragona gdy Meng zapowiedział swojego KT i naprawdę cieszę się z tej decyzji =P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Irgr napisał: Dragon dał wycięty zimmerit a nie zostawił miejsca na mocowania zapasowych gąsienic na wieży? Wydałem swojego Dragona gdy Meng zapowiedział swojego KT i naprawdę cieszę się z tej decyzji =P Ten zestaw to ogólna lipa. Sklecony jak dla obcego Żałuję bo miałem okazje kupić ten zestaw w starym wydaniu o prawie stówe taniej. Ale myślałem sobie, a nie chce mi się dorabiać zimmeritu. 5 godzin temu, meser262 napisał: Szkoda że już budowa zakończona. Jakie założone ma boczne błotniki? Bo na fotkach nie bardzo to widać. Pozdrawiam Krzysztof Za bardzo nie wiem o co chodzi. Jeśli chodzi o boczne to napewno nie od Jagdtygrysa choć te są ciut za długie. Na chwile obecną mam takie jedno zdjęcie z telefonu. Jak będę w domu to obcykam po całości jak sie należy. Edytowane 18 Grudnia 2020 przez produdi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Grudnia 2020 Share Napisano 18 Grudnia 2020 9 godzin temu, produdi napisał: 15 godzin temu, meser262 napisał: Jakie założone ma boczne błotniki? Bo na fotkach nie bardzo to widać. Za bardzo nie wiem o co chodzi. Na tej ostatniej Twojej fotce już widać lepiej te boczne błotniki. Wszystkie pojazdy z tzw. wieżą 'Porsche' i część pojazdów z tzw. wieżą 'Henschel' miała zamontowane boczne błotniki tak zwane wczesne w - tym 505 BCC. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 18 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2020 7 minut temu, meser262 napisał: Na tej ostatniej Twojej fotce już widać lepiej te boczne błotniki. Wszystkie pojazdy z tzw. wieżą 'Porsche' i część pojazdów z tzw. wieżą 'Henschel' miała zamontowane boczne błotniki tak zwane wczesne w - tym 505 BCC. Pozdrawiam Krzysztof Fajna ciekawostka, a jak to wyglądało w Jagdtygrysie ? Bo przymierzam się do tego kolosa. Problem w tym, że te łby śrub (uchwytów) strasznie ciężko jest przylutować po mojej myśli. W większości przypadków zostaje tak jak się uda. Już nie pamiętam jak w Porschaku to wyglądało, ale starałem się lutować tak jak na załączonym przez Ciebie zdjeciu. A te listwy łączące ekrany były przyspawywane do obu ekranów czy tylko jednego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 18 Grudnia 2020 Share Napisano 18 Grudnia 2020 6 godzin temu, produdi napisał: ... jak to wyglądało w Jagdtygrysie ? Bo przymierzam się do tego kolosa. Wszystko zależy którego chcesz wykonać. 6 godzin temu, produdi napisał: A te listwy łączące ekrany były przyspawywane do obu ekranów czy tylko jednego ? Listwa na łączeniu przyspawana z jednej strony. 6 godzin temu, produdi napisał: Problem w tym, że te łby śrub (uchwytów) strasznie ciężko jest przylutować po mojej myśli. W większości przypadków zostaje tak jak się uda. Śruby mocujące powinny być nad dodatkowym wycięciem - jak na fotce poniżej. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć. Troche przysiadłem i postanowiłem skończyć tygrysa. Ogólnie nie jestem zadowolony ... Miałem porobić małe ubytki zimmu, ale gdzieś mi wcięło frezy dentystyczne. Zapasowe ogniwa przyklejane na czuja. Zorintowałem się, że zimm jest w modelu "wycięty" w innym miejscu niż w oryginale. Musiałem zwaloryzować model częściami z Menga ... Został mi jeden niuans na górnej płycie silnikowej. Nie wiem czy to była sama siatka jak w późnych Porsche czy już z deklem. Zdjęcia na podstawce bo tak mi wygodniej Sory za jednopunktowe światło... Edytowane 28 Grudnia 2020 przez produdi 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 (edytowane) To czekamy na malowanki, powodzenia. Edytowane 28 Grudnia 2020 przez michal0281 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2020 11 minut temu, Spotter napisał: Ładnie wykonany. Uwielbiam ten etap przed malowaniem. Pytanie czy będzie tylko lepszy, czy cała praca pójdzie... Też lubię ten etap, najlepiej jakby już tak zostało. Póki co nic nie wymaluje, muszę odkupić sprzęt. Już nie jeden model spisałem na straty przez jakieś dziwne myślenie i wymagania. Model miał być rekreacyjny bez toksycznej waloryzacji która na koniec ginie lub tego końca nigdy nie ma. Jest kilka detali które o niebo lepiej wyglądają blaszane, ale to co jest mało widoczne, a jest dobrze odwzorowane w plastiku zostało. Pooglądałem kilka tutoriali i mam kilka technik do sprawdzenia, ale nie stawiam sobie wysokiej poprzeczki. Polepie drugiego Tygrysa i zacznę coś malować. Musi się udać za pierwszym razem bo ten detal kąpieli nie wytrzyma Chyba, że chcesz go do malowania ja i tak mam największy fun z lepienia i lutowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Na etapie "przedprimerowym" wygląda bardzo bogato i okazale. Jeden z takich co to szkoda ich malować Ale maluj waść bo na farbę zasługuje. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Ta szpara na dachu wieży w okolicy jarzma wymaga szpachlowania. Rzuca się w oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 22 godziny temu, produdi napisał: Nie wiem czy to była sama siatka jak w późnych Porsche ... . Tak siatka. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 7 Marca 2021 Autor Share Napisano 7 Marca 2021 Doszła załoga. Pozostaje mi uzbroić warsztat i w miedzy czasie dłubać Jage. Mam rozgrzebaną Befehls Pantere A więc równolegle też będę coś działał w tej materii. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 Jest bardzo dobrze!!! Czekamy na kamuflaż w jedynie słusznych i autentycznych kolorach. Blacharka robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 7 Marca 2021 Autor Share Napisano 7 Marca 2021 5 godzin temu, robertmodelarz napisał: Czekamy na kamuflaż w jedynie słusznych i autentycznych kolorach. Blacharka robi wrażenie. Dokopałem się do takiego zdjęcia, akurat pojazdu 132 na którym się wzorowałem. Tak więc trójbarwne jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 29 minut temu, produdi napisał: Dokopałem się do takiego zdjęcia, akurat pojazdu 132 ... . Na zdjęciu pojazd No.112. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 7 Marca 2021 Autor Share Napisano 7 Marca 2021 8 minut temu, meser262 napisał: Na zdjęciu pojazd No.112 Rzeczywiście. Plus za spostrzegawczość. Zastanowie się jeszcze który dokładnie wybrać. Myślę, że jak w 132 zastosuje kamo trójbarwne to nie będzie krzywdy. Rozmyślam nad kolorem numerów na zdjęciu czerwone z białą obwódką zaś na schematach malowań numery zawsze są czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 Popatrz i porównaj. Mała podpowiedz - zwróć uwagę na cyfrę - na lufie (2). Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 7 Marca 2021 Autor Share Napisano 7 Marca 2021 31 minut temu, meser262 napisał: Popatrz i porównaj. Mała podpowiedz - zwróć uwagę na cyfrę - na lufie (2) Na lufie raczej myślę, że czarne. Tył wieży bym się zastanawiał nad czerwonym. Sam już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 Tak - czarne, a kurz robi swoje. Jeśli na tyle wieży miały by być czerwone to sylwetka konia z godła też musiała by być czerwona. Całe szczęście że na lufie też jest numer, a lufa pomagała załodze w wdrapywaniu się na pojazd i oczyścili cyfrę z kurzu. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 8 Marca 2021 Share Napisano 8 Marca 2021 Zdjęcie czarno białe nie posiada żadnych informacji na temat koloru. To taka podstawa z fotografii. W czasie robienia zdjęć czarno białych odradza się modelkom malowania ust na czerwono bo ten kolor w fotografii czarno białej, wychodzi czarny. A więc porównywanie ciemnego konia z ciemną dwójką to wróżenie z fusów. Albo są na te kolory papiery, albo nie wyglupiajcie się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarross Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 14 godzin temu, copycat napisał: Zdjęcie czarno białe nie posiada żadnych informacji na temat koloru. To taka podstawa z fotografii. W czasie robienia zdjęć czarno białych odradza się modelkom malowania ust na czerwono bo ten kolor w fotografii czarno białej, wychodzi czarny. A więc porównywanie ciemnego konia z ciemną dwójką to wróżenie z fusów. Albo są na te kolory papiery, albo nie wyglupiajcie się. No wreszcie ktoś to powiedział. Zawsze bawią mnie niezmiernie (nie ujmując nikomu) próby malowania modeli i domniemywania kolorystyki ze zdjęć czarno białych. Mało tego, ludzie na tym forum potrafią również przez kilka-kilkadziesiąt postów dobierać kolory na podstawie współczesnych kolorowych fotografii co moim zdaniem jest również bzdurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 14 godzin temu, copycat napisał: Zdjęcie czarno białe nie posiada żadnych informacji na temat koloru. Dokładnie TAK - bo jest czarno białe. 14 godzin temu, copycat napisał: A więc porównywanie ciemnego konia z ciemną dwójką to wróżenie z fusów. TAK - pod warunkiem że nie wiesz jakie kolory zostały użyte do ich wykonania. 14 godzin temu, copycat napisał: Albo są na te kolory papiery, albo nie wyglupiajcie się. Na użycie czerwonego koloru cyfr w tym pojeździe na tej kolorowance - ja potwierdzenia nie mam. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 9 Marca 2021 Share Napisano 9 Marca 2021 Przepraszam że tak post pod postem ale - 44 minuty temu, jarross napisał: No wreszcie ktoś to powiedział. Zawsze bawią mnie niezmiernie (nie ujmując nikomu) próby malowania modeli i domniemywania kolorystyki ze zdjęć czarno białych. Mało tego, ludzie na tym forum potrafią również przez kilka-kilkadziesiąt postów dobierać kolory na podstawie współczesnych kolorowych fotografii co moim zdaniem jest również bzdurą. Tak to całkowita prawda. Z zastrzeżeniem - że jest to bezcelowe jeśli nie znasz kolorów które wtedy tam były używane. Choć i to nie zawsze jest możliwe. Porównywanie kolorów dzisiejszych do tych z okresu wojennego jest całkiem bezsensu. Może takie porównanie 'obrazkowe' dla lepszej wizualizacji - co się dzieje z kolorami w odbitce czarno - białej - (nie patrząc na wrażliwość filmu na każdy kolor) tylko z różnym oświetleniem - Nie znając kolorów jakie były faktycznie użyte w obiekcie na cz/b zdjęciu nie sposób określić jego kolorów. Niestety nie raz nie dwa jest to tylko domniemanie danego koloru. Pozdrawiam Krzysztof Jeszcze raz przepraszam za wpis nie na temat warsztatowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi