Skocz do zawartości

Königstiger Henschel Pz.Abt.505 DML 1/35

produdi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Miałem skończyć z lepieniem raz na zawsze, wyprzedałem cały warsztat i kupilem pierwsze auto. Kilka lat minęło, życie się ustabilizowało, a mnie zaczęło się nudzić szczególnie zimą. Tak więc żeby się rozruszać wziąłem zeszłej zimy KT na warsztat. 

Jako baza posłużył DML 6840 do tego blachy abera i friule. Zawsze chciałem poczynić model z box artu tak więc będzie to luźna interpretacja pojazdu z pz.abt.505.

Co do Dragona to jest to misz masz kilku starych zestawów. Wynik jest taki, że stare babole dalej są, a nawet doszły kolejne. Między innymi brak osłon peryskopów, w zestawie są blaszane tak cienkie, że nijak się to ma do oryginału. Brak zaczepów montażowych na odlewanych osłonach wydechów. Brak wycięcia pod km w jarzmie działa i takie duperele. Jak bym wiedział to kupibym stary zestaw bez zimmu z drugiej ręki. No cóż postaram sobie jakoś z tym poradzić. Może ktoś ma plastikowe osłony peryskopów na zbyciu ? 😉

A tym czasem pojazd na którym się wzorowałem i kilka zdjęć na zachętę. Reszta jak nabędę namiot bezcieniowy.

Model nie jest sklejony w 100% brakuje kilku dupereli. Prezentuje to na czym stanęło.

20200115_152838-1.jpg

1c62081ebcee4614fb36e24120cd8fde.jpg

DSCN0076_1-1.jpg

DSCN0077_1-1.jpg

DSCN0082-1.jpg

5 godzin temu, Irgr napisał:

Dragon dał wycięty zimmerit a nie zostawił miejsca na mocowania zapasowych gąsienic na wieży? Wydałem swojego Dragona gdy Meng zapowiedział swojego KT i naprawdę cieszę się z tej decyzji =P

Ten zestaw to ogólna lipa. Sklecony jak dla obcego :D

Żałuję bo miałem okazje kupić ten zestaw w starym wydaniu o prawie stówe taniej. Ale myślałem sobie, a nie chce mi się dorabiać zimmeritu. 

5 godzin temu, meser262 napisał:

Szkoda że już budowa zakończona. 

Jakie  założone ma boczne błotniki? Bo na fotkach nie bardzo to widać.

Pozdrawiam

Krzysztof

Za bardzo nie wiem o co chodzi. Jeśli chodzi o boczne to napewno nie od Jagdtygrysa choć te są ciut za długie. 😛

Na chwile obecną mam takie jedno zdjęcie z telefonu. Jak będę w domu to obcykam po całości jak sie należy.

20200121_111447-1.jpg

Edytowane przez produdi

9 godzin temu, produdi napisał:
15 godzin temu, meser262 napisał:

Jakie  założone ma boczne błotniki? Bo na fotkach nie bardzo to widać.

Za bardzo nie wiem o co chodzi.

Na tej ostatniej Twojej fotce już widać lepiej te boczne błotniki. 

Wszystkie pojazdy z tzw. wieżą 'Porsche' i część pojazdów z tzw. wieżą 'Henschel' miała zamontowane boczne błotniki tak zwane wczesne w - tym 505 BCC.1208939344_botniki.thumb.jpg.d2615f1487a810efe94e00115daf71bb.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

7 minut temu, meser262 napisał:

Na tej ostatniej Twojej fotce już widać lepiej te boczne błotniki. 

Wszystkie pojazdy z tzw. wieżą 'Porsche' i część pojazdów z tzw. wieżą 'Henschel' miała zamontowane boczne błotniki tak zwane wczesne w - tym 505 BCC.1208939344_botniki.thumb.jpg.d2615f1487a810efe94e00115daf71bb.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

Fajna ciekawostka, a jak to wyglądało w Jagdtygrysie ? Bo przymierzam się do tego kolosa.

Problem w tym, że te łby śrub (uchwytów) strasznie ciężko jest przylutować po mojej myśli. W większości przypadków zostaje tak jak się uda.

Już nie pamiętam jak w Porschaku to wyglądało, ale starałem się lutować tak jak na załączonym przez Ciebie zdjeciu.

A te listwy łączące ekrany były przyspawywane do obu ekranów czy tylko jednego ?

6 godzin temu, produdi napisał:

... jak to wyglądało w Jagdtygrysie ? Bo przymierzam się do tego kolosa.

Wszystko zależy którego chcesz wykonać.

A te listwy łączące ekrany były przyspawywane do obu ekranów czy tylko jednego ?

Listwa na łączeniu przyspawana z jednej strony.

Problem w tym, że te łby śrub (uchwytów) strasznie ciężko jest przylutować po mojej myśli. W większości przypadków zostaje tak jak się uda.

Śruby mocujące powinny być nad dodatkowym wycięciem - jak na fotce poniżej.434955998_otworypodrubami.thumb.jpg.53a0d73e479da2f5793fe18e899ec3c4.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

• 2 weeks later...

Cześć.

Troche przysiadłem i postanowiłem skończyć tygrysa. Ogólnie nie jestem zadowolony ...

Miałem porobić małe ubytki zimmu, ale gdzieś mi wcięło frezy dentystyczne.

Zapasowe ogniwa przyklejane na czuja. Zorintowałem się, że zimm jest w modelu "wycięty" w innym miejscu niż w oryginale. Musiałem zwaloryzować model częściami z Menga ...

Został mi jeden niuans na górnej płycie silnikowej. Nie wiem czy to była sama siatka jak w późnych Porsche czy już z deklem. 

Zdjęcia na podstawce bo tak mi wygodniej 😉

Sory za jednopunktowe światło...

DSCN0090-1.jpg

DSCN0096-1.jpg

DSCN0106.JPG

DSCN0104.JPG

DSCN0094_1.JPG

DSCN0098_1.JPG

DSCN0099.JPG

DSCN0100.JPG

DSCN0110_1.JPG

DSCN0111.JPG

DSCN0101_1.JPG

Edytowane przez produdi
  • Like 6

11 minut temu, Spotter napisał:

Ładnie wykonany. Uwielbiam ten etap przed malowaniem. Pytanie czy będzie tylko lepszy, czy cała praca pójdzie... 😉

Też lubię ten etap, najlepiej jakby już tak zostało. Póki co nic nie wymaluje, muszę odkupić sprzęt. Już nie jeden model spisałem na straty przez jakieś dziwne myślenie i wymagania. Model miał być rekreacyjny bez toksycznej waloryzacji która na koniec ginie lub tego końca nigdy nie ma. Jest kilka detali które o niebo lepiej wyglądają blaszane, ale to co jest mało widoczne, a jest dobrze odwzorowane w plastiku zostało.

Pooglądałem kilka tutoriali i mam kilka technik do sprawdzenia, ale nie stawiam sobie wysokiej poprzeczki. Polepie drugiego Tygrysa i zacznę coś malować. Musi się udać za pierwszym razem bo ten detal kąpieli nie wytrzyma 😉

Chyba, że chcesz go do malowania ja i tak mam największy fun z lepienia i lutowania. 😁

• 2 months later...
5 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Czekamy na kamuflaż w jedynie słusznych i autentycznych kolorach.  Blacharka robi wrażenie.

Dokopałem się do takiego zdjęcia, akurat pojazdu 132 na którym się wzorowałem. Tak więc trójbarwne jak najbardziej 😉

6973100815_26cae53c6a_z.jpg

8 minut temu, meser262 napisał:

Na zdjęciu pojazd No.112

Rzeczywiście. Plus za spostrzegawczość. Zastanowie się jeszcze który dokładnie wybrać. Myślę, że jak w 132 zastosuje kamo trójbarwne to nie będzie krzywdy. Rozmyślam nad kolorem numerów na zdjęciu czerwone z białą obwódką zaś na schematach malowań numery zawsze są czarne. 

31 minut temu, meser262 napisał:

Popatrz i porównaj. Mała podpowiedz - zwróć uwagę  na cyfrę - na lufie (2)

Na lufie raczej myślę, że czarne. Tył wieży bym się zastanawiał nad czerwonym. Sam już nie wiem :D

Tak - czarne, a kurz robi swoje.

Jeśli na tyle wieży miały by być czerwone to sylwetka konia z godła też musiała by być czerwona.

Całe szczęście że na lufie też jest numer, a lufa pomagała załodze w wdrapywaniu się na pojazd i oczyścili cyfrę z kurzu.

Pozdrawiam

Krzysztof

• Like 1

Zdjęcie czarno białe nie posiada żadnych informacji na temat koloru. To taka podstawa z fotografii. W czasie robienia zdjęć czarno białych odradza się modelkom malowania ust na czerwono bo ten kolor w fotografii czarno białej, wychodzi czarny. A więc porównywanie ciemnego konia z ciemną dwójką to wróżenie z fusów. Albo są na te kolory papiery, albo nie wyglupiajcie się.

• Like 1

14 godzin temu, copycat napisał:

Zdjęcie czarno białe nie posiada żadnych informacji na temat koloru. To taka podstawa z fotografii. W czasie robienia zdjęć czarno białych odradza się modelkom malowania ust na czerwono bo ten kolor w fotografii czarno białej, wychodzi czarny. A więc porównywanie ciemnego konia z ciemną dwójką to wróżenie z fusów. Albo są na te kolory papiery, albo nie wyglupiajcie się.

No wreszcie ktoś to powiedział. Zawsze bawią mnie niezmiernie (nie ujmując nikomu) próby malowania modeli i domniemywania kolorystyki ze zdjęć czarno białych. Mało tego, ludzie na tym forum potrafią również przez kilka-kilkadziesiąt postów dobierać kolory na podstawie współczesnych kolorowych fotografii co moim zdaniem jest również bzdurą.

Zdjęcie czarno białe nie posiada żadnych informacji na temat koloru.

Dokładnie TAK - bo jest czarno białe.

A więc porównywanie ciemnego konia z ciemną dwójką to wróżenie z fusów.

TAK - pod warunkiem że nie wiesz jakie kolory zostały użyte do ich wykonania.

Albo są na te kolory papiery, albo nie wyglupiajcie się.

Na użycie czerwonego koloru cyfr w tym pojeździe na tej kolorowance - ja potwierdzenia nie mam.

Pozdrawiam

Krzysztof

Przepraszam że tak post pod postem ale - 

44 minuty temu, jarross napisał:

No wreszcie ktoś to powiedział. Zawsze bawią mnie niezmiernie (nie ujmując nikomu) próby malowania modeli i domniemywania kolorystyki ze zdjęć czarno białych. Mało tego, ludzie na tym forum potrafią również przez kilka-kilkadziesiąt postów dobierać kolory na podstawie współczesnych kolorowych fotografii co moim zdaniem jest również bzdurą.

Tak to całkowita prawda. Z zastrzeżeniem - że jest to bezcelowe jeśli nie znasz kolorów które wtedy tam były używane. Choć i to nie zawsze jest możliwe. Porównywanie kolorów dzisiejszych do tych z okresu wojennego jest całkiem bezsensu.

Może takie porównanie 'obrazkowe' dla lepszej wizualizacji - co się dzieje z kolorami w odbitce czarno - białej  - (nie patrząc na wrażliwość filmu na każdy kolor) tylko z różnym oświetleniem - 636660151_meser262@Schmidt_Farbfilmtechnik_1943-Iwithcomments.thumb.jpg.46d62df10d4dda552ec25cdc144a6dc9.jpg

Nie znając kolorów jakie były faktycznie użyte w obiekcie na cz/b zdjęciu nie sposób określić jego kolorów.  Niestety nie raz nie dwa jest to tylko domniemanie danego koloru.

Pozdrawiam

Krzysztof

Jeszcze raz przepraszam za wpis nie na temat warsztatowy. :sorry: