cayman Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) 35 minut temu, toled napisał: Ale uszczeleczki drogi Panie to się robi na końcu po bezbarwnym. Nawet na logikę idąc - jak pomalujesz bezbarwnym, to się będą świecić. A taśma zostawiła ślady, bo TS-ka nie wyschła odpowiednio. Gwarantuję, że jakbyś przyłożył palucha do dachu to by został ślad. Obstawiam ,że TS poszedł z puchy a nie tak jak napisałem ,żeby spuścić go do aero i delikatnie go rozcieńczyć Thinerem. Z puchy to schnie ze dwa tygodnie a nie trzy dni. Przytnij te ślady po taśmie maskującej i zrób zaprawki z aero, potem Clear i JAK WYSCHNIE jeszcze raz oklej i psiknij czarnym półmatem uszczelki. Edytowane 23 Lutego 2021 przez cayman Cytuj
Przemek R Napisano 23 Lutego 2021 Autor Napisano 23 Lutego 2021 16 minut temu, Bartas89 napisał: Witam towarzysza niedoli Nie poddam się !!!! I tez nie Cytuj
Przemek R Napisano 23 Lutego 2021 Autor Napisano 23 Lutego 2021 13 minut temu, cayman napisał: Obstawiam ,że TS poszedł z puchy a nie tak jak napisałem ,żeby spuścić go do aero i delikatnie go rozcieńczyć Thinerem. Z puchy to schnie ze dwa tygodnie a nie trzy dni. Przytnij te ślady po taśmie maskującej i zrób zaprawki z aero, potem Clear i JAK WYSCHNIE jeszcze raz oklej i psiknij czarnym półmatem uszczelki. NO tak było ... nie wiedziałem jak go spuścić i trochę poszedłem na łatwiznę Cytuj
cayman Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 1 minutę temu, Przemek R napisał: NO tak było ... nie wiedziałem jak go spuścić i trochę poszedłem na łatwiznę Spuścisz przez rurkę-słomkę do picia napojów. Jak nie Masz w domu,to najbliższy McDonald i po kłopocie a przy okazji i jakiegoś Hambuksa wciągniesz, żeby mieć siły do roboty. Cytuj
Przemek R Napisano 23 Lutego 2021 Autor Napisano 23 Lutego 2021 Mam pytanie czym zmyć farbę żeby było tanie i nie żarło plastiku ? Wcześniej zmywałem zmywaczem wamodu ale to nie wychodzi za tanio. Jakaś benzyna ekstrakcyjna ? Cytuj
cayman Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 11 minut temu, Przemek R napisał: Mam pytanie czym zmyć farbę żeby było tanie i nie żarło plastiku ? Wcześniej zmywałem zmywaczem wamodu ale to nie wychodzi za tanio. Jakaś benzyna ekstrakcyjna ? Ale po co chcesz zmywać farbę? Cytuj
Przemek R Napisano 23 Lutego 2021 Autor Napisano 23 Lutego 2021 11 minut temu, cayman napisał: Ale po co chcesz zmywać farbę? Spróbuje jeszcze raz Cytuj
cayman Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 1 minutę temu, Przemek R napisał: Spróbuje jeszcze raz Nie ma sensu, lepiej zrób tak jak napisałem. Cytuj
Przemek R Napisano 23 Lutego 2021 Autor Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) Godzinę temu, cayman napisał: Nie ma sensu, lepiej zrób tak jak napisałem. Drażni mnie ten TS polakieruje to sobie aero A zapytam jeszcze czy jak teraz polakieruje kastę XF 2 to pogryzie się z ta farba z puszki ? Edytowane 23 Lutego 2021 przez Przemek R 1 Cytuj
toled Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 2 godziny temu, Przemek R napisał: Drażni mnie ten TS polakieruje to sobie aero A zapytam jeszcze czy jak teraz polakieruje kastę XF 2 to pogryzie się z ta farba z puszki ? Nie powinno o ile : Dasz temu porządnie wyschnąć Po wyschnięciu ładnie przygotujesz nadwozie do malowania tj. przeszlifujesz na mokro drobnym papierem. A teraz głos przeciw temu rozwiązaniu: Będziesz miał już grubo farby. Posłuchaj i zrób jak pisał Cayman Cytuj
Przemek R Napisano 23 Lutego 2021 Autor Napisano 23 Lutego 2021 6 minut temu, toled napisał: Nie powinno o ile : Dasz temu porządnie wyschnąć Po wyschnięciu ładnie przygotujesz nadwozie do malowania tj. przeszlifujesz na mokro drobnym papierem. A teraz głos przeciw temu rozwiązaniu: Będziesz miał już grubo farby. Posłuchaj i zrób jak pisał Cayman To już wole to w cholerę zmyć i przyrzekam ze nie dotknę farb w puszce. Tylko czym ? Cytuj
toled Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 1 minutę temu, Przemek R napisał: To już wole to w cholerę zmyć i przyrzekam ze nie dotknę farb w puszce. Tylko czym ? Z opcji bezpiecznych dla rączków: - Cleanlux parę dni - nie robi nic plastikowi, chociaż niektórzy donosili o większej jego kruchości - można nawet zostawić bez opieki. - Zmywacz do farb akrylowych Wamodu - używam go od czasu do czasu, mi nie zrobił nigdy kuku na modelu - wymagana obserwacja działania. Mniej bezpieczne dla rączków: - Kret - używany skutecznie z rozwagą przez wielu modelarzy, tym, którzy używali bez rozwagi i powodowali silne reakcje egzotermiczne deformował plastik. Cytuj
nn31 Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 Izopropanol 99% - dobry do większości farb modelarskich. Farba nie schodzi tak szybko jak wamodem i trzeba sobie pomagać szczotką i wykałaczką. Ale jest tani i ma zapach znośny. Cytuj
Dorotka Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 https://mrhobby.pl/t-114-mr-paint-remover-40-ml.html Wystarczy spokojnie na 3 takie modele Cytuj
cayman Napisano 24 Lutego 2021 Napisano 24 Lutego 2021 11 godzin temu, Dorotka napisał: https://mrhobby.pl/t-114-mr-paint-remover-40-ml.html Wystarczy spokojnie na 3 takie modele Albo 3 razy na jeden. 2 Cytuj
Przemek R Napisano 24 Lutego 2021 Autor Napisano 24 Lutego 2021 8 godzin temu, cayman napisał: Albo 3 razy na jeden. Nie ładnie tak się naśmiewać z "młodszych" kolegów Cytuj
cayman Napisano 24 Lutego 2021 Napisano 24 Lutego 2021 40 minut temu, Przemek R napisał: Nie ładnie tak się naśmiewać z "młodszych" kolegów Tu się nikt nie naśmiewa, nie widzę sensu żeby zmywać kolejny raz model, lakier jest dobrze położony i wystarczy zrobić tak jak napisałem. Plastik też ma swoje granice wytrzymałości !!! Cytuj
Przemek R Napisano 24 Lutego 2021 Autor Napisano 24 Lutego 2021 Toled wamod chyba odpada strasznie podrożał : 1 Cytuj
Przemek R Napisano 12 Marca 2021 Autor Napisano 12 Marca 2021 Mam położone kalki i cały czas się wahałem z położeniem bezbarwnego ... Ale ze kasta i tak jest brzydko pomalowana a model ukończę wiec można eksperymentować Ale za nim całkiem coś mam spierdzielić spróbowałem położyć lakier GX 100 na tak zwany złom. To stary model subaru który kleiłem z synem polakierowany lakierem TS i na to GX 100 " Nic wcześniej nie matowiłe itp , położyłem dwie chyba w waszej nomenklaturze nazywa się to mokre warstwy i wyszło tak jak na zdjęciu. Tu wyszło fajnie (w mojej ocenie) no to pyk na GTR i oczywiście wylazł mój brak cierpliwości i na dachu pojawiły się dwa odciśnięte paluchy Ale nic straconego przeschnie to to zmatowię I pokaże fotki , z ciekawości ile ten lakier schnie ? Cytuj
cayman Napisano 12 Marca 2021 Napisano 12 Marca 2021 3 godziny temu, Przemek R napisał: z ciekawości ile ten lakier schnie ? Już pisałem milion razy ,między warstwami najlepiej odczekać min. 12 godz. Cytuj
toled Napisano 12 Marca 2021 Napisano 12 Marca 2021 Tradycyjnie dla świętego spokoju 12h i więcej. Najlepiej odpuścić na 24h i mieć większą pewność, że nie będzie kłopotu. U mnie po 24h w nieoptymalnej temperaturze 15 stopni lakier jest już okej, można trzymać w łapach, ale przypuszczam, że gdybym bardzo mocno nacisnął, to jeszcze paluch by został. To samo tyczy się matowienia, jak nie wyschnie, to zrobisz głębokie rysy od papieru i będziesz miał big problem. Zasada stara jak świat - dajesz warstwę i robisz sobie inne rzeczy Dlatego ja budę robię albo na początku albo gdzieś w środku. Spokojnie sobie schnie, a w tym czasie mam inne rzeczy do robienia. Cytuj
Dorotka Napisano 12 Marca 2021 Napisano 12 Marca 2021 GX 100 nie ruszam wcześniej niż po 14 dniach. 2 1 Cytuj
Przemek R Napisano 13 Marca 2021 Autor Napisano 13 Marca 2021 14 godzin temu, Dorotka napisał: GX 100 nie ruszam wcześniej niż po 14 dniach. Ty tak na serio czy jajca sobie robisz z młodego Cytuj
Bartas89 Napisano 13 Marca 2021 Napisano 13 Marca 2021 13 minut temu, Przemek R napisał: Ty tak na serio czy jajca sobie robisz z młodego Raczej na serio, bo w wątku o lakierowaniu pisał, że całkowite odparowanie GX-a trwa do 2 tygodni 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi