cayman Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) 35 minut temu, toled napisał: Ale uszczeleczki drogi Panie to się robi na końcu po bezbarwnym. Nawet na logikę idąc - jak pomalujesz bezbarwnym, to się będą świecić. A taśma zostawiła ślady, bo TS-ka nie wyschła odpowiednio. Gwarantuję, że jakbyś przyłożył palucha do dachu to by został ślad. Obstawiam ,że TS poszedł z puchy a nie tak jak napisałem ,żeby spuścić go do aero i delikatnie go rozcieńczyć Thinerem. Z puchy to schnie ze dwa tygodnie a nie trzy dni. Przytnij te ślady po taśmie maskującej i zrób zaprawki z aero, potem Clear i JAK WYSCHNIE jeszcze raz oklej i psiknij czarnym półmatem uszczelki. Edytowane 23 Lutego 2021 przez cayman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 23 Lutego 2021 Autor Share Napisano 23 Lutego 2021 16 minut temu, Bartas89 napisał: Witam towarzysza niedoli Nie poddam się !!!! I tez nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 23 Lutego 2021 Autor Share Napisano 23 Lutego 2021 13 minut temu, cayman napisał: Obstawiam ,że TS poszedł z puchy a nie tak jak napisałem ,żeby spuścić go do aero i delikatnie go rozcieńczyć Thinerem. Z puchy to schnie ze dwa tygodnie a nie trzy dni. Przytnij te ślady po taśmie maskującej i zrób zaprawki z aero, potem Clear i JAK WYSCHNIE jeszcze raz oklej i psiknij czarnym półmatem uszczelki. NO tak było ... nie wiedziałem jak go spuścić i trochę poszedłem na łatwiznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 1 minutę temu, Przemek R napisał: NO tak było ... nie wiedziałem jak go spuścić i trochę poszedłem na łatwiznę Spuścisz przez rurkę-słomkę do picia napojów. Jak nie Masz w domu,to najbliższy McDonald i po kłopocie a przy okazji i jakiegoś Hambuksa wciągniesz, żeby mieć siły do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 23 Lutego 2021 Autor Share Napisano 23 Lutego 2021 Mam pytanie czym zmyć farbę żeby było tanie i nie żarło plastiku ? Wcześniej zmywałem zmywaczem wamodu ale to nie wychodzi za tanio. Jakaś benzyna ekstrakcyjna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 11 minut temu, Przemek R napisał: Mam pytanie czym zmyć farbę żeby było tanie i nie żarło plastiku ? Wcześniej zmywałem zmywaczem wamodu ale to nie wychodzi za tanio. Jakaś benzyna ekstrakcyjna ? Ale po co chcesz zmywać farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 23 Lutego 2021 Autor Share Napisano 23 Lutego 2021 11 minut temu, cayman napisał: Ale po co chcesz zmywać farbę? Spróbuje jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 1 minutę temu, Przemek R napisał: Spróbuje jeszcze raz Nie ma sensu, lepiej zrób tak jak napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 23 Lutego 2021 Autor Share Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) Godzinę temu, cayman napisał: Nie ma sensu, lepiej zrób tak jak napisałem. Drażni mnie ten TS polakieruje to sobie aero A zapytam jeszcze czy jak teraz polakieruje kastę XF 2 to pogryzie się z ta farba z puszki ? Edytowane 23 Lutego 2021 przez Przemek R 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 2 godziny temu, Przemek R napisał: Drażni mnie ten TS polakieruje to sobie aero A zapytam jeszcze czy jak teraz polakieruje kastę XF 2 to pogryzie się z ta farba z puszki ? Nie powinno o ile : Dasz temu porządnie wyschnąć Po wyschnięciu ładnie przygotujesz nadwozie do malowania tj. przeszlifujesz na mokro drobnym papierem. A teraz głos przeciw temu rozwiązaniu: Będziesz miał już grubo farby. Posłuchaj i zrób jak pisał Cayman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 23 Lutego 2021 Autor Share Napisano 23 Lutego 2021 6 minut temu, toled napisał: Nie powinno o ile : Dasz temu porządnie wyschnąć Po wyschnięciu ładnie przygotujesz nadwozie do malowania tj. przeszlifujesz na mokro drobnym papierem. A teraz głos przeciw temu rozwiązaniu: Będziesz miał już grubo farby. Posłuchaj i zrób jak pisał Cayman To już wole to w cholerę zmyć i przyrzekam ze nie dotknę farb w puszce. Tylko czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 1 minutę temu, Przemek R napisał: To już wole to w cholerę zmyć i przyrzekam ze nie dotknę farb w puszce. Tylko czym ? Z opcji bezpiecznych dla rączków: - Cleanlux parę dni - nie robi nic plastikowi, chociaż niektórzy donosili o większej jego kruchości - można nawet zostawić bez opieki. - Zmywacz do farb akrylowych Wamodu - używam go od czasu do czasu, mi nie zrobił nigdy kuku na modelu - wymagana obserwacja działania. Mniej bezpieczne dla rączków: - Kret - używany skutecznie z rozwagą przez wielu modelarzy, tym, którzy używali bez rozwagi i powodowali silne reakcje egzotermiczne deformował plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nn31 Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 Izopropanol 99% - dobry do większości farb modelarskich. Farba nie schodzi tak szybko jak wamodem i trzeba sobie pomagać szczotką i wykałaczką. Ale jest tani i ma zapach znośny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 23 Lutego 2021 Share Napisano 23 Lutego 2021 https://mrhobby.pl/t-114-mr-paint-remover-40-ml.html Wystarczy spokojnie na 3 takie modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 11 godzin temu, Dorotka napisał: https://mrhobby.pl/t-114-mr-paint-remover-40-ml.html Wystarczy spokojnie na 3 takie modele Albo 3 razy na jeden. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 24 Lutego 2021 Autor Share Napisano 24 Lutego 2021 8 godzin temu, cayman napisał: Albo 3 razy na jeden. Nie ładnie tak się naśmiewać z "młodszych" kolegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 40 minut temu, Przemek R napisał: Nie ładnie tak się naśmiewać z "młodszych" kolegów Tu się nikt nie naśmiewa, nie widzę sensu żeby zmywać kolejny raz model, lakier jest dobrze położony i wystarczy zrobić tak jak napisałem. Plastik też ma swoje granice wytrzymałości !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 24 Lutego 2021 Autor Share Napisano 24 Lutego 2021 Toled wamod chyba odpada strasznie podrożał : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 25 Lutego 2021 Share Napisano 25 Lutego 2021 To chyba za baniak 5 L ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 12 Marca 2021 Autor Share Napisano 12 Marca 2021 Mam położone kalki i cały czas się wahałem z położeniem bezbarwnego ... Ale ze kasta i tak jest brzydko pomalowana a model ukończę wiec można eksperymentować Ale za nim całkiem coś mam spierdzielić spróbowałem położyć lakier GX 100 na tak zwany złom. To stary model subaru który kleiłem z synem polakierowany lakierem TS i na to GX 100 " Nic wcześniej nie matowiłe itp , położyłem dwie chyba w waszej nomenklaturze nazywa się to mokre warstwy i wyszło tak jak na zdjęciu. Tu wyszło fajnie (w mojej ocenie) no to pyk na GTR i oczywiście wylazł mój brak cierpliwości i na dachu pojawiły się dwa odciśnięte paluchy Ale nic straconego przeschnie to to zmatowię I pokaże fotki , z ciekawości ile ten lakier schnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cayman Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 3 godziny temu, Przemek R napisał: z ciekawości ile ten lakier schnie ? Już pisałem milion razy ,między warstwami najlepiej odczekać min. 12 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 Tradycyjnie dla świętego spokoju 12h i więcej. Najlepiej odpuścić na 24h i mieć większą pewność, że nie będzie kłopotu. U mnie po 24h w nieoptymalnej temperaturze 15 stopni lakier jest już okej, można trzymać w łapach, ale przypuszczam, że gdybym bardzo mocno nacisnął, to jeszcze paluch by został. To samo tyczy się matowienia, jak nie wyschnie, to zrobisz głębokie rysy od papieru i będziesz miał big problem. Zasada stara jak świat - dajesz warstwę i robisz sobie inne rzeczy Dlatego ja budę robię albo na początku albo gdzieś w środku. Spokojnie sobie schnie, a w tym czasie mam inne rzeczy do robienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Marca 2021 Share Napisano 12 Marca 2021 GX 100 nie ruszam wcześniej niż po 14 dniach. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 13 Marca 2021 Autor Share Napisano 13 Marca 2021 14 godzin temu, Dorotka napisał: GX 100 nie ruszam wcześniej niż po 14 dniach. Ty tak na serio czy jajca sobie robisz z młodego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Marca 2021 Share Napisano 13 Marca 2021 13 minut temu, Przemek R napisał: Ty tak na serio czy jajca sobie robisz z młodego Raczej na serio, bo w wątku o lakierowaniu pisał, że całkowite odparowanie GX-a trwa do 2 tygodni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi