meser262 Napisano 13 Kwietnia 2022 Share Napisano 13 Kwietnia 2022 (edytowane) 22 minuty temu, Gregory napisał: ... skąd te wycięcia na pograniczu dwóch osłon ... . Nie mnie to oceniać. Musisz zwolnić mnie od tego pytania. Mogę coś o tym powiedzieć jak widzę to na fotkach. Jeśli takowych detali nie widziałem to o nich nie wiem. Może jakieś konkretne pojazdy takowe elementy posiadały - jako element testowy. Niestety - "że to nowy model" - nie oznacza - bez wad. Jest raczej odwrotnie. Kiedyś producenci modeli prowadzili swoje badania merytoryczne nad wersjami pojazdów (Dragon). Natomiast teraz mają to "gdzieś" - liczy się najbardziej kasa. Muszę to napisać - wiele nowych modeli jest gorsze od starszych modeli Dragona choć i one nie były bez wad. Znalazłem w miarę dobrą fotkę - 1 - widać to wycięcie Na drugiej fotce widać że gdy światło na prawym błotniku znika - to znika też wycięcie. Pozdrawiam Krzysztof PS. Popatrz na blaszki w modelu Dragona 6315 - model z 2008 roku - https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.IV-Ausf.F1-F.html Edytowane 13 Kwietnia 2022 przez meser262 PS. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2022 4 minuty temu, meser262 napisał: Znalazłem w miarę dobrą fotkę - 1 - widać to wycięcie Dziękuję Krzysztofie za pomoc! Masz rację, lepiej poczytać książki (chociaż i tam znajdzie się błędy) i przejrzeć zdjęcia. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 13 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2022 9 godzin temu, meser262 napisał: Może jakieś konkretne pojazdy takowe elementy posiadały Wycięcia, które zrobiłem pojawiły się dopiero po wprowadzeniu Schurzenów. To w tym miejscu było zrobione jedno z mocowań ich nośników. U mnie do zmiany. Zdjęcia tylko do dyskusji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 17 godzin temu, Gregory napisał: Wycięcia, które zrobiłem pojawiły się dopiero po wprowadzeniu Schurzenów. Dokładnie tak. Dlatego nic takowego w wersjach ausf.E i F nie mogłem znaleźć. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 17 Kwietnia 2022 Share Napisano 17 Kwietnia 2022 W dniu 13.04.2022 o 12:35, meser262 napisał: Niestety - "że to nowy model" - nie oznacza - bez wad. Jest raczej odwrotnie. Kiedyś producenci modeli prowadzili swoje badania.... Gdyby zadali sobie trud i przeglądali takie wątki to z pewnością byłoby lepiej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 1 Maja 2022 Autor Share Napisano 1 Maja 2022 Mały postęp. Poprawiłem te osłony wlotów powietrza z obu stron i podpiłowałem stopień (przegapiłem to poprzednio). Zrobiłem tylnego Notka (w zestawie było późne światło konwojowe) z elementu CMK uzupełnionego blaszkami Abera i doprowadziłem przewód do niego. Żmudna robota i nie obyło się bez uszkodzeń już wklejonych elementów. Masakra. Teraz kolej na prawe światło. Pozdrawiam Grzesiek 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Masakra na pewno ale z musu nie robisz , eleganckie te przeróbki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 1 Maja 2022 Autor Share Napisano 1 Maja 2022 12 minut temu, Evildead napisał: Masakra na pewno ale z musu nie robisz Pewnie, że nie, ale mam czasem chwilę zwątpienia jak dorabiam coś, a przy okazji ups coś odpadnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 Piękna sprawa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 1 Maja 2022 Share Napisano 1 Maja 2022 1 godzinę temu, Gregory napisał: Pewnie, że nie, ale mam czasem chwilę zwątpienia jak dorabiam coś, a przy okazji ups coś odpadnie Niestety, często się to zdarza - krok do przodu i dwa do tyłu. Trzeba odrabiać straty. Trzymam kciuki, fajnie ten model wyprowadzasz na prostą . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 2 Maja 2022 Share Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) Moje sprężyny na błotnikach, nie wyglądają tak cienko, jak tutaj ,Wyglądają jak sprężyny do zawieszenia samochodu Ale trening czyni mistrza hehe Good Job Gregory Edytowane 2 Maja 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 2 Maja 2022 Share Napisano 2 Maja 2022 Że Ci się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 2 Maja 2022 Autor Share Napisano 2 Maja 2022 22 minuty temu, produdi napisał: Że Ci się chce Fajna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 2 Maja 2022 Share Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) Ładnie, ładnie Jednak coś wypatrzyłem. Jeśli dobrze widzę to brak linii podziału między błotnikiem głównym , a tylnym. Linia podziału jest oczywiście od góry ale z boku jej nie ma. Elementy są ze sobą połączone ... co jest trochę bez sensu. Wystarczy naciąć. Drobiazg a cieszy. Edytowane 2 Maja 2022 przez Mariusz 72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 3 Maja 2022 Autor Share Napisano 3 Maja 2022 Czwórka dostała odblask z lewej strony i tylną prawą lampę. Nie wiem jak dokładnie przechodził przewód zasilający, ale korzystając z informacji od @meser262, zdjęć i trochę improwizując poprowadziłem to tak: Pozdrawiam Grzesiek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 24 Lipca 2022 Autor Share Napisano 24 Lipca 2022 Witam, w trakcie prac nad materią naszła mnie taka wątpliwość: czy to zapięcie łomu powinno zachodzić na osłonę wlotu powietrza? Z drugiej strony, z krótszym łomem jest tak samo. Łom jeszcze nie do końca oszlifowany. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 24 Lipca 2022 Share Napisano 24 Lipca 2022 Trudno wyszperać odpowiednie ujęcie tego detalu, ale udało się znaleźć ausf.F1. Łom zamocowany lekko pod skosem. Na osłony nic nie zachodzi. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 24 Lipca 2022 Autor Share Napisano 24 Lipca 2022 32 minuty temu, meser262 napisał: Łom zamocowany lekko pod skosem. Na osłony nic nie zachodzi. Dzięki. Czyli czeka mnie skracanie osłon. To już będzie ich druga przeróbka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 24 Lipca 2022 Share Napisano 24 Lipca 2022 4 godziny temu, Gregory napisał: Witam, w trakcie prac nad materią naszła mnie taka wątpliwość: czy to zapięcie łomu powinno zachodzić na osłonę wlotu powietrza? Z drugiej strony, z krótszym łomem jest tak samo. Łom jeszcze nie do końca oszlifowany. Pewnie wchodzi tu już kwestia skali, nie wszystko da się skalowo odwzorować, firmy wychodzą z założenia ze z 90 procent modelarzy w merytorykę nie wnika, hajs im się zgadza, a Tobie zostają przeróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 24 Lipca 2022 Autor Share Napisano 24 Lipca 2022 2 godziny temu, Evildead napisał: Pewnie wchodzi tu już kwestia skali, nie wszystko da się skalowo odwzorować, firmy wychodzą z założenia ze z 90 procent modelarzy w merytorykę nie wnika, hajs im się zgadza, a Tobie zostają przeróbki Masz rację, każda skala ma swoje ograniczenia i uproszczenia. Można skleić model prosto z pudła, godząc się na to co oferuje producent i zrobić świetny model. Albo traktować go jako punkt wyjścia do dalszych prac, próbując go zbudować w postaci najbliższej oryginałowi, dorabiając i poprawiając poszczególne elementy, często na drodze kompromisów wynikających ze skali. Czasem mam wrażenie, że porwałem się z motyką na słońce, bo poświęcam kupę czasu na rozmaite przeróbki i dorabianie części, a na koniec spartolę całość malowaniem Ale.. dość marudzenia, trzeba doprowadzić projekt do końca, będzie najwyżej poligonem doświadczalnym, bo trochę się już na nim nauczyłem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 Wykorzystałem wolny dzień na korektę osłon i zrobienie pozostałych zapięć. Teraz jest bardziej prawidłowo. Równolegle zacząłem strugać osłonę anteny, pudełkowa jest ok. 1cm za krótka. Jedziemy dalej. Pozdrawiam Grzesiek 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 Ładnie , zapinki leżą jak trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 31 Lipca 2022 Autor Share Napisano 31 Lipca 2022 56 minut temu, Evildead napisał: Ładnie , zapinki leżą jak trzeba Dzięki. Wziąłem pod uwagę to, co napisał @Greifw Twoim wątku o Stugu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 31 Lipca 2022 Share Napisano 31 Lipca 2022 Teraz, Gregory napisał: Dzięki. Wziąłem pod uwagę to, co napisał @Greifw Twoim wątku o Stugu. No i ja tak się domyśliłem że na podstawie tego rzutu robione super wyszły, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 5 Sierpnia 2022 Share Napisano 5 Sierpnia 2022 Łomatko ale cuda !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi