gustlik Napisano 18 Stycznia 2021 Share Napisano 18 Stycznia 2021 Witam, dawno nie prowadziłem dawnego warsztatu. Ostatnio nie miałem czasu, kupowałem i wykańczałem dom. Na warsztat biorę słynnego Lufcika czyli sd.kfz 8 db10 wydobytego z Pilicy, który został odrestaurowany i obecnie można go podziwiać w skansenie rzeki Pilica w Tomaszowie Mazowieckim. Pojazd sam w sobie jest eksponatem na skale światową, gdyż jest jedynym pojazdem w chwili obecnej na świecie. W trakcie wojny nie doczekał się seryjnej produkcji i powstało tylko kilka prototypów. Z fotkami z epoki jest kiepsko internet dysponuje tylko kilkoma, znalazłem tylko trzy. Do kompletu będzie działo 88 mm Flak 36 Dragona. Z dodatków na tą chwilę przewiduję tylko koła do ciągnika. Zestawowe gumowe są niewłaściwe. Zamówiłem kilka lat temu żywiczne z Niemiec, jakie były w oryginalnym pojeździe wydobytym w Tomaszowie. Na koniec kilka fotek wspomniamych modeli. Zapraszam do śledzenia i komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 18 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2021 Kącik modelarski będzie, narazie jest lepiej niz było w bloku z miejscem do pracy. Muszę jeszcze doinwestować parę rzeczy w domu które mają wyższy priorytet. Ale finalnie będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 19 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2021 W nocy skleiłem nieco działa. Dziś ramę z silnikiem. Działo w pełni ruchome. Dla wyobrażenia wielkości lufcika będzie fotka z sd.kfz 251. Myślę nad wspólna podstawką luźno opartą na jednej z fotek jaką dodałem z maja 45 gdzie widać porzucony ciągnik wraz z działem. Była by to spora podstawka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 20 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2021 Pojazdy przybrały wstępny zarys i koncepcje. Flak będzie bez płyty pancernej oraz bocznych ramion podstawy. Na wielu fotkach z 45 idzie spotkać taką konfigurację. Działko będzie w pozycji transportowej na wózkach jezdnych podpięte pod lufcika. Lufcik będzie miał pootwierane włazy, zasobniki i pokrywę silnika. Wszystko będzie luźną inspiracją fotki z 45 gdzie widać oba pojazdy porzucone na poboczu. Wszystko zmontowane na sucho. W kilku miejscach wymagane jest jeszcze trochę szpachli i szlifowania. Fotki : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 22 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2021 Witam, widzę zainteresowanie w temacie małe. Tymczasem lufcik stoi na kołach, zostały detale, gąsienice. Część elementów wymieniłem na dragony. Dorabiam też elementy we własnym zakresie, widać uchwyty do montażu brezentu nad przedziałem załogi. Będę dorabiał przewody w przedziale silnika oraz w kabinie kierowcy. Fotka z sd.kfz 251 dla porównania gabarytów tego kolosa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orkan Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 Zwróć uwagę na koła napędowe. https://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/trumpeter/tr01584d01.html Nie sprawdzałem jak pasują z gąsienicami tylko od razu w swoim modelu wieniec z rolkami, które o nie zaczepiają, wykonałem jako ruchomy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 22 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2021 Wiem, czytałem, póki co mam ten element ba sucho, kak dojde do gąsienic to ostatecznie ustawie te rolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 22 Stycznia 2021 Share Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Cytat widzę zainteresowanie w temacie małe. E tam. Jakie małe? Się ludzie gapią, ale w ciszy. Mi się podoba. Wszystko co o artylerii ma u mnie +10 do zaj...stośći. Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Merten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2021 (edytowane) To ciesze sie bardzo. Do kompletu będzie podstawka. Od sąsiada z budowy mam styrodur. Zakupiłem nóż na gorąco, nie taki super wypasiony jak u najt szifta ale mysle że tez da rade. Koncepcja wstępna podstawki jest, na drodze stoi porzucony lufcik z podpiętym działem. Chce też wystrugać jakiś niewielki obiekt i wymyśliłem że będzie to stary murowany transformator, inspirowany załaczoną fotką. Teraz miałem kilka dni wolnego to mogłem trochę poskładać, od dziś wracam do roboty to pracę nieco zwolnią. . Co do malowania to rozważam zakup farb AK real color, ciekaw jestem czy one są takie naprawdę real color. Pozdrawiam Edytowane 23 Stycznia 2021 przez gustlik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Stycznia 2021 Share Napisano 23 Stycznia 2021 Swego czasu produkowaliśmy pod marka Archetypon właśnie takie transformatorowe budynki. https://www.scalemates.com/kits/archetypon-b1603-industrial-building-2--1015551 Możliwe, że będzie gdzieś jeszcze w piwnicy jedna sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2021 29 minut temu, Stojkovic napisał: Swego czasu produkowaliśmy pod marka Archetypon właśnie takie transformatorowe budynki. https://www.scalemates.com/kits/archetypon-b1603-industrial-building-2--1015551 Możliwe, że będzie gdzieś jeszcze w piwnicy jedna sztuka. Dzięki za odpowiedź. W pierwszej kolejności chciałbym jednak zrobić taki budynek samodzielnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Stycznia 2021 Share Napisano 23 Stycznia 2021 W dniu 22.01.2021 o 09:07, gustlik napisał: Witam, widzę zainteresowanie w temacie małe. Nie bój, nie jest tak źle. Może porozjaśniałbyś nieco zdjęcia następnym razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 23 Stycznia 2021 Share Napisano 23 Stycznia 2021 I ja " gapię się w ciszy", bo to służy skupieniu... Podziwiam pojazd- bardzo oryginalny- widziałem go ładnych parę lat temu w stanie tuż powydobywczym ... I armatka niczego sobie- Dragon. W połączeniu z kimś, kto wie, co z tym zrobić- radość Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 23 Stycznia 2021 Share Napisano 23 Stycznia 2021 18 minut temu, rhinoceros napisał: Podziwiam pojazd- bardzo oryginalny- widziałem go ładnych parę lat temu w stanie tuż powydobywczym ... A tak na marginesie-co się dzieje z "lufcikiem"z Tomaszowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 23 Stycznia 2021 Share Napisano 23 Stycznia 2021 Godzinę temu, piotrkur napisał: A tak na marginesie-co się dzieje z "lufcikiem"z Tomaszowa?? A dobrze się ma ooo: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Plik:SdKfz8_Skansen_rzeki_Pilicy_IMGP1799.jpg Co do zainteresowania tematem to też to oglądam ale na razie nic nie pisałem , czekam aż się rozwinie działaj dalej jesteś obserwowany . Pozdr. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 23 Stycznia 2021 Share Napisano 23 Stycznia 2021 3 godziny temu, piotrkur napisał: A tak na marginesie-co się dzieje z "lufcikiem"z Tomaszowa?? Stoi w skansenie rzeki Pilicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 23 Stycznia 2021 Share Napisano 23 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Bartosz Ciesielski napisał: Stoi w skansenie rzeki Pilicy No i fajnie!A Famo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 23 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2021 Fano wyjechał do warszawy gdzie stoi pod chmurką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 23 Stycznia 2021 Share Napisano 23 Stycznia 2021 52 minuty temu, gustlik napisał: Fano wyjechał do warszawy gdzie stoi pod chmurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 25 Stycznia 2021 Share Napisano 25 Stycznia 2021 Famo jeszcze 6 miesięcy temu stał w Tomaszowie w skansenie. Tym Bardziej że raz już był zabierany z MWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2021 Gdzieś pisali na fb że właśnie famo jest teraz w Warszawie w MWP. Tymczasem aktualizacja, zmontowałem wózki i koła, gdzieniegdzie jest jeszcze poprawek, zostało do dorobienia detale. Tymczasem fotki : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 27 Stycznia 2021 Share Napisano 27 Stycznia 2021 Fotki zniknęły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 27 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2021 Dziwne, u mnie widać na kilku urządzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 28 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2021 Zmontowałem gąsienice, są w pełni ruchome. Flak też już ma swoje koła. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 29 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2021 Pomalowałem koła i położyłem lakier błyszczący, podmalowałem troche gąsienice. Teraz sie już zaczną komentarze Fotki : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi