Skocz do zawartości

F104G 1/72 Hasegawa

tomekk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czuję ogromny stres zamieszczając galerię samolotu, który wykonałem. Jest to 6 model, ciągle pracuję nad moim warsztatem, są niedociągnięcia, ale pomyślałem, że ten mogę już pokazać, dużego wstydu chyba nie będzie. Ciągle mam problem z dopracowaniem szczegółów, oraz ostatecznym wykończeniem (kalkomanie, efekty brudu itp) - ciągle trenuje. Zdecydowałem się wykonać F-104 w wersji G latającego w 6 Pułku we włoskich barwach. Nie mam fachowego miejsca do robienia zdjęć i oświetlenie wyszło mi zbyt intensywne. Poniżej zdjęcia.

FB_IMG_1611263912989.jpg

P1150508.JPG

P1150509.JPG

P1150510.JPG

P1150511.JPG

P1150512.JPG

P1150514.JPG

P1150518.JPG

P1150520.JPG

P1150522.JPG

P1150524.JPG

P1150527.JPG

P1150529.JPG

Edytowane przez tomekk
  • Like 3

Nie ma się czego wstydzić. W tym zestawie jest kilka miejsc, na które trzeba zwrócić uwagę i je dopracować, ale jest też dobrą bazą do nauki. Grube kalki z Hasegawy też nie są najprostsze do nakładania.

Co by nie było model wygląda fajnie jak i podstawka :super:

Witam

Dzięki za komentarze. Podstawka jest pierwszym w moim życiu wykonaniem, jest to raczej na razie warsztat szkolny, ale chociaż model lepiej się prezentuje niż na białej kartce.  Z tą tremą do zamieszczania swoich prac na forum tematycznym to tak jak w życiu kobiety najbardziej boją się oceny wyglądu przez inne kobiety, tak swoje prace oceniają fachowcy w tej samej dziedzinie. :D

W dniu 29.01.2021 o 22:07, tomekk napisał:

Czuję ogromny stres zamieszczając galerię samolotu, który wykonałem.

Ja też czuję ogromny stres zaglądając tu i zastanawiając czy coś naskrobać czy nie :hmmm:

Jest to 6 model,

Ok. Tylko pamiętaj, że po 10-tym już taryfa ulgowa nie obowiązuje :haha:

są niedociągnięcia,

Ano są. Jako etatowy sklejacz 104-wórek wszelkiej maści i typów podpowiem co jest nie tak:

- antena za kabiną w formie stożka - jest to element charakterystyczny dla wersji "S" ASA czyli włoskiej przeróbki dostosowanej do europejskich rakiet. W wersji G coś takiego nie występuje

- światło pozycyjne na grzbiecie przed usterzeniem - do usunięcia

- czujnik w kształcie cygara pod spodem steru poziomu - do usunięcia

- małe kroplowe osłony występujące na osłonie silnika - wersja G ich nie miała, tylko "S" ASA/ASA M

Malarsko to się czepnę kamo pod kabiną z lewej strony. Jak widzisz na zamieszczonym zdjęciu układ plamy jest inny niż u ciebie. Hasegawa też daje trochę za bogate malowanie osłony za kabiną (ta w charakterystycznym popielatym kolorze) - powinna mniej zachodzić na boki

nRWMio4.thumb.jpg.7bebf8268af1ec282f50a7fb8dcb896f.jpg

KAhaF4y.thumb.jpg.60fc67f92a28aa006aeffbb909c447ce.jpg

I na koniec światła pozycyjne - z lewej powinny być czerwone, z prawej zielone, tył górne bursztynowe, tył dolne białe.  Światłe czerwone i zielone powinny być powtórzone na zbiornikach paliwa na końcach skrzydeł

QLANKP0.thumb.jpg.8cd4878c159a55e27196cf502be6b8ed.jpg

A poza tym jest ok - działaj dalej

Jak masz możliwość to dodaj węzły podkadłubowe pod które zrobiłeś otwory (choć wydaje mi się, że akurat te są dla wersji "S", "G" chyba miała je bliżej osi kadłuba.:hmmm:)

:piwo:

Edytowane przez abtb
literówka
  • Like 2

7 minut temu, abtb napisał:

Ja też czuję ogromny stres zaglądając tu i zastanawiając czy coś naskrobać czy nie :hmmm:

Ok. Tylko pamiętaj, że po 10-tym już taryfa ulgowa nie obowiązuje :haha:

Ano są. Jako etatowy sklejacz 104-wórek wszelkiej maści i typów podpowiem co jest nie tak:

- antena za kabiną w formie stożka - jest to element charakterystyczny dla wersji "S" ASA czyli włoskiej przeróbki dostosowanej do europejskich rakiet. W wersji G coś takiego nie występuje

- małe kroplowe osłony występujące na osłonie silnika - wersja G ich nie miała, tylko "S" ASA/ASA M

Malarsko to się czepnę kamo pod kabiną z lewej strony. Jak widzisz na zamieszczonym zdjęciu układ plamy jest inny niż u ciebie. Hasegawa też daje trochę za bogate malowanie osłony za kabiną (ta w charakterystycznym popielatym kolorze) - powinna mniej zachodzić na boki

nRWMio4.thumb.jpg.7bebf8268af1ec282f50a7fb8dcb896f.jpg

KAhaF4y.thumb.jpg.60fc67f92a28aa006aeffbb909c447ce.jpg

I na koniec światła pozycyjne - z prawej powinny być czerwone, z lewej zielone, tył górne bursztynowe, tył dolne białe.  Światłe czerwone i zielone powinny być powtórzone na zbiornikach paliwa na końcach skrzydeł

QLANKP0.thumb.jpg.8cd4878c159a55e27196cf502be6b8ed.jpg

A poza tym jest ok - działaj dalej

Jak masz możliwość to dodaj węzły podkadłubowe pod które zrobiłeś otwory (choć wydaje mi się, że akurat te są dla wersji "S", "G" chyba miała je bliżej osi kadłuba.:hmmm:)

:piwo:

Czepia się kolega szczegółów.Mało kto wie o tych różnicach.:haha:

1 godzinę temu, Xmen napisał:

Czepia się kolega szczegółów.

Szczegóły są najważniejsze :nauka1:

1 godzinę temu, Xmen napisał:

Mało kto wie o tych różnicach.

Ja, ja wiem :yahoo:

Była tu kiedyś jeszcze jedna włoska 104ka (NIE MOJA / MOJE) w której autor zamocował tylne grzebienie aerodynamiczne w ........... otworach na dolne światła pozycyjne. Niby różnica nieduża ale sylwetkę trochę to skaszaniło. 

• Haha 1

Witam

Dziękuje za oceny, tak, tak szczegóły są bardzo ważne. Chciałbym odnieść się do uwag Kolegi @abtb , nie po to żeby się wymądrzać, ale po to, aby nikt nie pomyślał że klejąc, a potem wstawiając swoje prace olewałem totalnie odpowiedzialność na mnie ciążącą  :) Tak więc dzięki za uwagi. Z czasem będę miał więcej odwagi to i może jakiś warsztat założę, na razie trenuje. Generalnie prace które tutaj widać to naprawdę onieśmielają to zamieszczania swoich wypocin.  Fajnie że mogłem liczyć na Wasz czas poświęcony na moją galerię.

antena za kabiną w formie stożka - jest to element charakterystyczny dla wersji "S" ASA czyli włoskiej przeróbki dostosowanej do europejskich rakiet. W wersji G coś takiego nie występuje -   Odp. Na samolotach z 3 i 6 Pułku w barwach Włoch jest ta antena, przynajmniej na ilustracjach (numer 3-01, 6-02) i pewnie stąd powstała autosugestia żeby ją zostawić.

Odp. Tutaj zasugerowałem się instrukcją, gdzie w wersji S jest narysowany nożyk, a w wersji RFN czyli G jest określony. Niestety nie zweryfikowałem tego ze zdjęciami - moja wina.

Odp. Tu też zasugerowałem się instrukcją, gdzie w wersji S jest nożyk, a w G dla RFN nie ma - nie zweryfikowałem ze zdjęciami  - moja wina.

Odp. Tu ewidentnie dałem "ciała" instrukcja wyraźnie o tym pisze.

Odp. Ewidentnie źle.

I na koniec światła pozycyjne - z prawej powinny być czerwone, z lewej zielone, tył górne bursztynowe, tył dolne białe.  Światłe czerwone i zielone powinny być powtórzone na zbiornikach paliwa na końcach skrzydeł

Odp. W instrukcji jest kolor czerwony i niebieski, nie weryfikowałem z rzeczywistością, co do białego to poszedłem za ciosem i jak górne były pomarańczowe to już tego nie weryfikowałem. Co do świateł na zbiornikach - przeoczyłem. Poprawię się.

f-104S_01.jpg

FB_IMG_1611263923170 — kopia.jpg

Edytowane przez tomekk
  • Like 1

Godzinę temu, tomekk napisał:

W instrukcji jest kolor czerwony i niebieski,

A to takie japońskie skrzywienie. Samoloty japońskie nie mają światła zielonego bo historycznie Japończycy nie znają  takiego koloru.

7 minut temu, abtb napisał:

A to takie japońskie skrzywienie. Samoloty japońskie nie mają światła zielonego bo historycznie Japończycy nie znają  takiego koloru.

Witam

Dobrze wiedzieć, nauka na przyszłość. Przy okazji, to pamiętam jak miałem około 14 lat, czyli około 40 lat temu, to marka Hasegawa była wymawiana ze specjalnym namaszczeniem. Dopiero teraz pierwszy raz w życiu miałem okazję skleić model tej firmy.

W dniu 30.01.2021 o 12:41, abtb napisał:

I na koniec światła pozycyjne - z prawej powinny być czerwone, z lewej zielone,m

abtb, Ty, zawodowy sklejaczy stoczwórek i nie wiesz że w tym momencie dałeś ciała? Jest dokładnie odwrotnie jak mówisz. Z lewej czerwone (jak byłem początkującym modelarzem-lotnikiem i miałem kłopot z tymi światłami to sobie wymyśliłem że...serce jest z lewej strony i jest czerwone od krwi...to i światełko czerwone jest z lewej, no a reszta....wiadomo, innej opcji już nie ma).

Co do reszty niedociągnięć nie wypowiadam się bo to akurat nie moja bajka.

A ogólny odbiór modelu jak najbardziej ok👍jest potencjał 💪

Edytowane przez jmx62

2 godziny temu, jmx62 napisał:

nie wiesz że w tym momencie dałeś ciała?

A tu się z tobą zgadzam. Chyba po prostu szybciej napisałem niż pomyślałem. Ale jak obejrzysz moje modele to jest tak jak piszesz - czerwone na lewym a zielone na prawym.

Już poprawiłem

Edytowane przez abtb
  • Haha 1

Spoko jest. Następny będzie lepszy bo jesteś bogatszy o doświadczenie. Nie stresuj się 🙂 Od siebie dodam, ze dobrze robi po położeniu kalek pomalowanie ich solidna warstwa lakieru błyszczącego i delikatny szlif bardzo drobnym papierkiem. Ja tak zrobiłem w F-117 ostatnio i praktycznie nie widać filmu spod kalek - polecam.

Witam

Zgodnie z sugestiami poprawiłem parę rzeczy : światła pozycyjne (błędne kolory), usunięcie światła przed statecznikiem i usunięcie zasobnika pod statecznikiem poziomym. Co do zmian w malowaniu to trzeba będzie się z tym pogodzić, za dużo "niszczenia".

P1150539.JPG

P1150543.JPG

2 godziny temu, Psar77 napisał:

Spoko jest. Następny będzie lepszy bo jesteś bogatszy o doświadczenie. Nie stresuj się 🙂 Od siebie dodam, ze dobrze robi po położeniu kalek pomalowanie ich solidna warstwa lakieru błyszczącego i delikatny szlif bardzo drobnym papierkiem. Ja tak zrobiłem w F-117 ostatnio i praktycznie nie widać filmu spod kalek - polecam.

Witam

Ja już się boję, teraz Ciebie bo następny w galerii to będzie Mig-21 Eduarda  :D Co prawda w zmienionej wersji na R z Sochaczewa i z lat dawno minionych. No nic, będzie dobrze.

• Like 1

Ale przecież ten model jest naprawdę w porządku i nie ma się czego wstydzić. Fajnie, że nie próbowałeś żadnego chamskiego preshadingu. Psar77 napisał Ci już o kalkomaniach, a ja od siebie jedyne co bym polecił to psiknąć całość półmatowym albo satynowym varnishem na koniec (oczywiście nie na owiewkę :) ).

Pod względem merytorycznym się nie wypowiadam.

PS. Ten  Gatling wybebeszony to zestawowy? Bo też mam F-104G Hasegawy w składziku a nie ma takiego elementu.

1 godzinę temu, Fixer napisał:

Ale przecież ten model jest naprawdę w porządku i nie ma się czego wstydzić. Fajnie, że nie próbowałeś żadnego chamskiego preshadingu. Psar77 napisał Ci już o kalkomaniach, a ja od siebie jedyne co bym polecił to psiknąć całość półmatowym albo satynowym varnishem na koniec (oczywiście nie na owiewkę :) ).

Pod względem merytorycznym się nie wypowiadam.

PS. Ten  Gatling wybebeszony to zestawowy? Bo też mam F-104G Hasegawy w składziku a nie ma takiego elementu.

Witam

Vulcana zrobiłem sam z igieł i plastiku. Jest zestaw fototrawiony samych luf, ale dałem sobie spokój i chciałem spróbować swoich sił. Posiłkowałem się tym zdjęciem.

Co do lakierowania to lakierowałem satynowym z Hataki i może nawet trochę jest mniej błyszczący, ale oświetlałem do zdjęcia lampą za mocną i wyszło błyszcząco. 

Z tym preshadingiem to próbowałem, zgodnie z książką którą nabyłem, ale wychodzi z tego problem, a ilość farby na bieżąco ciężko mi się dozuje, bo albo się ręka trzęsie, albo

mam okulary do czytania.  Mam wrażenie, że lepiej jednak zakraplać delikatnie brud w podziały blach.

Jeszcze raz dziękuje za miłe słowa - wszystkim. 

1280px-F-104_Waffenschacht.jpg

M61-Vulcan.jpg

W dniu 1.02.2021 o 17:31, tomekk napisał:

Witam

Ja już się boję, teraz Ciebie bo następny w galerii to będzie Mig-21 Eduarda  :D Co prawda w zmienionej wersji na R z Sochaczewa i z lat dawno minionych. No nic, będzie dobrze.

Dobry wybór  - ten model to klocki lego. Prawdopodobnie wyjdzie Ci tylko szpara od spodu kadluba na łączeniu ze skrzydłami. Poza tym nie użyłem do tego MiGa grama szpachli 🙂 Powodzenia !!! Poza tym czemu się mnie boisz ? 🙂

Dobry wybór  - ten model to klocki lego. Prawdopodobnie wyjdzie Ci tylko szpara od spodu kadluba na łączeniu ze skrzydłami. Poza tym nie użyłem do tego MiGa grama szpachli Powodzenia !!! Poza tym czemu się mnie boisz ?
Witam

...bo ładnie zrobiłeś model...

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

Bardzo przyzwoita robota! Gratuluję. Jak na 6 model to naprawdę nieźle!!!

• 3 weeks later...

Do prezentacji modelu dodałem jeszcze małą scenkę z ludzikami. Robię te rzeczy po raz pierwszy, więc przepraszam jeżeli kogoś szczegóły będą szczypały w oczy. Pomyślałem że samolotowi smutno jest bez biżuterii i postaci.

P1150630.JPG

P1150631.JPG

P1150632.JPG

P1150634.JPG