tomekk Napisano 29 Stycznia 2021 Share Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Witam Czuję ogromny stres zamieszczając galerię samolotu, który wykonałem. Jest to 6 model, ciągle pracuję nad moim warsztatem, są niedociągnięcia, ale pomyślałem, że ten mogę już pokazać, dużego wstydu chyba nie będzie. Ciągle mam problem z dopracowaniem szczegółów, oraz ostatecznym wykończeniem (kalkomanie, efekty brudu itp) - ciągle trenuje. Zdecydowałem się wykonać F-104 w wersji G latającego w 6 Pułku we włoskich barwach. Nie mam fachowego miejsca do robienia zdjęć i oświetlenie wyszło mi zbyt intensywne. Poniżej zdjęcia. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez tomekk 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 29 Stycznia 2021 Share Napisano 29 Stycznia 2021 Mi się podoba. Na "kolormodulejszyn" przyjdzie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 29 Stycznia 2021 Share Napisano 29 Stycznia 2021 Nie ma się czego wstydzić. W tym zestawie jest kilka miejsc, na które trzeba zwrócić uwagę i je dopracować, ale jest też dobrą bazą do nauki. Grube kalki z Hasegawy też nie są najprostsze do nakładania. Co by nie było model wygląda fajnie jak i podstawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2021 Witam Dzięki za komentarze. Podstawka jest pierwszym w moim życiu wykonaniem, jest to raczej na razie warsztat szkolny, ale chociaż model lepiej się prezentuje niż na białej kartce. Z tą tremą do zamieszczania swoich prac na forum tematycznym to tak jak w życiu kobiety najbardziej boją się oceny wyglądu przez inne kobiety, tak swoje prace oceniają fachowcy w tej samej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) W dniu 29.01.2021 o 22:07, tomekk napisał: Czuję ogromny stres zamieszczając galerię samolotu, który wykonałem. Ja też czuję ogromny stres zaglądając tu i zastanawiając czy coś naskrobać czy nie W dniu 29.01.2021 o 22:07, tomekk napisał: Jest to 6 model, Ok. Tylko pamiętaj, że po 10-tym już taryfa ulgowa nie obowiązuje W dniu 29.01.2021 o 22:07, tomekk napisał: są niedociągnięcia, Ano są. Jako etatowy sklejacz 104-wórek wszelkiej maści i typów podpowiem co jest nie tak: - antena za kabiną w formie stożka - jest to element charakterystyczny dla wersji "S" ASA czyli włoskiej przeróbki dostosowanej do europejskich rakiet. W wersji G coś takiego nie występuje - światło pozycyjne na grzbiecie przed usterzeniem - do usunięcia - czujnik w kształcie cygara pod spodem steru poziomu - do usunięcia - małe kroplowe osłony występujące na osłonie silnika - wersja G ich nie miała, tylko "S" ASA/ASA M Malarsko to się czepnę kamo pod kabiną z lewej strony. Jak widzisz na zamieszczonym zdjęciu układ plamy jest inny niż u ciebie. Hasegawa też daje trochę za bogate malowanie osłony za kabiną (ta w charakterystycznym popielatym kolorze) - powinna mniej zachodzić na boki I na koniec światła pozycyjne - z lewej powinny być czerwone, z prawej zielone, tył górne bursztynowe, tył dolne białe. Światłe czerwone i zielone powinny być powtórzone na zbiornikach paliwa na końcach skrzydeł A poza tym jest ok - działaj dalej Jak masz możliwość to dodaj węzły podkadłubowe pod które zrobiłeś otwory (choć wydaje mi się, że akurat te są dla wersji "S", "G" chyba miała je bliżej osi kadłuba.) Edytowane 31 Stycznia 2021 przez abtb literówka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 7 minut temu, abtb napisał: Ja też czuję ogromny stres zaglądając tu i zastanawiając czy coś naskrobać czy nie Ok. Tylko pamiętaj, że po 10-tym już taryfa ulgowa nie obowiązuje Ano są. Jako etatowy sklejacz 104-wórek wszelkiej maści i typów podpowiem co jest nie tak: - antena za kabiną w formie stożka - jest to element charakterystyczny dla wersji "S" ASA czyli włoskiej przeróbki dostosowanej do europejskich rakiet. W wersji G coś takiego nie występuje - światło pozycyjne na grzbiecie przed usterzeniem - do usunięcia - czujnik w kształcie cygara pod spodem steru poziomu - do usunięcia - małe kroplowe osłony występujące na osłonie silnika - wersja G ich nie miała, tylko "S" ASA/ASA M Malarsko to się czepnę kamo pod kabiną z lewej strony. Jak widzisz na zamieszczonym zdjęciu układ plamy jest inny niż u ciebie. Hasegawa też daje trochę za bogate malowanie osłony za kabiną (ta w charakterystycznym popielatym kolorze) - powinna mniej zachodzić na boki I na koniec światła pozycyjne - z prawej powinny być czerwone, z lewej zielone, tył górne bursztynowe, tył dolne białe. Światłe czerwone i zielone powinny być powtórzone na zbiornikach paliwa na końcach skrzydeł A poza tym jest ok - działaj dalej Jak masz możliwość to dodaj węzły podkadłubowe pod które zrobiłeś otwory (choć wydaje mi się, że akurat te są dla wersji "S", "G" chyba miała je bliżej osi kadłuba.) Czepia się kolega szczegółów.Mało kto wie o tych różnicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Xmen napisał: Czepia się kolega szczegółów. Szczegóły są najważniejsze 1 godzinę temu, Xmen napisał: Mało kto wie o tych różnicach. Ja, ja wiem Była tu kiedyś jeszcze jedna włoska 104ka (NIE MOJA / MOJE) w której autor zamocował tylne grzebienie aerodynamiczne w ........... otworach na dolne światła pozycyjne. Niby różnica nieduża ale sylwetkę trochę to skaszaniło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 Modelik OK.może tylko za bardzo się błyszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Witam Dziękuje za oceny, tak, tak szczegóły są bardzo ważne. Chciałbym odnieść się do uwag Kolegi @abtb , nie po to żeby się wymądrzać, ale po to, aby nikt nie pomyślał że klejąc, a potem wstawiając swoje prace olewałem totalnie odpowiedzialność na mnie ciążącą Tak więc dzięki za uwagi. Z czasem będę miał więcej odwagi to i może jakiś warsztat założę, na razie trenuje. Generalnie prace które tutaj widać to naprawdę onieśmielają to zamieszczania swoich wypocin. Fajnie że mogłem liczyć na Wasz czas poświęcony na moją galerię. - antena za kabiną w formie stożka - jest to element charakterystyczny dla wersji "S" ASA czyli włoskiej przeróbki dostosowanej do europejskich rakiet. W wersji G coś takiego nie występuje - Odp. Na samolotach z 3 i 6 Pułku w barwach Włoch jest ta antena, przynajmniej na ilustracjach (numer 3-01, 6-02) i pewnie stąd powstała autosugestia żeby ją zostawić. - światło pozycyjne na grzbiecie przed usterzeniem - do usunięcia Odp. Tutaj zasugerowałem się instrukcją, gdzie w wersji S jest narysowany nożyk, a w wersji RFN czyli G jest określony. Niestety nie zweryfikowałem tego ze zdjęciami - moja wina. - czujnik w kształcie cygara pod spodem steru poziomu - do usunięcia Odp. Tu też zasugerowałem się instrukcją, gdzie w wersji S jest nożyk, a w G dla RFN nie ma - nie zweryfikowałem ze zdjęciami - moja wina. - małe kroplowe osłony występujące na osłonie silnika - wersja G ich nie miała, tylko "S" ASA/ASA M Odp. Tu ewidentnie dałem "ciała" instrukcja wyraźnie o tym pisze. Malarsko to się czepnę kamo pod kabiną z lewej strony. Jak widzisz na zamieszczonym zdjęciu układ plamy jest inny niż u ciebie. Hasegawa też daje trochę za bogate malowanie osłony za kabiną (ta w charakterystycznym popielatym kolorze) - powinna mniej zachodzić na boki Odp. Ewidentnie źle. I na koniec światła pozycyjne - z prawej powinny być czerwone, z lewej zielone, tył górne bursztynowe, tył dolne białe. Światłe czerwone i zielone powinny być powtórzone na zbiornikach paliwa na końcach skrzydeł Odp. W instrukcji jest kolor czerwony i niebieski, nie weryfikowałem z rzeczywistością, co do białego to poszedłem za ciosem i jak górne były pomarańczowe to już tego nie weryfikowałem. Co do świateł na zbiornikach - przeoczyłem. Poprawię się. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez tomekk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2021 8 minut temu, jarek napisał: Modelik OK.może tylko za bardzo się błyszczy. Witam Generalnie trzeba zainwestować w namiot bezcieniowy, a nie walić halogenem po modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 Godzinę temu, tomekk napisał: W instrukcji jest kolor czerwony i niebieski, A to takie japońskie skrzywienie. Samoloty japońskie nie mają światła zielonego bo historycznie Japończycy nie znają takiego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2021 7 minut temu, abtb napisał: A to takie japońskie skrzywienie. Samoloty japońskie nie mają światła zielonego bo historycznie Japończycy nie znają takiego koloru. Witam Dobrze wiedzieć, nauka na przyszłość. Przy okazji, to pamiętam jak miałem około 14 lat, czyli około 40 lat temu, to marka Hasegawa była wymawiana ze specjalnym namaszczeniem. Dopiero teraz pierwszy raz w życiu miałem okazję skleić model tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) W dniu 30.01.2021 o 12:41, abtb napisał: I na koniec światła pozycyjne - z prawej powinny być czerwone, z lewej zielone,m abtb, Ty, zawodowy sklejaczy stoczwórek i nie wiesz że w tym momencie dałeś ciała? Jest dokładnie odwrotnie jak mówisz. Z lewej czerwone (jak byłem początkującym modelarzem-lotnikiem i miałem kłopot z tymi światłami to sobie wymyśliłem że...serce jest z lewej strony i jest czerwone od krwi...to i światełko czerwone jest z lewej, no a reszta....wiadomo, innej opcji już nie ma). Co do reszty niedociągnięć nie wypowiadam się bo to akurat nie moja bajka. A ogólny odbiór modelu jak najbardziej okjest potencjał Edytowane 31 Stycznia 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, jmx62 napisał: nie wiesz że w tym momencie dałeś ciała? A tu się z tobą zgadzam. Chyba po prostu szybciej napisałem niż pomyślałem. Ale jak obejrzysz moje modele to jest tak jak piszesz - czerwone na lewym a zielone na prawym. Już poprawiłem Edytowane 31 Stycznia 2021 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 Spoko jest. Następny będzie lepszy bo jesteś bogatszy o doświadczenie. Nie stresuj się Od siebie dodam, ze dobrze robi po położeniu kalek pomalowanie ich solidna warstwa lakieru błyszczącego i delikatny szlif bardzo drobnym papierkiem. Ja tak zrobiłem w F-117 ostatnio i praktycznie nie widać filmu spod kalek - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 1 Lutego 2021 Autor Share Napisano 1 Lutego 2021 Witam Zgodnie z sugestiami poprawiłem parę rzeczy : światła pozycyjne (błędne kolory), usunięcie światła przed statecznikiem i usunięcie zasobnika pod statecznikiem poziomym. Co do zmian w malowaniu to trzeba będzie się z tym pogodzić, za dużo "niszczenia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 1 Lutego 2021 Autor Share Napisano 1 Lutego 2021 2 godziny temu, Psar77 napisał: Spoko jest. Następny będzie lepszy bo jesteś bogatszy o doświadczenie. Nie stresuj się Od siebie dodam, ze dobrze robi po położeniu kalek pomalowanie ich solidna warstwa lakieru błyszczącego i delikatny szlif bardzo drobnym papierkiem. Ja tak zrobiłem w F-117 ostatnio i praktycznie nie widać filmu spod kalek - polecam. Witam Ja już się boję, teraz Ciebie bo następny w galerii to będzie Mig-21 Eduarda Co prawda w zmienionej wersji na R z Sochaczewa i z lat dawno minionych. No nic, będzie dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 Ale przecież ten model jest naprawdę w porządku i nie ma się czego wstydzić. Fajnie, że nie próbowałeś żadnego chamskiego preshadingu. Psar77 napisał Ci już o kalkomaniach, a ja od siebie jedyne co bym polecił to psiknąć całość półmatowym albo satynowym varnishem na koniec (oczywiście nie na owiewkę ). Pod względem merytorycznym się nie wypowiadam. PS. Ten Gatling wybebeszony to zestawowy? Bo też mam F-104G Hasegawy w składziku a nie ma takiego elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 1 Lutego 2021 Autor Share Napisano 1 Lutego 2021 1 godzinę temu, Fixer napisał: Ale przecież ten model jest naprawdę w porządku i nie ma się czego wstydzić. Fajnie, że nie próbowałeś żadnego chamskiego preshadingu. Psar77 napisał Ci już o kalkomaniach, a ja od siebie jedyne co bym polecił to psiknąć całość półmatowym albo satynowym varnishem na koniec (oczywiście nie na owiewkę ). Pod względem merytorycznym się nie wypowiadam. PS. Ten Gatling wybebeszony to zestawowy? Bo też mam F-104G Hasegawy w składziku a nie ma takiego elementu. Witam Vulcana zrobiłem sam z igieł i plastiku. Jest zestaw fototrawiony samych luf, ale dałem sobie spokój i chciałem spróbować swoich sił. Posiłkowałem się tym zdjęciem. Co do lakierowania to lakierowałem satynowym z Hataki i może nawet trochę jest mniej błyszczący, ale oświetlałem do zdjęcia lampą za mocną i wyszło błyszcząco. Z tym preshadingiem to próbowałem, zgodnie z książką którą nabyłem, ale wychodzi z tego problem, a ilość farby na bieżąco ciężko mi się dozuje, bo albo się ręka trzęsie, albo mam okulary do czytania. Mam wrażenie, że lepiej jednak zakraplać delikatnie brud w podziały blach. Jeszcze raz dziękuje za miłe słowa - wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 2 Lutego 2021 Share Napisano 2 Lutego 2021 W dniu 1.02.2021 o 17:31, tomekk napisał: Witam Ja już się boję, teraz Ciebie bo następny w galerii to będzie Mig-21 Eduarda Co prawda w zmienionej wersji na R z Sochaczewa i z lat dawno minionych. No nic, będzie dobrze. Dobry wybór - ten model to klocki lego. Prawdopodobnie wyjdzie Ci tylko szpara od spodu kadluba na łączeniu ze skrzydłami. Poza tym nie użyłem do tego MiGa grama szpachli Powodzenia !!! Poza tym czemu się mnie boisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 2 Lutego 2021 Autor Share Napisano 2 Lutego 2021 Dobry wybór - ten model to klocki lego. Prawdopodobnie wyjdzie Ci tylko szpara od spodu kadluba na łączeniu ze skrzydłami. Poza tym nie użyłem do tego MiGa grama szpachli Powodzenia !!! Poza tym czemu się mnie boisz ? Witam...bo ładnie zrobiłeś model... Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 Bardzo przyzwoita robota! Gratuluję. Jak na 6 model to naprawdę nieźle!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 Do prezentacji modelu dodałem jeszcze małą scenkę z ludzikami. Robię te rzeczy po raz pierwszy, więc przepraszam jeżeli kogoś szczegóły będą szczypały w oczy. Pomyślałem że samolotowi smutno jest bez biżuterii i postaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Scenka jest OK.Tylko nie wiem czy takie krzaki mogły rosnąć tak blisko stojanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 Ze względu na skąpość miejsca to taka luźna interpretacja. Z drugiej strony na oryginalnym zdjęciu na początku wątku, zaraz obok stojanki są wysokie trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi