halset Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 (edytowane) Nie wiem czy powinienem zakładać warsztat tutaj, czy w dziale okręty... najwyżej moderator przeniesie Ponieważ rozgrzebanych modeli w szafie jest się trochę nazbierało, jak na modelarza przystało, należało podjąć jedyną rozsądną w takiej sytuacji decyzję - kupić nowy model (w zasadzie dwa, ale warsztat będę prowadził tylko dla T-35). Plan jest taki, żeby w końcu zrobić model od początku do końca, zupełnie na luzie, możliwie sprawnie, bez niekończących się przeróbek/waloryzacji itd. Nie mam wielu materiałów na temat tego pojazdu, ledwie kilka zdjęć z internetu więc jeśli model ma jakieś babole to trudno - chyba że będzie to coś do poprawienia na raz-dwa. Z tego powodu fanatyków wiernego odwzorowywania pojazdów z góry przepraszam Ze zdjęć na razie tylko tyle, ledwie początek, wanna złożona na szybko. I dla porównania gabarytów z Tygryskiem: Edytowane 5 Lutego 2021 przez halset 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Lutego 2021 Share Napisano 5 Lutego 2021 Tu trochę materiału w ojczystym języku: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Model w zasadzie jest prawie gotowy do malowania, dzisiaj nie mam jak, ale jutro postaram się wrzucić jakieś fotki. Mam tylko zagwozdkę co do zaznaczonych elementów. Może ma ktoś jakieś zdjęcia, jak to wyglądało w rzeczywistości? Element PE-A13, który należy wkleić do środka lamp wygląda mniej więcej tak: Wiem, że zdjęcie nieostre, ale póki co musi wystarczyć, mniej więcej wiadomo o co chodzi. Nie mam zupełnie pojęcia na jaki kolor to ma być pomalowane? Ktoś, coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 zobacz jak ten magik klei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Widziałem, magikiem bym go nie nazwał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, halset napisał: Mam tylko zagwozdkę co do zaznaczonych elementów. Może ma ktoś jakieś zdjęcia, jak to wyglądało w rzeczywistości? [...] Nie mam zupełnie pojęcia na jaki kolor to ma być pomalowane? Ktoś, coś? Wiele nie znalazłem, ale może to się przyda: Ciekawostka, że gdzie nie spojrzę - szkła tych lamp są zdaje się matowe. Nawet tu, na zdjęciu "katalogowym": EDIT: No... może jednak niekoniecznie: Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez SnaQ Edytuję, by nie spamować postami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Kwietnia 2021 Share Napisano 17 Kwietnia 2021 Wyglada jak monitor rzeczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 17 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2021 (edytowane) Monitor rzeczny prawie gotowy do malowania, zostały tylko gąski. Burty, czy jak to się zwie są, tylko nie zakładałem do zdjęć. Jednak nie będę zakładał tych reflektorów na wieży, na oryginalnych zdjęciach nigdzie się ich nie dopatrzyłem, a skoro nie ma pewności jak wyglądają to chyba to będzie najlepsze wyjście. Model jeszcze nie umyty więc na zdjęciach dopiero widać trochę kurzu i paprochów po szlifowaniu. Trochę popodginałem błotniki, model postał parę dni i jak widać prawie wróciły do oryginalnego kształtu Jak widać we włazie będzie siedział pajacyk, będzie to moje pierwsze w życiu podejście do malowania figurek Edytowane 17 Kwietnia 2021 przez halset 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Szybki update - model dostał podkład, pora na zabawę w malunki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Bombowa jest ta "kanonierka" - ja do swojego zakupiłem metalowe lufy: -do małych wież: RB Model 35B73 1:35 Metalowa lufa 45mm 20-K Model 1942 do BT-5 / BT-7 / BA-3 / BA-6 / BA-10 / T-26 - do dużej wieży 76 mm KT-28 for T-35 & T-28 (ICM models) Armo 35703 1:35 Jest jeszcze Aber, ale to już inne pieniądze są..... Edytowane 17 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 Nie kupowałem żadnych dodatków, miało być prosto z pudła to będzie I tak coś za długo to wszystko trwa :< Póki co wstępnie zmalowany - w ramach kolejnych eksperymentów tym razem bez preshadingu z czystej ciekawości jak to wyjdzie. Myślę że jeszcze jedno przejście z rozjaśnieniem kilku powierzchni, a potem wyciągnięcie detali pędzlem i będzie ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 Fajnie to wygląda na chwile obecną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 4 Maja 2021 Autor Share Napisano 4 Maja 2021 Mała aktualizacja - trochę podciągnąłem kolory i kontrasty, model dostał już sidolux. Mój telefon trochę przekłamuje jeśli chodzi o kontrast, w rzeczywistości różnice w kolorach nie są AŻ TAK mocne, aczkolwiek są wyraźne, starałem się w tym modelu spróbować pójść w bardziej "efekciarskie" malowanie. Pardąsik za zdjęcia i bajzel na biurku, póki co nie mam się jak rozłożyć z namiotem do zdjęć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Maja 2021 Share Napisano 4 Maja 2021 niezły mastodont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 7 Maja 2021 Autor Share Napisano 7 Maja 2021 Stan na dzisiaj. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym czegoś nie spierdzielił, ale kij tam, dobrze jest - zakryje się Poniekąd taki jest sens eksperymentów Czy ktoś się orientuje, w jakim kolorze powinienem zrobić narzędzia? Zostawić zielone, czy drewno na drewno a metal na szaro? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Maja 2021 Share Napisano 7 Maja 2021 (edytowane) хорошая машина- jak ktoś chodził do szkoły ośmioklasowej i należał do TPPR to postawi lajka drewno na drewno a metal na szaro Edytowane 7 Maja 2021 przez robertmodelarz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 7 Maja 2021 Share Napisano 7 Maja 2021 czym malowałeś kolor 4BO? Mógłbyś wstawić zdjęcie farby albo podać dokładną nazwę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 7 Maja 2021 Autor Share Napisano 7 Maja 2021 Godzinę temu, patrykd napisał: czym malowałeś kolor 4BO? Mógłbyś wstawić zdjęcie farby albo podać dokładną nazwę ? Kurczę teraz już Ci nie powiem dokładnie bo model dostał łącznie chyba z 10 warstw lakieru od najciemniejszego do najjaśniejszego, w międzyczasie był znowu tu i tam przyciemniany itd. To są farby których używałem na wszystkich etapach, mieszane "na oko": Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Maja 2021 Share Napisano 8 Maja 2021 1 godzinę temu, Spotter napisał: Wydaje się być bardzo ciemny, a przed tobą jeszcze sporo zabiegów, które go przyciemnią. (...) Ja też odnoszę wrażenie, że jest za ciemno. To po pierwsze. Po drugie to nie mogę zupełnie odnaleźć jakiegoś "schematu" tych rozjaśnień... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 8 Maja 2021 Share Napisano 8 Maja 2021 (edytowane) Fajny kolor 4BO jest Mr Hobby. Rozjaśniasz żółtym i masz super odcień. Edit: ten po 1947 Edytowane 8 Maja 2021 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Maja 2021 Share Napisano 8 Maja 2021 Wszystkie filtry i washe jeszcze bardziej przyciemnią model, siknij po górnych powierzchniach jasnozielonym "ławeczkowym" i będzie OK. Szykuję się do Galerii fajny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 8 Maja 2021 Autor Share Napisano 8 Maja 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Dorotka napisał: Ja też odnoszę wrażenie, że jest za ciemno. To po pierwsze. Po drugie to nie mogę zupełnie odnaleźć jakiegoś "schematu" tych rozjaśnień... Nie doszukuj się tutaj "książkowego" cieniowania modelu, jak wyżej pisałem to jest bardziej królik doświadczalny. Staram się luźno wzorować na zdjęciach z ekstremalnie podciągniętym kontrastem + znane mi z 3D ambient occlusion. Sam nie wiem jak to wyjdzie, się zobaczy. Też mam właśnie wrażenie że jest jeszcze za ciemny, postaram się w miarę możliwości tu i tam jeszcze go rozjaśnić. Nie mam w planach wielkiej liczby zabiegów które go jeszcze przyciemnią, poza tym chciałbym tym razem też więcej poeksperymentować z olejami. Jak już wyżej ostrzegałem, a może nie ostrzegałem więc teraz ostrzegam - "purystów modelarskich" proszę o przymknięcie jednego oka, i drugiego tak do połowy Aha i jeszcze jedno - do następnych zdjęć dołożę jedną lampę trochę od przodu bo rzeczywiście na monitorze model wygląda prawie na czarny w niektórych miejscach, to raczej wina tego, że był oświetlony tylko z góry. Tak wygląda w bardziej neutralnym świetle: Edytowane 8 Maja 2021 przez halset Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Maja 2021 Share Napisano 8 Maja 2021 7 minut temu, halset napisał: Nie duszukuj się tutaj "książkowego" cieniowania modelu, jak wyżej pisałem to jest bardziej królik doświadczalny. Staram się luźno wzorować na zdjęciach z ekstremalnie podciągniętym kontrastem + znane mi z 3D ambient occlusion. Sam nie wiem jak to wyjdzie, się zobaczy. Raczej nie miałem na myśli "książkowych" rozwiązań, ale jakąś jednolitość cieniowania na jednej bryle. Rozumiem, że idziesz na żywioł i tyle. W tym szaleństwie też może być metoda. Ciekawy efektu końcowego "patrzem" dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 8 Maja 2021 Autor Share Napisano 8 Maja 2021 3 minuty temu, Dorotka napisał: Rozumiem, że idziesz na żywioł i tyle. W tym szaleństwie też może być metoda. Dokładnie tak, ale czy to w ogóle ma sens i jak to wyjdzie przekonam się ja też dopiero na końcu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 10 Maja 2021 Autor Share Napisano 10 Maja 2021 Update: generalnie idea ambient occlusion zostaje, jedynie zmniejszyłem dominację ciemnego koloru i zrobiłem łagodniejsze przejścia. Poza tym model dostał odrobinę bardziej żółtawy odcień, chyba lepiej to wszystko teraz wygląda. Burty jeszcze do drobnej korekty 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi