Mitrandir Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2021 (edytowane) No dobra to czas się zabrać za kolorek ... spłowiały, wyświechtany zielony do tego z wytarciami... hmmm. Najpierw żaba... W czasie gdy kolor podkładowy (bilmodel 041) schnie, można podłubać przy węzłach podwieszeń. Zaadoptowałem z zestawu Mi-17 ze Zvezdy, po kilku modyfikacjach będzie jak znalazł Szybka przymiarka... I zaczynamy z kolorem i zabawami. Kolor docelowy (bilmodel 120) kładziony bardzo transparentnie nieco przyciemni i zgasi nam efekt "ogórka" Do wypłowień użyje białej farby olejnej oraz suchych pasteli. ...I kilka pierwszych kalkomani, żeby wiadomo było że to nasz Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez Mitrandir 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 18 minut temu, Mitrandir napisał: Kolor docelowy (bilmodel 120) kładziony bardzo transparentnie nieco przyciemni i zgasi nam efekt "ogórka" Dziwne co najmniej W moich stronach do gaszenia "efektu ogórka" używamy innych specyfików 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2021 8 minut temu, abtb napisał: Dziwne co najmniej W moich stronach do gaszenia "efektu ogórka" używamy innych specyfików Co ty mi tu wciskasz... chłopaku Przeca to standardowe metody... sami napisali... Ja używam eksperymentalny metod gaszenia ogórków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 Eksperymentalnie to ty poszedłeś na łatwiznę z tym A można było się postarać, zainwestować, model uatrakcyjnić: Jak jeszcze podwiesisz zvezdowe UB-eki to cię osobiście zadenuncjuję do prezesa za chałturzenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2021 54 minuty temu, abtb napisał: Eksperymentalnie to ty poszedłeś na łatwiznę z tym A można było się postarać, zainwestować, model uatrakcyjnić: Jak jeszcze podwiesisz zvezdowe UB-eki to cię osobiście zadenuncjuję do prezesa za chałturzenie To chyba używając tego zestawu poszedłbym na łatwiznę (tylko pozornie są lepsze brakuje wielu elementów) ... wole sam zwaloryzować Zaś co do uzbrojenia, to musiałbyś się cofnąć do początku warsztatu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Kwietnia 2021 Share Napisano 1 Kwietnia 2021 W dniu 14.02.2021 o 18:15, Mitrandir napisał: - uzbrojenie ( 4x UB 32) Eduard A ja takie sobie dzisiaj zlepiłem do swego Krokodyla Słuszną drogą podążasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 Dzisiaj dojechały kaleczki z PZL Adamsky 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Kwietnia 2021 Share Napisano 7 Kwietnia 2021 25 minut temu, Mitrandir napisał: PZL Adamsky Świetna firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Jak tak dalej pójdzie to będę robił modele na dwie ręce a warsztat będzie robił za ambulatorium Z niemałym trudem kalki położone i na wierzch satynka z bilmodel. Praca choć wolniej wre 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 przy okazji mam pytanie śmigłowego laika - to są panele dopancerzenia czy jakiś inny "bajer" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Świetnie to wygląda @M.A.V.tak to są dopancerzenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 26 minut temu, M.A.V. napisał: przy okazji mam pytanie śmigłowego laika - to są panele dopancerzenia czy jakiś inny "bajer" ? Dokładnie tak, Niektóre są wewnątrz kadłuba a części osłaniające silnik i przekładnie dodatkowo są od zewnątrz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Czy mógłbyś tak z grubsza opisać jak malowałeś kolor zielony, że takie ładne modulacje wyszły ? Czy też kolor to kolor, a modulacje są osobne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2021 58 minut temu, tomekk napisał: Czy mógłbyś tak z grubsza opisać jak malowałeś kolor zielony, że takie ładne modulacje wyszły ? Czy też kolor to kolor, a modulacje są osobne ? Wszystko jest Tomku w warsztacie, przejrzyj. Jak jeszcze jakieś będą niejasności to chętnie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 15 Kwietnia 2021 Share Napisano 15 Kwietnia 2021 Chodzi mi o sam początek - fragment z 1 kwietnia, gdzie napisałeś (fragment cytuje) : W czasie gdy kolor podkładowy (bilmodel 041) schnie, można podłubać przy węzłach podwieszeń. a na zdjęciach kolor jest już zróżnicowany. Czy tutaj coś robiłeś w technice malowania. Późniejsze wpisy o kolorze docelowym i suchych pastelach rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 10 godzin temu, tomekk napisał: Chodzi mi o sam początek - fragment z 1 kwietnia, gdzie napisałeś (fragment cytuje) : W czasie gdy kolor podkładowy (bilmodel 041) schnie, można podłubać przy węzłach podwieszeń. a na zdjęciach kolor jest już zróżnicowany. Czy tutaj coś robiłeś w technice malowania. Późniejsze wpisy o kolorze docelowym i suchych pastelach rozumiem. Jak cofniesz się jeszcze kawałek, to zauważysz, że na czarny podkład kładłem z insignia white Bilmodel 051 jako rozjaśnienia paneli... Mi-17-1V przyleciały do nas w takiej formie. Więc wybrałem Bilmodelową 041 i kładąc ją nierównomiernie, ale i w miarę transparentnie chciałem osiągnąć efekt przebijającego żółtego podkładu. Wydaje mi się, że efekt zamierzony w jakimś stopniu osiągnąłem . ...po tym zabiegu przyszła pora na kolor docelowy Bilmodel 120 również kładziony transparentnie i nierównomiernie dając taki efekt... Jak widzisz tu się sporo dzieje... ale nadal chaosu Farby Bilmodel mają bardzo dobre krycie przy naprawdę cienkiej powłoce, więc wypłowienia mogłem już robić na tym etapie. Do wypłowień użyłem białej olejnej Van Gogh prawie suchym pędzlem wcierana delikatnie w miejsca wystawione na działanie deszczu i słońca. by osiągnąć efekt docelowy taki... Trzeba pamiętać również, że lakier w połysku przyciemni kolor, a lakier końcowy np: satyna lub mat rozjaśni go w znacznym stopniu, dlatego trzeba uważać by nie przedobrzyć z wypłowieniami, gdyż po macie będą jeszcze jaśniejsze.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 16 Kwietnia 2021 Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2021 Teraz, tomekk napisał: Dziękuję bardzo. A proszę, mam nadzieję że się do czegoś przydało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Nieźle dajesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 21 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, zegeye napisał: Nieźle dajesz.... A dziękować... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Ojojoj .... gdzieś to wkładał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 21 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2021 4 godziny temu, zegeye napisał: Ojojoj .... gdzieś to wkładał Listewki ciąłem zmarznięte łapy i 48 szwów ale nie daje za wygraną. Już miesiąc, wciąż boli ale palce trzeba ćwiczyć... dobrze nie jest 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Pięknie jak zawsze , profesor w swojej dziedzinie . Piękna będzie ta 17 ka . Wracaj do zdrowia chociaż widzę że kontuzja nic ci nie przeszkodziła w pasji tworzenia . Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 24 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2021 Krok po kroku posuwam się do przodu Czas na "pazury", po niewielkiej modyfikacji wykorzystałem kratownicę i węzły podwieszeń z modelu firmy Zvezda. Po dodaniu okablowania i kalkomanii wyglada dość przyzwoicie Jako główne uzbrojenie oczywiście UB-32, te w wydaniu Eduarda... są znakomite Do wyrzutni rakiet dojdą jeszcze zasobniki UPK-23 na środkowych węzłach i m-134 minigun w tylnym stanowisku strzeleckim ... może coś w bocznych stanowiskach za drzwiach i zasłonami pancernymi... kto wie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 29 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2021 Taki mały łapdejt ... UB-32 ... i UPK-23 250 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi