Mitrandir Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 Dwa dni dłubania, i zaczyna to przypominać wiatrak. Cóż przez tą otwartą ładownięctrzeba trochę więcej podłubać... Grodzie podłogi i podsufitówki na swoich miejscach... Zbiorniki przerobione, czas zrobić warstwy uszczelniające w przypadku przestrzelenia. A reszta czas na podkład Dobrej nocy 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 A może ty do niego metalowe golenie dorób, bo przy takiej ilości "ołowiu" którego w niego napychasz to plastik może nie wytrzymać Tym bardziej, ze chiński A ten "wkład amelinowy" to "made hend" z wieczka od serka homogenizowanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 3 minuty temu, abtb napisał: A może ty do niego metalowe golenie dorób, bo przy takiej ilości "ołowiu" którego w niego napychasz to plastik może nie wytrzymać Tym bardziej, ze chiński A ten "wkład amelinowy" to "made hend" z wieczka od serka homogenizowanego? Panie inzynieze wytrzyma, właśnie dlatego że chiński Tak, ze serka... tam brakuje całego panelu pod sufitem, więc trzeba było wytłoczkę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 W dniu 15.02.2021 o 21:37, Adamsky napisał: HB w 1:72 to najlepszy modeli Mi-17, wiec kolega nie w temacie Potwierdzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 21 Lutego 2021 Autor Share Napisano 21 Lutego 2021 No to mały łapdejt Blacharka z górki, ale sporo trzeba brakujących w tej wersji elementów dorobić na piechotę. Mam nadzieję, że mnie wiosna nie zastanie Cdn 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 21 Lutego 2021 Share Napisano 21 Lutego 2021 Bajka Panie Dzięki! Podoba się zakres przeróbek i waloryzacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 21 Lutego 2021 Share Napisano 21 Lutego 2021 Witam Bardzo ładnie, kabina pilotów wymiata. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 21 Lutego 2021 Share Napisano 21 Lutego 2021 Kokpit - super uplastyczniony. Z chwaleniem przedziału jeszcze się wstrzymam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 21 Lutego 2021 Autor Share Napisano 21 Lutego 2021 Godzinę temu, Kon_Bar napisał: Kokpit - super uplastyczniony. Z chwaleniem przedziału jeszcze się wstrzymam I slusznie jeszcze sporo pracy. Zastanawiam się czy dawać miniguna na rufę czy ramę do lin desantu... hmmm ... a może rampy załadunkowe...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Mitrandir... Ty to umiesz w śmigłowce - jestem za przyznaniem Ci przechodniej odznaki głównego konstruktora OKB Modelwork 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 13 godzin temu, Psar77 napisał: Mitrandir... Ty to umiesz w śmigłowce - jestem za przyznaniem Ci przechodniej odznaki głównego konstruktora OKB Modelwork No nie wiem tylko co Tomek na to 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 Co by nie być gołosłownym, trzeba na tytuł zapracować Kadłub zamknięty, dorobione zbiorniki i uszy Shreka ... i teraz dopiero się zaczyna dłubanie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 Jak widzę osłony silników nie bardzo pasują do reszty kadłuba, muszę to zapamiętać. Zbiorniki będziesz jeszcze obrabiał czy zostawisz je takie "obandażowane". Na zdjęciach 17-stek, jakie sobie przypominam, zbiorniki są gładkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 18 minut temu, rymulus napisał: Jak widzę osłony silników nie bardzo pasują do reszty kadłuba, muszę to zapamiętać. Zbiorniki będziesz jeszcze obrabiał czy zostawisz je takie "obandażowane". Na zdjęciach 17-stek, jakie sobie przypominam, zbiorniki są gładkie. Wszystko pasuje, są tylko przyłożone... Co do zbiornika... ... czyżby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 Godzinę temu, Mitrandir napisał: Co do zbiornika... ... nie mam więcej pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 28 Lutego 2021 Autor Share Napisano 28 Lutego 2021 Te "bandaże" jak to określiłeś, to prawdopodobnie jakaś masa samozasklepiająca w przypadku przestrzelenia. Poza tym, jak to mnie pewien fachowiec od milków uświadomił, są dwa rodzaje zbiorników... mniejsze i większe. Pytanie które Ty widziałeś? Ja staram się robić na podstawie zdjęć, to zmniejsza ryzyko baboli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 28 Lutego 2021 Share Napisano 28 Lutego 2021 Mam pytanie do "sreberka", jak dobrze je pomalować żeby później, podczas kolejnych prac wykończeniowych farba łatwo nie złaziła ? Ja trochę użyłem taśmy aluminiowej samoprzylepnej na próbę, odtłusciłem benzyną ekstrakcyjną, pomalowałem podkładem, później kolor bazowy, a później potarłem zbyt mocno patyczkiem do uszu, to do gołego aluminium miejscami wszystko schodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 3 Marca 2021 Autor Share Napisano 3 Marca 2021 W dniu 28.02.2021 o 11:00, tomekk napisał: Mam pytanie do "sreberka", jak dobrze je pomalować żeby później, podczas kolejnych prac wykończeniowych farba łatwo nie złaziła ? Ja trochę użyłem taśmy aluminiowej samoprzylepnej na próbę, odtłusciłem benzyną ekstrakcyjną, pomalowałem podkładem, później kolor bazowy, a później potarłem zbyt mocno patyczkiem do uszu, to do gołego aluminium miejscami wszystko schodziło. Opisywałem to już w wątku Kamova Ka-50 SH, ale pokrótce przypomnę parę faktów Folia to jedno, ale tajemnica tkwi w podkładzie. Ja oklejone elementy "matowię" za pomocą gąbeczki ściernej G380 (gradacja) delikatne rysy na powierzchni zwiększają przyczepność podkładu, a nie są widoczne po jego nałożeniu. Aplikacja delikatną mgiełką w kilku warstwach . Podkład którego używam to produkt firmy Bilmodel Makers, ale mogą to być jakiekolwiek produkty z linii metal primer... ... i najważniejsze, Trzeba osłabić klej na taśmie którą używamy, ja przyklejam kilka razy na wewnętrznej stronie przedramienia (tam gdzie nie ma kłaków ) Ot cała filozofia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 4 Marca 2021 Share Napisano 4 Marca 2021 Dziękuję za informację, zajrzałem do wątku o Ka 50 - warto było, super praca, a opis wykorzystania sreberek bardzo przydatny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 Czas na aktualizację, bo prace się mocno posunęły, a efektów nie widać . Dorobiona nagrzewnica olejowa juz znalazła swoje miejsce nad wejściem do ładowni. Doszły również prowadnice drzwi. Nastepnym etapem jest dorobienie charakterystycznych dla tej wersji wyrzutni pułapek termicznych... Jak niektórzy pewnie zauważyli kadłub został odrobine zwaloryzowany... Nastepnym etapem jest rozplanowanie i umieszczenie na kadłubie paneli dodatkowego opancerzenia newralgicznych podzespołów. ...cdn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Robisz fajny model z ciekawymi przeróbkami, które dodają tej maszynie wiele uroku. Szkoda tylko, że brakuje Ci nieco staranności wykonania tych elementów, bo umiejętności masz. Przydałby im się taki ostateczny szlif żeby usunąć np. ślady po nożyku (płyta pancerna), staranniejszego wykonania niektórych elementów jak choćby listewka pod oknem ładowni, która jest zwyczajnie krzywa, czy też niestarannie wykonane linie podziału w okolicy reduktora i na nagrzewnicy oleju. Z pewnością większość tych rzeczy zniknie po polakierowaniu modelu i po naniesieniu śladów eksploatacji ale mnie osobiście teraz nieco przeszkadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 2 godziny temu, rymulus napisał: Robisz fajny model z ciekawymi przeróbkami, które dodają tej maszynie wiele uroku. Szkoda tylko, że brakuje Ci nieco staranności wykonania tych elementów, bo umiejętności masz. Przydałby im się taki ostateczny szlif żeby usunąć np. ślady po nożyku (płyta pancerna), staranniejszego wykonania niektórych elementów jak choćby listewka pod oknem ładowni, która jest zwyczajnie krzywa, czy też niestarannie wykonane linie podziału w okolicy reduktora i na nagrzewnicy oleju. Z pewnością większość tych rzeczy zniknie po polakierowaniu modelu i po naniesieniu śladów eksploatacji ale mnie osobiście teraz nieco przeszkadzają. Mogę Cię jedynie przeprosić za walory estetyczne.. większość tych niedoróbek wynika z faktu, że nie jest on jeszcze obrobiony ...ale masz prawo do oceniania książki po okładce. Nadmienię że tu nawet nie ma jeszcze owej Niestety zdjęcia są robione z bardzo bliska, za pomocą telefonu ... a makro jak wiesz dobrze jest nieubłagane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 9 minut temu, Mitrandir napisał: większość tych niedoróbek wynika z faktu, że nie jest on jeszcze obrobiony Taką miałem cichą nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 27 Marca 2021 Autor Share Napisano 27 Marca 2021 (edytowane) No to ... cd. Odrobina tapicerek, niestety w tym miejscu model jest bardzo ubogi Gdybym zamykał ładownie, mogło by wystarczyć... Postanowiłem tez nieco przerobić bandaże na zbiornikach by były nieco bardziej zadowalające Przydało by się teraz zamknąć kabinę do dalszych robót Trochę opancerzenia dodatkowego wewnątrz kabiny... I operacja usunięcia wycieraczek ... niestety taki trynd, ze firmy wytłaczają na powierzchni, miast dodać element. Kąpiel w sidoluksie i można kleić Z racji, że kokpit jest w tych maszynach przystosowany do noktowizji, a malowanie kabiny od wewnątrz jest dość karkołomne wykorzystałem w tym celu czarny podkład Odrobina modyfikacji i zaczyna przybierać charakterystyczny dla 17tek i 8mek kształt pyszczka Edytowane 27 Marca 2021 przez Mitrandir 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 29 Marca 2021 Autor Share Napisano 29 Marca 2021 (edytowane) Przerwa w pracy pozwala nadrobić trochę zaległe relacje warsztatowe Najsampierw czarny... czarny podkład Potem trochę rozjaśniłem panele... Na końcu spróbowałem zbudować efekt przegrzania i okopceń już pod kolorem bazowym. Ciekaw jestem końcowego efektu. Te maszyny naprawde budzą się w sposób spektakularny. Mam nadzieję, że uda się osiągnąć choć zbliżony efekt na tym maluchu... ...cdn Edytowane 29 Marca 2021 przez Mitrandir 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi