Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1:32

Radzio65

Rekomendowane odpowiedzi

I od nowa, wcześniej dyskusja, że się ciężko projektuje. Teraz zmiana w 5 minut. Zrobili jak zrobili. Chcę - kupuję. Nie chcę, mogę sam zaprojektować i zamówić druk. Wszystko w temacie.

Ale nie- toaletowej burzy cd...

• Like 2

3 godziny temu, India napisał:

I od nowa, wcześniej dyskusja, że się ciężko projektuje. Teraz zmiana w 5 minut. Zrobili jak zrobili. Chcę - kupuję. Nie chcę, mogę sam zaprojektować i zamówić druk. Wszystko w temacie.

Projektant ma jednak myśleć o kliencie.   Czy projektant tego Karasia jest modelarzem?

3 godziny temu, India napisał:

Chcę - kupuję. Nie chcę, mogę sam zaprojektować i zamówić druk. Wszystko w temacie.

Chodzi Ci o to, że jakości produktów oferowanych klientom za pieniądze nie powinno się publicznie oceniać, a szczególnie krytykować? Dotyczy modelarstwa, czy także innych dziedzin?

Edytowane przez HKK
  • Like 1

25 minut temu, letalin napisał:

Projektant ma jednak myśleć o kliencie.   Czy projektant tego Karasia jest modelarzem?

Jest modelarzem :) Z niektórych wypowiedzi wnioskuję , że nikt nie czyta opisu postów i dyskusji na FB. Tam jasno jest napisane że Karaś powstał z myślą o sobie , a pomysł podzielenia się z chętnymi ma pomóc w odzyskaniu kosztów poniesionych z projektem . Wytłumaczone jest także to że zdjęcia pokazują egzemplarz testowy z różnymi wielkościami nitów i jest poskładany z części jakie mniej lub bardziej wyszły podczas prób druku . Także nieczuły jestem na wszelkie formy nacisku- musisz to zmienić ! musisz to dodać !- mogę , nic nie muszę i doprawdy model Karasia nie trafi do szerokiej dystrybucji sklepowej , będzie dostępny tylko i wyłącznie poprzez Fb i ewentualnie na giełdach modelarskich przy okazji konkursów , a ja nie jestem dyktatorem i nikogo nie zmuszam do zakupu :) Wolna wola i wybór :)

• Like 5

38 minut temu, letalin napisał:

Teza całkowicie błędna. Odpowiedź na pytanie zupełnie nieistotna, o ile ma to jakiś związek z tezą.

44 minuty temu, letalin napisał:

Projektant ma jednak myśleć o kliencie.

Jeśli podmienimy "ma" na "powinien we własnym interesie" to moglibyśmy uznać, że założenie mogłoby być zasadne. Mogłoby być gdyby uściślić o jakim kliencie mowa. O tym wymagającym który zwraca uwagę na zgodność z oryginałem i dbałością o szczegóły? Czy, może o tym któremu wystarczy, że na pudełku będzie napisane czego to jest model, a reszta jest nieważna? Bo tych pierwszych jest dużo mniej.

7 minut temu, TM48 napisał:

Jeśli podmienimy "ma" na "powinien we własnym interesie" to moglibyśmy uznać, że założenie mogłoby być zasadne.

Dalej nie. Podmianka na może  da radę, ale takiej tezy chyba nawet nie warto wygłaszać.

To znaczy jeśli skupimy się na tym, że mogłoby, to owszem. Ale wtedy i pierwotna teza się broni.

Edytowane przez greatgonzo

Ma się dostosować?

To co sądzić o modelach np. Trumpetera, Airfixa, Hasegawy Tamiyi o Mastercóś🙂 wspominając?

Dostosowują się, czy robią jak uważają?

Chłop wsadził kupę pracy w (chyba - proszę o poprawienie) pierwszy model. 

Wbrew pozorom, znane IBG ze swoim pierwszym modelem lotniczym lepiej nie wyszło. A teraz jak ich modele wyglądają??! Dobra, kończę - niech się Karaś sam broni. Powodzenia

• Like 1

19 minut temu, India napisał:

Wbrew pozorom, znane IBG ze swoim pierwszym modelem lotniczym lepiej nie wyszło. A teraz jak ich modele wyglądają??!

Zaciekawiłeś mnie. A jak? Lepiej, gorzej, tak samo?

24 minuty temu, India napisał:

To co sądzić o modelach np. Trumpetera, Airfixa, Hasegawy Tamiyi o Mastercóś🙂 wspominając?

Prawdę mówiąc nie zauważyłem żebyś kiedyś ich bronił jak była krytyka, a jest często.

25 minut temu, India napisał:

Chłop wsadził kupę pracy

To bardzo głupio wkładać kupę pracy i nie włożyć jeszcze trochę żeby było dobrze.

Zaznaczam, nie wiem jaki jest Karaś i nie obchodzi mnie to, nie jest w kręgu moich zainteresowań. Odnoszę się tylko do argumentów.

Jednocześnie dziwi mnie, że współczesne modele drukowane są takiej marnej jakości merytorycznej, zważywszy, że robią je modelarze którzy wyrośli na krytykowaniu jakości modeli wtryskowych. I nie mam na myśli Karasia, tylko 95% wszystkich tych wydruków.

• Like 1

2 godziny temu, Artur1245 napisał:

Jest modelarzem :) .... Także nieczuły jestem na wszelkie formy nacisku- musisz to zmienić !

Nigdy nie podejrzewałem, że moje obserwacje mogą być traktowane jako forma nacisku. Nawet nie identyfikowałem Ciebie jako autora tego Karasia. Oczywiste, że nic nie musisz zmieniać, ale przecież wszystko możesz zmienić:) Łatwość montażu jest wartością i jako modelarz na pewno ją cenisz.

• Like 1

W dniu 16.02.2025 o 17:08, Skawinski napisał:

Godzinę temu, TM48 napisał:zważywszy, że robią je modelarze którzy wyrośli na krytykowaniu jakości modeli wtryskowych. I nie mam na myśli Karasia, tylko 95% wszystkich tych wydruków.

Akurat z tego co się orientuje a chyba się nie mylę to z aktualnie rozwijających swoją ofertę producentów modeli samolotów żaden nie jest modelarzem. Może ktoś od akcesoriów ewentualnie. I żaden z nich nie zajmował się krytykowaniem modeli wtryskowych. 

3 minuty temu, Qz9 napisał:

Akurat z tego co się orientuje a chyba się nie mylę to z aktualnie rozwijających swoją ofertę producentów modeli samolotów żaden nie jest modelarzem. Może ktoś od akcesoriów ewentualnie. I żaden z nich nie zajmował się krytykowaniem modeli wtryskowych. 

Mam inne informacje i to z pierwszej ręki. Oczywiście piszę o tych co ich znam mniej lub bardziej (lotniczych też), ale napisałem o tendencji w wydrukach ogólnie. I oczywiście nie znam wszystkich więc nie wiem, czy wszyscy krytykowali, ale widziałem wiele wydruków/projektów maszyn które znam i 95% to luźna interpretacja zubożona o połowę detali.

• Like 1

1 godzinę temu, India napisał:

Medalu w Norymberdze za nic nie dostali.

Medale od Modellfana zazwyczaj dostają producenci z grona tych, którzy wysyłają redakcji owego pisma sample do recenzji, więc akurat tego jako argumentu bym nie podnosił. Bronią się przeważnie i bez medali.

Edytowane przez caughtinthemiddle
  • Like 1
  • Sad 1

6 godzin temu, TM48 napisał:

Mam inne informacje i to z pierwszej ręki. 

Tak?

Kto?

Walczak modelarzem nie jest, Lukgraph modelarzem nie jest. Kto jeszce robi wydruki samolotów - całych modeli w Polsce? 

Chętnie sie dowiem.

Akurat doiwcip w druku 3D polega na tym, że tutaj modele robia ludzie od #D a nie od modeli wtryskowych - np silniki z FPW głównie robi Wojtek ale jak się da to biorą projekty , które są na rynku - np Marcin Matejko Buccaneer . Tylko to sa dodatki. Jescze mi KatModel chodzi po głowie ze swoimi potworkami z IWŚ ale tam podobieństwo do samolotów jakie maja przedstawiać  to ju z zupełnie luźna interpretacja.

Edytowane przez Qz9

22 minuty temu, Qz9 napisał:

Lukgraph modelarzem nie jest.

Jest synem modelarza. Bardzo wymagającego modelarza zarówno od innych jak i od siebie. Jestem pewien, bo byłem tego nie raz świadkiem, że gdyby mu zwrócić uwagę, że coś jest źle to by poprawił.

Dlatego akurat to zły przykład kogoś kto robi bądź jak.

Znam jeszcze dwie firmy gdzie robi syn modelarza i tutaj niestety już nie jest tak miło.

Nie będę pisał nazwisk, nie wszyscy to Polacy, większość to pancerka. Nie będę tu wzniecał gównoburzy żeby powpadali dyskutować. Napisałem, że tak jest i wiem co piszę. Nie musisz mi wierzyć. I nie napisałem, że 95% krytykowało bo tylu aż nie znam, tylko, że 95% robi bądź jak bo opanowało podstawy projektowania i uważa, że to wystarczy.

Edytowane przez TM48

1 godzinę temu, Qz9 napisał:

Tak?

Kto?

Walczak modelarzem nie jest, Lukgraph modelarzem nie jest. Kto jeszce robi wydruki samolotów - całych modeli w Polsce? 

Chętnie sie dowiem.

Akurat doiwcip w druku 3D polega na tym, że tutaj modele robia ludzie od #D a nie od modeli wtryskowych - np silniki z FPW głównie robi Wojtek ale jak się da to biorą projekty , które są na rynku - np Marcin Matejko Buccaneer . Tylko to sa dodatki. Jescze mi KatModel chodzi po głowie ze swoimi potworkami z IWŚ ale tam podobieństwo do samolotów jakie maja przedstawiać  to ju z zupełnie luźna interpretacja.

Zajrzyj pod maskę auta.. ile części wyprodukowała marka z której kupiłeś auto? Mało tego, ile z tych części  zaprojektowali ludzie z tego koncernu? I płaczesz o to?