tomekk Napisano 20 Lutego 2021 Autor Share Napisano 20 Lutego 2021 tak jest to SF, ZVEZDA chyba zrobiła to z rozpędu WitamSpróbuję to usunąć z odlewu. Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 21 Lutego 2021 Autor Share Napisano 21 Lutego 2021 12 godzin temu, Adamsky napisał: a tu jeszcze inne foto Qalimara i ktos butle sie nie bał i zaj..... Witam Sprawa jest ciekawa, bo jest zdjęcie wersji D z podstawami tych zbiorników. Ono było podstawą do NIE usuwania ich z odlewu, sądziłem że zbiorniki zostały wyjęte na na przykład czas serwisu. @Adamsky Mógłbyś się odnieść do tych materiałów ? Pozdrawiam Lewa strona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 21 Lutego 2021 Autor Share Napisano 21 Lutego 2021 (edytowane) Witam Prawie wszystkie poprawki uwzględniłem, zostały 4 zasobniki, zamiast 2. Dziękuje wszystkim za uwagi i zainteresowanie. Edytowane 21 Lutego 2021 przez tomekk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 21 Lutego 2021 Share Napisano 21 Lutego 2021 Jak na załączonym obrazku brak butli ppoz i brak samej instalacji i jej wyprowadzenia , Po raz koleny napisze - na śmigłowcu Mi-24 butle ppoz występują tylko po prawej stronie, nie wiem jak cię przekonać, skoro 20 letnie doświadczenie na śmigłowcach w naszym wojsku jest za małe napis z do ZVEZDY. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 21 Lutego 2021 Autor Share Napisano 21 Lutego 2021 Witam Czyli te czerwone postawy na załączonym przez mnie zdjęciu tak sobie wstawili. U Ciebie nawet tych podstaw nie ma. No nic byłem ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 na tej podstawie bywały butle GN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 24 Lutego 2021 Share Napisano 24 Lutego 2021 ciężko było usunąć te butle? na zdjęciu wygląda to bardzo estetycznie a mam podobny problem u siebie - mi24p w podkładzie i butle z obu stron... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 24 Lutego 2021 Autor Share Napisano 24 Lutego 2021 ciężko było usunąć te butle? na zdjęciu wygląda to bardzo estetycznie a mam podobny problem u siebie - mi24p w podkładzie i butle z obu stron...WitamCzeska żyletka i skalpel.Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Lutego 2021 Share Napisano 25 Lutego 2021 4 godziny temu, Psar77 napisał: Panowie darujcie już sobie te wszystkie złośliwości i uszczypliwości. Tomek fajny model wyszedł Sam mam w planach maszynę w tym malowaniu i z okresu służby w Iraku ale w 48 i chciałbym zrobić ja w locie. I tu pytanie do znawców - jak można w miarę sprawnie wyprostować ugięte już przez Zvezdę łopaty wirnika ? Najprościej odwrócić ...a na poważnie to w palcach przegiąć po kawałku w drugą stronę. Łopaty w locie powinny być lekko uniesione ponad poziom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 (edytowane) Bardzo ładnie wykonany model. Widać ogrom włożonej pracy Sam mam go w planach w niedalekiej przyszłości. 17 godzin temu, Psar77 napisał: jak można w miarę sprawnie wyprostować ugięte już przez Zvezdę łopaty wirnika ? Ja w swoim Apache wyginałem łopaty maczając je chwilę we wrzątku a po wyjęciu giąłem na kawałku rury PCV 110. Edytowane 26 Lutego 2021 przez burzatg literówka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 12 godzin temu, burzatg napisał: Bardzo ładnie wykonany model. Widać ogrom włożonej pracy Sam mam go w planach w niedalekiej przyszłości. Ja w swoim Apache wyginałem łopaty maczając je chwilę we wrzątku a po wyjęciu giąłem na kawałku rury PCV 110. Proponuję zwrócić uwagę na to że w mi-24 łopaty się nie uginają, tak jak w apache'u... typ wirnika jak i dźwigara raczej to uniemożliwiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Lutego 2021 Autor Share Napisano 26 Lutego 2021 Ja nawet nie próbowałem nic robić z łopatami, bo bym jeszcze popsuł, trudno zostało tak jak jest. Z tego co pamiętam to gdzieś był poruszony wątek, że łopaty wyglądają trochę jak opuszczona parasolka, a może bardzie karuzela z opuszczonymi prostymi ramionami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 Mają wyglądać tak. Wiec trzeba je wyprostować a na łączeniu z głowica unieść ku górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Lutego 2021 Share Napisano 26 Lutego 2021 19 minut temu, Psar77 napisał: Mają wyglądać tak. Wiec trzeba je wyprostować a na łączeniu z głowica unieść ku górze W Twoim przypadku tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 Mają wyglądać tak. Wiec trzeba je wyprostować a na łączeniu z głowica unieść ku górze ...aaaa, to on ma latać, nie doczytałem bez okularów, a jakby zamiast łopat zrobić krążek przeźroczystej plexi ? Nie wiem czy czasem gdzieś w internecie nie widziałem czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 27 Lutego 2021 Share Napisano 27 Lutego 2021 27 minut temu, tomekk napisał: ...aaaa, to on ma latać, nie doczytałem bez okularów, a jakby zamiast łopat zrobić krążek przeźroczystej plexi ? Nie wiem czy czasem gdzieś w internecie nie widziałem czegoś takiego. Raczej odpada - nie bedzie to wyglądać naturalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 27 Lutego 2021 Autor Share Napisano 27 Lutego 2021 Na zakończenie galerii wrzucam jeszcze to co chciałem umieścić w ramach scenki rodzajowej jako tło dla modelu śmigłowca. Jak już wspomniałem w galerii F104G są to moje pierwsze kroki w tym zakresie. Blokady betonowe są wydrukiem 3D i obrobione przeze mnie. Miałem problem z obróbką plastiku na postaciach, bo jest taki trochę ciągnący się i przy "okrawaniu" strzępił się. Są to postaci pilotów i obsługi NATO (Italeri), naszego pilota trochę przerobiłem, dodając kamizelkę, kolorystykę też jakoś tak podpatrzyłem w internecie, ale zapewne może być wiele uwag. Zaznaczam, że nie jest to jakaś konkretna diorama, poświęcona jakiemuś wydarzeniu w historii, ot takie urozmaicenie witrynki z modelem śmigłowca. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 (edytowane) Jeszcze jedno pytanko podepnę do tematu, jeśli Tomek nie ma nic przeciwko: w Iraku nasze Mi latały z zamontowanymi w oknach kabiny transportowej karabinami 7,62mm - robi ktoś takie z żywicy ? I co to dokładnie za typ ? Edytowane 3 Marca 2021 przez Psar77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Marca 2021 Share Napisano 3 Marca 2021 Latały z PKaśkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolan Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 Śliczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 21 Kwietnia 2021 Share Napisano 21 Kwietnia 2021 W dniu 3.03.2021 o 15:39, Psar77 napisał: Jeszcze jedno pytanko podepnę do tematu, jeśli Tomek nie ma nic przeciwko: w Iraku nasze Mi latały z zamontowanymi w oknach kabiny transportowej karabinami 7,62mm - robi ktoś takie z żywicy ? I co to dokładnie za typ ? Tak to były pekaśki... niestety w 72 dobre nie występują. Ja strugałem do swojego Mi-24W sam 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 @Mitrandir takie pekaski są w zestawie Mi-2 HB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 W dniu 2.05.2021 o 14:27, Adamsky napisał: @Mitrandir takie pekaski są w zestawie Mi-2 HB A w 48 gdziesik już dają ? Czy będę musiał sam dziergać? Chodzi za mną ten nasz Mi-24 z Iraku, powoli kompletuje wiedze i dodatki - @Adamsky czy jako szpec najwyższego levelu w temacie mógłbyś wymienić co trzeba usunąć/dodać do modelu Zvezdy w 48 coby odwzorowywał dobrze nasze Hindy w Iraku ? Widze, ze już mi się kroi nowy zakup bo Edek wydal kokpit żywiczny do wersji D UB-32A-24 szt 2 od Advenced Modelling już nabyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Psar77 napisał: A w 48 gdziesik już dają ? Czy będę musiał sam dziergać? Chodzi za mną ten nasz Mi-24 z Iraku, powoli kompletuje wiedze i dodatki - @Adamsky czy jako szpec najwyższego levelu w temacie mógłbyś wymienić co trzeba usunąć/dodać do modelu Zvezdy w 48 coby odwzorowywał dobrze nasze Hindy w Iraku ? Widze, ze już mi się kroi nowy zakup bo Edek wydal kokpit żywiczny do wersji D UB-32A-24 szt 2 od Advenced Modelling już nabyłem Dziękuje za uznanie, ale muszę Cię zmartwić... nie znam modelu Zvezdy w 1/48... Zaś co do pekasiek to już można kupić dukowane 3D w cenie 15,- za 4 sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Godzinę temu, Mitrandir napisał: Zaś co do pekasiek to już można kupić dukowane 3D w cenie 15,- za 4 sztuki. Extra !!! A gdzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi