lkemot Napisano 7 Marca 2021 Napisano 7 Marca 2021 Na warsztat idzie Yukikaze z najnowszego zestawu wydanego przez Pit Road przy współpracy z FlyHawk Wypraski ładnie zrobione i zapakowane Do tego instrukcja i kalki Jako dodatek wybrałem stary, ale jary zestaw Lion Roar Do tego szczegółowa instrukcja 2 Cytuj
lkemot Napisano 29 Stycznia 2022 Autor Napisano 29 Stycznia 2022 Przerwa wakacyjna trwała baaardzo długo, ale w końcu stocznia ruszyła Trzeba przyznać, że wypraski są bardzo dobrze zrobione, pasy burtowe również Po sklejeniu kadłuba zabrałem się za wiercenie i wycinanie I olbrzymi kadłub przygotowany do dalszej obróbki Bulaje nawiercone, ale tylko te, które nie będą zaspawane Zrobiłem również wieże dział 127 mm Wyrzutnie torped Oraz dwa olbrzymie kominy 3 Cytuj
lkemot Napisano 2 Lutego 2022 Autor Napisano 2 Lutego 2022 Zamontowałem przewody demagnetyzacyjne zaspawałem bulaje Zamontowałem kotwice i drzwi w dziobowej części pokładu głównego 1 Cytuj
M.A.V. Napisano 2 Lutego 2022 Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) szkoda że nie wyciągnąłeś wniosków z Akagi bo jak dalej kleisz blachy od razu na CA to ciężko będzie to teraz popoprawiać ---> a zaślepki bulajów mocno krzywo wklejone Edytowane 2 Lutego 2022 przez M.A.V. Cytuj
socjo1 Napisano 2 Lutego 2022 Napisano 2 Lutego 2022 2 godziny temu, M.A.V. napisał: a zaślepki bulajów mocno krzywo wklejone Możemadebonder Kolega? Wtedy łatwiej! Cytuj
lkemot Napisano 3 Lutego 2022 Autor Napisano 3 Lutego 2022 Stocznia zaczęła usuwać usterki i przespawała bulaje Stoczniowcy zamontowali łańcuchy kotwiczne I zabrali się za nadbudówkę główną, na początek komin główny (przedni) z wentylatorem Cytuj
lkemot Napisano 4 Lutego 2022 Autor Napisano 4 Lutego 2022 Mam pytanie dotyczące położenia linoleum na śrudokręciu na prawej burcie - było tam czy nie. Na tym zdjęciu widać, że jest. Natomiast wszystkie modele Yukikaze jakie widziałem na forum mają linoleum tylko na dziobie i rufie - jak jest prawidłowo Cytuj
filipsg Napisano 4 Lutego 2022 Napisano 4 Lutego 2022 Zwróć uwagę, z jakich elementów Lion Roara korzystasz. Pit-Road opracował model z samego początku służby, po tym jak dorzuciłeś kabel demagnetyzacyjny może to być Kagero z końcówki 1941 i 1942, a blachy Lion Roara są do wersji z końca wojny. Tak na szybko - nie powinieneś zakrywać bulajów w ogóle, maszt Lion Roara z 1945 również się nie nadaje do tego modelu, podobnie jak platformy dla działek plot na rufowej nadbudówce i dodatkowe blachy wokół mostka. Teoretycznie mógłbyś z tego modelu zbudować wersję z 1945, ale do tego musiałbyś pobawić się w chirurgię plastyczną na pokładzie rufowym - w trakcie wojny zmieniło się wyposażenie przeciwminowe. Cytuj
Andrzej_LK Napisano 4 Lutego 2022 Napisano 4 Lutego 2022 A ten łańcuszek kotwiczny w jakiej jest skali? Cytuj
lkemot Napisano 6 Lutego 2022 Autor Napisano 6 Lutego 2022 Dzięki, Profile Morskie mam i zrobię linoleum zgodnie z nimi, więc pewnie teraz jest czas by je zrobić... Co do wyglądu to celuje w model po przebudowie w maju 1943, wtedy zamontowano kable demagnetyzacyjne i zmieniono działka 25mm na trzylufowe, zostały dalej trzy wieże 127mm. Blachy LR będę dodawał w zależności od potrzeby i z uwzględnieniem roku przebudowy. A co do łańcuszka, to zastosowałem najmniejszy jaki miałem Cytuj
Adamo722 Napisano 9 Lutego 2022 Napisano 9 Lutego 2022 W dniu 5.02.2022 o 00:11, Szydercza Gała napisał: 1/72 Może do 350 by się nadawał ale do 700 zdecydowanie za duży Cytuj
lkemot Napisano 9 Lutego 2022 Autor Napisano 9 Lutego 2022 Prysnąłem linoleum i zabrałem się za nadbudówkę główną zamontowana na pokładzie wraz z pojemnikami torped i dźwigami Cytuj
lkemot Napisano 14 Lutego 2022 Autor Napisano 14 Lutego 2022 Waloryzacja detali, czyli rękodzieło Nadbudówka główna gotowa I wygląd szczegółów 2 Cytuj
lkemot Napisano 17 Lutego 2022 Autor Napisano 17 Lutego 2022 Co do łańcucha kotwicznego to zastosowałem najmniejszy jaki znalazłem, grubość 0,5mm Mniejszego jakoś nie namierzyłem Nadbudówka tylna wraz z masztem skończona, żeby nie było że tak łatwo I szczegóły nadbudówki z blachy do nadbudówki tylnej zrezygnowałem bo była mniej zdetalizowana niż wypraska, dodatkowo nie pasowała do wyglądu okrętu z 43r. I mikro barierki 2 Cytuj
lkemot Napisano 9 Marca 2022 Autor Napisano 9 Marca 2022 Zmieniłem łańcuchy kotwiczne i dorobiłem wyposażenie na pokładzie rufowym Kolej na nadbudówkę dziobową i kratownice pod pomostami Cytuj
Szydercza Gała Napisano 9 Marca 2022 Napisano 9 Marca 2022 Tego gluta to chyba musisz kupować w litrowych butelkach co? Cytuj
lkemot Napisano 10 Marca 2022 Autor Napisano 10 Marca 2022 Glut jest ładnie rozprowadzony po powierzchni i nie będzie go widać, a ilości nie są duże Cytuj
Szydercza Gała Napisano 10 Marca 2022 Napisano 10 Marca 2022 Jezeli teraz go widać, to po podkładzie będzie go widać 2 x bardziej. No i po co go tam tyle? Po co smarujesz po całej dlugości poręczy, skoro do sciany dotykaja tylko pojedyncze nóżki? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi