lkemot Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 Na warsztat idzie Yukikaze z najnowszego zestawu wydanego przez Pit Road przy współpracy z FlyHawk Wypraski ładnie zrobione i zapakowane Do tego instrukcja i kalki Jako dodatek wybrałem stary, ale jary zestaw Lion Roar Do tego szczegółowa instrukcja 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 7 Marca 2021 Share Napisano 7 Marca 2021 piękny niszczyciel.. kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 29 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2022 Przerwa wakacyjna trwała baaardzo długo, ale w końcu stocznia ruszyła Trzeba przyznać, że wypraski są bardzo dobrze zrobione, pasy burtowe również Po sklejeniu kadłuba zabrałem się za wiercenie i wycinanie I olbrzymi kadłub przygotowany do dalszej obróbki Bulaje nawiercone, ale tylko te, które nie będą zaspawane Zrobiłem również wieże dział 127 mm Wyrzutnie torped Oraz dwa olbrzymie kominy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Stycznia 2022 Share Napisano 31 Stycznia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 2 Lutego 2022 Autor Share Napisano 2 Lutego 2022 Zamontowałem przewody demagnetyzacyjne zaspawałem bulaje Zamontowałem kotwice i drzwi w dziobowej części pokładu głównego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) szkoda że nie wyciągnąłeś wniosków z Akagi bo jak dalej kleisz blachy od razu na CA to ciężko będzie to teraz popoprawiać ---> a zaślepki bulajów mocno krzywo wklejone Edytowane 2 Lutego 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 2 Lutego 2022 Autor Share Napisano 2 Lutego 2022 Spróbuję poprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 2 godziny temu, M.A.V. napisał: a zaślepki bulajów mocno krzywo wklejone Możemadebonder Kolega? Wtedy łatwiej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 3 Lutego 2022 Autor Share Napisano 3 Lutego 2022 Stocznia zaczęła usuwać usterki i przespawała bulaje Stoczniowcy zamontowali łańcuchy kotwiczne I zabrali się za nadbudówkę główną, na początek komin główny (przedni) z wentylatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 Mam pytanie dotyczące położenia linoleum na śrudokręciu na prawej burcie - było tam czy nie. Na tym zdjęciu widać, że jest. Natomiast wszystkie modele Yukikaze jakie widziałem na forum mają linoleum tylko na dziobie i rufie - jak jest prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 Zwróć uwagę, z jakich elementów Lion Roara korzystasz. Pit-Road opracował model z samego początku służby, po tym jak dorzuciłeś kabel demagnetyzacyjny może to być Kagero z końcówki 1941 i 1942, a blachy Lion Roara są do wersji z końca wojny. Tak na szybko - nie powinieneś zakrywać bulajów w ogóle, maszt Lion Roara z 1945 również się nie nadaje do tego modelu, podobnie jak platformy dla działek plot na rufowej nadbudówce i dodatkowe blachy wokół mostka. Teoretycznie mógłbyś z tego modelu zbudować wersję z 1945, ale do tego musiałbyś pobawić się w chirurgię plastyczną na pokładzie rufowym - w trakcie wojny zmieniło się wyposażenie przeciwminowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 A ten łańcuszek kotwiczny w jakiej jest skali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 1/72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 Dzięki, Profile Morskie mam i zrobię linoleum zgodnie z nimi, więc pewnie teraz jest czas by je zrobić... Co do wyglądu to celuje w model po przebudowie w maju 1943, wtedy zamontowano kable demagnetyzacyjne i zmieniono działka 25mm na trzylufowe, zostały dalej trzy wieże 127mm. Blachy LR będę dodawał w zależności od potrzeby i z uwzględnieniem roku przebudowy. A co do łańcuszka, to zastosowałem najmniejszy jaki miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 9 Lutego 2022 Share Napisano 9 Lutego 2022 W dniu 5.02.2022 o 00:11, Szydercza Gała napisał: 1/72 Może do 350 by się nadawał ale do 700 zdecydowanie za duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 9 Lutego 2022 Autor Share Napisano 9 Lutego 2022 Prysnąłem linoleum i zabrałem się za nadbudówkę główną zamontowana na pokładzie wraz z pojemnikami torped i dźwigami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 14 Lutego 2022 Autor Share Napisano 14 Lutego 2022 Waloryzacja detali, czyli rękodzieło Nadbudówka główna gotowa I wygląd szczegółów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 17 Lutego 2022 Autor Share Napisano 17 Lutego 2022 Co do łańcucha kotwicznego to zastosowałem najmniejszy jaki znalazłem, grubość 0,5mm Mniejszego jakoś nie namierzyłem Nadbudówka tylna wraz z masztem skończona, żeby nie było że tak łatwo I szczegóły nadbudówki z blachy do nadbudówki tylnej zrezygnowałem bo była mniej zdetalizowana niż wypraska, dodatkowo nie pasowała do wyglądu okrętu z 43r. I mikro barierki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 9 Marca 2022 Autor Share Napisano 9 Marca 2022 Zmieniłem łańcuchy kotwiczne i dorobiłem wyposażenie na pokładzie rufowym Kolej na nadbudówkę dziobową i kratownice pod pomostami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 9 Marca 2022 Share Napisano 9 Marca 2022 Tego gluta to chyba musisz kupować w litrowych butelkach co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 10 Marca 2022 Autor Share Napisano 10 Marca 2022 Glut jest ładnie rozprowadzony po powierzchni i nie będzie go widać, a ilości nie są duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Jezeli teraz go widać, to po podkładzie będzie go widać 2 x bardziej. No i po co go tam tyle? Po co smarujesz po całej dlugości poręczy, skoro do sciany dotykaja tylko pojedyncze nóżki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi