Klapouch Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 Naszło mnie tak jakoś zrobić samochód. Początkowo miał być Porsche 959, ale ostatecznie będzie boxster. Zazwyczaj sklejam pojazdy wojskowe, najczęściej 1/72. Zarówno skala jak i temat dla mnie zupełnie nowy. Zacząłem od kasty, bo uznałem, że jak mi się uda to reszta jakoś pójdzie, a jak się nie uda, to nie ma co reszty dłubać. No i mam problem. Zacząłem od przeszlifowania plastyku papierami od 2400 do 8000, potem jako podkład super metalic chrome silver Mr Hobby (co chyba nie było najlepszym pomysłem), a potem niebieski metalic również Mr Hobby. Dałem tego niebieskiego jakieś 2-3 warstwy, potem GX100 jedną delikatną i drugą również dość delikatną. No i mam takie "włoski" - widać na zdjęciach. Powierzchnia w dotyku nie jest jakoś idealnie gładka, będę chciał jeszcze z 2 warstwy lakieru nałożyć. Pytanie tylko, czy polerować teraz te paprochy i nałożyć kolejne warstwy lakieru, czy dać sobie spokój, bo i tak ich nie uniknę? Dodatkowo pytanie z cyklu dziwnych - czy jest sens nałożyć pomiędzy warstwami lakieru clear'a niebieskiego ? Podniesie to głębie koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 Musisz zadbać o czystość otoczenia i aerografu. Na tyle widać paprochy, które albo pochodzą z niedoczyszczonego aero albo z powietrza. Przy cywilach dobrze mieć w miarę czyste pomieszczenie, a przed malowaniem można je spryskać spryskiwaczem do kwiatków. Jak kwestia rozcieńczania GX100? Jakie ciśnienie robocze? Po dogłębnych oględzinach - zmyj lakier, jeszcze raz dokładnie przeszlifuj budę delikatnymi papierami (zostały Ci rysy, który wyszły na masce) daj na to szary podkład i sprawdź, czy nie ma rys. Potem kładziesz niebieski, a jak dobrze wyschnie to 1-2 mgiełki GX-100 (rozcieńczenie zależne od tego jak Ci się będzie nakładało, ilu modelarzy, tyle wersji - większość jedzie na proporcji 1:2) i potem ze 2-3 normalne warstwy, żeby nie zalać detali. Nie śpiesz się, każdej większej warstwie GX100 daj spokój na 12h. Potem jak już pomalujesz, to zacznij robić resztę modelu, a buda będzie sobie schła. Po 7-14 dniach możesz przeszlifować na mokro lakier i wypolerować go. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 31 Marca 2021 Autor Share Napisano 31 Marca 2021 27 minut temu, toled napisał: Jak kwestia rozcieńczania GX100? Jakie ciśnienie robocze? Rozcieńczony 1:5, ciśnienie w okolicach 0,8 - 1 bar. No to z myciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 31 Marca 2021 Share Napisano 31 Marca 2021 Podbij sobie troszkę ciśnienie. Bo pewnie to wartość na manometrze przy kompresorze, więc realne jest 0.5-0.8bar. Koło 20 PSI(1.3bar powinno być ok) Dodatkowo, jeżeli po malowaniu czujesz pod palcami taką chropowatość jak papier ścierny to tzw. odkurz. Powstaje, gdy farba zasycha już w locie, na szczęście łatwo się go pozbyć - wystarczy przejechać papierem ściernym. Same problemy z paprochami można rozwiązać papierem ściernym, ale tutaj niestety wyszły te rysy, które musiałbyś chyba zalać wiadrem bezbarwnego, żeby zniknęły Sam lakier wygląda dobrze. Także będzie dobrze, tylko większa uwaga na czystość warsztatu i przygotowanie modelu pod malowanie. Podkład możesz używać jaki chcesz - masz np. Mr. Surfacer 1500, Tamiya Primer, a nawet Finishing Surfacer 4000 z Creative Colors - najlepiej, żeby miał odcień szary, bo wtedy widać wszystkie niedoskonałości, rysy czy szwy łączeń form. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 11 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2021 Czyszczenia zaczętych projektów ciąg dalszy. Zmyłem niebieski, szlifowanie, podkladowanie, etc. Zmieniłem kolor na zielony. Rys nie ma, paprochów pod lakierem tez nie. Ale efekt podoba mi się mniej. Jest jakby mniej błyszczący. Na masce widać jakiś efekt nierównomiernie (?) położonego gx100. Co teraz? Polerka i jeszcze jedna warstwa? Jak polerka to czym? Pasta? Papier ścierny? Ogólnie wydaje mi się tak : poprzednio farbę kładłem na warstwę metaliczną - jakiś silver czy coś. Kolor wyglądał lepiej, ale „podkład” metaliczny uwypuklił każdą rysę. Teraz pomalowałem szarym primerem - powierzchnia lepsza ale „odbiór” koloru gorszy. Następnym razem na primer dam metalic i dopiero potem farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Sierpnia 2021 Share Napisano 11 Sierpnia 2021 Cześć! Ja się nie znam, ale proponowałbym położyć jeszcze jedną-dwie warstwy bezbarwnego, poczekać żeby to porządnie wyschło i dopiero wtedy polerować, żeby "mieć z czego schodzić". Ja robiłem tak, że po nałożeniu kilku warstw bezbarwnego delikatnie przetarłem to drobnym papierem ściernym 1000 albo 2000 na mokro, żeby usunąć "skórę" a potem to polerowałem pastą. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Sierpnia 2021 Share Napisano 11 Sierpnia 2021 Najpierw leci kilka warstw GX100 - 1 mgiełka, jedna mniejsza i jedna "cięższa" - tak na przykład. Jeżeli ten punkt masz już za sobą, to teraz czekasz aż to wyschnie. Daj 7 dni temu dla świętego spokoju. Potem jakaś gąbka ścierna np. 2000-2500 i matowisz cały model wyrównując powierzchnię - rób to delikatnie i na mokro, uważając by nigdzie niczego nie przetrzeć. Jak już cały model będzie gładki - polerka - możesz używać Tamiyi, możesz innych specyfików - coś od Creative Colors albo coś do samochodów normalnych - Menzerna 3500-3800. I polerujesz aż uzyskasz odpowiedni efekt, nie przecierając się do podkładu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 11 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2021 12 minut temu, toled napisał: Najpierw leci kilka warstw GX100 - 1 mgiełka, jedna mniejsza i jedna "cięższa" - tak na przykład. Jeżeli ten punkt masz już za sobą, to teraz czekasz aż to wyschnie. Daj 7 dni temu dla świętego spokoju. Potem jakaś gąbka ścierna np. 2000-2500 i matowisz cały model wyrównując powierzchnię - rób to delikatnie i na mokro, uważając by nigdzie niczego nie przetrzeć. Jak już cały model będzie gładki - polerka - możesz używać Tamiyi, możesz innych specyfików - coś od Creative Colors albo coś do samochodów normalnych - Menzerna 3500-3800. I polerujesz aż uzyskasz odpowiedni efekt, nie przecierając się do podkładu No właśnie jestem po tych warstwach dobre 2 tygodnie. Po prostu się zastanawiam, czy ta cięższa warstwa nie była ok na przednim zderzaku, jadnak zbyt lekka na reszcie. No i czy wyrównać to dając dodatkowa warstwę lakieru na całość, czy najpierw zmatowić 2000-3000 papierem i potem dać warstwę gx’a czy tylko zmatowić i polerka wszystko załatwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 11 Sierpnia 2021 Ja ci dam do myślania. Niebieski kolor wyglądal zarabiście na tym nadwoziu. Zielony jest taki sobie. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 11 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2021 26 minut temu, jawkers napisał: Ja ci dam do myślania. Niebieski kolor wyglądal zarabiście na tym nadwoziu. Zielony jest taki sobie. Wiem. Widzę to od pierwszej warstwy zielonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Sierpnia 2021 Share Napisano 11 Sierpnia 2021 Jak teraz wrócisz do pancerki to uważaj, żeby zbyt błyszcząco nie było. Przećwiczyłem gładzenie powierzchni na dwupłacie i jest to fajna zabawa, efekt budzi zachwyt, a kalki same się kładą. Człowiek przyzwyczaja się do dobrego. Trzymam kciuki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Sierpnia 2021 Share Napisano 11 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Klapouch napisał: No właśnie jestem po tych warstwach dobre 2 tygodnie. Po prostu się zastanawiam, czy ta cięższa warstwa nie była ok na przednim zderzaku, jadnak zbyt lekka na reszcie. No i czy wyrównać to dając dodatkowa warstwę lakieru na całość, czy najpierw zmatowić 2000-3000 papierem i potem dać warstwę gx’a czy tylko zmatowić i polerka wszystko załatwi. Jeżeli jest odpowiednia warstwa to ja bym to już matowił. Chyba, że na dotyk wydaje się, że powierzchnia jest gorszej jakości, to bym zmatowił lekko i puścił grubszą (ale bez przesady) warstwę GX100 i pod odczekaniu odpowiedniego czasu już matowił właściwie, by nie było żadnych błyszczących zagłębień. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 11 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2021 No dobra, to robię tak : zmatuję troszkę, spróbuję wyrównać lakier. Jak się uda - super - kończę dziada. Jak się nie uda - też super - wrócę do koloru niebieskiego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 11 Sierpnia 2021 Super Moderator Share Napisano 11 Sierpnia 2021 2 godziny temu, Klapouch napisał: Jak się nie uda - też super - wrócę do koloru niebieskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 11 Sierpnia 2021 Share Napisano 11 Sierpnia 2021 8 godzin temu, Klapouch napisał: No dobra, to robię tak : kończę dziada koloru niebieskiego Trochę manipulacji ale jestem za tą opcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 23 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2021 Czy to normalne, że dach hardtop wchodzi z takim „stopniem” ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 A szyba nie wypchnie pałąka? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 23 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, jakub476 napisał: A szyba nie wypchnie pałąka? Zobaczę. Dzięki za podpowiedź EDIT : podnosi, ale kleić trzeba będzie ostrożnie Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 Jeżeli Hartop jest na równi z nadwoziem, to by pasowało, w oryginale też jest większa przestrzeń pomiędzy dachem a przodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 24 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2021 Dobra, to jeszcze trzy pytania : 1. Zakupiłem lakier 1K - rozcieńczać, czy nie ? 2. Wnętrze czarne - pomalowałem tire black i nakładam na to kilka warstw nuln oil zmieszanym z lahmian medium - dobrze robię, czy dodać tam coś jeszcze ? chodzi mi o to, żeby całość nie była taka "płaska" 3. Uszczelki (wokół szyb bocznych i od dachu) - plan mam, żeby to pędzlem zrobić wodną farbą po polakierowaniu nadwozia. Wtedy w razie problemu mogę zmyć. Dobrze myślę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 niebieski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 24 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2021 28 minut temu, FLECZER napisał: niebieski Tak. Nawet nieźle wychodzi - tj w miarę jak na pierwszy raz i trzy mycia albo ten niebieski kolor jest taki fajny albo jednak warto pod spód kłaść metalizer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 6 Września 2021 Share Napisano 6 Września 2021 W dniu 24.08.2021 o 11:08, Klapouch napisał: 3. Uszczelki (wokół szyb bocznych i od dachu) - plan mam, żeby to pędzlem zrobić wodną farbą po polakierowaniu nadwozia. Wtedy w razie problemu mogę zmyć. Dobrze myślę ? Raczej nie pędzlem. Na 90% wyjdzie niedokładnie. Porządnie wymaskować i psiknąć aero. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 1 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2021 Projekt nie umarł, choć wlecze się niemiłosiernie. Po kolejnym fakapie znowu zmiana koloru, ale też trochę inna technika budowania tegoż. Jeszcze w trakcie pracy, ale idzie w tą stronę. Zastanawiam się nawet czy lakier bezbarwny będzie potrzebny na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 Na obecnym etapie lakier wygląda niezbyt fajnie. Straszna pomarańcza się zrobiła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi