zoltan1 Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Witam wszystkich. Pojawił si e wreszcie długo wyczekiwany nowy niemiaszek trampka,więc zabrałem się do budowy. Jakościowo jest całkiem dobrze choć już nie tak dobrze jak w przypadku np Titanica czy najbardziej popularnego Bismarcka. Są jakieś niedoskonałości w wypraskach ale najbardziej irytuje to że trampek daje coraz cieńsze blaszki co przy dużych elementach powoduje ich wyginanie jak bibuła. Model powstanie z tego co jest w pudle, to nowość wiec niczego w tym kraju do tego modelu dostać nie można. Najbardziej brakuje oczywiście pokładu.Gdzieś tam w chinach niby jest ale cena też nie jest zbyt zachęcająca. Jedyna rzeczą jaką można dostać to blaszki do szalup i motorówek,są identyczne jak w Bismarcku wiec będą pasować. Schemat malowania też nie będzie taki jak proponuje trampek,model będzie pomalowany według schematu z książki Anatomia okrętów Stefana Dramińskiego z operacji Ostfront z 1943 r. Schemat malowania wygląda bardzo podobnie jednak jest sporo różnic. Myślę że to bardzo dobre zródło. Postaram się wykonać ten model najlepiej jak potrafię,pewnie będą błędy ale tym aż tak się nie przejmuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Tyle udało mi się już wydłubać,nadbudówki nie są jeszcze zamocowane. Wszystko jest luzem poskładane tylko to fotek.Patynka jest jaka jest wiadomo dla czego. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Super.Współczesne jednostki to nie mój temat, ale twoje relacje z Vitory i Soleil Royal są bardzo pomocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Fajne malowanie- skala 1:200 to niezła szafa z tego wyjdzie. Przyglądam się i kibicuję!!!1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Zapomniałem o wymiarach. Długość 117,5 cm Szerokość 15 cm Wysokość 30 cm Liczba części 1600 z blaszkami to pewnie koło 1800 może więcej. Nie jestem zwolennikiem takiego falowego kamo ale przynajmniej nie ładuje aż tak bardzo po oczach jak w przypadku brytyjskich okrętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Kwietnia 2021 Share Napisano 23 Kwietnia 2021 niezły kloc..... mi tam się malowanie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 23 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2021 Dzięki Panowie. Ta wersja malowania ma na przykład żółtawe stropy wież.Okręt miał kilka kamuflaży w czasie służby.Najciekawszy jak dla mnie to ten w cętki. Najlepiej to widać na tym filmiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 24 Kwietnia 2021 Share Napisano 24 Kwietnia 2021 kawał (duży) dobrej roboty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 Jedziemy dalej z tematem. Poskładałem do kupy wieże i tu jest jedna zmiana do tego co pokazuje w instrukcji trampek. Wywaliłem dalmierze z wieży A 1943 roku już ich nie było,były bezużyteczne ze względu na zalewająca je cały czas wodę. Teraz trzeba się pobawić poxiliną i dorobić fartuchy. Muszę jeszcze przygasić nieco ten żółty na stropach wież bo daje mocno po oczach. Tak było więc musi tak być.Na szczęście to koniec mordowania się z kamo,teraz jest już z górki.Maszty przerobiłem na metalowe ,nie złoża się po zamocowaniu olinowania. Nadbudówki zamocowane już na stałe,reszta poskładana tak tylko do fotek. Musicie mi wybaczyć że nie pokazuje dokładnie krok po kroku budowy a jedynie zmiany jakie wprowadzam ,brak czasu na latanie z aparatem. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 expressowo go składasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Chciałbym mieć takie tempo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 Scharnhorst w porównaniu do innych 200 np Bismarcka nie jest trudnym modelem. Pracochłonny jest kamuflaż,trzeba gały wywalać i liczyć bulaje tak aby pokrywał się z tym co jest w książce. Wiadomo w 200 jest mnóstwo detali,ale za to wszystko jest duże i nie trzeba mikroskopu do złożenia modelu.Wprawa w dwusetkach też robi robotę bo wiecie już że te modele nie zostają u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 13 Maja 2021 Autor Share Napisano 13 Maja 2021 Kolejne foty z budowy. Przybyło sporo detali i całkiem fajnie to zaczyna wyglądać. Jako dodatki wpadły blaszki do szalup i motorówek z Bismarcka.Szkoda że nie ma w tych blaszkach stelaży do plandek w motorówkach. Śruby zostały poprawione,trampek zrobił wszystkie jednokierunkowe a w rzeczywistości zewnętrzne śruby były przeciwbieżne. Jest tu jeszcze jeden spory błąd który przeoczyłem,ale to już następnym razem pokaże na fotach. Reszta modelu mniej więcej zgadza się z tym co widzę w książce wiec nie jest zle. Pozostało wykonać olinowanie masztów i dżwigów trapy burtowe , dorobić anteny w dalmierzach,poprawki patynki i będzie koniec. Pozdrawiam. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 13 Maja 2021 Autor Share Napisano 13 Maja 2021 Zapomniałem, jeszcze fartuchy do dział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 14 Maja 2021 Autor Share Napisano 14 Maja 2021 (edytowane) Może nie na temat ale za to coś ciekawego . Edytowane 14 Maja 2021 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 14 Maja 2021 Share Napisano 14 Maja 2021 4 godziny temu, zoltan1 napisał: Może nie na temat ale za to coś ciekawego . Film podobno dosyć przyjemny w oglądania, ale niestety w Polsce jest niedostępny Brak polskiego dystrybutora, nieobecność w serwisach VOD. Pozostaje import płytki przez Amazon (chociaż z tego co widzę jest teraz out of stock). Film wydano niestety tylko w 1080p (aż się prosi o 4k w tych spektakularnych scenach) i jedynie z angielskimi/japońskimi napisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 14 Maja 2021 Autor Share Napisano 14 Maja 2021 (edytowane) Pozostaje poczekać może się pojawi.Widziałem kilka opinii i faktycznie piszą że udany film.Mam nadzieje że lepszy niż Midway bez luzaka bohatera który nawet lecąc latawcem jest w stanie zatopić lotniskowiec,wcześniej przyklejając gumę mocy do listewki w latawcu Edytowane 14 Maja 2021 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 (edytowane) Czas na zabawę poxiliną.Zaleta poxiiny to trwałość ,wadą to że trzeba się spieszyć. Fartuchy zrobione,jakoś to wygląda. Do wykonania olinowania dzwigów, i anten wykorzystuję elastyczne linki 0,3 mm ,do lin flag sygnałowych linki 0.2 mm. Edytowane 16 Maja 2021 przez zoltan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 tego tricku na poxi nie znałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 Kolor po wymieszaniu ma odpowiedni, nie trzeba malować. Błędów nie wybacza,po wyschnięciu tylko młotek może ją usunąć . Trzeba poćwiczyć,łatwiej kupić takie fartuchy ale jak nie ma czegoś takiego to trzeba sobie jakoś radzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 Milliput lepszy, dłużej schnie i można gładzić wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 16 Maja 2021 Autor Share Napisano 16 Maja 2021 Nie miałem styczności z tym produktem,często korzystam z nietypowych materiałów z tego co mam pod ręką. Czasami to tylko człowiek sobie życie utrudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Maja 2021 Share Napisano 16 Maja 2021 No właśnie miałem też pytać jak ta poxi ma się do milliputa - chodzi mi głównie o kwestie czy testowałeś ją na późniejsze malowanie i działania chemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 17 Maja 2021 Autor Share Napisano 17 Maja 2021 Poxilina po wyschnięciu to kamień,nie jest tłusta więc bez problemu można ją malować.Podczas budowy Yamato wpadłem na ten pomysł i do tej pory użyłem jej jeszcze w Bismarcku i i na tym modelu,tylko do zrobienia fartuchów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi