Wojtek190 Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 Dzień dobry Po zakończeniu prac nad ostatnim Fw 190 naszła mnie chęć na zrobienie jakiegoś radzieckiego samolotu. Przejrzałem oferty i wybór padł na Як 1b / Yak 1b / Jak 1b , ja dla ułatwienia sobie życia w tym wątku będę używał pisowni Jak 1b. Trochę poczytałem i trochę artykułów, informacji i relacji z budowy Jak-a 1b na różnych forach, znalezionych w internecie. Wybrałem model od Zvezdy 4817, ale proponowane malowania nie przekonały mnie, w związku z tym poszukałem innych kalkomani i padło na produkt Exito Przeglądająć dostępne informacje nt. tego samolotu natrafiłem na taką stronę http://www.redbanner.co.uk/History/ace_aircraft/pokrovskiy/Pokrovskiy_Yak.html Na podstawie INFORMACJI I ARGUMENTACJI na tej stronie, Monografii Lorniczej 46 oraz kolorów jakie zostały zawarte w zestawie kalek Exito, postanowiłem że zrobię ten samolot w następującym malowaniu, jeżeli uda mi się zrobić maskowanie dla żółtego odcięcia pomiędzy kolorami Na tym nie koniec nowości dla mnie ponieważ zdecydowałem się na farby od Hataki Orange Line, kali 3D od Quinta Studio i maski od KV Models. Jedynie kokpit będzie pomalowany farbą od Gunze, H51, Light Gull Gray. Na ten moment nie mogę za wiele powiedzieć na temat samego modelu. Jedyne to to że detal wg. mnie jest OK. Krótka notka informacyjna i wytłumaczenie dlaczego takie malowanie jeszcze raz http://www.redbanner.co.uk/History/ace_aircraft/pokrovskiy/Pokrovskiy_Yak.html 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 19 minut temu, Wojtek190 napisał: ja dla ułatwienia sobie życia w tym wątku będę używał pisowni Jak 1b. Ale to jest prawidłowa pisownia po polsku więc nie ma się z czego tłumaczyć . Wręcz kolega zasługuje na medal, bo rzadko kto już używa na forum prawidłowego, polskiego nazewnictwa - zazwyczaj pojawia się jakiś angielski łamaniec. Że o opisach w galeriach lub podpisach na podstawkach nie wspomnę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 Nareszcie! Długo czekałem na tę relację. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 Robiłem go dawno temu, jeszcze z oryginalnego zestawu Accurate. Jest parę newralgicznych miejsc ale generalnie całość ok. Skracałem tylko odrobinę kołpak. Działaj, podglądam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 17 Maja 2021 Autor Share Napisano 17 Maja 2021 Połączyłem dwie połówki i górną część. Hmmm.... trochę pracy przede mną, a jeszcze skrzydła i resztaTamiya i Edek to to nie jest Będą długie przerwy ponieważ w pracy gorący okres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 17 Maja 2021 Share Napisano 17 Maja 2021 Ciekawe malowanie wybrałeś. Co do żółtego paska oddzielającego barwy kamuflażu na kadłubie oraz krawędzi natarcia stateczników poziomych, po prostu od nich zacznij malowanie, cieniutkie paseczki z taśmy maskującej na czas nakładania kolejnych barw załatwią sprawę. Model Accurate Miniatures, bodaj czy nie jeden z ich najlepszych, majstersztyk starej, analogowej szkoły, świetnie że Zvezda zdecydowała się wypuścić nową serię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Maja 2021 Share Napisano 18 Maja 2021 I tu Was muszę zmartwić. Akurat (nomen omen) ten model Accurate/Zvezda jest do bani. Mało co przypomina oryginał, bardzo słabo leży na planach. Jeżeli już to z Modelsvita. A tak naprawdę to najlepiej scratch. Owszem, te około 25 lat temu gdy ten model ujrzał światło dzienne to stanowił obiekt marzeń każdego prawie modelarza. Jak to mówiono: "opracowany i wydany przez modelarzy więc powinien być idealny, do tego jeszcze najlepszy bo hamerykansky!!!" Bzdura! Jest cienki i tyle. Fakt, że jakiś czas temu Eduard pakował te same wypraski ze swoimi dodatkami wcale nie wyznacza świetnej jakości tego modelu. Miałem nadzieję, że Zvezda wyda swoje opracowanie tematu(jak było w przypadku Ła_5FN, Jak-3, Bf-109F) ale niestety poszli na łatwiznę i to nie było dobre. Model Accurate/Zvezda owszem przypomina Jak-1 ale to nie jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 19 Maja 2021 Share Napisano 19 Maja 2021 Właśnie zacząłem lepić Jaka-1 z modelsvit i muszę przyznać, że dość dobrze lezy w planach Z. Luranca, aczkolwiek też ma pewne błędy - i co ciekawe te same błędy są na tych planach. Jak znajdę czas na warsztat, to je opiszę. Ogólnie modelsvit jest glutowaty i ma bardzo kruchy plastik. Trzeba sporo sił włożyć, żeby z tego zrobić ładny model. Jak-1 z Accurate Minatures jest pewnie lepiej sklejalny i jak ktoś nie liczy nitów, to też można z niego zrobić ciekawy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 (edytowane) Część Z powodu braku czasu tylko krótka relacja z mojej INTERPRETACJI Jaka 1b. Słowo interpretacja jest kluczowe ponieważ ja lubię robić modele, staram się odwzorować je jak najlepiej, ale nie mam ciśnienia na budowanie ich 1:1 zgodnie z oryginałem. Jeżeli to komuś przeszkadza to niech nie czyta/ogląda dalej. Co do samego modelu sprawił mi wiele problemów, ale i kilku rzeczy nauczył. Zdjęcia wg. kolejności budowy. To co widać poniżej to pierwsze podejście do podkładu. Ponieważ nie byłem zadowolony z tego co widziałem po jego nałożeniu były jeszcze dwie próby zanim efekt był dla mnie zadawalający. Ponieważ samolot ma dużo płaskich powierzchni chciałem je czymś urozmaicić. Na początek pomimo iż tego nie będzie widać postanowiłem nałożyć srebrną farbę w miejscach gdzie występuje aluminium w tym samolocie. Następnie jakieś przebarwienia. Pierwszy raz używałem farb firmy Hataka z serii Orange i mogę powiedzieć że BARDZO dobrze mi się z nimi pracowało. Proporcje farba:thinner - 1:2. Kalki ok. Samolot miał być z założenia czysty dlatego tylko wash i delikatne okopcenie. Postaram się zrobić galerię. P.S. wg. mnie kalkomanie 3D w przypadku samolotów z II Wojny Światowej to zbędny wydatek. Pozdrawiam Wojtek Edytowane 14 Czerwca 2021 przez Wojtek190 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 3 godziny temu, Wojtek190 napisał: lubię robić modele, staram się odwzorować je jak najlepiej Znaczy, że... hmm, co odwzorowujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 Coś poszło nie tak z osłonami podwozia, sprawdź sobie to jeszcze. Generalnie duży plus za robotę i zwycięską walkę z zestawem który Jaka-1b przypomina średnio. Najbardziej dają po oczach kołpak, wlot w lewym płacie który ma się nijak do oryginału i rynienka nkm-u nad silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 Co do osłon to wiem że średnio to wygląda i z oryginałem ma mało wspólnego ale tak było w zestawie (wg. instrukcji/miejsc połączeń) i ja przynajmniej nie widzę innej możliwości jego zamontowania. Co do reszty specjalnie użyłem słowa interpretacja ponieważ zdaję sobie sprawę z niedostatków tego modelu, ale moje umiejętności są zbyt małe abym umiał je naprawić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 14 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2021 Godzinę temu, barszczo napisał: Coś poszło nie tak z osłonami podwozia, sprawdź sobie to jeszcze. Jedyne co umiem poprawić w tych osłonach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 14 Czerwca 2021 Share Napisano 14 Czerwca 2021 2 godziny temu, barszczo napisał: Coś poszło nie tak z osłonami podwozia, sprawdź sobie to jeszcze. Generalnie duży plus za robotę i zwycięską walkę z zestawem który Jaka-1b przypomina średnio. Najbardziej dają po oczach kołpak, wlot w lewym płacie który ma się nijak do oryginału i rynienka nkm-u nad silnikiem. Oraz blacha na przejściu skrzydło kadłub Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi