Staryfajter1954 Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 (edytowane) Prezentuję galerię ukończonego modelu Dassault Mirage IIIE wykonanego z zestawu Mister Craft/Heller w skali 1/72. Model wykonany w ramach projektu grupowego Sklejamy modele Mister Crafta. Model posiada zwaloryzowane wnętrze kabiny i luków podwozia, nacięte na wklęsłe linie podziałowe oraz kalkomanie firmy Syhart. Najwiecej problemów było z kadłubem, który był fabrycznie zwichrowany oraz podwoziem głównym, które jest bardzo delikatne a same koła źle odlane. Zapraszam do galerii. Edytowane 12 Lipca 2021 przez Staryfajter1954 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Lipca 2021 Share Napisano 12 Lipca 2021 Wycisnąłeś bardzo dużo z tego starego modelu. Można przyczepić się do linii bo miejscami trochę nie wyszły jak trzeba. Całościowo prezentuje się całkiem fajnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 12 Lipca 2021 Autor Share Napisano 12 Lipca 2021 27 minut temu, mig napisał: Wycisnąłeś bardzo dużo z tego starego modelu. Można przyczepić się do linii bo miejscami trochę nie wyszły jak trzeba. Całościowo prezentuje się całkiem fajnie. Dzięki. Z liniami podziałowymi wyszło nie do końca jak zakładałem ale przy kolejnym projekcie mam nadzieję, że będzie w tej kwestii lepiej. Zdecydowanie pracę ułatwiły mi rysiki Border Models oraz super cienkie piłeczki Hasegawa jednak musze technikę trasowania linii dopracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 17 Lipca 2021 Share Napisano 17 Lipca 2021 Świetnie się prezentuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Lipca 2021 Autor Share Napisano 17 Lipca 2021 1 godzinę temu, neptun1939 napisał: Świetnie się prezentuje. Dzięki :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 17 Lipca 2021 Share Napisano 17 Lipca 2021 Chyba w latach 80 kleiłem taki z małego modelarza. Chyba to malowanie okolicznościowe bo w jednostkach był chyba niebieski. Wykonanie spoko za przekrycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Lipca 2021 Autor Share Napisano 17 Lipca 2021 1 godzinę temu, Adamo722 napisał: Chyba w latach 80 kleiłem taki z małego modelarza. Chyba to malowanie okolicznościowe bo w jednostkach był chyba niebieski. Wykonanie spoko za przekrycie Dzięki. Na warsztacie jest już F-86F z Hellera i też jest przeryty ale warsztat dopiero założę niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 20 Lipca 2021 Share Napisano 20 Lipca 2021 (edytowane) Bardzo ładny i to nie tylko "jak na MisterCrafta". Może bym tak swojego 2000N od Hellera skleił Edytowane 20 Lipca 2021 przez Fixer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Share Napisano 23 Lipca 2021 W dniu 20.07.2021 o 20:42, Fixer napisał: Bardzo ładny i to nie tylko "jak na MisterCrafta". Może bym tak swojego 2000N od Hellera skleił Popieram, Mirage 2000 z Hellera/Mister Crafta też jest fajny i po przeryciu na linie wklęsłe może być lepszy od modelu Italeri. Na Britomodellerze jest artykuł poświęcony porównaniu modeli Italeri i Hellera i okazuje się, że Heller jest bardziej wymiarowy, chociaż z liniami wypukłymi i uproszczeniami w kokpicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 23 Lipca 2021 Share Napisano 23 Lipca 2021 Kawał dobrej modelarskiej roboty. Mi rzuciło się w oczy łączenie oszklenia z kadłubem. Na czarnej farbie w miejscu łączenia widać nierówności po kleju. Patrz 6 zdjęcie nad napisem 3x... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Lipca 2021 Autor Share Napisano 23 Lipca 2021 (edytowane) 16 minut temu, mandrivecs napisał: Kawał dobrej modelarskiej roboty. Mi rzuciło się w oczy łączenie oszklenia z kadłubem. Na czarnej farbie w miejscu łączenia widać nierówności po kleju. Patrz 6 zdjęcie nad napisem 3x... Masz rację ale nie udało mi się tak wyprostować zwichrowania kadłuba by oszklenie idealnie siadło w przeznaczone miejsce. No i to co widzisz jest tego efektem. Poza tym testowałem klej miga do oszkleń i podejrzewam, że klej okazał się nieco niesforny. Mam nadzieję, że w Sabre będzie lepiej chociażby dlatego, że kadłub jest prosty. Aaaa jeszcze dodam, że poza zwichrowany kadłubem musiałem powalczyć z podwoziem głównym, które musiałem wzmacniać, nie udało mi się idealnie zamocować koła, które również było niedolane i trzeba było zniekształcone koła naprawiać. Edytowane 23 Lipca 2021 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 31 Lipca 2021 Share Napisano 31 Lipca 2021 Dopiero dzisiaj go zobaczyłem Model super wyszedł. Podgladalem relację i szacun za dobrnięcie do końca Podoba mi się to malowanie, zresztą gdyby mi się nie podobało nie robiłbym go w 1:32 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Lipca 2021 Autor Share Napisano 31 Lipca 2021 Godzinę temu, tlb napisał: Dopiero dzisiaj go zobaczyłem Model super wyszedł. Podgladalem relację i szacun za dobrnięcie do końca Podoba mi się to malowanie, zresztą gdyby mi się nie podobało nie robiłbym go w 1:32 Miło mi, że Ci się podoba mój Mirage IIIE a malowanie jest wspaniałe. Coś innego niż kolejny nudny, nieciekawy model w kolekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obłok Napisano 3 Sierpnia 2021 Share Napisano 3 Sierpnia 2021 Duży plus za wygraną walkę z wiekową bądź co bądź materią wyjściową. Widać, że można wycisnąć niezły model nie tylko z zestawu Eduarda czy innego Arma Hobby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 15 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2022 W dniu 3.08.2021 o 16:52, obłok napisał: Duży plus za wygraną walkę z wiekową bądź co bądź materią wyjściową. Widać, że można wycisnąć niezły model nie tylko z zestawu Eduarda czy innego Arma Hobby. Jasne, że można wycisnąć coś więcej z zestawu bazowego Hellera/Mister Crafta ale to wymaga jednak trochę pracy. Myślę, że to się jednak opłacało i wysiłek został nagrodzony całkiem ładnym modelem tego przepięknego myśliwca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi