Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Prezentuję galerię ukończonego modelu Dassault Mirage IIIE wykonanego z zestawu Mister Craft/Heller w skali 1/72. Model wykonany w ramach projektu grupowego Sklejamy modele Mister Crafta. Model posiada zwaloryzowane wnętrze kabiny i luków podwozia, nacięte na wklęsłe linie podziałowe oraz kalkomanie firmy Syhart. Najwiecej problemów było z kadłubem, który był fabrycznie zwichrowany oraz podwoziem głównym, które jest bardzo delikatne a same koła źle odlane.  
Zapraszam do galerii. 

B9424DC2-2F1D-4FCB-A680-DD232F84512F.jpeg

7DB7446C-5F28-4CDA-ABBE-8A52D2E355E2.jpeg

672CCEB3-EC5D-4092-A34B-1F1C6FEDAD1B.jpeg

35AFD0B5-DFDD-4AAF-A8FE-C4B4F70E1EDB.jpeg

737C49FB-CE2A-4AF8-94A5-DCA689900414.jpeg

81931964-0565-4731-8E1F-CA5FA75BCF7D.jpeg

4DC5AC59-B793-4DC0-9431-168CA42C3A63.jpeg

17C8A08C-6922-4E7F-8A68-1723A34CC583.jpeg

23001D0F-6E73-4EBF-9CD4-7C1DCF3A77AA.jpeg

A009B3F7-9486-4D4C-A60A-2987A3CE4C48.jpeg

225FC051-2657-404B-83E8-81E0D01819E8.jpeg

Edytowane przez Staryfajter1954
  • Like 11
Napisano

Wycisnąłeś bardzo dużo z tego starego modelu. Można przyczepić się do linii bo miejscami trochę nie wyszły jak trzeba. Całościowo prezentuje się całkiem fajnie.

• Like 1
Napisano
27 minut temu, mig napisał:

Wycisnąłeś bardzo dużo z tego starego modelu. Można przyczepić się do linii bo miejscami trochę nie wyszły jak trzeba. Całościowo prezentuje się całkiem fajnie.

Dzięki. Z liniami podziałowymi wyszło nie do końca jak zakładałem ale przy kolejnym projekcie mam nadzieję, że będzie w tej kwestii lepiej. Zdecydowanie pracę ułatwiły mi rysiki Border Models oraz super cienkie piłeczki Hasegawa jednak musze technikę trasowania linii dopracować.

Napisano

Świetnie się prezentuje. 

• Thanks 1
Napisano

Chyba w latach 80 kleiłem taki z małego modelarza.

Chyba to malowanie okolicznościowe bo w jednostkach był chyba niebieski. Wykonanie spoko :super: za przekrycie :piwo:

Napisano
1 godzinę temu, Adamo722 napisał:

Chyba w latach 80 kleiłem taki z małego modelarza.

Chyba to malowanie okolicznościowe bo w jednostkach był chyba niebieski. Wykonanie spoko :super: za przekrycie :piwo:

Dzięki. Na warsztacie jest już F-86F z Hellera i też jest przeryty ale warsztat dopiero założę niebawem. 

Napisano (edytowane)

Bardzo ładny i to nie tylko "jak na MisterCrafta".

Może bym tak swojego 2000N od Hellera skleił 🤔

Edytowane przez Fixer
  • Thanks 1
Napisano
W dniu 20.07.2021 o 20:42, Fixer napisał:

Bardzo ładny i to nie tylko "jak na MisterCrafta".

Może bym tak swojego 2000N od Hellera skleił 🤔

Popieram, Mirage 2000 z Hellera/Mister Crafta też jest fajny i po przeryciu na linie wklęsłe może być lepszy od modelu Italeri. Na Britomodellerze jest artykuł poświęcony porównaniu modeli Italeri i Hellera i okazuje się, że Heller jest bardziej wymiarowy, chociaż z liniami wypukłymi i uproszczeniami w kokpicie.

Napisano

Kawał dobrej modelarskiej roboty. Mi rzuciło się w oczy łączenie oszklenia z kadłubem. Na czarnej farbie w miejscu łączenia widać nierówności po kleju. Patrz 6 zdjęcie nad napisem 3x... 

Napisano (edytowane)
16 minut temu, mandrivecs napisał:

Kawał dobrej modelarskiej roboty. Mi rzuciło się w oczy łączenie oszklenia z kadłubem. Na czarnej farbie w miejscu łączenia widać nierówności po kleju. Patrz 6 zdjęcie nad napisem 3x... 

Masz rację ale nie udało mi się tak wyprostować zwichrowania kadłuba by oszklenie idealnie siadło w przeznaczone miejsce. No i to co widzisz jest tego efektem. Poza tym testowałem klej miga do oszkleń i podejrzewam, że klej okazał się nieco niesforny. Mam nadzieję, że w Sabre będzie lepiej chociażby dlatego, że kadłub jest prosty. 

Aaaa jeszcze dodam, że poza zwichrowany kadłubem musiałem powalczyć z podwoziem głównym, które musiałem wzmacniać, nie udało mi się idealnie zamocować koła, które również było niedolane i trzeba było zniekształcone koła naprawiać.

Edytowane przez Staryfajter1954
  • 2 weeks later...
Napisano

Dopiero dzisiaj go zobaczyłem:oops:

Model super wyszedł. Podgladalem relację i szacun za dobrnięcie do końca:piwo:

Podoba mi się to malowanie, zresztą gdyby mi się nie podobało nie robiłbym go w 1:32 😉

• Thanks 1
Napisano
Godzinę temu, tlb napisał:

Dopiero dzisiaj go zobaczyłem:oops:

Model super wyszedł. Podgladalem relację i szacun za dobrnięcie do końca:piwo:

Podoba mi się to malowanie, zresztą gdyby mi się nie podobało nie robiłbym go w 1:32 😉

Miło mi, że Ci się podoba mój Mirage IIIE a malowanie jest wspaniałe. Coś innego niż kolejny nudny, nieciekawy model w kolekcji. 

Napisano

Duży plus za wygraną walkę z wiekową bądź co bądź materią wyjściową. Widać, że można wycisnąć niezły model nie tylko z zestawu Eduarda czy innego Arma Hobby.

• Like 1
  • 10 months later...
Napisano
W dniu 3.08.2021 o 16:52, obłok napisał:

Duży plus za wygraną walkę z wiekową bądź co bądź materią wyjściową. Widać, że można wycisnąć niezły model nie tylko z zestawu Eduarda czy innego Arma Hobby.

Jasne, że można wycisnąć coś więcej z zestawu bazowego Hellera/Mister Crafta ale to wymaga jednak trochę pracy. Myślę, że to się jednak opłacało i wysiłek został nagrodzony całkiem ładnym modelem tego przepięknego myśliwca.