kapsel Napisano 10 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2021 36 minut temu, Bengal napisał: Ja tam cierpliwie czekam na dalsze malunki Plan na dziś to pierwsze warstwy dobrze rozcieńczonej RLM 76. Oczywiście zgodnie z obietnicą będę aktualizował warsztat - by gromy i baty spadały od razu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 10 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2021 No dobra, pierwsze poważniejsze maziaje. Poszedł jasny RLM 76. Wychodzi brak doświadczenia i zdaje się że skrzydła dostały o jedną warstwę za dużo. Jasne ciapki co prawda przebijają jednak nie tak fajnie jak na kadłubie. Także jutro poprawki. Bazowy kolor rozjaśnię kropelką bieli. Poza tym muszę przeszlifować skrzydła bo poprzyklejały się jakieś paprochy Oj ten Revell to chyba jak dotąd najbardziej wystawiający moją cierpliwość na próbę zestaw. Garstka fotek Krytykę i rady biorę z podniesionym czołem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 Faktycznie trochę za dużo dałeś farby na skrzydła, ale punktowe rozjaśniania + postshading lini podziału powinien fajnie wyglądać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 Godzinę temu, kapsel napisał: ... Oj ten Revell to chyba jak dotąd najbardziej wystawiający moją cierpliwość na próbę zestaw. ... nic nie bój! Weź się „zaprzyjaźnij” ze starą 110-ką D od Fujimi - będziesz zachwalał Revella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 11 Grudnia 2021 Share Napisano 11 Grudnia 2021 dawaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 11 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2021 Sobota pod znakiem aerografu Zgodnie z zamierzeniami porozjaśniałem górne i dolne powierzchnie skrzydeł. Efekt subtelny ale widoczny i jest lepiej niż było. Także Beef ma się obecnie tak. Zająłem się także reszta drobiazgów. Teraz kolej na ciemny RLM 74. Mam nadzieję że plamkowanie na kadłubie wyjdzie akceptowalnie. Do następnego i miłego weekendu życzę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Model przygotowałem pod drugi kolor, czyli RLM 74. Edytowane 12 Grudnia 2021 przez kapsel 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Sto dziesiątki ciąg dalszy Zgodnie z planem, dziś położony został RLM 74. Obawiałem się, że będzie sporo niedomalowanych miejsc w zakamarkach Patafixu, ale wyszło lepiej niż się spodziewałem. Jedno miejsce tylko wymaga delikatnego retuszu. Jutro najpewniej plamkowanie na kadłubie, ale zanim pojawią się one na modelu, muszę poprawić parę miejsc. Wybaczcie za fotki prosto z linii frontu Tymczasem i pozdrawiam odwiedzających Edytowane 13 Grudnia 2021 przez kapsel 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 20 minut temu, kapsel napisał: Wybaczcie za fotki prosto z linii frontu Relacja prosto z frontu zawsze jest najlepsza. Kiedyś nawet chciałem zostać korespondentem wojennym Malowanie wkracza w najciekawszą fazę, czekam na rezultaty z niecierpliwością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) 57 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Relacja prosto z frontu zawsze jest najlepsza. Kiedyś nawet chciałem zostać korespondentem wojennym Malowanie wkracza w najciekawszą fazę, czekam na rezultaty z niecierpliwością. Masz rację, gdyż i ja lubię podpatrywać warsztatowe fotki, takie na gorąco - w jednej dłoni aparat a w drugiej model No i zerkam na warsztat kolegów, a nóż wypatrzę coś czego zapragnę mieć u siebie. Dorzucę kilka fotografii, już na spokojnie. Następne już w pełnym kamuflażu, i przyznaję się że cholernie boję się tego zadania. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez kapsel 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Zdjęć nie widzę. Wyświetla komunikat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Juz powinno wszystko być w należytym porządku. Jakiś problem z Imgurem. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez kapsel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Już widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2021 Dobry wieczór Szanowni Przyszedł czas na sprawdzenie siebie w najtrudniejszej - według mnie - technice, czyli plamkowanie, mottling czy jakoś tak. Długo kręciłem się w okól modelu by tylko nie zacząć maziać ale co tam, wziąłem swój ulubiony aerograf, rozcieńczyłem porządnie farbkę i poszło... Efekty poniżej. Osobiście jestem całkiem zadowolony, gdyż przede wszystkim nie zalałem modelu kleksami i jest to moje pierwsze podejście do tak dużego nasycenia plamek ( nie liczę 109E-7/Trop ). Proszę oceńcie Koledzy sami, przyznaję się że w temacie Luftwaffe jestem laikiem i wielu niuansów po prostu mogę nie wiedzieć. Jeśli plamkowanie okaże się akceptowalne przez pasjonatów teutońskich maszyn, których wiedza jest nieoceniona, zamierzam już na spokojnie zająć się kolejnymi rzeczami. W pierwszej kolejności to ożebrowanie klap, którego w modelu w ogóle nie odtworzono. No dobra, to tyle na dziś. Do następnego razu i pozdrawiam 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Jak na pierwszy raz to BOMBA! Dłub dalej, bo niepisana zasad jest taka: im bardziej chcesz coś poprawiać tym szybciej to sp...sz Edytowane 14 Grudnia 2021 przez Thalgonis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 Wygląda bardzo fajnie. Tylko teraz musisz uważać żeby nie znikło to pod warstwami lakierów oraz washa lub innych efektów olejnych, dlatego taki mottling można wykonać ciutke bardziej wyraźny, biorąc już zapas na wspomniane przeze mnie zanikanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2021 Dziękuję Panowie za pozytywny odbiór moich wypocin Właśnie zastanawiałem się czy czasem plamki nie są zbyt łagodne ale już nie będę nic w ich sprawie poprawiać. Będę starał się ażeby w dalszych zabiegach były dobrze widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 Kolega się tak nie puszy, tylko napisze jaka farba, jak i czym rozcieńczona, jakie ciśnienie. Bo ładnie wyszło. Gratuluję stalowych nerwów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2021 Dzięki za dobre słowo Farbka z palety gunze H ( nr 68 ) rozcieńczona levelling thinnerem 3/1 na korzyść rozcieńczalnika. Ciśnienie poniżej 1 bara. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 elegancko jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 Ładnie, jedyne co mnie trochę uwiera, to odmienna "ostrość rozmycia" plamek kadłubowych w porównaniu do niemal ostrej granicy kolorów na powierzchniach nośnych. Jeśli tak było na pierwowzorze, to ok. Minus za "wypociny" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2021 33 minuty temu, Mikolaj75 napisał: Minus za "wypociny" Ni jak nigdzie nie mogę znaleźć jakiejkolwiek informacji, a o zdjęciach nie wspomnę oryginału mojej miniatury. Ba, znalazłem schemat malowania tego konkretnego beefa w jakimś arkuszu kalkomanii i tam układ plam jest zupełnie inny niż to co mam ja. Generalnie zawierzyłem instrukcji Revella i według niej model zostanie wykonany. Co do ostrych odcięć kolorów to nie będzie problemem by to złagodzić. Poszukam jeszcze odpowiednich zdjęć .Za " wypociny " przepraszam, chociaż faktycznie troszkę ciepło mi się robiło w trakcie malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 14.12.2021 o 22:41, kapsel napisał: Ni jak nigdzie nie mogę znaleźć jakiejkolwiek informacji, a o zdjęciach nie wspomnę oryginału mojej miniatury. Pokaż schemat malowania jeśli możesz, ewentualnie podaj kod boczny. Malowanie bardzo dobre ale obawiam się że to dopiero początek, trzeba będzie go chyba jeszcze trochę pomęczyć. Wrzucam trzy zdjęcia nocnych stodziesiątek dla przykładu, absolutnie nie twierdząc że twoja ma tak wyglądać . Może pomogą w malowaniu i brudzeniu. Ostatnie fajnie pokazuje jak wyglądał tłumik płomieni: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 15 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2021 Te fotki to zdaje się kadry z filmu udostępnionego na YouTube. Nie zdążyłem go zapisać niestety, bo film szybko zniknął. Jestem w pracy więc z pamięci podam że malowanie mojej 110 to NJG 101 a kod +DC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 13 godzin temu, kapsel napisał: Długo kręciłem się wokół modelu by tylko nie zacząć maziać Taa, znam to. To jest ten moment gdy wszystko w warsztacie jest idealnie poukładane, wysprzątane i skatalogowane. Kamuflaż wyszedł genialnie, chciałbym osiągać takie same efekty. Póki co unikam niemieckich latadeł właśnie z powodu trudności z odtworzeniem takiego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi