Skocz do zawartości

1/48 Revell Bf 110 G-4/R3

kapsel

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, Bengal napisał:

Ja tam cierpliwie czekam na dalsze malunki :)

Plan na dziś to pierwsze warstwy dobrze rozcieńczonej RLM 76. Oczywiście zgodnie z obietnicą będę aktualizował warsztat - by gromy i baty spadały od razu wink3

• Like 1

No dobra, pierwsze poważniejsze maziaje. Poszedł jasny RLM 76. Wychodzi brak doświadczenia i zdaje się że skrzydła dostały o jedną warstwę za dużo. Jasne ciapki co prawda przebijają jednak nie tak fajnie jak na kadłubie. 

Także jutro poprawki. Bazowy kolor rozjaśnię kropelką bieli.

Poza tym muszę przeszlifować skrzydła bo poprzyklejały się jakieś paprochy :benc:

Oj ten Revell to chyba jak dotąd najbardziej wystawiający moją cierpliwość na próbę zestaw. 

Garstka fotek 

vjfspDj.jpeg

LNAE50f.jpeg

K2UQ9Hd.jpeg

TQOEBXj.jpeg

g4JXcFd.jpeg

Krytykę i rady biorę z podniesionym czołem wink3

• Like 3

Godzinę temu, kapsel napisał:

...

Oj ten Revell to chyba jak dotąd najbardziej wystawiający moją cierpliwość na próbę zestaw.  ...

nic nie bój! Weź się „zaprzyjaźnij” ze starą 110-ką D od Fujimi - będziesz zachwalał Revella :D

Sobota pod znakiem aerografu :lol:

Zgodnie z zamierzeniami porozjaśniałem górne i dolne powierzchnie skrzydeł. Efekt subtelny ale widoczny i jest lepiej niż było. 

KjnC7hh.jpeg

NFR6MSZ.jpeg

Także Beef ma się obecnie tak.

r3hTj7u.jpeg

QKMP7Yi.jpeg

NHILIwH.jpeg

VRLeAOY.jpeg

Zająłem się także reszta drobiazgów. 

CFTKLG3.jpeg

Teraz kolej na ciemny RLM 74. Mam nadzieję że plamkowanie na kadłubie wyjdzie akceptowalnie. 

Do następnego i miłego weekendu życzę :piwo:

• Like 2

Model przygotowałem pod drugi kolor, czyli RLM 74.

8pNvTZI.jpeg

pNPAvcP.jpeg

EULTOnO.jpeg

Edytowane przez kapsel
  • Like 4

Sto dziesiątki ciąg dalszy :rozkaz:

Zgodnie z planem, dziś położony został RLM 74. Obawiałem się, że będzie sporo niedomalowanych miejsc w zakamarkach Patafixu, ale wyszło lepiej niż się spodziewałem. Jedno miejsce tylko wymaga delikatnego retuszu. Jutro najpewniej plamkowanie na kadłubie, ale zanim pojawią się one na modelu, muszę poprawić parę miejsc. 

Wybaczcie za fotki prosto z linii frontu :wojo:

7vTjot0.jpg

MLpAjS4.jpg

RFdpx5c.jpg

Tymczasem i pozdrawiam odwiedzających :piwo:

Edytowane przez kapsel
  • Like 6

20 minut temu, kapsel napisał:

Wybaczcie za fotki prosto z linii frontu :wojo:

Relacja prosto z frontu zawsze jest najlepsza. Kiedyś nawet chciałem zostać korespondentem wojennym 😁

Malowanie wkracza w najciekawszą fazę, czekam na rezultaty z niecierpliwością. :)

• Thanks 1

57 minut temu, Roland_Sebastian napisał:

Relacja prosto z frontu zawsze jest najlepsza. Kiedyś nawet chciałem zostać korespondentem wojennym 😁

Malowanie wkracza w najciekawszą fazę, czekam na rezultaty z niecierpliwością. :)

Masz rację, gdyż i ja lubię podpatrywać warsztatowe fotki,  takie na gorąco - w jednej dłoni aparat a w drugiej model :lol:

No i zerkam na warsztat kolegów, a nóż wypatrzę coś czego zapragnę mieć u siebie. 

Dorzucę kilka fotografii, już na spokojnie. 

H81aQ8A.jpg

3FVJp5a.jpg

NaEGHXd.jpg

wRF1wGK.jpg

us3vSXq.jpg

Następne już w pełnym kamuflażu, i przyznaję się że cholernie boję się tego zadania. 

Edytowane przez kapsel
  • Like 3

Juz powinno wszystko być w należytym porządku. Jakiś problem z Imgurem. 

Edytowane przez kapsel

Dobry wieczór Szanowni 

Przyszedł czas na sprawdzenie siebie w najtrudniejszej - według mnie - technice, czyli plamkowanie, mottling czy jakoś tak. 

Długo kręciłem się w okól modelu by tylko nie zacząć maziać :lol:  ale co tam, wziąłem swój ulubiony aerograf, rozcieńczyłem porządnie farbkę i poszło... 

Efekty poniżej. Osobiście jestem całkiem zadowolony, gdyż przede wszystkim nie zalałem modelu kleksami i jest to moje pierwsze podejście do tak dużego nasycenia plamek ( nie liczę 109E-7/Trop ).

Proszę oceńcie Koledzy sami, przyznaję się że w temacie Luftwaffe jestem laikiem i wielu niuansów po prostu mogę nie wiedzieć. 

TAG7ltR.jpg

rSvkS7R.jpg

bAimLd7.jpg

EKOtHOK.jpg

6SxagxH.jpg

j0yArAw.jpg

1xXkAtq.jpg

Jeśli plamkowanie okaże się akceptowalne przez pasjonatów teutońskich maszyn, których wiedza jest nieoceniona, zamierzam już na spokojnie zająć się kolejnymi rzeczami. W pierwszej kolejności to ożebrowanie klap, którego w modelu w ogóle nie odtworzono. 

No dobra, to tyle na dziś. Do następnego razu i pozdrawiam :wojo:

• Like 7

Wygląda bardzo fajnie. Tylko teraz musisz uważać żeby nie znikło to pod warstwami lakierów oraz washa lub innych efektów olejnych, dlatego taki mottling można wykonać ciutke bardziej wyraźny, biorąc już zapas na wspomniane przeze mnie zanikanie.

• Thanks 1

Dziękuję Panowie za pozytywny odbiór moich wypocin wink3

Właśnie zastanawiałem się czy czasem plamki nie są zbyt łagodne ale już nie będę nic w ich sprawie poprawiać. Będę starał się ażeby w dalszych zabiegach były dobrze widoczne. 

Kolega się tak nie puszy, tylko napisze jaka farba, jak i czym rozcieńczona, jakie ciśnienie. Bo ładnie wyszło. Gratuluję stalowych nerwów.

• Thanks 1

Dzięki za dobre słowo :piwo: Farbka z palety gunze H ( nr 68  ) rozcieńczona levelling thinnerem 3/1 na korzyść rozcieńczalnika. Ciśnienie poniżej 1 bara. 

• Thanks 1

33 minuty temu, Mikolaj75 napisał:

Minus za "wypociny" 😉

Ni jak nigdzie nie mogę znaleźć jakiejkolwiek informacji, a o zdjęciach nie wspomnę oryginału mojej miniatury. Ba, znalazłem schemat malowania tego konkretnego beefa w jakimś arkuszu kalkomanii i tam układ plam jest zupełnie inny niż to co mam ja. Generalnie zawierzyłem instrukcji Revella i według niej model zostanie wykonany. Co do ostrych odcięć kolorów to nie będzie problemem by to złagodzić. Poszukam jeszcze odpowiednich zdjęć .Za " wypociny " przepraszam, chociaż faktycznie troszkę ciepło mi się robiło w trakcie malowania :D

W dniu 14.12.2021 o 22:41, kapsel napisał:

Ni jak nigdzie nie mogę znaleźć jakiejkolwiek informacji, a o zdjęciach nie wspomnę oryginału mojej miniatury.

Pokaż schemat malowania jeśli możesz, ewentualnie podaj kod boczny. Malowanie bardzo dobre ale obawiam się że to dopiero początek, trzeba będzie go chyba jeszcze trochę pomęczyć. Wrzucam trzy zdjęcia nocnych stodziesiątek dla przykładu, absolutnie nie twierdząc że twoja ma tak wyglądać wink4. Może pomogą w malowaniu i brudzeniu. Ostatnie fajnie pokazuje jak wyglądał tłumik płomieni:

Edytowane przez barszczo
  • Thanks 1

Te fotki to zdaje się kadry z filmu udostępnionego na YouTube. Nie zdążyłem go zapisać niestety, bo film szybko zniknął. Jestem w pracy więc z pamięci podam że malowanie mojej 110 to NJG 101 a kod +DC. 

13 godzin temu, kapsel napisał:

Długo kręciłem się wokół modelu by tylko nie zacząć maziać

Taa, znam to. To jest ten moment gdy wszystko w warsztacie jest idealnie poukładane, wysprzątane i skatalogowane. 🙂

Kamuflaż wyszedł genialnie, chciałbym osiągać takie same efekty. Póki co unikam niemieckich latadeł właśnie z powodu trudności z odtworzeniem takiego malowania.