barszczo Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Model znany wszem i wobec, produkowany od 1964 praktycznie do dzisiaj. Mój egzemplarz pochodzi z drugiej edycji, z końca lat sześćdziesiątych i brakuje mu tylko charakterystycznego zakręcanego pojemniczka na klej. Zapraszam do wspomnień: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Dzisiaj już za dużo dałem lajków i mi zablokowało konto, dam jutro, na pewno. Jeden z moich pierwszych modeli. Zarąbisty inbox. Chyba muszę sobie odkupić takiego na allegro, musy have. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 I już w kolorze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) Zwróćcie uwagę na numer burtowy czy taktyczny jak go zwał tak go zwał, na artboxie inny, z tyłu pudełka na schemacie malowania inny a na arkuszu kalkomanii jeszcze inny. Ło matko, co ja za bzdury wypisuję? No jak można mając do dyspozycji współczesne zestawy pisać przy tym potworku artbox, schemat malowania czy arkusz kalkomanii, toć to dla współczesnych nowoczesnych modelarzy bluźnierstwo Aha, jeszcze jedna refleksja mi się nasunęła. Nie bardzo rozumiem jak mogli w instrukcji napisać (1964) że samolot jest już przestarzały? Zdaje sobie sprawę że już były 17 i 19ki ale 15ka była jeszcze całkiem spoko. Edytowane 24 Lipca 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Wspomnienia wspomnieniami ale kolega Jarek Karankiewicz zrobił z ego zestawu naprawdę bardzo ładny model. Wykonał go w locie chociaż zestawową osłonę kabiny zastąpił vacu i dodał ładniejszą figurkę pilota. Efekt pracy Jarka znakomity. To jedno a drugie ten model mimo wszystkich swoich niedoskonałości jest składalny a części pasują do siebie bardzo dobrze :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 (edytowane) Sładałem to potem KP, Hobby Boss, Eduarda sobie odpuściłem chociaż model miałem. Ale ten był najpierwszy 40 lat do tyłu uff życie. Tyle z niego zostało. Pomazany czymś co miało być farbą aluminiową własnej produkcji z pyłu aluminiowego który można było kupić w drogerii. Pozdrawiam Focus Edytowane 25 Lipca 2021 przez Focus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 17 godzin temu, jmx62 napisał: Nie bardzo rozumiem jak mogli w instrukcji napisać (1964) że samolot jest już przestarzały? Zdaje sobie sprawę że już były 17 i 19ki ale 15ka była jeszcze całkiem spoko. Zapewne zabieg celowy (propagandowy), ponieważ w 1964 brylował już MiG-21, którego w tym samym czasie cały pułk stał choćby w Poznaniu. Zatem w tamtym okresie, MiG-15 mógł służyć co najwyżej, jako jednostka szkolno-treningowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 Trochę rozbawił mnie fragment mówiący o wyższości Miga-15 nad analogicznymi konstrukcjami krajów kapitalistycznych. Musiało wyjść na plus dla komunistów chociaż prawda jest inna - jego konkurent F-86 Sabre jednak był lepiej pomyślany pod względem i eksploatacyjnym jak i pilotażowo ale o tym przecież nie można było napisać w instrukcji do modelu w latach 60. Owszem Mig-15 był lepszy np od brytyjskiego Meteora ale przegrywał z Sabrem chociażby pod względem wygody i ergonomii w kokpicie, widoczności 360 stopni, mechanizacji płata, czy hamulców aerodynamicznych - Rosjanom nie udało się poprawić ich skuteczności również w Migu-15Bis. Dlatego tego typu opisy w instrukcjach mogą być świadectwem swoich czasów i jak podchodzono do konstrukcji w czasach gdy model był wprowadzony na rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 Jarecki w ostatni lot w lotnictwie WP udał sie na 346...te kalki to chyba nie przypadek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 No faktycznie, dopiero po twoim wpisie zajarzyłem, numer taktyczny 346 pasowałby do samolotu ppor. Franciszka Jareckiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 3 minuty temu, jmx62 napisał: No faktycznie, dopiero po twoim wpisie zajarzyłem, numer taktyczny 346 pasowałby do samolotu ppor. Franciszka Jareckiego. Pasowałby, z tymże trzeba by zestawowe kaleczki rozciąć; w zestawie jest 364 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi