Wymysl Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 Wg scalemates korzenie modelu sięgają 1964, a wg wikipedii 1967. Ten egzemplarz dostałem od szwagra, któremu zachował się z dzieciństwa. Scalemates takie pudełko datuje na 1980, ale sądząc po karteczce z datą produkcji (co prawda nieoznaczonej) i wieku szwagra chyba jest jednak starsze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 (edytowane) Pan Andrzej Ziober zbudował ten model i jak pamietam na zdjęciach posiadał otwarty luk transportowy, kokpit oraz przedział silnikowy. Zdjęcie pochodzi z Modelworka i było zamieszczane w poście kolegi kopernika w wątku Jak hartowała się stal czyli modelarskie lata PRL. W latach 80 i 90 ten model musiał budzić naprawdę wielkie wrażenie !!!!! Dziś to piękny przykład modelu Vintage Oryginal. Chciałbym go zobaczyć na żywo… Takie malutkie dzieło sztuki modelarskiej. Edytowane 29 Lipca 2021 przez Staryfajter1954 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 Jestem ciekaw, czy komukolwiek udało się nałożyć poprawnie te czerwone kalkomanie na górne powierzchnie kadłuba. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 3 godziny temu, Fixer napisał: Jestem ciekaw, czy komukolwiek udało się nałożyć poprawnie te czerwone kalkomanie na górne powierzchnie kadłuba. Dokładnie , ja malowałem piękną czerwoną Wilbrą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 (edytowane) Qrde, czemu mój szwagier nie bawił się w modelarstwo i nie sprezentował mi takiego artefakta Miałem i kleiłem, miałem wszystkie te maluchy typu Saab-35 Draken, MiG-21, Mi-1 i Mi-4 właśnie. Chyba najbardziej wspominam tego Drakena bo to był najbardziej egzotyczny typ. Z VEB Plasticard jeszcze miałem Su-7, Tu-2, Mi-6 i Be-6. Niestety Tu-20 gdzieś mi umknął. No i jeszcze cała kupa "pasażerów", ale to już inny temat. A ten tytułowy Mi-4 to chyba faktycznie każdy próbował różnych wynalazków żeby okrasić go na czerwono. Ciekawe jaki byłby efekt gdyby zaaplikować mu współczesne płyny do kalkomanii typu set i sol? A, jeszcze zwróćcie uwagę, że na arkuszu kalkomanii są szachownice a schematu malowania jako takiego nie ma, za wyjątkiem okładki czy jak by to zwał artboxa. Edytowane 29 Lipca 2021 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 1 godzinę temu, jmx62 napisał: A, jeszcze zwróćcie uwagę, że na arkuszu kalkomanii są szachownice a schematu malowania jako takiego nie ma, za wyjątkiem okładki czy jak by to zwał artboxa. Pamiętam, że w moim MiGu-21 były oznaczenia ZSRR, DDR, szachownice i chyba coś jeszcze., może to standardowe podejście w VEBach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 29 Lipca 2021 Share Napisano 29 Lipca 2021 3 minuty temu, Fixer napisał: Pamiętam, że w moim MiGu-21 były oznaczenia ZSRR, DDR, szachownice i chyba coś jeszcze., może to standardowe podejście w VEBach. Były jeszcze czechosłowackie oznaczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Sierpnia 2022 Share Napisano 1 Sierpnia 2022 W dniu 29.07.2021 o 15:55, Fixer napisał: Jestem ciekaw, czy komukolwiek udało się nałożyć poprawnie te czerwone kalkomanie na górne powierzchnie kadłuba. Tak. Jeden z ówczesnych egzaminów na modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 W dniu 29.07.2021 o 18:50, jmx62 napisał: A ten tytułowy Mi-4 to chyba faktycznie każdy próbował różnych wynalazków żeby okrasić go na czerwono. A ja miałem taki wypust, który zawierał czerwoną farbkę w tubce. Była matowa, i ładnie kładła się pędzlem. Kolor bardziej ceglasty niż czerwony o ile pamiętam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Sierpnia 2022 Share Napisano 2 Sierpnia 2022 7 godzin temu, HKK napisał: A ja miałem taki wypust, który zawierał czerwoną farbkę w tubce. Była matowa, i ładnie kładła się pędzlem. Kolor bardziej ceglasty niż czerwony o ile pamiętam. To musiało być z 50 lat temu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 8 godzin temu, letalin napisał: To musiało być z 50 lat temu? Może. Albo prawie. Na pewno w l. 70-tych, raczej gdzieś w połowie. Zwykle w tubce był klej, a tu były dwie tubki, co w małych modelach się nie zdarzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Sierpnia 2022 Share Napisano 3 Sierpnia 2022 34 minuty temu, HKK napisał: Może. Albo prawie. Na pewno w l. 70-tych, raczej gdzieś w połowie. Zwykle w tubce był klej, a tu były dwie tubki, co w małych modelach się nie zdarzało. Słyszałem o tych farbkach w Plasticartach, ale nigdy ich sam nie spotkałem. Na brzegu tuby był kod, 001 to był klej, a 002 srebrna farba. Może czerwona miała swój kod? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 4 Sierpnia 2022 Share Napisano 4 Sierpnia 2022 Mam go rozgrzebanego, wypust z oleśnickiego Wojaru. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi