MaciejW Posted July 31, 2021 Share Posted July 31, 2021 Witam, ostatnio pojawiłem się w lokalnym sklepie modelarskim aby zakupić dwie farbki - wyszło jak zawsze, no dobra prawie tym razem wyszedłem z samolotem Model wykonam "prosto z pudła". Producent zapewnia Polskie malowanie "MiGa" z 3 Eskadry Lotnictwa Taktycznego o numerze taktycznym 9111. To malowanie wybrałem. Jak na razie udało się trochę podziałać z kokpitem. Szczerze mówiąc to jestem pozytywnie zaskoczony spasowaniem. Jako iż w tematach lotniczych jestem zielony to nie za bardzo wiem jaką farbę wybrać do pomalowania kokpitu, wiem tylko, że ma to być turkusowy. Chcę użyć zapewnionych blach przez producenta zatem zależało by mi na tym, aby kolor kokpitu się pokrywał z kolorem blach. Dalsze postępy niebawem 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAW Posted July 31, 2021 Share Posted July 31, 2021 (edited) 23 minuty temu, MaciejW napisał: ostatnio pojawiłem się w lokalnym sklepie modelarskim aby zakupić dwie farbki - wyszło jak zawsze, no dobra prawie tym razem wyszedłem z samolotem Mi też się chyba nigdy nie udało wyjść z modelarskiego tylko z tym co miałem kupić. A kobietom się dziwimy na ciuchach. Ale żeby z samolotem... no wiesz Macieju Dobrze chociaż, że ma szachownice No to popatrzę jak pancerniak daje radę ze skrzydłami. Co do malowania kokpitu to dorwij instrukcję do tych blach w pdf bo Eduard podaje tam konkretną farbę bodajże z MR hobby żeby pokrywały się z jego kolorem. Na np stronie tego sklepu są pdfy z instrukcjami i akurat w przypadku tamtych blaszek ( znalezione na szybko do 1:48) jest to H46 Emerald Green. https://www.mojehobby.pl/products/MiG-21R-interior-EDUARD.html https://www.mojehobby.pl/zdjecia/5/6/2/3669_3_edu648129_instruction_sheet.pdf A w instrukcji zestawu nie ma podanego koloru wnętrza? Edit. Mieszankę kolorów masz podaną na pierwszej stronie instrukcji w prawym górnym rogu. Edited July 31, 2021 by TAW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaciejW Posted July 31, 2021 Author Share Posted July 31, 2021 Wiedziałem, że jest mieszanka kolorów w instrukcji jednak myślałem, że jest jakiś gotowy produkt. Napewno jeszcze sam się dokształce co do turkusowych farbek itp. jak znajdę chwilkę czasu 34 minuty temu, TAW napisał: Ale żeby z samolotem... no wiesz Macieju Tak uśmiechał się do mnie na półce, że nie mogłem go nie kupić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotr2498 Posted July 31, 2021 Share Posted July 31, 2021 Jest gotowa farba, a i owszem https://agtom.eu/real-colors-10ml/356918-ak-real-colors-rc206-russian-cockpit-torquise-10ml-8436564925077.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted July 31, 2021 Share Posted July 31, 2021 Kurde, turkus. A myślałem, że sobie żartujecie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usul Posted July 31, 2021 Share Posted July 31, 2021 Poobserwuje chętnie, sam go wrzuciłem ostatnio do koszyka:-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapsel Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 Popatrzę i ja. Mam trzy edkowe Ołówki do zrobienia więc warsztat z pewnością będzie pomocny. Powodzenia 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaciejW Posted August 3, 2021 Author Share Posted August 3, 2021 No i po podkładzie, niektóre części zacząłem już malować 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaciejW Posted August 8, 2021 Author Share Posted August 8, 2021 Kokpit dostał kolorki, no niestety nie zgrał się w 100% z kolorem blaszek ale jakoś to przeżyję. Nad fotelem muszę jeszcze popracować. W sumie muszę przyznać, że nawet fajnie się klei samoloty 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaciejW Posted May 21, 2022 Author Share Posted May 21, 2022 Temat nie umarł, postęp może nie zbyt duży ale zawsze coś. Chciałbym skończyć ten model w tym roku także obiecuję częstsze aktualizacje wątku. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted May 21, 2022 Share Posted May 21, 2022 Nic dziwnego, że była mała przerwa - wykonanie tych napisów na zagłówku musiało zająć trochę czasu... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaciejW Posted August 21, 2022 Author Share Posted August 21, 2022 Najtrudniejsze za mną połówki kadłuba połączone no i wreszcie model zaczął wyglądać jak samolot 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykd Posted August 21, 2022 Share Posted August 21, 2022 Choć samoloty to nie moja bajka to i tak kibicuję. Nie wiedziałem że zmieniłeś profesję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaciejW Posted August 21, 2022 Author Share Posted August 21, 2022 29 minut temu, patrykd napisał: Nie wiedziałem że zmieniłeś profesję. Raczej nazwałbym to szczeniackim wybrykiem, a teraz próbuję jakoś z tego wybrnąć i zbieram doświadczenie. Niestety trzeba się bardziej przyłożyć niż w pancerce, tu nie ma planu B " najwyżej "Je*nie się błotem i nic nie będzie widać" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykd Posted August 21, 2022 Share Posted August 21, 2022 8 minut temu, MaciejW napisał: Niestety trzeba się bardziej przyłożyć niż w pancerce, tu nie ma planu B " najwyżej "Je*nie się błotem i nic nie będzie widać" Błotem albo nieśmiertelną szmatą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaruk Posted August 21, 2022 Share Posted August 21, 2022 Pewnych rzeczy się po prostu nie fotografuje. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaciejW Posted December 29, 2022 Author Share Posted December 29, 2022 Dawno mnie tu nie było model czeka na podkład ostatnie zdjęcia kokpitu : no i całość: 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted December 30, 2022 Share Posted December 30, 2022 W dniu 31.07.2021 o 21:39, Usul napisał: Poobserwuje chętnie, sam go wrzuciłem ostatnio do koszyka:-) Mam to samo. Mo będzie z rybą... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapsel Posted December 30, 2022 Share Posted December 30, 2022 Kokpit bardzo przyjemny 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaciejW Posted February 11, 2023 Author Share Posted February 11, 2023 No i po podkładzie: 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MaciejW Posted February 13, 2023 Author Share Posted February 13, 2023 No i pomalowany trochę pobawiłem się kolorami 16 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HK1885 Posted February 13, 2023 Share Posted February 13, 2023 Fajny się robi w tych szarościach. W dniu 31.07.2021 o 16:28, MaciejW napisał: Polskie malowanie "MiGa" z 3 Eskadry Lotnictwa Taktycznego o numerze taktycznym 9111. Bieda-samolot z bieda-eskadry. Ale ołówek to ogólnie ładna maszyna... Klasyk Zimnej Wojny, na równi z Widowmakerem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapsel Posted February 13, 2023 Share Posted February 13, 2023 Ładnie wygląda. Mój jeden z MF też w tym malowaniu będzie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Psar77 Posted February 13, 2023 Share Posted February 13, 2023 (edited) Fajnie wygląda - dawaj dalej ! Pamiętaj, ze golenie podwozia i fele były białe w tym samolocie Edited February 13, 2023 by Psar77 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PabloA Posted February 13, 2023 Share Posted February 13, 2023 Bardzo fajnie Ci idzie sam niedawno popełniłem takiego: https://modelwork.pl/topic/45715-mig-21mf-9111-3elt-poznań-krzesiny-172-eduard/ 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts