Hubert Kendziorek Napisano 1 Sierpnia 2021 Share Napisano 1 Sierpnia 2021 Na warsztacie ląduje samolot, który w swojej oryginalnej wersji, jako MiG-15 bis, zepchnął do drugiej linii Ławoczkina Ła-15. A ponieważ jest to niezwykle prosty model, dołożę blaszki Eduarda dedykowane starej Tamiyi, polskie oznaczenia i napisy eksploatacyjne, coś niecoś pewnie dorobię od siebie. Zabieram go na wakacje, więc to kandydat do wątku Wakacje 2021, który pociągnę do 2025... Pozdrawiam Hubert 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 2 Sierpnia 2021 Share Napisano 2 Sierpnia 2021 Bedę zaglądać. Właśnie robię Czecha z Hobby 2000 MiG 15 :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 5 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2021 Po wstępnym przeglądzie źródeł i fotografii, mam pewną wątpliwość co do kolorów w kokpicie. Niby są bisy z tym jasnoniebieskim i chyba przeważają w publikacjach w Sieci. Ale np. nasz Lim-2 ma ciemno szare kolorki w środku. Jak sądzicie? Jaki kolor we wnękach podwozia, wnętrze klap w Lim-2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Sierpnia 2021 Share Napisano 5 Sierpnia 2021 Nie widziałem innego koloru w kokpitach naszych Limów niż szary. Wnęki podwozia podobnie - coś z szarego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Sierpnia 2021 Share Napisano 5 Sierpnia 2021 Edek w swoich Migaczach 15tych podaje kolor C308 (szary) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 5 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2021 OK, dzięki za odpowiedzi! Zatem farbka MRP Russian Cockpit Blue pójdzie do Miga-15 Made in USSR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Sierpnia 2021 Share Napisano 5 Sierpnia 2021 (edytowane) 12 minut temu, Hubert Kendziorek napisał: Russian Cockpit Blue Tylko, żeby nie było wtopy C308 prezentuje się tak: a tak w komorach podwozia: Czyli trochę takie szare a trochę szaro błękitne. Ten kolor w komorach to chyba tak bardziej naturalnie i rzeczywiście wyszedł, bo ten w kokpitach to jakiś zafałszowany oświetleniem Edytowane 5 Sierpnia 2021 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 5 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2021 Będzie git. MRP 277 jest wyraźnie błękitny. I chyba zbyt jasny do Lima. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 6 Sierpnia 2021 Share Napisano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) Moim zdaniem MRP jest ok.W jakims wątku wrzuciłem zdjęcia kabin limow z Góraszki. Farba jest polmatowa, wnęki podwozia pozostawił bym w kolorze metalu plus oczywiście jak cała fura zabezpieczenie lakierem bezbarwnym. Zobaczę co pisza w instrukcji remontowej. Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Sierpnia 2021 Share Napisano 6 Sierpnia 2021 Co do koloru kokpitu, to ja u siebie użyłem H 337 z lekkim dodatkiem niebieskiego. Wyszło tak : 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Ja na razie czekam na kolorek z Mr. Hobby. Porównam z MRP i zobaczymy. Modelarskie wakacje modelarsko zaliczam na zero. Nie było zupełnie na to czasu. A ponieważ wróciłem już z wakacji, znalazła się chwila dla Lima. Blaszki do Bisa dedykowane staremu modelowi Tamiyi (kupowałem po taniości) pokazują zupełnie inną tablicę przyrządów, niż ta zaproponowana przez Bronco. Mniejszą, niższą - ale uznałem, że i tak będzie lepsza, niż kalkomania. Od siebie dodałem ściankę za kokpitem; wszystko pasuje. Jedynie otwory montażowe w modelu są za małe, trzeba je poszerzać, pocieniać elementy wsuwane w nie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 U mnie kadłub się zamknął bez ingerencji w otwory. Tylko z przodu przed kabiną na górze był mały problem, ale to może moje jakieś niedopatrzenie wcześniej zawiniło. Jak robisz bisa, to w większości nie miały one reflektora we wlocie powietrza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Trafna uwaga, oczywiście reflektor we wlocie do zaślepienia. Dzięki ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Października 2021 Autor Share Napisano 7 Października 2021 Kadłub sklejony, nity ... Powoli do przodu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 Bardzo obiecująco wygląda także przyglądam się życząc powodzenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 12 godzin temu, Hubert Kendziorek napisał: Powoli do przodu. Zupełnie jak u mnie, czasu na wszystko brak... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 I ja cierpię na straszliwy brak czasu. Niestety koniec roku to zawsze w pracy walka z harmonogramem planowanych zamierzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 (edytowane) 23 minuty temu, kapsel napisał: I ja cierpię na straszliwy brak czasu. Niestety koniec roku to zawsze w pracy walka z harmonogramem planowanych zamierzeń. To przełożeni a może i rada nadzorcza do wymiany. Nie potrafią zorganizować środowiska pracy?. Po za tem osoba posiadająca licencje, ma ogrom argumentów przeciwko głupocie przełożonych. Chyba że kolega robi nadgodziny... Edytowane 8 Października 2021 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 8 Października 2021 Autor Share Napisano 8 Października 2021 Brak czasu to znak czasów. Jeszcze zbliżenie na wlot powietrza, z usuniętym reflektorem. Nad reflektorem trzeba będzie popracować od strony wewnętrznej - bez odbłyśnika i żarówki wyglądałoby to słabo. Jest niby żywica, ale chyba bez sensu kupować tak prostą do zrobienia rzecz. Przenitowałem i wkleiłem stateczniki poziome oraz ster kierunku... zapomniałem go wkleić wcześniej, więc nie będzie się obracać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 9 Października 2021 Autor Share Napisano 9 Października 2021 Z kawałków wypraskek zrobiłem odbłyśnik i żaróweczkę. Tak to wygląda: Wklejone: Nie mogłem się powstrzymać i złożyłem płatowiec na sucho. Na spasowanie skrzydeł i kadłuba nie da się psioczyć. Bardzo pewne, ciasne. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Października 2021 Share Napisano 9 Października 2021 Fajnie to wygląda, luf działek nie wymieniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 9 Października 2021 Share Napisano 9 Października 2021 (edytowane) 21 godzin temu, em napisał: Chyba że kolega robi nadgodziny... O nadgodzinach nie ma absolutnie mowy. Połączenie naszych zakładów prócz bałaganu, kosztownych i bezsensownych decyzji wniósł okropny pierdzielnik w kolejności montażu remontowanych silników. Zakład boryka się z długami które w końcu doprowadzą do upadłości. Ważne że dzięki pieniądzom z remontów silników wsparły kiepsko przędzący zakład w Bydgoszczy. - który mocno oberwał po lockdownie i wycofywaniu zamówień lotniczych przewoźników cywilnych. Przepraszam za offtop Edytowane 9 Października 2021 przez kapsel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 9 Października 2021 Autor Share Napisano 9 Października 2021 2 godziny temu, barszczo napisał: Fajnie to wygląda, luf działek nie wymieniasz? Nie kuś! Oj, ciężko się powstrzymać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 9 Października 2021 Share Napisano 9 Października 2021 (edytowane) Wymiana luf artylerii z całą pewnością będzie na korzyść Edytowane 9 Października 2021 przez kapsel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi