Hubert Kendziorek Napisano 1 Sierpnia 2021 Napisano 1 Sierpnia 2021 Na warsztacie ląduje samolot, który w swojej oryginalnej wersji, jako MiG-15 bis, zepchnął do drugiej linii Ławoczkina Ła-15. A ponieważ jest to niezwykle prosty model, dołożę blaszki Eduarda dedykowane starej Tamiyi, polskie oznaczenia i napisy eksploatacyjne, coś niecoś pewnie dorobię od siebie. Zabieram go na wakacje, więc to kandydat do wątku Wakacje 2021, który pociągnę do 2025... Pozdrawiam Hubert 6 Cytuj
kowal76 Napisano 2 Sierpnia 2021 Napisano 2 Sierpnia 2021 Bedę zaglądać. Właśnie robię Czecha z Hobby 2000 MiG 15 :). 1 Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 5 Sierpnia 2021 Autor Napisano 5 Sierpnia 2021 Po wstępnym przeglądzie źródeł i fotografii, mam pewną wątpliwość co do kolorów w kokpicie. Niby są bisy z tym jasnoniebieskim i chyba przeważają w publikacjach w Sieci. Ale np. nasz Lim-2 ma ciemno szare kolorki w środku. Jak sądzicie? Jaki kolor we wnękach podwozia, wnętrze klap w Lim-2? Cytuj
Grzes Napisano 5 Sierpnia 2021 Napisano 5 Sierpnia 2021 Nie widziałem innego koloru w kokpitach naszych Limów niż szary. Wnęki podwozia podobnie - coś z szarego. 1 Cytuj
abtb Napisano 5 Sierpnia 2021 Napisano 5 Sierpnia 2021 Edek w swoich Migaczach 15tych podaje kolor C308 (szary) 1 Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 5 Sierpnia 2021 Autor Napisano 5 Sierpnia 2021 OK, dzięki za odpowiedzi! Zatem farbka MRP Russian Cockpit Blue pójdzie do Miga-15 Made in USSR. Cytuj
abtb Napisano 5 Sierpnia 2021 Napisano 5 Sierpnia 2021 (edytowane) 12 minut temu, Hubert Kendziorek napisał: Russian Cockpit Blue Tylko, żeby nie było wtopy C308 prezentuje się tak: a tak w komorach podwozia: Czyli trochę takie szare a trochę szaro błękitne. Ten kolor w komorach to chyba tak bardziej naturalnie i rzeczywiście wyszedł, bo ten w kokpitach to jakiś zafałszowany oświetleniem Edytowane 5 Sierpnia 2021 przez abtb 2 Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 5 Sierpnia 2021 Autor Napisano 5 Sierpnia 2021 Będzie git. MRP 277 jest wyraźnie błękitny. I chyba zbyt jasny do Lima. Dzięki! Cytuj
em Napisano 6 Sierpnia 2021 Napisano 6 Sierpnia 2021 (edytowane) Moim zdaniem MRP jest ok.W jakims wątku wrzuciłem zdjęcia kabin limow z Góraszki. Farba jest polmatowa, wnęki podwozia pozostawił bym w kolorze metalu plus oczywiście jak cała fura zabezpieczenie lakierem bezbarwnym. Zobaczę co pisza w instrukcji remontowej. Edytowane 6 Sierpnia 2021 przez em Cytuj
kowal76 Napisano 6 Sierpnia 2021 Napisano 6 Sierpnia 2021 Co do koloru kokpitu, to ja u siebie użyłem H 337 z lekkim dodatkiem niebieskiego. Wyszło tak : 7 Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Napisano 22 Sierpnia 2021 Ja na razie czekam na kolorek z Mr. Hobby. Porównam z MRP i zobaczymy. Modelarskie wakacje modelarsko zaliczam na zero. Nie było zupełnie na to czasu. A ponieważ wróciłem już z wakacji, znalazła się chwila dla Lima. Blaszki do Bisa dedykowane staremu modelowi Tamiyi (kupowałem po taniości) pokazują zupełnie inną tablicę przyrządów, niż ta zaproponowana przez Bronco. Mniejszą, niższą - ale uznałem, że i tak będzie lepsza, niż kalkomania. Od siebie dodałem ściankę za kokpitem; wszystko pasuje. Jedynie otwory montażowe w modelu są za małe, trzeba je poszerzać, pocieniać elementy wsuwane w nie. 3 Cytuj
kowal76 Napisano 22 Sierpnia 2021 Napisano 22 Sierpnia 2021 U mnie kadłub się zamknął bez ingerencji w otwory. Tylko z przodu przed kabiną na górze był mały problem, ale to może moje jakieś niedopatrzenie wcześniej zawiniło. Jak robisz bisa, to w większości nie miały one reflektora we wlocie powietrza. 1 Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Napisano 22 Sierpnia 2021 Trafna uwaga, oczywiście reflektor we wlocie do zaślepienia. Dzięki ! 1 Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 7 Października 2021 Autor Napisano 7 Października 2021 Kadłub sklejony, nity ... Powoli do przodu. 4 Cytuj
kapsel Napisano 8 Października 2021 Napisano 8 Października 2021 Bardzo obiecująco wygląda także przyglądam się życząc powodzenia 1 Cytuj
barszczo Napisano 8 Października 2021 Napisano 8 Października 2021 12 godzin temu, Hubert Kendziorek napisał: Powoli do przodu. Zupełnie jak u mnie, czasu na wszystko brak... 2 Cytuj
kapsel Napisano 8 Października 2021 Napisano 8 Października 2021 I ja cierpię na straszliwy brak czasu. Niestety koniec roku to zawsze w pracy walka z harmonogramem planowanych zamierzeń. Cytuj
em Napisano 8 Października 2021 Napisano 8 Października 2021 (edytowane) 23 minuty temu, kapsel napisał: I ja cierpię na straszliwy brak czasu. Niestety koniec roku to zawsze w pracy walka z harmonogramem planowanych zamierzeń. To przełożeni a może i rada nadzorcza do wymiany. Nie potrafią zorganizować środowiska pracy?. Po za tem osoba posiadająca licencje, ma ogrom argumentów przeciwko głupocie przełożonych. Chyba że kolega robi nadgodziny... Edytowane 8 Października 2021 przez em Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 8 Października 2021 Autor Napisano 8 Października 2021 Brak czasu to znak czasów. Jeszcze zbliżenie na wlot powietrza, z usuniętym reflektorem. Nad reflektorem trzeba będzie popracować od strony wewnętrznej - bez odbłyśnika i żarówki wyglądałoby to słabo. Jest niby żywica, ale chyba bez sensu kupować tak prostą do zrobienia rzecz. Przenitowałem i wkleiłem stateczniki poziome oraz ster kierunku... zapomniałem go wkleić wcześniej, więc nie będzie się obracać. 4 Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 9 Października 2021 Autor Napisano 9 Października 2021 Z kawałków wypraskek zrobiłem odbłyśnik i żaróweczkę. Tak to wygląda: Wklejone: Nie mogłem się powstrzymać i złożyłem płatowiec na sucho. Na spasowanie skrzydeł i kadłuba nie da się psioczyć. Bardzo pewne, ciasne. 5 Cytuj
barszczo Napisano 9 Października 2021 Napisano 9 Października 2021 Fajnie to wygląda, luf działek nie wymieniasz? Cytuj
kapsel Napisano 9 Października 2021 Napisano 9 Października 2021 (edytowane) 21 godzin temu, em napisał: Chyba że kolega robi nadgodziny... O nadgodzinach nie ma absolutnie mowy. Połączenie naszych zakładów prócz bałaganu, kosztownych i bezsensownych decyzji wniósł okropny pierdzielnik w kolejności montażu remontowanych silników. Zakład boryka się z długami które w końcu doprowadzą do upadłości. Ważne że dzięki pieniądzom z remontów silników wsparły kiepsko przędzący zakład w Bydgoszczy. - który mocno oberwał po lockdownie i wycofywaniu zamówień lotniczych przewoźników cywilnych. Przepraszam za offtop Edytowane 9 Października 2021 przez kapsel Cytuj
Hubert Kendziorek Napisano 9 Października 2021 Autor Napisano 9 Października 2021 2 godziny temu, barszczo napisał: Fajnie to wygląda, luf działek nie wymieniasz? Nie kuś! Oj, ciężko się powstrzymać... Cytuj
kapsel Napisano 9 Października 2021 Napisano 9 Października 2021 (edytowane) Wymiana luf artylerii z całą pewnością będzie na korzyść Edytowane 9 Października 2021 przez kapsel Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi