piotr2498 Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 (edytowane) Powodzenia. Najwyżej się zmyje Jeśli zdecydujesz się na ponowne malowanie to polecam spróbować namalowanie podstawy okopceń za pomocą aero rozcieńczonymi farbami olejnymi (np. ciemny brąz , a jak się coś sknoci to można zmyć), i później środek machnąć subtelnie czarną matową farbą. Można jeszcze dodać na koniec delikatne szare smugi aby jeszcze zróżnicować efekt https://www.kfs-miniatures.com/1-48-bf-109e-1-wingsy-kits-malowanie/ Polecam ten artykuł, tam kolega zrobił mniej więcej to co mam na myśli w temacie okopceń. Edytowane 11 Listopada 2021 przez piotr2498 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
podciech Napisano 8 Listopada 2021 Share Napisano 8 Listopada 2021 Super bardzo fajnie to wygląda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 10 Listopada 2021 Autor Share Napisano 10 Listopada 2021 W dniu 7.11.2021 o 22:51, piotr2498 napisał: Powodzenia. Najwyżej się zmyje Jeśli zdecydujesz się na ponowne malowanie to polecam spróbować namalowanie podstawy okopceń za pomocą aero rozcieńczonymi farbami olejnymi (np. ciemny bronz , a jak się coś sknoci to można zmyć), i później środek machnąć subtelnie czarną matową farbą. Można jeszcze dodać na koniec delikatne szare smugi aby jeszcze zróżnicować efekt https://www.kfs-miniatures.com/1-48-bf-109e-1-wingsy-kits-malowanie/ Polecam ten artykuł, tam kolega zrobił mniej więcej to co mam na myśli w temacie okopceń. wielkie dzięki @piotr2498nie malowałem tak olejami, zmywałem prawą stronę i spróbowałem - jeszcze ew. jutro może poprawię z szarymi smugami. tak to teraz wygląda która lepsza? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 (edytowane) No i teraz ta prawa strona już wygląda dużo lepiej. A co do szarych smug to chodzi mi o takie delikatne zróżnicowanie okopceń, często występuje to np. w F6F Hellcat, ale w Bf-109 nie zauważyłem, więc możesz śmiało pominąć ten krok jeśli zależy Ci na zgodności historycznej, no chyba że są jakieś foty na to. Jeszcze taka porada, jak malujesz okopcenia to staraj się malować je pionowo aniżeli poziomymi kreskami. Edytowane 11 Listopada 2021 przez piotr2498 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 (edytowane) Messerschmitty 109 kopciły się bardzo charakterystycznie i raczej dość subtelnie. Smugi układały się na kadłubie i skrzydłach inaczej po lewej i prawej stronie, bez jasnych śladów spalonego oleju. Twoje okopcenia przypominają mi jako żywo historię "zakupu" Messerschmitta 109 przez pilotów 318 Dywizjonu: Tutaj podejrzewam podobna historia: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 (edytowane) 2 godziny temu, piotr2498 napisał: Jeszcze taka porada, jak malujesz okopcenia to staraj się malować je pionowo aniżeli poziomymi kreskami. dzięki, wezmę pod uwagę:) 2 godziny temu, barszczo napisał: Messerschmitty 109 kopciły się bardzo charakterystycznie i raczej dość subtelnie. Smugi układały się na kadłubie i skrzydłach inaczej po lewej i prawej stronie, bez jasnych śladów spalonego oleju. Twoje okopcenia przypominają mi jako żywo historię "zakupu" Messerschmitta 109 przez pilotów 318 Dywizjonu: Tutaj podejrzewam podobna historia: czyli nawet ujdzie hmm możesz powiedzieć czemu była różnica między stronami? Edytowane 11 Listopada 2021 przez Bengal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 11.11.2021 o 13:42, Bengal napisał: możesz powiedzieć czemu była różnica między stronami? Ot taka ciekawostka, a pomijana na modelach. Strumień zaśmigłowy robił swoje. Po lewej uwalone kadłub i skrzydło z wierzchu. Po prawej podobnie ale część spalin wchodziła pod skrzydło, stąd uwalona krawędź natarcia w okolicach goleni podwozia, sama goleń, osłona podwozia i skrzydło od spodu. Tu ładnie widać o czym mówię, układ spalin na lewe stronie i ich zasięg na skrzydle: Tutaj zasięg spalin na prawym skrzydle: Okopcenie po prawej wchodzące pod skrzydło: I widok od frontu dla porównania lewej i prawej strony: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 @barszczo super zdjęcia, dzięki zmywam zatem lewą stronę i od nowa maluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Listopada 2021 Autor Share Napisano 12 Listopada 2021 Cześć, no to górę psiknąłem matem teraz biorę się za brakujące elementy + drobnica \ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 13 Listopada 2021 Autor Share Napisano 13 Listopada 2021 Cześć można by rzec, że prawie skończyłem 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 20 Listopada 2021 Autor Share Napisano 20 Listopada 2021 Cześć malutki updejt, dużo się w sumie nie zmieniło ale zawsze coś do przodu - pomalowałem światła pozycyjne - dołożyłem rurkę pitota - dolna część silnika była taka smutna i pusta więc dołożyłem troszkę kabelków pozostała mi do zrobienia linka o którą w sumie mam pytanie, która wersja jest poprawna? wydaje mi się, że pierwsza ale nie jestem pewny: jeśli macie jakieś inne zdjęcie 109 g-6 z widoczną linką to bardzo byłbym wdzięczny no i parę zdjęć i jakieś zbliżenia i na koniec niespodzianka będę chciał zrobić pierwszą prostą dioramkę dla 109, coś prostego jak np.: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 Bardzo dobra robota Podoba się tym bardziej że to 109 do tego w nietypowym umundurowani. Fajny pomysł z podstawką 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 20 Listopada 2021 Autor Share Napisano 20 Listopada 2021 Godzinę temu, kapsel napisał: Fajny pomysł z podstawką jakoś trzeba zacząć:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 21 Listopada 2021 Share Napisano 21 Listopada 2021 Bajerancko to wygląda, narobiłeś mi smaka na meśka w takim malowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 24 Listopada 2021 Autor Share Napisano 24 Listopada 2021 W dniu 21.11.2021 o 08:55, Roland_Sebastian napisał: Bajerancko to wygląda, narobiłeś mi smaka na meśka w takim malowaniu. Dzięki chyba ta flaga robi robotę a tym czasem, zrobiłem swoją pierwsza podstawkę oczywiście nie jest ona docelowa a raczej "próbna" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 Cześć, tak mi się już nie chciało go robić że rozważałem wrzucenie do kartonu lecz jednak go skończę w tym roku... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 Jak nie przepadam za samolotami luftgangu - to ta zdobycz dla mnie jest kandydatem na nie jedno wyróżnienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Lutego 2022 Autor Share Napisano 12 Lutego 2022 Cześć, wkońcu wczoraj usiadłem do mocowania linki ujdzie to jakoś, czy dalej kombinować? To chyba ostatnia część która mnie już blokuje by go skończyć:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 Od tych zdjęć bardzo mi się zachciało zrobić podobnie pootwieranego BFa. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Lutego 2022 Share Napisano 13 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 12.02.2022 o 08:02, Bengal napisał: ujdzie to jakoś, czy dalej kombinować? Ten element tak nie wyglądał. To nic skomplikowanego: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Marca 2022 Autor Share Napisano 28 Marca 2022 W dniu 13.02.2022 o 23:07, barszczo napisał: Ten element tak nie wyglądał. To nic skomplikowanego: Dzięki, zrobiłem na podstawie tego zdjęcia: znalazłem troszkę czasu i wziąłem się za beczki, nawet mi się podobają:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Cześć, poprawiam beczki i powoli do końca 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 24 Kwietnia 2022 Share Napisano 24 Kwietnia 2022 Beczki strasznie fajne może jeszcze je olejem trochę smaru smaru i jakieś resztki starej farby i będą epickie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 25 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2022 11 godzin temu, alienus napisał: może jeszcze je olejem trochę smaru smaru i jakieś resztki starej farby i będą epickie hehe to dopiero pierwsza warstwa jeszcze kolor, rdza, brudzing i od nowa jak nie wyjdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 3 Maja 2022 Autor Share Napisano 3 Maja 2022 Cześć, podejście do beczek nr trzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi