URSON Napisano 20 Września 2021 Share Napisano 20 Września 2021 (edytowane) Cześć Czołem Wieki mnie tutaj nie było, i niewiem czy ktokolwiek mnie jeszcze pamięta,więc się przedstawię mam na imię Dawid i mam 21 Lat(No prawie haha) w krąg moich zainteresowań wchodzą maszyny i ciągniki rolnicze, modele wykonuje w skali 1:25 (dla mnie idealna), materiał to Hips Polisteryn. W każdym przypadku plastik który uwielbiam Modelem który wam przedstawię jest stary dobry polski kombajn Bizon Model był zaczęty już hoho! 2016roku... I nadeszła pora by go ukończyć Myślę że będzie wam miło i fajnie się oglądać tę realizację Edytowane 20 Września 2021 przez URSON 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Września 2021 Share Napisano 20 Września 2021 Cześć! To ten obrazek? Ciekawy temat! Jak byłem mały kombajny mnie fascynowały. A chyba najbardziej barokowe kształty ma Vistula... Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
URSON Napisano 20 Września 2021 Autor Share Napisano 20 Września 2021 Tak ten obrazek dorobiłem do niego tylko gardziel (podajnik pochyły) kadłub liczy sobie 5lat Vistula już za moich czasów nie spotykana na polach, choć sam mam kombajn z tej samej Dekady Dziś zdążyłem dorobić oś tylnia oraz zacząłem robić przednia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
URSON Napisano 22 Września 2021 Autor Share Napisano 22 Września 2021 Powoli do przodu, zdarzyłem dodać siłowniki pod gardziel wraz z mocowaniami No i osie są na swoich miejscach Plan na najbliższe dni zrobienie sieczkarni (starego typu) z ruchomymi nożami. Złożyłem także zamówienie na opony do tego ,, Bydlaka'' zawsze to lepiej będzie wyglądać i usprawni budowę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Godlewski Napisano 22 Września 2021 Share Napisano 22 Września 2021 Super, że wznowiłeś prace , trzymam też kciuki za nieprzerwaną wene dla dokończenia tego pojazdu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 22 Września 2021 Share Napisano 22 Września 2021 Uwielbiam modele budowane od zera, dlatego z ciekawością będę zaglądał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
URSON Napisano 23 Września 2021 Autor Share Napisano 23 Września 2021 (edytowane) Dzięki Panowie za miłe słowa Dziś zacząłem zabawę z kołami pasowymi, odrazu mówię że nie robię ich '' aż,, tak dokładnie z racji iż tak ich mało co widać będzie. Doszedł też zbiornik na ziarno Edytowane 23 Września 2021 przez URSON 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
URSON Napisano 29 Września 2021 Autor Share Napisano 29 Września 2021 Powrót do pracy opóźnił trochę budowę modelu, ale coś działam Można zauważyć próbę koloru (cadizorange) z palety Fast Finish Car, właśnie taki ,, pomarańcz'' sobie wymarzyłem Doszły napinacze na gardzielu, wraz z podajnikami kłosowy/ zbożowy których będzie widać może 2cm (klapy boczne nie będą otwierane) Zacząłem też dłubać przy silniku legendarne SW400 Andoria na licencji Leylanda produkowana w pobliskim Andrychowie (WSW Andoria) Silnik planuje szary ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu Załączam fotki dotychczasowych prac 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
URSON Napisano 11 Października 2021 Autor Share Napisano 11 Października 2021 Siemanko Przyszły opony do byczka to i są przymiarki Tylnie balonówki są petarda, natomiast przednie są za małe nie trzymaja się skali Obserwowałem zdjęcia kolegi gotowego modelu Bizona i boryka się z tym samym problemem. Nic nie poradzę takie będą :// Bizon pociągnięty podkładem niedługo będzie Kolor Załączam fotki 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 11 Października 2021 Share Napisano 11 Października 2021 No Bizon coraz bardziej Super!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
URSON Napisano 27 Października 2021 Autor Share Napisano 27 Października 2021 Siemka, po długim przestoju na warsztat ląduje SW 400 Czyli legendarny ryk Bizona o zachodzie słońca Kto kojarzy pewno mile wspomina 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IIQBAII Napisano 28 Października 2021 Share Napisano 28 Października 2021 Będzie bogata wersja z kabiną, czy klasyk bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
URSON Napisano 29 Października 2021 Autor Share Napisano 29 Października 2021 15 godzin temu, IIQBAII napisał: Będzie bogata wersja z kabiną, czy klasyk bez? W planach jest kabina pierwszego typu, co do udogodnień to raczej wersja '' krajowa,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Października 2021 Share Napisano 29 Października 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan_Kurt Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 Nie ma nic piękniejszego od SW 400 na obrotach przy zachodzie słońca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 Reportaż TVP z lat 70 o żniwach i na początku jest pokazana fabryka Bizonów w Płocku z ujęciami kombajnów oraz odbiorem maszyn. Kierowcy musieli wracać kombajnem na kołach do PGR/Spółdzielni! W reportażu są rolnicy którzy będą wracać 25 godzin do siebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 5 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Reportaż TVP z lat 70 o żniwach i na początku jest pokazana fabryka Bizonów w Płocku z ujęciami kombajnów oraz odbiorem maszyn. No i nie można zapomnieć o "oficjalnym hymnie" : 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 (edytowane) Łezka w oku... Mój tata z dwoma braćmi oraz zawodowym kombajnistą odbierali Bizona z Płocka we wczesnych latach 80-tych ( chyba jakoś rok 82 lub 83 ). Późną jesienią, prawie zimą, w towarzystwie Żuka, przejechali ponad 380km. Bizon był z kabiną, co wtedy było rzadkością :). Gratki, świetnie Ci idzie, trzymam kciuki za dalsze prace . Ryk Andorii do dziś pamiętam ... Edytowane 31 Października 2021 przez Rack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
URSON Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 W dniu 31.10.2021 o 22:53, Rack napisał: Łezka w oku... Mój tata z dwoma braćmi oraz zawodowym kombajnistą odbierali Bizona z Płocka we wczesnych latach 80-tych ( chyba jakoś rok 82 lub 83 ). Późną jesienią, prawie zimą, w towarzystwie Żuka, przejechali ponad 380km. Bizon był z kabiną, co wtedy było rzadkością :). Gratki, świetnie Ci idzie, trzymam kciuki za dalsze prace . Ryk Andorii do dziś pamiętam ... Czytałem gdzieś w resztkach internetu że takie wyprawy po Bizony były nawet po 500km, niczym dziwnym i strasznym to nie było teraz 80km to na lawecie Może głównie temu że w latach 80,tych królowały duże fiaty, i były zwykle drogi W dniu 31.10.2021 o 11:27, Kapitan_Kurt napisał: Nie ma nic piękniejszego od SW 400 na obrotach przy zachodzie słońca. Właśnie z tym dźwiękiem kojarzą mi się żniwa, najpiękniejszy dźwięk jaki jest w stanę wygenerować maszyna Co do modelu to już silniczek prawie ukończony brakuje kilku detali Na dniach będzie pewno kończony i malowany 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
URSON Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Hejka przyjaciele! Sporo mnie nie było ale ciężko było wygenerować choć troszkę czasu wolnego.... Teraz na kwarantannie nadrabiam Silniczek skończony w 100% to co widać zrobione , postanowiłem że nie opłaca się robić rzeczy które i tak nigdy nie będą widoczne. Następna rzeczy jaka powstaje jest Sieczkarnia , wymyśliłem sobie ją wcałości zawieszaną , bez zdejmowanych ''piór,, Może się wydawać krzywa, ale na kombajnie leży ulał, dopasuję się i będzie Zarzucam fotki dotychczasowych prac Zdjęcia robię nowym telefonem, moim zdaniem są lepszej jakości. Czekam na wasze oceny Edytowane 30 Stycznia 2022 przez URSON 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lionelo Napisano 18 Maja 2023 Share Napisano 18 Maja 2023 Czy nadal działasz z Bizonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi