krzychu83 Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 (edytowane) Czołem Nigdy okrętów nie sklejałem ,chociaż bardzo mnie ciągnęło . Zamarzyłem sobie trio z operacji "Ten-Go" - "Yukikaze", "Yahagi" i na końcu boski "Yamato" . Co z tych planów wyjdzie, zobaczymy po ukończeniu "Snieżnego Wiatru" Jak na razie złożyłem kadłub, wkleiłem pokład i kilka elementów fototrawionych. Wykorzystam co mogę z zestawu Eduarda (do wersji z 1940r) oraz dedykowany Hasegawy (o ile wystarczająco dużo melisy wypiję, bo praca z takimi maleńtwami jest wymagająca ) Zabieram się teraz za nadbudówki, kominy, i resztę, którą będę malował oddzielnie (tak mi się wydaje logiczne, żebym potem do wszelkich washy i zacieków miał lepszy dostęp). Pozdrawiam Edytowane 14 Października 2021 przez krzychu83 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 Elegancko, trzymam kciuki i będę zaglądał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 (edytowane) Ja również zasiadam i podpatruję, szczególnie miejsce po zdemontowanej wieży bo też mam blachy dedykowane do wczesnej wersji Jak spasowanie kadłuba i pokładu? Edytowane 14 Października 2021 przez slawekmalysek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 14 Października 2021 Autor Share Napisano 14 Października 2021 (edytowane) 2 godziny temu, slawekmalysek napisał: Ja również zasiadam i podpatruję, szczególnie miejsce po zdemontowanej wieży bo też mam blachy dedykowane do wczesnej wersji Jak spasowanie kadłuba i pokładu? Spasowanie bardzo dobre, żadnych problemów. Z blach nie wszystko wykorzystam, dziś poległem w relingach na wieżyczkach , ale ja to czułem, więc wkleiłem tylko to co się dało i lufy abera Edytowane 14 Października 2021 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 3 godziny temu, krzychu83 napisał: Spasowanie bardzo dobre, żadnych problemów. Z blach nie wszystko wykorzystam, dziś poległem w relingach na wieżyczkach , ale ja to czułem, więc wkleiłem tylko to co się dało i lufy abera szkoda ale możesz spróbować jeszcze raz masz jeszcze jeden komplet w zapasie do klejenia wstepnego użyj tamiyowskiego extra thin ( rozmiękczy plastik) a potem wzmocnij CA , jeszcze nie próbowałem na relingach ale w innych przypadkach działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 Tego typu elementy dobrze się łapie na BCG albo wikol. Nadmiar zbierasz pedzelkiem zwilżonym w wodzie, a następnie podklejasz CA. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 14 Października 2021 Share Napisano 14 Października 2021 TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 15 Października 2021 Autor Share Napisano 15 Października 2021 (edytowane) 13 godzin temu, slawekmalysek napisał: szkoda ale możesz spróbować jeszcze raz masz jeszcze jeden komplet w zapasie do klejenia wstepnego użyj tamiyowskiego extra thin ( rozmiękczy plastik) a potem wzmocnij CA , jeszcze nie próbowałem na relingach ale w innych przypadkach działa Ach... jeden zestaw na wyrzutnie torpedy też zje...łem . Hmm, extra thin zniszczy powierzchnie chyba lekko? . CA zmyje debonderem jakby co i wolałbym na przyszłość poszukać jakiegoś baaardzo gestego kleju CA do takiej lichej i wiotkiej drobnicy (aczkolwiek gęsty zawsze mi wystarczał do pancerki) Edytowane 15 Października 2021 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 15 Października 2021 Share Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Olej CA, w pierwszej fazie BCG, potem gut z drucika 0.1 tylko punktowo i tylko tam gdzie trzeba i nie widać. Edytowane 15 Października 2021 przez Szydercza Gała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 15 Października 2021 Share Napisano 15 Października 2021 2 godziny temu, krzychu83 napisał: Ach... jeden zestaw na wyrzutnie torpedy też zje...łem . Hmm, extra thin zniszczy powierzchnie chyba lekko? . CA zmyje debonderem jakby co i wolałbym na przyszłość poszukać jakiegoś baaardzo gestego kleju CA do takiej lichej i wiotkiej drobnicy (aczkolwiek gęsty zawsze mi wystarczał do pancerki) Bez obaw, thinem od tamki nie wyrządzisz szkód pod warunkiem że nie zalejesz plastiku, to co radzą koledzy też b.dobre chociaż na relingach nie miałem jeszcze okazji wypróbować bo jak i Ty będę wkrótce kleił pierwsze pływadło normalnie to tylko pancerka i samoloty Czekam na c.d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Października 2021 Share Napisano 15 Października 2021 Kibicuję. Przy okazji - BCG to jakiś wodny klej? Nie znam skrótu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 15 Października 2021 Share Napisano 15 Października 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 15 Października 2021 Share Napisano 15 Października 2021 Ja używam tego do klejenia małych blaszek a na koniec aplikuję delikatnie CA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 15 Października 2021 Autor Share Napisano 15 Października 2021 Ok, dzięki, w weekend robię kominy i te "pajączki" na ich szczycie, tam też jest punktowo przyklejane więc przetestuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Października 2021 Share Napisano 15 Października 2021 (edytowane) ale nastąpił wysyp japońców w 350 Powodzenia w budowie - ja też polecam klej BCG - z CA to jest zawsze adrenalina - tylko jedno podejście, albo wyjdzie albo d....a BCG tą zaletę że można dużo rzeczy pasować klejąc bo długo schnie więc można przesuwać, doginać, poprawiać i nie problem go rozkleić. Nie można tylko odkładać roboty z późniejszym punktowym podklejeniem CA zbyt długo. Kiedyś miałem sytuację że pokleiłem relingi BCG ale nie zdążyłem połapać CA, musiałem nagle odłożyć robotę na kilka godzin, jak wróciłem wieczorem i chciałem skończyć to się okazało że wszystko poodpadało bo klej musiał wyparować EDIT -------------------- 4 godziny temu, krzychu83 napisał: Ok, dzięki, w weekend robię kominy i te "pajączki" na ich szczycie, tam też jest punktowo przyklejane więc przetestuję pomaluj zawczasu wnętrza kominów dokładnie na czarno, po przyklejeniu siatek (je tez polecam pomalować przed przyklejeniem, ale oczywiście wcześniej odpowiednio podoginać) będzie ciężko zrobić do ładnie Edytowane 15 Października 2021 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 (edytowane) Co Ty Zbychu za androny opowiadasz BCG po wyschnieciu trzyma jak złoto, ja na przykład nie wszystko potem glutem podlewam. Choćby olinowanie na Fujuzuku czy Nagatsuku, czy nawet Dantonie. To tylko BCG, żadnego gluta... A nad PVA ma tą przewagę że po wyschnięciu nie ma "grubości" więc nie trzeba czyścić nadmiaru. Edytowane 16 Października 2021 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 2 godziny temu, Szydercza Gała napisał: Co Ty Zbychu za androny opowiadasz No jak własną Matkę-Rodzicielkę kocham ! tak było drogi Michale ! caluśki kadłub wokoło relingami pokleiłem, nie było mnie pół dnia (z 5-6h) i jak wróciłem wszystko poodpadało niczym liście z jesionu po pierwszych przymrozkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 To jakaś podrUPka BCG chyba była. Tak teraz myślę to chyba na fujuzuku relingów nie glutowalem wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 16 Października 2021 Autor Share Napisano 16 Października 2021 19 godzin temu, M.A.V. napisał: pomaluj zawczasu wnętrza kominów dokładnie na czarno, po przyklejeniu siatek (je tez polecam pomalować przed przyklejeniem, ale oczywiście wcześniej odpowiednio podoginać) będzie ciężko zrobić do ładnie tak też kolego zrobiłem, aczkolwiek blaszek nie malowałem przed, i tak będzie syćko malowane podkładem i farbą itd... Faktycznie, użyłem kleju a'la wikol i praca spokojniejsza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 (edytowane) 11 godzin temu, Szydercza Gała napisał: To jakaś podrUPka BCG chyba była. takiego używam : chociaż teraz tak się zastanawiam że może wina była w nieprzetarciu dołów słupków relingów papierem ściernym Relingi już miałem wcześniej pomalowane więc kleiłem "pomalowane na pomalowane" i może stąd słaba przyczepność była EDIT --------------------------------------------------------------------- do meritum...... 9 godzin temu, krzychu83 napisał: tak też kolego zrobiłem, aczkolwiek blaszek nie malowałem przed, i tak będzie syćko malowane podkładem i farbą itd... nie chcę Cię martwić ale okratowanie do poprawy.... może w 700 jeszcze by przeszło ale w 350 to będzie słabo wyglądać ! Ono nie było płaskie ale wyoblone - kilka fotek : tu w porcie z pokrowcami na kominach ale widać kształt : No i tu chyba najlepiej to widać - komin przedni, ale krata na tylnym ukształtowana była tak samo Ja blaszkę kominową zawsze maluje od razu bo wtedy jak wnętrze komina i kratkę mam już "na gotowo" na czarno to potem całość maskuje taśmą i bez problemu można resztę z zewnątrz pomalować wg kamuflażu - tak zawsze było mi najwygodniej ale nie upieram się że to jedyna słuszna metoda Edytowane 17 Października 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 7 godzin temu, M.A.V. napisał: nie chcę Cię martwić ale okratowanie do poprawy.... może w 700 jeszcze by przeszło ale w 350 to będzie słabo wyglądać ! Ono nie było płaskie ale wyoblone... Spoko, nie martwisz, trudno Lekko próbowałem je odgiąc ale efekt słaby, więc zostanie jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 Zastanawia mnie jedna rzecz, czy stanowiska działek przeciwlotniczych były opancerzone, zamiast relingów? Eduard na podwójne stanowisko daje relingi (ale wiadomo, to do wczesnej wersji), Hasegawa nic... W publikacji Wiśniewskiego (Profile morskie nr.24) , na jego planach dziobowe i podwójne stanowiska mają relingi a dwa rufowe nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 (edytowane) Na dziobowym zawsze była osłona stalowa, nie kojarzę bym widział relingi - co do reszty to wieczorem poszukam fotek Edytowane 17 Października 2021 przez M.A.V. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 To właśnie jest JEDYNY PRAWDZIWY BCG. Relingi zawsze lepie pamalowane do pomalowanego. Z resztą o czym tu gadać jak nie ma oczym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 4 godziny temu, M.A.V. napisał: Na dziobowym zawsze była osłona stalowa, nie kojarzę bym widział relingi - co do reszty to wieczorem poszukam fotek Dzięki Tymczasem dzisiaj nadbudówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi