abtb Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 (edytowane) Jakby niedziela A zatem można odpalać Na wstępie trzy poważne informacje: 1) jestem leniwy (więc więcej fotek nie będzie) 2) taki jest w tej chwili "trynd"( więc nie będzie na białym tle) 3) mroczne czasy nam nastały () Tyle tytułem wstępu a teraz pora na fotki: I tyle. Można pisać co się chce Edytowane 27 Listopada 2023 przez abtb 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 Urokliwy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Jest niedziela, jest kawa, jest galeria. Może trochę te duże emblematy i napis na belce ogonowej za idealnie czyste, całość super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 Godzinę temu, tomekk napisał: Może trochę te duże emblematy i napis na belce ogonowej za idealnie czyste Model przedstawia śmigłowiec będący "demonstratorem" możliwości rozwojowych konstrukcji i jako taki był wystawiany na pokazach. Nie jest to maszyna z jednostki bojowej więc raczej była czysta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Ajabym trochę te zdjęcia rozjaśnił, no chyba że ma się czaić w ciemności. Super model tak, czy tak . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Model wygląda na fajny, jednak źle się go ogląda na czarnym tle, zwłaszcza, że fotki miejscami wydają się nieostre. ...no i klasycznie już, model wydaje się mieć jedną nóżkę bardziej Ogólnie jednak (chyba-tło) się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Mnie się podoba, tło też. Trochę przyciemnawe mi się wydają tylko 2 ostatnie zdjęcia. Domyślam się że jest taki jaki miał być i o to chodzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 41 minut temu, Rafał B napisał: no i klasycznie już, model wydaje się mieć jedną nóżkę bardziej No i klasycznie koledze odpowiem - cechą charakterystyczną Mi 24/35 jest skrzywienie kadłuba o 2,5 stopnia na stronę prawą, wskutek czego śmigłowiec jest krzywy. Nie wiem czmu ma to skrzywienie konstrukcji służyć ale podejrzewam że chodzi o sprawy aerodynamiczne i moment obrotowy wirnika głównego. Model Zvezdy jest pierwszym modelem "krokodyla", który prawidłowo odwzorowuje jego charakterystyczną krzywą konstrukcję. Natomiast co do fotek to model był prezentowany na spotkaniu modelarskim i tam też został uwieczniony na fatkach takich a nie innych. Jak znajdę czas i chęci ( z podkreśleniem chęci) to postaram się zrobić fotki na jasnym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Godzinę temu, abtb napisał: No i klasycznie koledze odpowiem - cechą charakterystyczną Mi 24/35 jest skrzywienie kadłuba o 2,5 stopnia na stronę prawą, wskutek czego śmigłowiec jest krzywy. Miałem modeli Mi-24 sklejonych kilka (jeden nawet gdzieś do tej pory w pudle zalega) ale jakoś nigdy na to uwagi nie zwróciłem, zapewne za sprawą niepoprawności zestawów - ESCI; Italeri. Tymczasem masz rację, bo on nie tylko na postoju ale i w locie wydaje się być przekoszony. Fotki z netu w celach poglądowych Dzięki za wyjaśnienie, tym samym temat jednej nóżki bardziej zamykam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Może chodzi o to (podkreślam nie jestem ekspertem, latam tylko w DCS), żeby podczas lotu z prędkością przelotową maszyna nie była za bardzo wychylona w żadną ze stron. Bo w Mi-8 na przykład, wirnik główny jest pochylony do przodu względem płaszczyzny ziemi, dzięki temu może zostać zachowany lot postępowy bez wychylenia kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 1 godzinę temu, Vieh_san napisał: Może chodzi o to (podkreślam nie jestem ekspertem, latam tylko w DCS), żeby podczas lotu z prędkością przelotową maszyna nie była za bardzo wychylona w żadną ze stron. Bo w Mi-8 na przykład, wirnik główny jest pochylony do przodu względem płaszczyzny ziemi, dzięki temu może zostać zachowany lot postępowy bez wychylenia kadłuba. Tu jest tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 No, tylko ciekawy jestem czy to z tego samego powodu, albo chociaż podobnego (np. łatwiejsze utrzymanie maszyny w zawisie) Mi-24/35 są pochylone w bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 Pozwolą panowie że "rzucę" cytatem: "Rozkład sił aerodynamicznych działających na śmigłowiec w różnych fazach lotu jest niesymetryczny. Aby częściowo zniwelować ujemne skutki wspomnianych zaburzeń, w jego konstrukcji zastosowano kilka rozwiązań. O ile część kadłuba, która mieści kabinę pilotów, i kabina ładunkowa są równoległe do powierzchni ziemi, o tyle część środkowa kadłuba i belka ogonowa ze statecznikiem pionowym są odchylone od pionowej płaszczyzny symetrii o kąt 2,5° w prawo (patrząc w kierunku lotu). O taki sam kąt odchylona jest od pionu oś wirnika głównego. W widoku z góry osie symetrii środkowej i tylnej części kadłuba oraz jego przedniego segmentu nie pokrywają się – są przesunięte w sposób nierównoległy. W konsekwencji lewa burta kabiny ładunkowej jest o kilkanaście milimetrów wyższa od prawej, różna jest też wysokość drzwi wejściowych. Natomiast patrząc z przodu, obserwator stojący na ziemi odnosi wrażenie, że śmigłowiec przechyla się na prawą burtę" źródło: Wikipedia oraz chlapnę zdjęciem: Tyle w "krzywym" temacie chyba wystarczy. Dziękuję wszystkim za opinie 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 25 minut temu, abtb napisał: Natomiast patrząc z przodu, obserwator stojący na ziemi odnosi wrażenie, że śmigłowiec przechyla się na prawą burtę" źródło: Wikipedia oraz chlapnę zdjęciem: Tyle w "krzywym" temacie chyba wystarczy. Dziękuję wszystkim za opinie ...Chyba na lewą, patrząc od przodu Ale wywód słuszny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 33 minuty temu, Mitrandir napisał: Chyba na lewą, patrząc od przodu Panie kolego w spiczastej czapce - strony określamy stojąc twarzą w kierunku ruchu np. w samochodzie "siadamy" na miejscu kierowcy i w ten sposób określamy strony. Tak więc Mil "siedzi" na stronę prawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 No i pięknie wszystko w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 3 godziny temu, abtb napisał: Panie kolego w spiczastej czapce - strony określamy stojąc twarzą w kierunku ruchu np. w samochodzie "siadamy" na miejscu kierowcy i w ten sposób określamy strony. Tak więc Mil "siedzi" na stronę prawą. Przeanalizuj co napisała Wikipedia, i zastanów się co ci nie gra... Mnie tu wyraźnie narysowano, że przechylony jest na prawą od tyłu patrząc, więc... ... stojąc od przodu Mi-24 przechyla się na lewą stronę ale ja się nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 6 godzin temu, Mitrandir napisał: co napisała Wikipedia, Zwykłe przejęzyczenie w ostatnim zdaniu Z modelem HB nie będzie takiego problemu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 Ja tu wyskakuje z żartem sytuacyjnym... A kolega się nabzdyczył jak świński pęcherz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 5 minut temu, Mitrandir napisał: A kolega się nabzdyczył jak świński pęcherz Tym to już mnie zastrzeliłeś Grzesiu I to jeszcze w poniedziałek W proteście przeciwko takiemu podejściu i traktowaniu nie będę prowadził oficjalnej relacji z budowy Mi-24P A miało być ciekawie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Października 2021 Autor Share Napisano 19 Października 2021 W dniu 17.10.2021 o 10:27, Rafał B napisał: Model wygląda na fajny, jednak źle się go ogląda na czarnym tle, W dniu 17.10.2021 o 10:21, barszczo napisał: Ajabym trochę te zdjęcia rozjaśnił, No to parę fotek dla tych co na morzu 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 (edytowane) No i teraz go widzę Dobra robota ...a tu fota tygodnia. Edytowane 19 Października 2021 przez Rafał B 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi