golf czarny Napisano 22 Listopada 2021 Share Napisano 22 Listopada 2021 Ja chcę tylko dodać,że opcja z podniesionym skrzydłem wychylonymi klapami otwartą pustą kabiną jest co prawda modelarskiego punktu widzenia ...kozacka, ale czy generalnie nie stanowi ewenementu eksploatacyjnego? Przynajmniej z tego co się naoglądałem taka pozycja skrzydła występowała przy lądowaniu i starcie zaraz po lub przed? Pilot w kabinie był obecny. Widziałem foto gdzie taka pozycja łącznie ze złożonymi skrzydłami dotyczyła egzemplarza testowego w warunkach mocno serwisowych. Macie jakieś przemyślenia w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Listopada 2021 Share Napisano 22 Listopada 2021 Oczywiscie że taka konfiguracja występowała w realu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 Ehh te jety, same problemy z nimi jeszcze zanim człowiek rozpocznie na dobre zabawę. Dziś wyjąłem owiewki z folii i lekko się zdziwiłem... Zamawiał ktoś części zamienne z Academy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 3 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2021 Kadłub zamknięty, kabina czeka na wklejenie fotela. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 Świetna robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 Czy ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć w jakim kolorze powinno być wnętrze owiewki głównej? Czarna jak później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Czarna jak dusza szatana. Chodzi o to aby nie odbijała światła. Edytowane 4 Grudnia 2021 przez Moses 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 4 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2021 Kolejne pytanie, uszczelki zawsze były w kolorze żółtym? Bo wydaje mi się że widziałem też zdjęcia z szarymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 4 Grudnia 2021 Share Napisano 4 Grudnia 2021 Raczej kwestia zdjęcia, w tamtym kursie uszczelki gumy zolte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2022 Powracam do Crusadera, czy pozycja mniejszych klap na zdjęciu jest prawidłowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 (edytowane) Raczej równo powinno być: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 Sloty wewnętrzne powinny być wysunięte o 25 stopni, zewnętrzne o 27 stopni. Klapy o 20 stopni a klapolotki o 40stopni 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 W dniu 10.01.2022 o 19:13, Moses napisał: Sloty wewnętrzne powinny być wysunięte o 25 stopni, zewnętrzne o 27 stopni. Klapy o 20 stopni a klapolotki o 40stopni Ciężko mówić o slotach skoro nic się nie wysuwa i nie tworzy szczeliny Klapy przednie to tak. Dodatkowo chciałbym zauważyć, że francuskie Crusadery mają łamane na "dwa" przednie klapy więc podana wartość może się zmienić. Bazowałbym raczej na zdjęciach dostępnych w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 Nie wiem co lepsze, zdjecia z sieci na oko, czy info z monografii, pozatym dla "klap przednich" masz podane dwie wartosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Taką mam wizję, nie wiem czy to możliwe ustawienie czy sf ale odpada problem z przednimi "klapami" i wydaje mi się że zamknięte skrzydła ładniej się prezentują niż otwarte Tylne klapy już wklejone Skrzydła na szczęście mogę zamknąć na dowolnym etapie składania Edytowane 11 Stycznia 2022 przez sjr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 Przy zamknietych skrzydłach takie ustawienie jest mozliwe. Szkoda, bo cały urok Crusadera to własnie z podniesionymi skrzedłami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2022 To nie będę ich kleił na sztywno żeby otwierać i zamykać w zależności od dnia tygodnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 2 minuty temu, sjr napisał: To nie będę ich kleił na sztywno żeby otwierać i zamykać w zależności od dnia tygodnia Można by jaką hydraulikę na pilota machnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 Nowoczesne problemy, wymagają nowoczesnych rozwiązań 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imt Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 zmiana kąta zaklinowania skrzydeł (podniesienie) powodowała automatyczne wypuszczenie klap. Również przednich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2022 W dniu 11.01.2022 o 21:32, mirage3 napisał: Ciężko mówić o slotach skoro nic się nie wysuwa i nie tworzy szczeliny Klapy przednie to tak. Dodatkowo chciałbym zauważyć, że francuskie Crusadery mają łamane na "dwa" przednie klapy więc podana wartość może się zmienić. Bazowałbym raczej na zdjęciach dostępnych w sieci. Już wiem że ten projekt nie będzie short runem, ale faktycznie, przednie klapy były dzielone: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 Z przodu to raczej sloty albo po naszemu skrzela, klapy są z tyłu czyli na krawędzi spływu płata. A pomysł na ruszenie tego elementu w modelu zacny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 Za prawdę kiedyś zostało napisane: Sloty (czasami też nazywane skrzelami) – stałe lub ruchome elementy na krawędzi natarcia, tworzące szczelinę, dzięki której na górną powierzchnię płata dostaje się szybciej poruszające się powietrze – pozwala to na zwiększenie maksymalnego kąta natarcia. Klapy przednie (noskowe) – ruchome elementy na krawędzi natarcia umożliwiające zmianę wysklepienia profilu płata; Szczeliny w F-8 nie widzę więc - Klapy przednie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) E nie, podejdz pod 737 i spójrz na skrzydło pomiędzy kadlubem a silnikiem.Bedzie tam cus od frediego Krugera LE Flaps to nie po francusku Edytowane 13 Stycznia 2022 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 (edytowane) 9 minut temu, em napisał: E nie, podejdz pod 737 i spójrz na skrzydło pomiędzy kadlubem a silnikiem.Bedzie tam cus od frediego Krugera Tak przewrotnie zapytam... Co ma 737 do F-8 ? To że hAmerykański ? Teraz który 737 bo taki MAX to zdaje się, że ma inne skrzydła niż taki np. 737-800 EDIT: Nie ma co kasztanić wątku koledze @sjr więc skończmy tą akademicką dyskusję Edytowane 13 Stycznia 2022 przez mirage3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi