Skocz do zawartości

T-72 AV Syria Marzec 2013, Syryjska Armia, Amusing Hobby 1:35

copycat

Rekomendowane odpowiedzi

Churchill schnie po biedronce, a że ten właśnie przyszedł i pomysł mi chodzi po głowie od miesięcy, więc musiałem go zacząć.

Całkiem fajny model, pudełko ogromne, wypraski bardzo przyzwoite. Mogliby się bardziej postarać o miejsca połączenia części z ramkami, ale  i tak jest rewelacyjnie. Dwa zestawy kół nośnych hura, bo obu potrzebuję. Ale już drugi krok instrukcji i lekki zong. Koło napędowe i gąsienice kapkę inne od oryginału, jakoś to przetrawię. Ale najgorsze merytorycznie są kostki ERA. Te już zamówiłem z Eboya jak i zapinki do pojemników. Tu nawet nie chodzi o merytorykę, ale nie da się z pudła odtworzyć tego co robię. Niektóre części zbyt grube, a blaszek mało, ale to i tak rewelacyjny model.

Zdjęcie oryginału pochodzi ze strony milinme.wordpress.com

syaats-117.jpg

Póki co tyle u mnie. Góra kadłuba jeszcze nie przyklejona, wnętrza nie robię. Przyda się do innego projektu.

IMG_2443.JPG.8990336ff1fb62d6cdb2422891660f00.JPG

IMG_2444.JPG.c71230f1147e4b2709ef3d8701e0f74d.JPG

IMG_2445.JPG.9b35688c33ccd4fba4633ad589744b91.JPG

Wahacze słabo oszlifowane, tłumaczenie takie bo i tak nie będzie widać.

• Like 9

Zdjęcie oryginału nie najlepsze ale ja tam nie widzę tej ruskiej wykładziny a na modelu ją masz , chyba że będzie  to luźne odniesienie do zdjęcia to tematu nie ma pozdrawiam OLO. 

Tak z kronikarskiego obowiązku, cały weekend mam wrażenie, że coś psuję. Osłon bocznych nie chce mi się ruszać, ale ich mocowanie jest nieco inne, ma inny kształt. Nie wiem co się dzieje z tyłem z prawej strony, zastanawia mnie też fakt istnienia wszystkich zbiorników paliwa. Leży tam kupa worków z piaskiem i mam wrażenie że część z nich jest zdemontowana, ale to tylko wrażenia, bo górne fartuchy mają inny kształt z przodu. Nie mogę zrobić też otwartego włazu kierowcy. W pozycji otwartej jest za wysoki, chyba go zrobili zbyt gruby. Wyrwałem wcześniej przyklejony właz podsilnikowy. Po tym jak oberwał z granatnika, oberwało mu go. Dorzuciłem tak jakiś zwisający kabel i tyle.

IMG_2451.JPG.3b99edfe9135f433845e8d75802dff51.JPGIMG_2450.JPG.efcf836d70605de190c48e3dc9c951bd.JPGIMG_2449.JPG.dfbbad7525f7142fe712b880bc51f538.JPGIMG_2447.JPG.e0ddd5e10cd88c4549d46f297b8643f7.JPG

Masakra, ja mam mieszane uczucia.

• Like 1

• 3 weeks later...

Trochę złota dla zuchwałych, może na weekend pożyczę sobie lutownicę, żeby pozamykać je od spodu.

IMG_2457.JPG.1218298b8a20e9b4cfa6f358e2fcaf5a.JPG

Bryła z grubsza gotowa, bardzo z grubsza. Szpachla, dużo szpachli, rurę do pływania muszę dokończyć i cała masa detali. Zapinki na wieży, jakieś kłódki, kable, więcej worków, cegły.

IMG_2465.JPG.6b209abc4144c9189ed67d87bbc22d5d.JPG

IMG_2466.JPG.14931a39b162a7bac1a65d5005459bab.JPG

IMG_2472.JPG.76806c8085dd2c5fe3c4767115542c15.JPG

Teraz wiem, że model Trumpetera byłby łatwiejszy do adaptacji. Mam co chciałem. Lufa na tokarkę, bo wygląda tragicznie i muszę trochę tej osłony zedrzeć, albo kupię abera. Zaczynam się upewniać, że oryginał nie ma kilku zbiorników paliwa.

ps

prawy fartuch musi być jednak mocniej podwinięty.

Edytowane przez copycat
  • Like 1

Kostki to Voyager, a Trumpetera wolałbym ponieważ ma kostki każda osobno. Nie musiałbym bawić się z blaszkami, plus zestaw blaszek pudełkowych z Trumpetera daje więcej możliwości przy odtwarzaniu uszkodzeń i jakości. Amusing zestawowo ma inne kostki, z kreską na środku i cyfrą 3 i trochę inne brzegi. Ruchome gąsienice są dużo przyjemniejsze, ale nie mają takiej dziurki pod zębami.  Potrzebowałem wnętrza do B z Gruzji. Już wiem że wyściółka wieży nie pasuje, wnętrze kadłuba póki co wydaję się pasować, powinno być łatwe do przełożenia. T-72B1 09555 znalazłem za jedyne 25 funtów, X-bandit mówi że to w sumie ten sam zestaw co 09955, który niby ma w pudle malowanie gruzińskie i jest dużo droższy. Gruzina też powolutku i po cichutku zacznę składać, ponieważ pożyczam sobie części.

Ogólnie podoba się :)  Mam tylko nieodparte wrażenie, że Amusing za wysoko ma do zamontowania tylny zasobnik wieży. Owszem on jest składany włąśnie do góry, ale jeśli chciałeś to zrobić to trzeba by "złamać" przegub którym mocowany jest do wieży. Może też warto uzunąć miejsca łączenia na skrzynkach bo w orginale nie ma ich  :)

i-2SgZ77L-X2.jpg

Edytowane przez x_bandit

13 godzin temu, bulik58 napisał:

Zestaw  T-72B1 09555 jest prawie ze odpowiednikiem modelu o nr. T-72B1 05599 ( a nie  09955)  , pomimo podobnej nazwy to roznia sie w paru miejscach i ten drugi to jest full wypas.

może się i różnią, ale wydaje mi się że tylko i wyłącznie tym, że ma więcej zbędnych części :) T-72B1 09555 pozwala na zbudowanie T-72B1 tak jak to jest napisane na pudle oraz wersji B z innym dalmierzem działonowego. Wydaje mi się nawet, że pudło 09555 ma wiecej kostek pancerza bo trumpek umożliwił nam zbudowanie supertajnej acz fantastycznej wersji T-72B z kilkoma warstwami K1 na sobie. Ponoć w latach 80tych było to kontrolowany przeciek żeby zadziwić zachód. W rzeczywistości nigdy w służbie nie pojawiły się takie maszyny.

• Like 1

Fajnie idzie robota, trzymam kciuki.

Jeśli mogę coś zasugerować to usunięcie kmu dowódcy, tak jak w oryginale. Wg tego co czytałem kmy są demontowane z pojazdów jako nieprzydatne i pożyczane piechocie, która ma je wykorzystywać do osłony tychże czołgów.

Mam dwa pytania:

1. Jak oceniasz gąsienice? Po zdjęciu wnioskuję, że użyłeś zestawowych. Dobrze się je składa? Pasują do kół napędowych? Trzymają się czy rozlatują w rękach?

2. Jakiego materiału użyłeś do wykonania worków? Jakiś patent na ich zrobienie, bo mnie też to czeka, a jeszcze tego nie robiłem.

Pozdrawiam!

Co do km, to jakoś jego brak przeoczyłem. Korzystam z wydrukowanych zdjęć nie mam miejsca i ochoty siedzieć przed ciągle odpalonym komputerem. Czasem jakiś detal na smartfonie sprawdzę. No i na tych zdjęciach mi to umknęło. Ale 3 h po sklejeniu to zauważyłem i przekonałeś mnie żeby go jednak usunąć.

Gasienice fajne, czasem jakiś luźny pin wypadnie, bo są na wcisk. Póki co nie pękają tak jak bronco.

Worki to green staff. Jakakolwiek masa dwuskładnikowa się nada. Zrobię może jakiś how to nawet z plasteliny, będzie łatwiej.

Przyjrzałem się bliżej tylnemu zasobnikowi na wieży, zawias mocujący go do wieży jest za nisko. Przez co całość idzie za bardzo do góry. Już go odciąłem, powinien być w połowie zasobnika, co da ok 4-5 mm różnicy i będzie git.

Co do ery, pięknie ją polutowałem, ale jej nie użyję. Przeraża mnie klejenie CA. Od dawna uważam, że spawanie klejem plastiku do plastiku jest jednak lepsze. A że Trumpeter ma masę osobnych kostek, których i tak nie wykorzystam w Gruzinie to. Zdjęcia poniżej. No nie chce mi się pier.....ć jak matka z łobuzem z blaszkami, zwłaszcza że efekt d... nie urywa, do tego cała masa śrubek nakrętek, których brakuje. Koło napinające od Trumpetera podpożyczone, ponieważ wg zdjęć to ono tam powinno  być. Ryzykuję tu błędem w Gruzinie, ale on będzie w takim stanie że mu nie zaszkodzi.

IMG_2493.JPG.da73b19906f0b6fdaf524ca7bc7bdc2b.JPG

IMG_2496.JPG.51966b3a4573ca91688fab27fd9914c2.JPG

IMG_2492.JPG.f648ede3aaccc07b9e4a34b22e9a1cd6.JPG

Trochę pogubiłem się jak się powyginały te mocowania na wieży, ale tak też jest zajebiście.

• Like 3