Skocz do zawartości

Humbrol

Lucjusz10

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ale Humbrol 80 to jest Pale Yellow... Koloru o takiej nazwie Humbroll nie ma... Występuje Pactra pod taka nazwą o numerze A50. W tabelach znalazłem odpowiednik Humbrola pod nazwą Grass Green- H 80. Pewien kolega modelarz twierdzi zas że odcień ze zdjęcia to Humbroll 131- Mid Green. Prosze o dalsza pomoc.

Hu81 to Matt Pale Yellow. Hu80 to Matt Grass Green i na 99% to kolor którym zostały pomalowane te wnęki podwozia na zamieszczonym zdjęciu.

Hu131 Mid Green to taki jaśniejszy czysty zielony, o ile można próbować opisywać kolor

Czy istnieje kolor humbrolu H-611 bo taki mam podany w instrukcji do modelu, a na a sprzedawcy piszą że nie ma?

Ale jaki to ma być kolor? Jakbyś napisał, jaki to model, co ma być tym kolorem malowane to wszystkim byłoby łatwiej.

Do pomalowania górnej części samolotu hortex 229 V7 nachtjager kolor opisany jest medium gray.

Ja bym zaproponował:

RLM63 - ~Hu127 lub jaśniejszy RLM77 - ~Hu147

RLM75 - ~Hu164

Humbrol nie ma dokładnego odpowiednika RLM76, który ma bardziej niebieskawy odcień w porównaniu do RLM63.

Można też użyć Pactry:

RLM63 - A91

RLM75 - A100

RLM76 - A101

RLM77 - A94

Edytowane przez Gość

• 4 weeks later...

Właściwie to tak. Praktyka jednak często pokazuje co innego. Już tutaj sporo rozmawialiśmy na ten temat. Ja miałem z kilkoma farbami makabryczne doświadczenia (mówimy o malowaniu aero) kiedy to na plastiku pojawiał mi się zamiast farby proszek. W przypadku pędzla jest ok. Po tych przykrych (aczkolwiek zaskakujących doświadczeniach) przesiadłem się na oryginalny rozcieńczalnik humbrola. Głównie proszek powstawał przy nowo zakupionych farbach więc możliwe, że producent zmienił skład chemiczny farb ale to tylko moje domysły.

Pozdrawiam

Piotr

Dzięki wielkie mam jeszcze jedno pytanko. Czy wszystkie samoloty brytyjskie miały wnętrze malowane na kolor interior green? Chcę złożyć model samolotu Bristol Blenheim mk. IV a w instrukcji nic nie pisze o wnętrzu...

Dzięki wielkie mam jeszcze jedno pytanko. Czy wszystkie samoloty brytyjskie miały wnętrze malowane na kolor interior green? Chcę złożyć model samolotu Bristol Blenheim mk. IV a w instrukcji nic nie pisze o wnętrzu...

Jest to pewne uproszczenie, ale z reguły samoloty amerykańskie wnętrze miały malowane Hu226 Interior Green, natomiast brytyjskie Hu78 Cockpit Green.

To i ja sie podlacze (swoja droga fajnie byloby zrobic temacik o podstawowych barwach wnetrze itp sil bioracyh udzial w wojenkach...)

Kupilem sobie Me 262 Revella w 1:72...Jest przepiekny,naprawde sie postarali...) I mam takie pytanie - jakie farby beda odpowiednikiem koloru wnetrza tego latadelka? Mysle o Humbrolkach,Testorsach itp, choc najwiecej mam do czynienia z Vallejo oraz farbami typowo artystycznymi typu Talens...

Z gory dziekuje...))

Kupilem sobie Me 262 Revella w 1:72...Jest przepiekny,naprawde sie postarali...) I mam takie pytanie - jakie farby beda odpowiednikiem koloru wnetrza tego latadelka? Mysle o Humbrolkach,Testorsach itp, choc najwiecej mam do czynienia z Vallejo oraz farbami typowo artystycznymi typu Talens...

Ten kolor to chyba RLM66 czyli

4779, 2079, A86, R77, ~Hu27, a z Vallejo Model Color to 165

Ten kolor to chyba RLM66 czyli

4779, 2079, A86, R77, ~Hu27, a z Vallejo Model Color to 165

dokładnie ten - RLM66, wtrące swoje 3 grosze bo przerabiałem ten temat nie dawno, otóż a jako wspomniany RLM66 zdecydowanie Vallejo (ja mam akurat w wersji Air), ale w takim małym modelu dobrze by było nie zastąpić ale przetrzeć kokpit suchym pędzlem H27, który jest zdecydowanie za jasny jak na RML66 (Airfix podaje H27 do kamuflażu jako chyba RLM74, ale to inny temat), ale za to rozjaśni kokpit uprzednio pomalowany Vallejo.

Jest jeszcze Pactra A86 ale moim zdaniem zbyt ciemna, Revell chyba 78 troche nijaki taki, jest teżoczywiści dokładny odpowiednik Gunze H416 jak ktoś lubi

pozdrawiam!

Witajcie!

W najbliższym czasie zamierzam złożyć samolot Hawker Tempest mk. V firmy Academy. Moje pytanie tyczy sie malowania a mianowicie jednego koloru. W instrukcji podane są numery kolorów Federal Standard natomiast ja używam Humbrolów. Mam problem z kolorem z numerem: FS 36152. Kolor ten sygnowany jest pod nazwa Ocean Grey. Czy farba o tej samej nazwie z palety Humbrola to ten sam odcień? W jednej z tabel z przelicznikami znalazłem że FS 36152 odpowiada Humbrolowi 27 - Sea Grey. Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości