Kacperek315 Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 Ale Humbrol 80 to jest Pale Yellow... Hmm... sam mam ten kolor i nie wiem dlaczego, ale mi ten kolor żółtego nie przypomina. Na moje oko jest to odcień bardzo podobny do tego ze zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torsen Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 ok, dzięki wielkie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 Ale Humbrol 80 to jest Pale Yellow... Koloru o takiej nazwie Humbroll nie ma... Występuje Pactra pod taka nazwą o numerze A50. W tabelach znalazłem odpowiednik Humbrola pod nazwą Grass Green- H 80. Pewien kolega modelarz twierdzi zas że odcień ze zdjęcia to Humbroll 131- Mid Green. Prosze o dalsza pomoc. Hu81 to Matt Pale Yellow. Hu80 to Matt Grass Green i na 99% to kolor którym zostały pomalowane te wnęki podwozia na zamieszczonym zdjęciu. Hu131 Mid Green to taki jaśniejszy czysty zielony, o ile można próbować opisywać kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dicappo Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 Czy istnieje kolor humbrolu H-611 bo taki mam podany w instrukcji do modelu, a na a sprzedawcy piszą że nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 11 Czerwca 2010 Share Napisano 11 Czerwca 2010 Czy istnieje kolor humbrolu H-611 bo taki mam podany w instrukcji do modelu, a na a sprzedawcy piszą że nie ma? Ale jaki to ma być kolor? Jakbyś napisał, jaki to model, co ma być tym kolorem malowane to wszystkim byłoby łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torsen Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Dzięki wielkie pilex7 za rozwianie wszelkich wątpliwości pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Weź zobacz jeszcze Humbrol 2. On tam jakoś Emerald czy jakoś tak się nazywał. Bardzo podobny ten kolorek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dicappo Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Do pomalowania górnej części samolotu hortex 229 V7 nachtjager kolor opisany jest medium gray. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 (edytowane) Do pomalowania górnej części samolotu hortex 229 V7 nachtjager kolor opisany jest medium gray. Ja bym zaproponował: RLM63 - ~Hu127 lub jaśniejszy RLM77 - ~Hu147 RLM75 - ~Hu164 Humbrol nie ma dokładnego odpowiednika RLM76, który ma bardziej niebieskawy odcień w porównaniu do RLM63. Można też użyć Pactry: RLM63 - A91 RLM75 - A100 RLM76 - A101 RLM77 - A94 Edytowane 12 Czerwca 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dicappo Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Też pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajdak83 Napisano 13 Czerwca 2010 Share Napisano 13 Czerwca 2010 Podłącze się pod temat. Jaki dać podkład pod Humbrole żeby się coś nie zważyło czy jakieś inne licho???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomAUG Napisano 6 Lipca 2010 Share Napisano 6 Lipca 2010 Witam. Mam takie pytanko. Czy farby Humbrola można rozczieńczać zwykłą benzyną ekstrakcyjną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 6 Lipca 2010 Share Napisano 6 Lipca 2010 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 6 Lipca 2010 Share Napisano 6 Lipca 2010 Właściwie to tak. Praktyka jednak często pokazuje co innego. Już tutaj sporo rozmawialiśmy na ten temat. Ja miałem z kilkoma farbami makabryczne doświadczenia (mówimy o malowaniu aero) kiedy to na plastiku pojawiał mi się zamiast farby proszek. W przypadku pędzla jest ok. Po tych przykrych (aczkolwiek zaskakujących doświadczeniach) przesiadłem się na oryginalny rozcieńczalnik humbrola. Głównie proszek powstawał przy nowo zakupionych farbach więc możliwe, że producent zmienił skład chemiczny farb ale to tylko moje domysły. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grane Napisano 6 Lipca 2010 Share Napisano 6 Lipca 2010 Do rozcięczania humbrola nieźle sprawdza się rozcięczalnik wamodu, a przy okazji jest stosunkowo niedrogi i można go dostać w niemal każdym sklepie modelarskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomAUG Napisano 6 Lipca 2010 Share Napisano 6 Lipca 2010 Ok dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torsen Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 A możecie mi polecić odcień humbrola o rdzawym kolorze? Mianowicie poszukuję farby, którą mógłbym pomalować kolektory wydechowe silnika. Z góry wielkie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slimas Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 dobra będzie 113 humbrola jak dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slimas Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 dobra będzie 113 humbrola jak dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torsen Napisano 8 Lipca 2010 Share Napisano 8 Lipca 2010 Dzięki wielkie mam jeszcze jedno pytanko. Czy wszystkie samoloty brytyjskie miały wnętrze malowane na kolor interior green? Chcę złożyć model samolotu Bristol Blenheim mk. IV a w instrukcji nic nie pisze o wnętrzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 8 Lipca 2010 Share Napisano 8 Lipca 2010 Dzięki wielkie mam jeszcze jedno pytanko. Czy wszystkie samoloty brytyjskie miały wnętrze malowane na kolor interior green? Chcę złożyć model samolotu Bristol Blenheim mk. IV a w instrukcji nic nie pisze o wnętrzu... Jest to pewne uproszczenie, ale z reguły samoloty amerykańskie wnętrze miały malowane Hu226 Interior Green, natomiast brytyjskie Hu78 Cockpit Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilot Pirx Napisano 8 Lipca 2010 Share Napisano 8 Lipca 2010 To i ja sie podlacze (swoja droga fajnie byloby zrobic temacik o podstawowych barwach wnetrze itp sil bioracyh udzial w wojenkach...) Kupilem sobie Me 262 Revella w 1:72...Jest przepiekny,naprawde sie postarali...) I mam takie pytanie - jakie farby beda odpowiednikiem koloru wnetrza tego latadelka? Mysle o Humbrolkach,Testorsach itp, choc najwiecej mam do czynienia z Vallejo oraz farbami typowo artystycznymi typu Talens... Z gory dziekuje...)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 8 Lipca 2010 Share Napisano 8 Lipca 2010 Kupilem sobie Me 262 Revella w 1:72...Jest przepiekny,naprawde sie postarali...) I mam takie pytanie - jakie farby beda odpowiednikiem koloru wnetrza tego latadelka? Mysle o Humbrolkach,Testorsach itp, choc najwiecej mam do czynienia z Vallejo oraz farbami typowo artystycznymi typu Talens... Ten kolor to chyba RLM66 czyli 4779, 2079, A86, R77, ~Hu27, a z Vallejo Model Color to 165 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 8 Lipca 2010 Share Napisano 8 Lipca 2010 Ten kolor to chyba RLM66 czyli4779, 2079, A86, R77, ~Hu27, a z Vallejo Model Color to 165 dokładnie ten - RLM66, wtrące swoje 3 grosze bo przerabiałem ten temat nie dawno, otóż a jako wspomniany RLM66 zdecydowanie Vallejo (ja mam akurat w wersji Air), ale w takim małym modelu dobrze by było nie zastąpić ale przetrzeć kokpit suchym pędzlem H27, który jest zdecydowanie za jasny jak na RML66 (Airfix podaje H27 do kamuflażu jako chyba RLM74, ale to inny temat), ale za to rozjaśni kokpit uprzednio pomalowany Vallejo. Jest jeszcze Pactra A86 ale moim zdaniem zbyt ciemna, Revell chyba 78 troche nijaki taki, jest teżoczywiści dokładny odpowiednik Gunze H416 jak ktoś lubi pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torsen Napisano 9 Lipca 2010 Share Napisano 9 Lipca 2010 Witajcie! W najbliższym czasie zamierzam złożyć samolot Hawker Tempest mk. V firmy Academy. Moje pytanie tyczy sie malowania a mianowicie jednego koloru. W instrukcji podane są numery kolorów Federal Standard natomiast ja używam Humbrolów. Mam problem z kolorem z numerem: FS 36152. Kolor ten sygnowany jest pod nazwa Ocean Grey. Czy farba o tej samej nazwie z palety Humbrola to ten sam odcień? W jednej z tabel z przelicznikami znalazłem że FS 36152 odpowiada Humbrolowi 27 - Sea Grey. Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi