Lucjusz10 Napisano 13 Sierpnia 2006 Share Napisano 13 Sierpnia 2006 mam pytanie bo do konca niełapie tego: w jakich proporcjach rozrabiac farbe humbrol do aerografu i czy ona sie wogule nadaje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz75 Napisano 13 Sierpnia 2006 Share Napisano 13 Sierpnia 2006 nadaje sie , myślę że jakbyś poczytał ten dział , to byś wiedział , że temat ten był omawiany , nie raz . Rozrób sobie 50/50 nawet , trzeba popróbować , zależy też co będziesz malował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucjusz10 Napisano 13 Sierpnia 2006 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2006 no wiem ze był omawianay ale zorjętowałem sie dopiero jak juz to napisałem sorry.Ale nigdy nie zawadi napisac jeszcze raz nie ?? i dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 Witam Przeszukałem już chyba pół internetu, całe Modelwork (wraz z tematem z zamiennikami) i nie znalazłem Pactrowego odpowiednika farby Humbrol 103 (Creme, Matt). Czy ktoś, kto maluje Pactrą, potrafiłby mi doradzić, jakiego koloru mam użyć (lub co z czym wymieszać i w jakich proporcjach)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 H34 - Gunze Hobby Color 976 - Vallejo 49M - Agama tyle z próbnika Payo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 Magiczne kolko mowi tak: Vallejo 976 Gunze Hobby Color H34 Agama 49M EDIT: O kurde. Piotrek, byles szybszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 No dobrze, tyle już też zdołałem ustalić. Niestety, z tych informacji nie jestem w stanie wywnioskować, jaką Pactrę mam użyć, ewentualnie jakie kolory mam wymieszać i w jakich proporcjach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 Hmm... A nie prosciej byloby Ci uzyc poprostu Humbrola 103? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 10 Maja 2007 Share Napisano 10 Maja 2007 Może i prościej, tyle, że mam dość dużą paletę Pactry i jeśli H103 byłby bardzo zbliżony do któregoś odcienia, który już mam, to po co kupować... Ale jak się nie uda, to wtedy wezmę Humbrola. Jak się on nadaje pod aerograf? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 11 Maja 2007 Share Napisano 11 Maja 2007 Ale jak się nie uda, to wtedy wezmę Humbrola. Jak się on nadaje pod aerograf? Pozdrawiam Nadaje się świetnie - ja przynajmniej używam w 95% właśnie Humbroli. Tylko pamiętaj że to emalia nie akryl i przyda Ci się bardzo dobra wentylacja żeby potem nie widzieć świata na różowo Podstawowe proporcje do aero to 2ml rozpuszczalnika na 1ml farby. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 11 Maja 2007 Share Napisano 11 Maja 2007 to emalia nie akryl i przyda Ci się bardzo dobra wentylacja żeby potem nie widzieć świata na różowo I właśnie między innymi dlatego szukam akryli, a szczególnie Pactry... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XwojtasX Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Witam! Chciałbym do modelu DAFa zakupić farby Humbrol, zamiast proponowanych ModelMaster (nr. farb to 1546, 1749, 1527, 1723, 1503, 1745). Wszystkie chciałbym kupić w sklepie ModelSklep.pl. Do wyboru mam takie rodzaje: błyszczące, clear color, matowe, metaliczne, metalizery, satynowe. Kolor na kabinę odpada bo kupię spray Motipa. Co radzicie? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Wiesz co? Zadales tak ogolne pytanie, ze nie wiem, co mam odpowiedziec. Chodzi Ci o kolory, czy o rodzaj farb? Chyba wiesz, czy chcesz miec samochod blyszczacy, czy matowy? Czy moze nie wiesz i chcesz, zebysmy Ci poradzili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XwojtasX Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Nie wiem jakis rodzaj i kolor wybrać, np. do świateł, do kierunkowskazów, do zbiornika. Chciałbym abyście mi coś poradzili ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 No to zadaj konkretne pytanie. Swiatla i kierunkowskazy mozesz malowac flamastrami transparentnymi lub farbami typu clear color. Zbiorniki, jezeli w danym samochodzie sa chromowane, a elementy modelu nie sa galwanizowane, mozesz malowac metalizerami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XwojtasX Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 Dzięki za odpowiedź. A czy do takich farb będzie mi potrzebny podkład, czy mam je naklładać warstwowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uzi Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Mam takie małe pytanko czy farbki Humrol mają dobra konsystencję gdy jak by ciekną z wykałaczki czy jak kapią ras na 2 sekundy czy jakoś Tak ..Troche głupie pytanie ale proszę o odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kat Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Naprawdę uważasz ze na całym forum nikt nigdy nie poruszał takiego tematu i nie ma odpowiedzi na pytanie o gęstość farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uzi Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Nie moge znalesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Pytasz o Humbrole w Galerii lotniczej ? Dziwne. Przenosze temat... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Uzi, nie napisales czym chcesz malowac. Pedzlem czy aerografem? Do aerografu za dobra konsystencje uwaza sie konsystencje mleka (nie zsiadlego). Ale co modelarz, to inny przepis i preferencje. Do pedzla farbka moze byc gestsza. Zlotego srodka nie ma, a liczy sie wlasne upodobanie i doswiadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Uzi weź sie k...a( ) opanuj i nie zakładaj po kilka tematów na dzień!!Ile razy mam ci jeszcze napisać,że wszystkie(prawie) odpowiedzi znajdziesz w poradniku reggiego!!!A po za tym to weź kup słownik i ucz się synu ucz bo nauka...klucz. Pierwszy artykuł viewtopic.php?t=5514 Drugi viewtopic.php?t=5740 Wystarczy przeczytać a wszystkiego się dowiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 A ja temat zamykam. Uzi, dostajesz zolta kartke. Ile razy mozna Ci zwracac uwage? Masz nas za debili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek12 Napisano 7 Czerwca 2008 Share Napisano 7 Czerwca 2008 Mam do zadania małe pytanie.....Maluje Humbrolem i mam właśnie takie pytanie do pełnej puszeczki farby humbrol ile kropel rozpuszczalnika ??Troche dziwne pytanie ale jak możecie do please o ODP!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 7 Czerwca 2008 Share Napisano 7 Czerwca 2008 Nie ma odpowiedzi Uzi. Lejesz tyle rozpuszczalnika ile potrzebujesz. Pod pędzel potrzebujesz niezbyt rozcieńczonej farby, o konsystencji ciut gęstszej od mleka. Dobrze najpierw rozmieszaj farbę w puszce, wlej trochę do opakowania po tabletkach i dolewaj rozpuszczalnika i rób próby. Ciemne kolory powinny kryć od razu, jasne po dwóch, trzech warstwach nakładanych w odstępach 6-12 godzinnych. Wszystko tu jest na wyczucie, niektóre kolory trzeba mocno rozcieńczyć, inne mniej. Próbuj i eksperymentuj. I lepiej mieć za rzadką farbę i położyć 3 warstwy niż mieć gęstą i położyć jedną, bo to będzie źle wyglądało. Pamiętaj o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi