Skocz do zawartości

Abc Modelfarb P51/P51A Mustang ( Mk I/Mk Ia)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

O, a któż to podejmował takie decyzje?

Pomijając skuteczność radia przy przekazywaniu materiału utrwalonego na zamkniętym w kasecie filmie ;).

Napisano
16 minut temu, myszaty napisał:

Zacząłem się zastanawiać jaki cel przyświecał decyzjom że samolot rozpoznawczy nie musi mieć radia?!?

W momencie gdy najważniejsze było szybkie przekazanie informacji o ruchach wroga.

To co pisałem dotyczyło rozpoznania "strategicznego" - tu i tak dopiero jak samolot przywiózł zdjęcia można było je wywołać i interpretować.

Napisano (edytowane)

No to ma trochę sensu...

Muszę też wziąć pod uwagę że nie było tranzystorów ,tylko lampy, mało wydajne akumulatory, więc przekładało się to na realne zużycie  paliwa i zasięg.

A że pilot nie miał jak nadać ,,mayday"...wojna.

Edytowane przez myszaty
Napisano (edytowane)

Samoloty rozpoznawcze latały z radiem. Do rozpoznania nie było potrzebne, ale do ogólnego latania owszem.

Wyjątki może i były, ale ja nie słyszałem i byłyby to faktycznie wyjątki warunkowane daną misją..

Edytowane przez greatgonzo
Napisano

Pewnie że jest  różnica , KF przy dobrej propagacji pogadasz ze Newark z Warszawa, , przy VHF w zaleznosci od wysokości do 500 km odbiór   a nadawanie 300-350 km przy FL 300, na małej wysokości 100-200m 40 km

Napisano
1 godzinę temu, greatgonzo napisał:

Pomijając skuteczność radia przy przekazywaniu materiału utrwalonego na zamkniętym w kasecie filmie ;).

A kto twierdzi że przesyłali radiem fotki????

Z tym że pilot w jednoosobowym samolocie raczej by nie dał rady stukać morsem depesz i szyfrować...

Napisano

Bo załogant zaznaczał na mapie kwadrat w którym coś widział. Mógł składać meldunek co ustalony czas i podawać w nim koordynaty celów. Przez ukaefke , jakby latał blisko lini rozgraniczenia wojsk , jeśli dalej to kaefka i dane kwadratu /bo mapa danego rejonu była podzielona na kwadraty/

Napisano

Ja się wyłączam bo się pogubiłem. Mustangi z  kamerą za fotelem latały z misją rozpoznania fotograficznego, o ile się nie mylę. Takie zadania wymagały od pilota odnalezienia określonego miejsca i przelecenia nad nim na określonej wysokości z włączonym aparatem.

Napisano

Oczywiście, że było. Widać nawet na zdjęciu. Chyba, że chodzi o konkretny moment w czasie, to nie wiem. A już co do tego mają jakieś obserwacje terenu i stukanie morsem to w ogóle nie wiem.

Napisano

Do dzisiaj tak jest...lecisz w kwadrat i włanczasz  he,he aparature, co tam masz pod kadłubem.A nawet to co masz pod kadłubem transmituje to co zobaczyłeś .

Napisano (edytowane)

Moim zdaniem w lotach operacyjnych Mustangi 309go latały ze standardowym wyposażeniem radiowym myśliwców RAF, czyli radiem TR1143 z dedykowaną anteną prętową na grzbiecie.  I z IFF MkIII z dedykowaną anteną prętową na spodzie płata. Dlaczego tak myślę pisałem na początku rozmowy, podkreślając, że to najwyżej tzw educated guess z mojej strony.

Czy Lewkowicz w swoim słynnym locie bał się, że spadnie do morza i w związku z tym wywalił wszystko z samolotu, a sam siedział nagi na wiklinowym koszu - nie mam pojęcia.

Edytowane przez greatgonzo
  • Like 3
Napisano (edytowane)

Samolot Lewkowicza miał drut jako żywo, tak można wywnioskować ze zdjęcia. IFF nie widać ale raczej Mk.III:

Edytowane przez barszczo
Napisano

A czy to nie jest tak że nawet po przejściu z Lysanderów na Mustangi I dywizjon 309 nadal miał zadania współpracy z armią i stąd antena KF? Nie wiem, zgaduję.

Napisano
10 godzin temu, GrzeM napisał:

A czy to nie jest tak że nawet po przejściu z Lysanderów na Mustangi I dywizjon 309 nadal miał zadania współpracy z armią i stąd antena KF? Nie wiem, zgaduję.

No właśnie pisałem wcześniej.  VHF jest wzmiankowane w kontekście współpracy z artylerią. 

Napisano (edytowane)

U nas we wojsku jak pracowała KFka to tylko na 15%mocy bo generałom odbiorniki tv nie pozwalały oglądać Mundialu w Meksyku tylko były zakłócenia albo jak kiedyś po znietrzeźwieniu alkoholem czy może tylko po pijaku jakiś operator rdst włączył przez pomyłkę na full mocy to za godzinę z Moskwy dzwonili bo im na Kremlu też wszystko padło😀

Edytowane przez jmx62
  • Haha 1