greatgonzo Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 O, a któż to podejmował takie decyzje? Pomijając skuteczność radia przy przekazywaniu materiału utrwalonego na zamkniętym w kasecie filmie ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 16 minut temu, myszaty napisał: Zacząłem się zastanawiać jaki cel przyświecał decyzjom że samolot rozpoznawczy nie musi mieć radia?!? W momencie gdy najważniejsze było szybkie przekazanie informacji o ruchach wroga. To co pisałem dotyczyło rozpoznania "strategicznego" - tu i tak dopiero jak samolot przywiózł zdjęcia można było je wywołać i interpretować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 (edytowane) No to ma trochę sensu... Muszę też wziąć pod uwagę że nie było tranzystorów ,tylko lampy, mało wydajne akumulatory, więc przekładało się to na realne zużycie paliwa i zasięg. A że pilot nie miał jak nadać ,,mayday"...wojna. Edytowane 27 Listopada 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 (edytowane) Samoloty rozpoznawcze latały z radiem. Do rozpoznania nie było potrzebne, ale do ogólnego latania owszem. Wyjątki może i były, ale ja nie słyszałem i byłyby to faktycznie wyjątki warunkowane daną misją.. Edytowane 27 Listopada 2021 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 Pewnie że jest różnica , KF przy dobrej propagacji pogadasz ze Newark z Warszawa, , przy VHF w zaleznosci od wysokości do 500 km odbiór a nadawanie 300-350 km przy FL 300, na małej wysokości 100-200m 40 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 1 godzinę temu, greatgonzo napisał: Pomijając skuteczność radia przy przekazywaniu materiału utrwalonego na zamkniętym w kasecie filmie ;). A kto twierdzi że przesyłali radiem fotki???? Z tym że pilot w jednoosobowym samolocie raczej by nie dał rady stukać morsem depesz i szyfrować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 Bo załogant zaznaczał na mapie kwadrat w którym coś widział. Mógł składać meldunek co ustalony czas i podawać w nim koordynaty celów. Przez ukaefke , jakby latał blisko lini rozgraniczenia wojsk , jeśli dalej to kaefka i dane kwadratu /bo mapa danego rejonu była podzielona na kwadraty/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 Mustangi były jednoosobowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 No i ? nie mógł nawijać ? na 21 R było tak samo tylko nie miał KF ki,za to miał magnetofon he,he na drucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 Ja się wyłączam bo się pogubiłem. Mustangi z kamerą za fotelem latały z misją rozpoznania fotograficznego, o ile się nie mylę. Takie zadania wymagały od pilota odnalezienia określonego miejsca i przelecenia nad nim na określonej wysokości z włączonym aparatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 Cały czas rozkminiamy czy w mustangu Lewkowicza z 309 było radio czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 Oczywiście, że było. Widać nawet na zdjęciu. Chyba, że chodzi o konkretny moment w czasie, to nie wiem. A już co do tego mają jakieś obserwacje terenu i stukanie morsem to w ogóle nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 Ja też nie...chciałem tylko ustalić jaka antena mogła być zastosowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 Do dzisiaj tak jest...lecisz w kwadrat i włanczasz he,he aparature, co tam masz pod kadłubem.A nawet to co masz pod kadłubem transmituje to co zobaczyłeś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 (edytowane) Moim zdaniem w lotach operacyjnych Mustangi 309go latały ze standardowym wyposażeniem radiowym myśliwców RAF, czyli radiem TR1143 z dedykowaną anteną prętową na grzbiecie. I z IFF MkIII z dedykowaną anteną prętową na spodzie płata. Dlaczego tak myślę pisałem na początku rozmowy, podkreślając, że to najwyżej tzw educated guess z mojej strony. Czy Lewkowicz w swoim słynnym locie bał się, że spadnie do morza i w związku z tym wywalił wszystko z samolotu, a sam siedział nagi na wiklinowym koszu - nie mam pojęcia. Edytowane 27 Listopada 2021 przez greatgonzo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 Chyba nie, bo dzięki niemu zaczęto latać regularnie więc wiklinowy kosz to byłby standard. Umundurowanie typu ,,naked" także. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Listopada 2021 Share Napisano 28 Listopada 2021 (edytowane) Samolot Lewkowicza miał drut jako żywo, tak można wywnioskować ze zdjęcia. IFF nie widać ale raczej Mk.III: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 A czy to nie jest tak że nawet po przejściu z Lysanderów na Mustangi I dywizjon 309 nadal miał zadania współpracy z armią i stąd antena KF? Nie wiem, zgaduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 10 godzin temu, GrzeM napisał: A czy to nie jest tak że nawet po przejściu z Lysanderów na Mustangi I dywizjon 309 nadal miał zadania współpracy z armią i stąd antena KF? Nie wiem, zgaduję. No właśnie pisałem wcześniej. VHF jest wzmiankowane w kontekście współpracy z artylerią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 1 Grudnia 2021 Share Napisano 1 Grudnia 2021 (edytowane) U nas we wojsku jak pracowała KFka to tylko na 15%mocy bo generałom odbiorniki tv nie pozwalały oglądać Mundialu w Meksyku tylko były zakłócenia albo jak kiedyś po znietrzeźwieniu alkoholem czy może tylko po pijaku jakiś operator rdst włączył przez pomyłkę na full mocy to za godzinę z Moskwy dzwonili bo im na Kremlu też wszystko padło Edytowane 3 Grudnia 2021 przez jmx62 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi