kowal76 Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 (edytowane) Przedstawiam mój kolejny zrobiony model. F 51D Mustang z zestawu Tamiya 1/48. Malowanie pudełkowe. Model malowany farbkami Gunze. Z dodatków pasy Edka i kalkomanie 3D Fox do kokpitu. Idelanie nie jest i trochę niedociągnięć jest, ale w sumie jestem z niego zadowolony :). Nieco poprawiłem okopcenia kaemów na górnej powierzchni skrzydeł. Te przy wydechach nie dałem rady z racji na kalki. Przy następnym modelu wezmę to pod uwagę :). Edit : Przy wydechach też trochę poprawiłem :). Edytowane 28 Listopada 2021 przez kowal76 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 17 minut temu, kowal76 napisał: Idelanie nie jest i trochę niedociągnięć jest Każdy następny będzie lepszy, do dopracowania okopcenia. Całość na tak . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Listopada 2021 Autor Share Napisano 26 Listopada 2021 4 minuty temu, barszczo napisał: Każdy następny będzie lepszy, do dopracowania okopcenia. Całość na tak . Okopcenia jasna sprawa do poprawy. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Jak byś zrobił model idealny to co byś wtedy robił? Jest dobrze, na półkę i następny proszę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Tak, jak Koledzy napisali - jest dobrze, wyciągaj wnioski, będzie lepiej. Co czeka w kolejce? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Listopada 2021 Autor Share Napisano 26 Listopada 2021 6 minut temu, zaruk napisał: Tak, jak Koledzy napisali - jest dobrze, wyciągaj wnioski, będzie lepiej. Co czeka w kolejce? Dziękuję. Następny chyba będzie Bf 109E Eduard 1/48. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Tak jak poprzednicy napisali rzucają się w oczy te okopcenia, poza tym ładną maszynę zbudowałeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Listopada 2021 Autor Share Napisano 26 Listopada 2021 Sam nie wiem co mnie podkusiło, aby okopcenia robić aero. Wcześniej robiłem to pigmentami i efekt był bardziej zadawalający :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Można robić okopcenia aerografem, ale niekoniecznie czarną farbą. Trzeba było użyć Smoke od Tamiya i dość rozcieńczony powoli budować na niskim ciśnieniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Akurat Smoke od Tamki też nie jest do końca idealny, gdyż uzyskany efekt będzie trochę błyszczący. Polecam zastosować np. czarną farbę tamki XF-1 (lub dowolną mieszankę farb tego producenta) i rozcieńczyć to spirytusem, wtedy uzyskany efekt będzie głęboko matowy, taki jakie są w rzeczywistości okopcenia . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Listopada 2021 Autor Share Napisano 26 Listopada 2021 11 minut temu, _OldMan_ napisał: Można robić okopcenia aerografem, ale niekoniecznie czarną farbą. Trzeba było użyć Smoke od Tamiya i dość rozcieńczony powoli budować na niskim ciśnieniu. Robiłem Gunze Tire Black i na bardzo niskim ciśnieniu. Jednak mój wysłużony "chińczyk" temu nie podołał :). Model na półkę i przy następnym się poprawię :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 1 minutę temu, kowal76 napisał: Robiłem Gunze Tire Black i na bardzo niskim ciśnieniu. Jednak mój wysłużony "chińczyk" temu nie podołał :). Model na półkę i przy następnym się poprawię :). Z tego co widzę po odkurzu to zawiodło też rozcieńczenie tej farby, ale o tym już pisałem na wątku warsztatowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 7 minut temu, piotr2498 napisał: Akurat Smoke od Tamki też nie jest do końca idealny, gdyż uzyskany efekt będzie trochę błyszczący. Polecam zastosować np. czarną farbę tamki XF-1 (lub dowolną mieszankę farb tego producenta) i rozcieńczyć to spirytusem, wtedy uzyskany efekt będzie głęboko matowy, taki jakie są w rzeczywistości okopcenia . A od czego jest lakier matowy lub półmatowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Listopada 2021 Autor Share Napisano 26 Listopada 2021 (edytowane) 5 minut temu, piotr2498 napisał: Z tego co widzę po odkurzu to zawiodło też rozcieńczenie tej farby, ale o tym już pisałem na wątku warsztatowym Tak zawiodło, biję się w pierś. Edytowane 26 Listopada 2021 przez kowal76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Ja ostatnio użyłem mocno rozcieńczonej czarnej farby z dodatkiem lakieru, żeby jeszcze słabiej kryło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 36 minut temu, _OldMan_ napisał: A od czego jest lakier matowy lub półmatowy ? Nawet po matowym lakierze nie uzyska się takiego efektu głębokiego matu okopceń, jaki uzyskać można po rozcieńczeniu farby spirytusem. A pomysł ten nie jest oczywiście mój, lecz zaczerpnięty z warsztatów KFS, ale przetestowałem go i jest super https://www.kfs-miniatures.com/1-48-ju-87d-3-stuka-in-raf-service-malowanie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Jak masz pudry Tamiya, mozesz spróbować jeszcze uratowac okopcenia nimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 26 Listopada 2021 Autor Share Napisano 26 Listopada 2021 3 minuty temu, Moses napisał: Jak masz pudry Tamiya, mozesz spróbować jeszcze uratowac okopcenia nimi Nie mam takowych. Mam tylko jeden rodzaj jakiegoś pigmentu. Oj tam, wyszło jak wyszło, a przy następnym modelu postaram się lepiej zrobić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Jak możesz zmyć to zmyj i zrób nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 27 Listopada 2021 Autor Share Napisano 27 Listopada 2021 Nieco poprawiłem okopcenia kaemów na górnej powierzchni skrzydeł. Te przy wydechach nie dałem rady z racji na kalki. Przy następnym modelu wezmę to pod uwagę :). Zdjęcia w pierwszym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 27 Listopada 2021 Share Napisano 27 Listopada 2021 Ja okopcenia robię delikatnie aero, mocniej rozcieńczam i jedziemy. Całkiem nieźle idzie to kontrolować. Model na plus! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 28 Listopada 2021 Autor Share Napisano 28 Listopada 2021 Postanowiłem poprawić okopcenia za wydechami. Wyszło jak wyszło. Nie będę więcej kombinować, bo w końcu zepsuję . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi